Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Život tradera v Algarve: rok po té


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 81
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Jak uz tu neprimo nastinil O_L_I, urcite stoji za zkousku rozhrani CUDA od NVIDIA (en.wikipedia.org/wiki/CUDA).

Melo by byt k dispozici rozhrani pro vetsinu bezne pouzivanych programovacich jazyku a dava to programatorovi moznost vyuzivat jadra grafickyho procesoru - a tech je opravdu hodne (pouzivaji se treba na pocitani castic kourovych efektu ve hrach apod.). Graficky karty uz jsou dneska kolikrat vykonejsi nez samotnej pocitac, takze to je rozhodne zajimava cesta. Sam to mam na TODO listu a uz jsem kvuli tomu pred casem koupil GTS 450.

Ale vsechno to samozrejme zacina a konci tim, jak je napsanej program, kterej ty veci pocita. Clovek muze mit nejnaslapanejsi komp na svete ale pokud bude mit program, kterej bezi v jednom threadu a vyuzije jenom jedno jadro procesoru, tak je to vsechno stejne k nicemu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Chtěl bych se zeptat na ten "[ital]SuperPočítač[/ital]"
Proč jste si nechal dovézt z ČR, proč jstë ho nekoupil tam u Vás ?

Je to z důvodu že se to tam nedá koupit ?

Děkuji

Dále by mě zajímalo to "[ital]genetické obchodování[/ital]" já osobně jsem dost skeptický s tím že by to mohlo nějak obstojně fungovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

trochu by som sa vrátil k tej politike a ekonomike - mám pocit že stav, ktorý bol popísaný v článku, platí v celej európe, aj keď asi v menšej miere. Za desaťročia sociálnej solidarity budovanej na dlh si mnohé národy zvykli na vysoký štandart za málo práce. Teraz nehovorím o nových členoch, kde je nízky štandart za veľa práce... Ide o to že návrat do reality je bolestivý, pretože akonáhle luďom niečo dáte, už sa toho nechcú vzdať (viď grécko). Občas mám z toho trochu obavy, pretože za bolestivý návrat do reality treba niekoho obviniť, a momentálne je v kurze obviňovať "nenažnaných kapitalistov", rozumej každého komu sa darí. Teda aj úspešných traderov, resp. biznismenov, investorov atď.. Keď tak čítam verejné diskusie na nete, občas ma napadne či náhodou nesmerujeme k novému socializmu :(

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud jde o výpočetní výkon tak klasickým stolním PC už se o moc dále nedostanete (ještě tak navíc využívat jádra grafického procesoru), zkuste si spíše výpočetní výkon koupit od firem, něco takového tuším nabízejí (zkušenost s tím nemám, nepotřebuji takový výkon). Pracují tam na principu zapojení více serverů do "cloudu" a dostávají se nad kapacitu jakékoliv domácí byť sebelepší sestavy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Osobně nechápu, jak se někdo může stěhovat z Nového Zélandu kamkoliv jinam :-) pěkný článek

Jinak k ekonomické situaci - jižní státy toto asi čeká všechny, protože jejich mentalita je opravdu dost jiná oproti nastolenému trendu ve zbytku Evropy a Ameriky - hlavně co se tempa týče.
Yamato: osobně mě podobné diskuze rozčilují na nejvyšší míru, ale pak si vždycky uvědomím, kdo tvoří tento svět po ekonomické stránce - kapitalisté. Větve si pod sebou sice řezat umíme, ale že bychom si znovu podřezali celý strom se mi nezdá reálné. Vládnoucí třídou jsou kapitalisté, pro ty jsou udělaná pravidla a s trochou nadsázky je jejich vliv a politická moc taková, že socialismus je pro každého sprosté slovo a už navždy zůstane - bohudíky. Velké nebezpečí právě vnímám v tom, že odpor je slyšet vždy, navzdory tomu, že jakmile by někdo začal aktivně něco měnit, pohořel by. Ale slyšet jsou jen ti, co si stěžují (net diskuze).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V tuto chvíli řeším problém s pomalostí výpočtů. Problém je že né každá standardní aplikace využije plně vícejádrový procesor či více procesorů. Jako řešení vidím virtalizaci kde by se těch x jader tvářilo pro aplikaci jako jedno. Dostal jsem doporučení na vsphere. Napadá někoho něco lepšího?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Genetické obchodování:

v prvé řadě, nejedná se o genetické OBCHODOVÁNÍ, ale o genetickou OPTIMALIZACI, nebo genetický SEARCH.

Genetický SEARCH je proces, kterému se také říká D&P (Design & Prototype). V tomto procesu využíváte GA (genetické algoritmy) tak, že jako jednotlivé vstupy nastavíte konkrétní nástroje technické analýzy, například různé klouzavé průměry, oscilátory, metody posunu SL, výstupy, atd. - a GA s těmito nástroji funguje jako s takzvanými "switches", čili zkouší nekonečný kombinací - a navrhuje tak obchodní systémy (resp. necháte počítač, aby systémy navrhoval a rovnou ověřoval out-of-sample). Je to samozřejmě celé trochu složitější, ale nesporná výhoda je, že pokud máte nějaký jednoduchý nápad a nevíte, jaký typ MA nebo jaký typ výstupů by pro váš nápad mohl fungovat, nemusíte celé týdny sedět před počítačem a zkoušet kombinace "ručně" - prostě necháte GA, ať najde nejvhodnější kombinaci. Samozřejmě také záleží na tom, jaký software používáte, jak dobře umíte s ním pracovat a jak dobře chápete, co GA je a jak fungují.

Genetický SEARCH je proces, kdy potřebujete optimalizovat více parametrů současně. Optimalizace 1-4 parametrů je ještě OK, ale jak chcete optimalizovat více parametrů, běžnou cestou (brute force) optimalizace to neuděláte. Trvalo by to roky, i století (záleží na počtu možných kombinací). S GA to uděláte za pár hodin až dnů. Samozřejmě že je zde důležité předně chápat, co děláte - a rozumět tradingu na pokročilejší úrovni. Obecně systémy s příliš mnoha parametry jsou nestabilní a nefungují v budoucnu. Proto musíte používat různé nástroje pro stress-testing, vícenásobné walk-forward optimalizace. V neposlední řadě sám používám sice optimalizaci mnoha parametrů, ale aktuálně převážně pro účely money-managementu (tj. řízení počtu kontraktů), nikoliv pro hledání vhodných period indikátorů - což snadno vede k curve-fitting. Tj. právě proto je třeba už určitá zkušenost z tradingu, aby se člověk vyhnul "naivnímu" používání GA.

GA je pouze nástroj, pokud ale víte, proč ho chcete a jak ho použít, může být dobrý nástroj. Pro začínajícího tradera to bude spíše překážka. Pro pokročilého tradera, který navíc přesně ví, že se chce přesunout k více mechanickému obchodování (a ví proč), má kapitál dostatečný k celému portfoliu systémů (diversifikace je kriticky důležitá) a čas, aby problematiku nastudoval a prakticky zvládl (opravdu je to poměrně náročné), je GA super věc, protože po určité době už jen opakujete určité nastavené procesy a necháte za vás dělat mnoho, mnoho, mnoho práce počítač - máte tedy výraznou časovou flexibilitu. A to je pro lidi se zálibou v cestování jako já a moje manželka přesně to pravé ořechové :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný článek. Čím víc se posunuju v obchodování tím víc se mi mění pohled na svět a lidi a vzrůstá obdiv k těm, kteří vzali svůj život do svých rukou a aktivně ho změnili a mění. Ta cesta stojí za to a sám jsem zvědav kam až dojdu a co mě čeká. Díky za další z motivačních článků.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Tomáši a vlastně všichni:-)

Vždycky se těším na nový článek na Finančníkovi, je to pro mě velká inspirace a zdroj nápadů jak se posunout k tomu, abych se živil obchodováním. Ať se jedná o technické věci, ale tak i duševní posun, kterým právě procházím. Nikdy bych nevěřil, jak se člověk může změnit za tak relativně krátkou dobu, t.j. 6 měsíců od toho, kdy jsem se poprvé setkal s těmato stránkama.

Teď koukám, že vlastně to co píšu moc nesouvisí s článkem :-), Tak to napravím, je to nedávno co mi řekla doktorka, že lidé u středozemního moře netrpí na Atopickou dermatitidu, která mě trápí. Tak že představa žít u moře je pro mě lákavá, žene mě kupředu a dělám vše proto, abych si ze snu udělal realitu. Tak že buď se stanu zvukařem u moře :) a nebo se budu zlepšovat v úmění tradingu. Možná obojí :-)

Ještě otázka rychlejšího PC, několikrát jsem se zůčastnil projektů, kde se využívá výkon počítačů připojených na internet. Každý počítač udělá malý výpočet a výsledek pošle zpět. Počítačů na internetu je asi velká spousta. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...