Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Štěpáne,
podle toho, co píšete, zřejmě podnikáte. Pokud podnikáte, už to samotné přináší do tradingu jednu důležitou výhodu - způsob myšlení. Je tu, myslím, spousta lidí, kteří doposud nepoznali to, co zanmená:
- zaměstnávat lidi
- pronajímat si prostory
- platit veškeré poplatky za provoz i neprovoz firmy
- jednat s úřady a "úředníky"
- honit se dlouhou dobu za zakázkou, kterou když získám a dovedu do zdárného konce, tak nedostanu na fakturu se splatností 3 měsíce ani nakonec zaplaceno a vyhodím ještě další náklady za právníky a soudy
- zažít neprosněné noci
- těch věcí je tisíc...
a nakonec ještě
- potýkat se se závistí

Toho všeho jste zaplať Pánbůh v tradingu oproštěn. Jediné, co musíte mít je přístup na internet, PC a peníze. Ale to Vy asi dobře víte. A aby jste mohl vydělávat, tak dobrý obchodní plán a emoce na uzdě.
Trading je nádherný byznys. Je nokompromisní, ale také spravedlivý. Nikdy se Vám nestane, že Vám protistrana nezaplatí, a hlavně, máte celý trh na stříbrném podnose před sebou. Nesháníte zákazníka, stejně jako ho ani nemusíte znát. Nemusíte z nadsázkou ani vědět, jak produkt, se kterým obchodujete, vypadá. Nepotřebujete sklady, nic z toho, co píšu výše.
A zda se dá tradingem vydělat? podívejte se na jakýkoliv likvidní (i nelikvidní :-)) graf komodity, instrumentu a odpovíte si sám. DÁ. Trhy se neustále hýbou. Je potřeba mít dobře postavený OP, nastavený risk management a svoji hlavu a vyděláte.
Vím, o čem mluvím. Do dnes podnikám (20 let), něco za mnou zůstalo, ale jako bych Váš dotaz pokládal já sám někdy v roce 2009. Jde to. Houževnatost, píle, trenink, radost, práce.
Neopouštějte svůj byznys, který Vám generuje profit na živobytí, ale pokud to jen trošku jde, zkuste rozdat více kompetencí, resp. trošku si uvolnit ruce a nebojte se začít naostro. V nejhorším (jakože je to pravděpodobné, alespon ze začátku) o nějaké peníze přijdete, ale bude to pro Vás ta nejlepší škola na dobrý start a postupně pak můžete přenášet více aktivity na trading. Mně to funguje. Klepu.
Honza K

• Odpovědí 831
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

Díky za odpovědi.
K Vašim úvahám jen dodám, že nejsem zrovna ten, kdo hledá jistoty. Mám rád výzvy. Pokud se mi naskytne nějaká příležitost, tak ji zvážím a pokud se mi líbí, jdu do toho. Proto jsem zvyklý ztrácet, jelikož ne vše vždycky vyjde podle původních představ. U tradingu právě zjišťuji potenciál, protože tak nějak už se mi nechce jít cestou vedlejších projektů pokus/omyl, i když jsem vždy měl byznysplány a vše potřebné a byznys nastartoval.. Chci jít cestou tradingu, protože už se chci "usadit" a tedy zkoumám, jak - zdůdazňuji - v průměru se místním členům daří. Jestli se dá dosáhnout dobrého životního standardu obchodováním, nebo lépe pořádáním kurzů. Je pochopitelné, že je přede mnou dlouhá cesta. Mnohem a mnohem delší, než cesta kteréhokoli jiného byznysu. Proto se tak hloupě a konkrétně ptám… Protože chci opustit svůj byznys a vědět, jestli je to v průměru ok.
Zatím jsem nikde napřímo nevyčetl, že by někdo řekl - trading je super a zlepšilo mi to životní standard, můžu cestovat, mám čas… Zato odpovědí "kolem" jsem našel spousty. Je mi jasné, že musím být trpělivý, změnit myšlení… Možná pomůžete v rozletu i ostatním, kteří sami sobě kladou podobné otázky, ale váhají se na přímo zeptat zde. Že je to nakopne a oni se dají do práce…

Díky, Štěpán

Odesláno

Ano, může to změnit život ve smyslu mám čas, můžu si dovolit co chci apod. Ale zdaleka to není pravidlo a to, že se to někomu povede neznamená, že se to povede vám. Proto ani odpovědi toho typu nečekejte, neexistuje žádné pravidlo, že to tak bude. Nejlepší bude, když si na tuto otázku odpovíte sám po dejme tomu roce obchodování. Tady platí jenom toto - kdo nevěří, ať tam běží :-)
Jak to vypadá v průměru, to nikdo neví, jedině se napíchnout do systémů brokerů a vycucat si data o jejich klientech, ale jsem si téměř jistý, že odpadovost bude velmi vysoká :)

Odesláno

To stefano:

Mohu odpovědět přímo:
Ano, díky tradingu (myslím tím momentálně probíhající, tedy úspěšné období) jsem si zlepšil životní úroveň jako nikdy předtím. Pořídil jsem si dalšího potomka, zlepšily se vztahy v rodině a trading mi i vyselektoval přátele a známé.
Mám mnohem více času a jak zde již zaznělo v některém příspěvku, burza má jasná pravidla a není problém s bonitou protistrany. Vydělané peníze jsou do pár dní na účtu, pro mzdu si tedy člověk vlastně může dojít do jakéhokoliv bankomatu kdykoliv potřebuje. Pracovat lze odkudkoliv, stačí respektovat časové pásmo, ve kterém se obchoduje.

V neposlední řadě se mi i zlepšil všeobecný přehled, protože člověk musí sledovat mnoho událostí a informací z celého světa. Osvojení si několika cizích jazyků je pak samozřejmostí.

Odesláno

Díky Honzo,
Takhle jsem to zase nemyslel :-) Každopádně výborné reakce a díky za ně. Asi do toho půjdu, protože jsem tomu podvědomě tak nakloněný, že jsem prakticky potřeboval pošťouchnout a taky snad uklidnit. Začnu asi s placeným trade station, jelikož 2 dny laboruji nad tím, kde sehnat dobré grafy, proč mi to či ono nejede, proč tamto chybí… TS mi přijde takové ucelené. Chtěl bych testnout er2 na volume grafu a pak asi 3 a 5 min. TF. Tak snad to bude v pohodě :-)
Ale reakce na můj samozřejmě stále rád uvítám… Pořád probíhají takové ty vnitřní nepokoje..

Štěpán

Odesláno

Ano, TS je dobrá platforma, má svoje mouchy, ale nakonec je většina uživatelů stejně skousne a zůstane věrný :) Já jí mám už přes 10 let a přestože občas nadávám, tak na ní nedám dopustit. Je to all in one řešení a člověk se nemusí o nic starat. Počítejte s tím, že měsíčně je potřeba udělat 10RT, aby byla zadara, nebo si vyjednat nějaké individuální podmínky. A TF je dost drahý špás, stojí 85 USD měsíčně, prakticky za jeden symbol, to mi přijde lepší, když začnete s CME bundle za 25 a budete tam toho mít více. Jako laternativa k TF se dá brát EMD, jsou tam vyšší slippage a nižší likvidita, ale je to dost podobný index.

Vnitřní nepokoje si člověk vyřeší, až když něco udělá, když do toho nepůjdete, bude vás hryzat svědomí, že jste o něco přišel, pokud do toho půjdete, tak to zkrátka zjistíte na tuty, o čem to je. Že má Tomáš s Petrem finančníka, dělaj kurzy atd. to neřešte, mají prostě hodně energie a tak stíhaj všechno vč. tradingu :) A dělaj to dobře, tak se není za co stydět a už vůbec bych je neobviňoval z toho, že ve skutečnosti tradingem nevydělávaj a žijou z věcí okolo.

Odesláno

Jasně. Já je právě neobviňuji. Naopak pro mě jsou to machři. Mají dokonalé vyjadřovací schopnosti a dokáží promluvit ke každému tak, aby jsem to pochopil i já :-) . Ta práce, kterou po sobě zanechali je nedocenitelná. Vždyť jen díky nim se o trhy zajímám a myslím, že 90% zde přítomných na tom budou podobně. Jsou určitě vzory mnoha lidí. Jak jsem napsal výše, byl jsem ovlivněný… Ovlivněný paradoxně někým, kdo tvrdil, jak se to má dělat a úplně všechno progamblil. A to byl pak ten moment, kdy jsem opět začal uvažovat o tradingu.

Musím také říci, že to vidím zase z jiné roviny než před lety. Spousta věcí je mi jasnějších a dávají smysl.

A navíc je zde skvělá komunita, to je bez debat.

Díky všem za příspěvky, jdu do toho. Stejně jsem byl uvnitř sebe prakticky rozhodlý…

Štěpán

Odesláno

Dagobert, Honza K.

keďže obchodujete už dlhé roky, môžete prosím napísať aké priemerné ročné zhodnotenie vykazujete ?

Pýtam sa na priemer za všetky roky. A je pravda, že obchodník čím dalej, tým dosahuje vyššie zhodnotenie ? (pretože sa stáva skúsenejším napríklad...)

Odesláno

stefano: K několika profi názorům přidám svůj začátečnický - snad vám bude k užitku.

Před několika lety mě trading velmi oslovil (samozřejmě díky tomuto webu). Přečetl jsem několik knih, navštívil semináře a na podzim loňského roku se vrhnul na LIVE. Během cca dvou měsíců jsem zaplatil nutnou daň za zjištění, že to fakt není prdel (65% účtu). Musel jsem od podlahy přehodnotit zejména svůj přístup a právě tento týden se mi podařilo překonat pro mne výrazný mezník: ztrátu jsem smazal a jsem na počáteční hodnotě (děkuji Vám ó trhy, pokorně před Vámi klečím...:-)).

Díky tomu, že jsem se věnoval tradingu na úkor mého "normálního" byznysu jsem za poslední rok vydělal polovinu toho, co jsem vydělal předchozí rok. Dá se tedy říct, že je pro mne tradig zatím dost ztrátový. A můj pocit z toho? Nikdy jsem nezažil lepší při žádné činnosti (byznysu), které jsem se věnoval. Vidím postupný progres a naučil jsem se vnímat jednu podstatnou věc: je důležité (nejen v tradingu) umět vzdát se krátkodobých užitků na úkor dlouhodobých. Přestože si teď musím utáhnout opasek, věřím, že to jednou bude stát za to, a že si řeknu, že tehdy před lety jsem udělal nejlepší rozhodnutí v životě.

My začátečníci máme jednu obrovskou výhodu - TENTO WEB! Je tady obrovské množství know-how (samozřejmě za peníze - zadarmo na netu také najdete hromadu zaručených postupů, jak doslova přes noc zbohatnout - třeba na ruletě...). A nejen to. Diskuse tady navštěvuje spousta velmi odborně zdatných a přitom vstřícných a ochotných traderů (viz třeba Honza K. - jestli chcete obchodovat přes TS radím Vám dobře: udělejte si z něj kamaráda...;-)). A že z jeho provozování mají možná Petr s Tomášem větší zisky než ze samotného tradingu? NO A CO??? Jsou holt dobří. Osobně je za to obdivuji a závidím v dobrém slova smyslu. Vše, co jsem si přes tento web pořídil (semináře, webináře, knihy, ebooky) hodnotím velmi kladně, cena byla vždy úměrná kvalitě. Váš kamarád ušetřil pár tisíc za vzdělávání a stálo ho to 4 mega.

Mé doporučení je jasné: Jděte do toho. Ale určitě ne po hlavě. Pomalu, postupně, poctivě, houževnatě. Nepočítejte s tím, že Vám dají trhy něco zadarmo. Naopak každou chybu po zásluze potrestají.

Ať se daří! (tu)

Odesláno

To zaciatocnik1:

Zatím mi vychází průměrné roční zhodnocení +82,7% před zdaněním. Pravděpodobnost, že se obchodník zdokonaluje a vydělá si víc tu jistě je, ale při mojí osobní strategii jsou zisky víceméně ohraničené. Mají určitý strop, jen s obrovským štěstím bych např. mohl nějaký rok vydělat kolem 213% (tj. 10% měsíčně). Zřekl jsem se zbytečného riskování. První rok obchodování byl nejslabší, od druhého roku je to tak nějak -+20% kolem toho průměru. Je také potřeba počítat s tím, že každý rok, měsíc, týden, den či hodinu nabízí trh jiné příležitosti. Trend může být medvědí, býčí, neutrální... záleží na tom jak člověk dokáže určité situace uřídit. Proto se obecně nedá říct, že když budeme obchodovat desítky let, zákonitě poroste naše roční zhodnocení stabilně.

Pro mě je úspěšný ten rok, který mi pokryje náklady na život, daně, sežehne inflaci a ještě mi alespoň malinko zbude navíc.

• 1 month later...
Odesláno

Zdravím, omlouvám se za off topic trochu, ale potřeboval bych poradit zda je úspěšnost obchodu 38,7% dostatečná a smysluplná. Zdá se mi strašně nízka. RRR je 1:2,33 a systém je poměrně stabilně v zisku. Průměr na jeden obchod mám 27,4$ zisku po odečtění komisí. Testovací vzorek 70ti obchodů, ačkoliv by se jednalo o intraday. Průměr cca 1 obchod na den. Testovací vzorek rozšířim samozřejmě, ale to mi neodpoví na otázku.. Dokážete mi někdo řict že úspěšnost 38,7% je přijatelná?

Odesláno

Může být přijatelná. Jde předpokládám o trendový systém. Spíš bych se zaměřil na těch 27 USD na obchod. To je dost málo i po odečtení nákladů. Nevím jestli je ten vzorek obchodů dělaný na SIMu nebo jenom čistě v backtestu na grafu, ale tenhle zisk dokážou zcela rozcupovat jenom reálné slippage. Tvrzení, že používáte limity výsledku moc nepomůžou, v takovém případě doporučuju vyzkoušet natvrdo v reálném trhu a po dalších 70 obchodech se pak můžeme dál bavit :)

Odesláno

Dwolt Napsal:
-------------------------------------------------------
> ...
> Dokážete mi někdo řict že úspěšnost 38,7% je
> přijatelná?

Takhle položená otázka nemá moc smyslu, pro posouzení systému je potřeba vědět víc například RRR. Tvoje hodnoty Win% a RRR, pokud je dokážeš udržet pro více obchodů, dávají dohromady ziskový systém. Jestli je těch 27 $ průměr ze všech obchodů včetně ztrát, tak to zase tak málo být nemusí.

Odesláno

Ano, Jsem trochu mimo vlákno. Omlouvám se.

Můj první obchod jsem tady už popsal v roce 2012 - po pár měsících jsem se odhodlal a začal jsem obchodovat u strikera. Mimochodem pan Lembák je skutečně profesionál, a doteď obdivuju jeho trpělivost :)
Nafundoval jsem účet 2500 USD, a začal obchodovat S&P ve verzi E-mini. Obchodní plán založen na boolinger bands + EMA, a pečlivě otestovaný samozřejmě. První obchod byl bohužel ziskový. Vstup i výstup přesně podle plánu. Druhý den plný sebevědomí jsem tedy opět nastoupil k počítači, a absence stoplossu, a moje úvaha, to vyleze opět nahoru a nákup dalších kontraktů, zcela mimo plán mi vysvětlily, že víc než dva dny obchodovat nebudu. Takže jsem během druhého dne ztratil víc než 80% účtu, jelikož jsem byl vyhozen na podkapitalizaci při dalším poklesu. Samozřejmě to pak vylezlo jak jsem očekával. (Cely vstup byl špatně - ihned na začátku obchodování, bez SL s tím že to uhlídám atd...)

Ale s mým přístupem bych dopadl stejně, jen to byla otázka času. Hlavní viník byla asi moje psychologie, které nezafungovala když měla a vykašlání se na plán.

Nevzdal jsem se, a v současné době chci ještě do konce roku začít opět obchodovat, doufajíc že to ustojím. První cíl je udržet se v trhu, následně se začnu zajímat o další cíle.. Proto piluju nový systém, který nemá takový drawdown jako můj první.

Jinak to Hugos: RRR jsem uvedl, je to 1:2,33. Ale tvoje odpověď mi asi stačí. Vím že by nemělo jít jen o jedno číslo - %Win, ale o systém jako celek. A ten mám v zisku. Jen mi přijde divný chodit u emini za vzdálenýma PT, a mít tak hodně špatných obchodu. Zkusím otestovat nějaky filtr ještě a uvidím, případně to asi mohu i nechat. Každopádně dík (tu)

• Vytvořit...