Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: O čem je trading (3)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Kraka, zřejmě jste nečetl článek pořádně. Proto to specielně pro vás ještě jednou shrnu:

1) většina obchodníků používajících AOS stejně PORUŠUJE pravidla a AOS vypínají, když k tomu není důvod (resp. když se dostane AOS do většího drawdownu a trader to psychicky přestane snášet). Jinými slovy, používat AOS vyžaduje naprosto stejnou disciplínu, jako obchodovat diskréčně. To, že AOS přebere veškeré emoce je naprostá iluze - v případě drawdownu je tlak naprosto stejný, ať už obchodujete diskréčně, nebo AOS.
2) Na konci článku píši, že často pomůže minimální procento (10-20%) lidského posouzení. Neznám například lepší způsob jak posoudit chop, než své vlastní oko (a žádný AOS zatím nedělá v tomto ohledu zdaleka tak dobrou službu).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Perfektni clanek. Je to pokazde skvela motivace do dalsi prace. Pokud muzu rict za sebe, tak ja mam spise opacny problem a to sebepodcenovani. Mam spise opacne pocity nez jak jsou uvedene v clanku a to, ze ostatnim okolo to jde vzdycky lip nez me. Mam sice udelany doktorat, ale presto beru vsechny lidi kolem sebe z respektem. Nikdy jsem nemel potrebu nad nekoho se nadrazovat, nebo si lestit svoje ego na nekom s tim, ze jsem chytrejsi nebo mi jde neco lip nez tem druhym. Myslim si, ze kazdy clovek neco umi co ten druhy ne. Od kazdeho cloveka se jde neco noveho naucit a vase slova si opravdu beru vzdycky hodne k srdci. Chci se vyvarovat vseho o cem tady pisete. Diky za vsechny vase rady a postrehy.

Roman

P.S.: Na tom sebepodcenovani ale pracuji. Backtesty, ktere jsem do ted udelal mi davaji cim dal vetsi jistotu v to co delam, ze to opravdu funguje. Taky si opakuju rady Marka Douglase a snažím se zaměřit na dodržování planu a ne na trh samotny, protoze chapu trading jako boj sam se sebou a ne s trhem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S tímto článkem zásadně souhlasím. Bez disciplíny to prostě nejde. Pokud máte metodiku vstupů a výstupů velmi dobře propracovanou tak můžete zvýšit procento diskréčního přístupu. Tzn. v určitých případech porušuji disciplinu aniž by mi to škodilo na účtu. Pokud metodiku obchodování teprve tvoříte, tak zde je nutné být 100% disciplinovaný. Snažte se být disciplinovaní v každém obchodě. Jeden takový nedisciplinovaný obchod vám může škaredě ublížit na účtu.

Jen bych chtěl ještě upozornit na nebezpečí backtestů. Pokud obchodujete jen podle cen na grafu/ různé formace, např. dvojitý vrchol nebo dno/ pak budou backtesty téměř odpovídat skutečnosti. Pokud však obchodujete podle indikátorů zde budete dosahovat značně zkreslených výsledků, které vám sice přinesou vidinu zisků, ale skutečnost bývá zpravidla jiná. U těchto backtestů je třeba si nechat značnou rezervu.

Jak moc dokážete být disciplinovaní zjistíte podle sledování sebe samého. Pokud si dátě nějaký úkol nebo předsevzetí a ve většině případů jej nesplníte pak nejste vůbec disciplinovaní a v tradingu to budete mít těžké. Pokud, ale si řeknete, že např. přestanete kouřit a toto dokážete dodržet/samozřejmě ne do dalšího dne, ale několik let nebo až do konce života/ pak je vaše disciplína na vysoké úrovni a vsadím se, že uspějete i v tradingu.
Taky sleduji vztah mezi disciplínou a hvězdným znamením. Něco na tom možná taky bude. U mě to celkem funguje. Zkuste si každý projít svůj horoskop a porovnat se skutečností.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak

ja len taku smiesnost s mojho zivota, na trenovanie discipliny .
Ked som zacal chodit do prace , tak som si povedal ze si denne kupim 2 sisky (koblihy) a to mi bude na ranajky stacit. :)
tak ci tak som sice pribral, ale aj tak som si rok a pol kupoval len 2 sisky.

teraz som nastupil do druhej prace a kupujem si 2 kroasanty, a tiez to kazde rano dodrzujem. nieje to preto ze by mi 3 ublizili, ale proste takouto somarinkou trenujem disciplinu.

dalsia podla mna podstatnejsia vec je, ze aj ked sa hociako ponahlam, neprejdem na prechode na cervenu (len ked je ocividne pokazeny semafor)

alebo ze nikdy nenastupim do autobusu bez listka, hoci by som mal cakat aj na zastavke v dazdi.

robim to len a len koli treningu

a teraz podstatnejsie veci, ktore s takehoto treningu vyplynuli
- Kazdy mesiac si odlozim s vyplaty fixnu cast, pomerne velku, aby som to na ucte videl
- Prestal somfajcit, uz je tomu hodne dlho asi 3-4 roky, citim sa lepsie, ale uvedomujem si ze som stale len abstinujuci fajciar. chut zapalit si ma nikdy nepresla

kiezby som sa dopracoval aj v tradingu k takemuto skoro az samurajskemu postoju k discipline. v clanku sa mi pacila pasaz o pokore. ta je podla mna velmi dolezita, ale velmi tazko sa s nou clovek vysporiada.

pracujem na tom :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný článek,
naprosto souhlasím s tím, že spousta lidí jedná nedisciplinovaně a porušuje předpisy. V tradingu to není taková hrůza protože přijdou o své peníze, ale na silnici jde o život. Nemám už tolik času koukat na zprávy, ale když jsem je ještě sledoval taky jsem absolutně neměl soucit s lidma kteří umřeli při nehodě kterou zavinili, byla to jejich hloupost a pokud navíc někoho zabijou...
Ale zpátky k tradingu, mám obchodní systém který backtestuju a zároveň obchoduju, při backtestu počítám s hodnotami posunutými o 0,5 - 1 bod ve svůj neprospěch. Podle hesla počítej s horším a doufej v lepší.
Úspěšnost by měla být 75%, pokud budu obchodovat strojově a bez emocí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vzpomínám si na svůj první backtesting. Pustil jsem si data a po deseti minutách jsem už nemohl vydržet. Klik sem, klik tam a 300 $ bylo pryč. Při zpětném pohledu jsem nemohl přijít na to, proč jsem do oněch obchodů šel. Dalším problémem bylo zasahování do strategie. Trh jde proti mě, to se stává... tak posunu S/L níž. Však se to obrátí. A ještě níž. A ještě. Ztráta jako hrom.
zkusil jsem tedy maximálně robotický přístup - signál je, jednu svíci potvrzení, vstup, nastavení S/L a posun S/L pouze a jenom nahoru (pokud je možno). Hlavně se nelitovat ve stylu kdybych to podržel, kdybych to uzavřel, kdybych vstoupil... to je zcela zbytečné.
Po zavedení "robotického" dodržování pravidel se mi zvýšil zisk o cca 60% na jeden kontrakt. Obchodů mám asi polovinu.
To Airmike: trénování disciplíny "malými" každodenními testy myslím velmi posiluje sebevědomí a onu disciplínu. Rozhodně doporučuji, sám se takhle testuji každý večer (oříšky, víno atd.).
Hodně štěstí a hlavně výdrž!
Plešek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Omlouvám se za offtopic, ale musím sem napsat.
PÁNOVÉ FINANČNÍCÍ - TLESKÁM a GRATULUJI k vaší nové knize. Myslím, že to je přesně věc, na kterou se tu čekalo !! Hned jak bude k dispozici na financnikovi - objednávám ! Děkuji za ni a za tu všechnu práci, kterou odvádíte. Už se nemůžu dočkat, až si ji přečtu. Ještě jedno hluboká poklona a velký dík pánové !
(tu) (tu) (tu) (tu) (tu) (tu) (tu) (tu) (tu) (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike

Ještě specielně pro tebe bych chtěl říci toto: K téměř 100 disciplině se dopracuješ jedině přes ziskové obchdody a ziskové dny, tím, že budeš vidět, že to skutečně funguje. To znamená musíš v prvé řadě mít takové postupy a metody obchodování, které ti přinášejí celkový zisk. Je jedno jakým postupem toho dosáhneš a v kterém čase budeš obchodovat. Pokud budeš mít více ztrát než zisku tak se disciplině nikdy nenaučíš i když budeš mít vůli ze železa.Taky se nedá disciplíně naučit, když se lidé bojí kliknout. Pokud do obchodu nevstoupím tak nemůžu vydělat. Jsou to takové spojené nádoby.

Když to zhrnu do jedné věty: S rostoucím účtem stoupá disciplína.

Zajimalo by mě v jakém si hvězdném znamení. Dělám si jen takový drobný soukromý výzkum. [bold] [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro svou disciplinu jsem si vytvoril sve Desatero Tradera a kazdy den pred pustenim grafu si jej poctive odrikavam. na zaklade Vaseho clanku jsem jej jeste poupravil, mate tam par zajimavych myslenek. mam to vytisknute a pripichle na nastence :)
[bold]
DESATERO TRADERA

1) JSEM ROBOT, STRACH A CHAMTIVOST JSOU ŠPATNÉ EMOCE

2) MÉ EGO NEEXISTUJE, JE TO JEN ZNAČKA VYSAVAČŮ

3) NEJSEM CHYTŘEJŠÍ NEŽ OSTATNÍ

4) BUDU SE STRIKTNĚ DRŽET MÉHO VYTESTOVANÉHO PLÁNU + vlastnoruční podpis

5) NEBOJUJI PROTI TRHU, BOJUJI POUZE PROTI SOBĚ

6) PO ZTRÁTÁCH PŘICHÁZEJÍ ZISKY A PO ZISCÍCH ZASE ZTRÁTY

7) DISKRÉČNÍ PŘÍSTUP JE POUZE 10-20% OBCHODOVÁNÍ

8) DÁVÁM POZOR NA CHOP

9) POUŽÍVÁM CHECKLIST

10) TRADING MĚ BAVÍ [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak

ja som sa par krat pokusal definovat co je pre mna problem . vyslo mi s toho nieco v zmysle. nemam problem zarobit, ba dokonca ani pravidelne zarabat. problem je v takzvanych zatmeniach mozgu, ktore pridu raz za 2-3 mesiace ,to je den kedy som schopny potopit strasnu spustu prachov. toho som sa po 1,5 roku stale nedokazal zbavit, ale dokazal som aspon obmedzit straty, ked som zacinal tak tie cierne dni mali prichut 1000 ov dnes uz len stoviek, tak som rad aspon za to. postupne ich urcite anulujem, len musim prist na to co ich sposobuje. ale ako sa v clanku pisalo bude to asi to ze si myslim ze uz som proste vyhral. cierne dni prichadzaju zvacsa po dnoch s konzistentnymi ziskami

inac som byk

Link to comment
Sdílet pomocí služby

airmike

Je fajn, že znáš své problémy, to už je jen kousek k jejich vyřešení. Je důležitá analýza problému a najít nějaký způsob nebo trik na sebe jak ten problém minimalizovat nebo odstranit. Dej jsi nějakou maximální častku, kterou můžeš ten den prodělat , např.- 500 a pokud ji dosáhneš, okamžitě vypni pc a uteč někam ven co nejdál. Nebo, když cítíš se ti zatemnuje mozek, zřejmě kvůli ztrátám tak hned uteč pryč a vrat se až další den, ten pak bývá dost ziskový. Já pokud mám dva ztrátové obchody po sobě automaticky končím ,bud ten den uplně nebo začnu obchodovat v jiném obchodním čase. Má strategie mi málokdy nadělí dva ztrátové obchody po sobě a když k tomu dojde tak vím, že ten den nebude nic moc. Tyto pravidla si každý musí nastavit namíru podle své strategie. Každý musí mít na sebe upletený bič, aby to fungovalo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...