Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Zajímavá opční strategie: Collar (1/2)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

ahoj.
snažím se studovat všechno a je pro mě docela novinkou, že mohu obchodovat ne po celých "pěticentech" ale klidně i mezi např. za 7,5. dále se snažím počítat vždy tu horší variantu a nějaký ten skluz. je v opcích běžné plnění za těch 7,5 doláčků ? ono je dost rozdíl jestli 5 nebo o 50% více.
a poté prosím jedno objasnění. chápu to dobře, že pod trhem se jistím něco jako stop losem ? pak ale nechápu, když to ke mě doleze a já bych měl vzít ztrátu těch 500 , tak příští měsíc ho - ten stop loss posouvám o dalších 500 risku dolů. to by se nemělo, posouvat SL , přijde mi to jako chyba a doufání začátečníka.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vdaka za zaujimavy clanok.

Pokial tomu dobre rozumiem, tak akcie nedrzim dlhodobo, ale ich stale nakupujem a predavam.
Priklad: Kupim 100 akcii JNJ za 55.20 a vypisem call 60 a nakupim put 50.
1)Ak v den expiracie bude mat akcia hodnotu 48, mozem svoje akcie predat za 50. Prisiel som o 500$. Potom znovu nakupim 100 akcii JNJ za 48 a vypisem call50 a kupim put45?

2)Ak v den expiracie bude mat akcia hodnotu 63, predam akcie za 60 cim ziskam 480$. Potom mam znovu nakupit 100
akcii JNJ za 63 a vypisat call65 a kupit put60?

Rozumiem tomu spravne?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

sukim orim:

v priklade je, ze vypisujes za 7.5 USD. Ale to je stredni cena a skutecny vypis muze byt podle prikladu v rozmezi Bid A Ask - 5 USD az 10 USD. A spise blize k tem 5 USD.
A u nakupu put opce mas rozpeti 10 az 20 USD a pocitej spis, ze budes nekde mezi 15 a 20 USD, zalezi na trhu.
A k tomu SL. Mas nakoupene akcie a opce
Vypsana call opce na cene 60 (za +7.5 USD)
Akcie koupene na cene 55 (za -55 USD)
nakoupena put opce na cene 50 (za -15 USD)

A ted mas nekolik variant, ktere muzou byt na konci expirace prvnich opci:

1. cena zustane uvnitr rozmezi 50-60
na akcii vydelas 1 az 500 pokud bude cena nad 55, nebo prodelas -1 az -500 jestli bude cena pod 55
zustane ti premium z vypsane call opce +7.5 USD, ktera vyexpiruje jako OTM
nakoupena opce ti vyexpiruje bezcena (ztrata 15 USD)
a jeste musis odecist komise

2. Cena narostla nad 60 - napr. 65
Akcie ti vydelava - 10 usd na akcii (65-55) *100 kusu = +1.000 USD
Call opce se stala ITM a bude uplatnena, takze se ti otevre pozice prodej 100 kusu akcii za cenu 60, takze tady je ztrata -5 USD (60-65) * 100 ks = -500 USD, pokud hned uzavres akciovou pozici.

takze v tomto pripade ziskas maximalni zisk 500 USD (minus naklady na bezcenou put opci, minus poplatek za uplatneni a komise a plus premium za vypis opce call opce)

3. varianta - cena klesla pod 50 - napr. 45
Akce prodelava -1.000 USD
uplatnis svoji put opci na cene 50, takze se ti otevre pozice prodej 100 ks akcii za cenu 50 a mas tady automaticky zisk +500, pokud hned pozici uzavres.
Takze maximalni ztrata je -500 (opet se musi zapocitat jako minus komise, poplatek za uplatneni, cena za put opci a odecist premium za call opci, ktera vyexperilova OTM a tak ti premium zustalo).

A dalsi mesic znovu nakoupis novou put opci a prodas call opci, ale uz podle nove ceny akcie, kterou ma dany mesic. Takze hodne zjednodusene se da rict, ze vydelavas, kdyz akcie roste, ale max. 500 mesicne a ztracis, kdyz akcie klesa, ale zase max. 500 mesicne.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yax. díky moc, začíná mi to zapadat
trochu mě mate, že finančníci vypisují PUT a kupují CALL (...dle ní opět vypíšeme PUT a nakoupíme CALL ) a ty kupuješ Put a prodáváš Call . chápu to pojištění risku , ale proč když mi to nevyjde, tak do toho lezu znova... brrr.
a pak když to jde do zisku proč vyměňuji neomezený zisk (řádově 100 vky dolaru) za mrzkých 7,5 dolaru. všude se říká - nechte své zisky rust, hledejte lepsi RRR a tady se mi zda je to popreno...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yax: Láďo, to bylo vysvětlené skvěle.
Předpokládám, že na dotaz "posouvaného SL" jde jen o to, že tohle je analogie "nakup a drž" s řízením rizika. Takže pokud bude akcie vytrvale klesat a já budu pořád sázet na její růst, tak jsem holt magor ...
Jde to nějak aplikovat i obráceně, na klesající trh? Protože se předpokládá vlastnictví podkladového aktiva, tak asi moc ne, že ano?
Jen mi ještě nejde do hlavy - proč vypisovat nejbližší opci k aktuální ceně? Proč nevypsat vzdálenější, která bude mít nižší premium, ale zase výrazně vyšší pravděpodobnost toho, že nebude zasažena?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lucinek:

A co se tyce obraceneho collaru, tak to by slo urcite taky. TOS nabizi prikaz Sell Collar, tak se to asi muze (nevim jak to jde dohromady s tim zakazem prodavat akcie, ktere nemam, ale kdyz je to v nabidce, tak to asi funguje). Prodas akcie, vypises put a nakoupis call a cekas, ze akcie budou padat. Ale cekal bych, ze kdyz je to konzervativni strategie, tak to bude hlavne beh na dlouhou trat a tam je asi lepsi jit do smeru buy, ale to uz je na kazdem.

A s tim vypisem, to asi myslis vzdalejsi striky. To uz je asi take na kazdem, jake riziko je ochoten podstoupit. Tady je riziko 500 na nejblizsim strike a Tomas tam psal, ze bude hledat akcie, kde je rozdil ve stricich jenom 2.5 bodu, takze max. riziko bude jeste mensi a to 250 USD. Akcie moc nesleduji, tak nevim jak jsou volatilni, ale pokud si vybere clovek akcii, ktera roste zvolna, tak je asi lepsi vybrat mensi riziko a byt chranen proti velkym nenadalym padum a velke zisky clovek ozeli.

Jinak ja toho o opcich moc nevim. Obchoduje jenom dve strategie IC, ktere jsem se naucil na kurzu. Takze doufam, ze se dozvim vic z pokracovani nebo nekdo napise neco vic do diskuze. U toho collaru je vetsina zisku/ztraty delana pohybem samotnych akcii, ale urcite to dost ovlivnuji dalsi faktory, jako treba volatilita a jeji vliv na cenu opci a dalsi. Docela se tesim na to, co napise lemming, jestli teda neco napise. Protoze uroky mi teda nic moc nenapovedely. Uz takhle si lamu hlavu v cem jsou ty strategie ekvivalentni. Collar je smerova na smer nahoru, mam danou maximalni ztratu a maximalni zisk. Kdezto verticall call je smerova na pokles. A tam nemam omezeny ani zisk (zisk z akcii se pouze snizuje o maximalni ztratu z vertikalu) a nemam omezenou ani ztratu (ztrata z akcii se snizuje pouze o ziskane premium z vypsaneho vertikalu). Tak jsem zvedavy, co se dozvim noveho.

Jinak zajimavy clanek, jenom dve poznamky. V prvnim obrazku je dole prikaz, na kterem je collar, ale jsou tam spatne striky u opci. Misto 60 u call a 50 u put jsou tam obe na 55, takze to neukazuje presne cenu, kterou na zacatku clovek plati.
A co se tyce porovnani, tak jestli to chapu spravne, tak grafy konci na zacatku roku 2008. Coz je skoda, ze to neni protahnuto az do soucasnosti, protoze behem 2008 tam asi musel byt poradny hup dolu.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...