Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

MARK DOUGLAS a jeho knihy


tomnes

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 81
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Mam uz nejaky cas od Douglase The disciplined trader: developing the winning attitudes a premyslim, ze si poridim nejakou dalsi knihu od tohoto pana. Pise hodne zajimave a "prekvapive" se v te knize dost casto sam najdu :)

Osobne zatim pracuji na sve discipline a na umeni prijmout zisk a ztratu. podle meho nazoru je obchodovani predevsim o psychice, rozumny obchodni system lze vytvorit mnohem snaze nez s nim pak vydelavat penize.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dostal jsem se konečně k tomu, napsat trochu o M. Douglasovi a jeho knize Trading in the Zone.
Proč je to má nejoblíbenější a nejvíce čtená kniha o tradingu? Protože je to pravděpodobně jediná kniha, která jednoho směruje na správné myšlení tradera. Kniha učí myslet v PRAVDĚPODOBNOSTECH. Kniha jasně učí myslet v rozmezí alespoň 20ti obchodů. Je třeba pochopit, že jediný obchod nic neznamená. Kdo se naučí myslet v trzích v pravděpodobnostech - naučí se myslet jako trader - ten má z poloviny vyhráno. Osobně byl jeden z mých největších posunů v tradingu právě na základě toho, co jsem si uvědomil při přečtení knihy M. Douglase. Kniha mi ukázala cestu, jak začít pracovat na své psychologii - a psychologie je nejpodstatnější část tradingu.
Z knihy jsem si pak vypsal něco, čemu Douglas říká "5 fundamentálních pravd". Těchto 5 pravidel mám neustále na očích před svým počítačem a opakuji si je každý den před tradingem. Zde je tedy Douglasových 5 fundamentálních pravd:

1. Cokoliv se může stát.

2. Nemusíte věděc, co se stane, aby jste mohli vydělávat peníze.

3. Do trhu vstupujeme na základě tak zvaného EDGE. Edge je cokoliv (indikátor, pattern..) co nám dává pravděpodonost, že se spíše stane jedna věc než jiná. Ať už používáme jakýkoliv edge, zisky a ztráty přicházejí zcela náhodně, v libovolném pořadí.

4. Každý obchod má naprosto jedinečný výsledek.

5. Každý moment v trhu je jedinečný.

Možná že připadá těchto 5 bodů nezasvědcenému trochu jako vytržených z kontextu - a asi to tak je. Knihu M. Douglase Trading In The zone však rozhodně doporučuji každému, kdo to myslí s tradingem opravdu vážně.

Hodně úspěchů,

Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Dobrý den,

měl bych jednu prosbu na Tomáše. V recenzi knihy Marka Douglase: The disciplined trader píšete o jedné části „ naučila mě vnímat obchodování z pohledu psychologie davu, které ve svém obchodování velmi věřím a která mě zatím nezklamala“. Mohl byste, prosím, napsat něco tom co pro Vás znamená pohled psychologie davu. Jakým způsobem toto uplatňujete ve vašem obchodování.

Vím, že to není snadné, pokud se o to přesto pokusíte budu velmi vděčný.

Děkuji

Jakub

P.S. Myslíte, že je nezbytně nutné nejdříve přečíst tuto knihu a až po pochopení pokračovat s Trading in the zone?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jakube,

u knihy Disciplined trader je to ctvrta cast - konkretne kapitola s nazvem The Psychology of Price Movement. Je to pomerne kratka kapitola, ale mne dost otevrela oci. Jednak z ni clovek pochopi, ze skutecne trhem hybou jen a jen masy lidi. Pak mi ale pomohla jasne si uvedomit, ze urcite formace jasne vyditelne v trhu zkratka a dobre vnimaji vsichni obchodnici stejne a to umoznuje reakce davu. Napriklad dukazem je formace double/top bottom. Proc myslite, ze formace tak dobre funguje? Protoze ji vidi ohromne mnozstvi obchodniku po celem svete a protoze se dav rozhodne do formace vstoupit stejne, jako vy nebo ja. To je pak to, co dava formaci takovou silu a takovy pohyb. Dav, ktery v dany okamzik udela stejnou vec. Me velmi pomohlo zacit se divat na trhy takto. Nevidet za vsim zadna tajemstvi, zadne slozite matematicke rovnice, ani nic podobneho. Ale videt za trhy psychologii davu. Aby mohl mit trh trend a smer - je opet potreba, aby vetsi cast davu usoudila, ze se vyplati nakupovat nebo prodavat - a je to tedy opet vetsina davu, ktera da trhu smer a pohyb. Neumim to asi moc dobre vysvetlit, je to pomerne slozity koncept na pochopeni - ale jde proste o to, ze kdyz se zacnete divat na trh takto, pak jej dokazete lepe cist. O psyhologii davu byla i napsana kniha TRADING WITH CROWD PSYCHOLOGY, pomerne zajimava, ktera tuto myslenku jeste dale rozviji. Podobne knihy vas utvrzuji v tom, proc nektere formace funguji tak dobre jako funguji - zkratka a dobre je potreba za nemi hledat dav. Za trhy muzete hledat leccos - fundamentalni informaci, momentum, atd. - a videt za trhy dav je jedna z moznosti.

Co se tyce druheho dotazu: me osobne pripada pro obchodnika lepsi zacit s jeho druhou knihou - Trading In The Zone. Tato kniha totiz, narozdil od jeho prvni knihy, skutecne klade maximalni duraz na skutecnost, ze obchodnik musi uvazovat v pravdepodobnostech. Prvni kniha se vice zabyva urcitymi podvedomymi mentalnimi bloky, ktere si casto neuvedomujeme a ktere mohou brzdit nase obchodovani. Druha kniha vsak hovori mnohem lepe o tom, jak konkretne by melo vypadat mysleni tradera (i kdyz slovo "konkretne" zde neni na miste - cely koncept je natolik abstraktni, ze je treba cist knihu nekolikrat). Dale pak kniha uvadi a dopodrobna rozebira jiz posanych 5 fundamental truths - dle meho nazoru zaklad psychologie obchodovani. Takze klidne zacnete s druhym dilem. Pripravte se na to, ze po prvnim cteni budete mit spise zmatek, chce to precist nekolikrat. Pak ale doporucuji i precist prvni dil. Obzvlaste kvuli jiz zminene ctvrte kapitole.

Hodne zdaru,
Tomas
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Prave jsem docetl Trading in the zone a je to vynikajici kniha. Rekl bych, ze je idealni obe Douglasovy knihy nekolikrat precist, mezitim obchodovat a sam sebe pozorovat a neustale vylepsovat zpusob, jakym zvladam obchodovani. Proste zjistil jsem, ze po zvladnuti zakladu technicke analyzy teprve zacina skutecna prace :)
dzink

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Dobrý den,

čtu teď knihu Trade in the zone. Rád bych osvětlil první z fundamentálních pravd, které jsou napsány v příspěvku od Tomáše. Pokud by byl zájem mohli bychom postupně s lidmi, co knihu četli upřesňovat a vysvětlovat i ostatní body. Ne každý ovládá angličtinu.

1.Cokoliv se může stát.

Jak tomu rozumět? Prostě v každém okamžiku je v trhu spoustu neznámých sil o kterých vůbec nic nevíme (třeba scalpeři). Pokud se na vaše počínaní podíváte z pohledu trhu není zde žádný předpoklad, proč by měl naplnit vaše očekávání a to bez ohledu na to kolik času trávíte s TA nebo kolik peněz jste už prodělali či vydělali.

Kdo knížku četl, prosím přidejte i své poznatky. Zatím to vypadá, že jsme to četli jenom tři já, Dzink a Tomáš.

Jakub


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

pokusím se vysvětlit, jak je tento bod pro mne důležitý. Naučil jsem se tím řídit i ve svém podnikání. Je to celkem jednoduché, když víte, že stát se může cokoliv, nemůže se vám stát, že pocítíte nějaké zklamání z toho, že jste to špatně odhadli. Nedostane se pak do neustálého kolečka hledání pravdy.

Pokud se podíváte do minulosti zjistíte, že to opravdu tak je. Dám dva příklady. Oba budou mimo komodity. Není to tak dávno, co někteří odborníci tvrdili, že český divák je specifický a že reality show nebude u nás mít místo a její uvedení skončí fiaskem. A ejhle poslední dny jsou skutečně pravým opakem. Moc by mě zajímalo, jak se tito odborníci cítí (nemyslím to nijak škodolibě), když vidí, jak hluboce se mýlili. Nebo jiný příklad, pokud se zajímáte o mobily, víte, že sms byl pouze vedlejší produkt a moc se nepočítalo, že se masově ujmou. Znám pár lidí, kteří mobily používají jenom pro sms. Trh se opět zachoval jinak než se předpokládalo.

Je to opravdu tak, že trh může udělat cokoliv a historie to mnohokrát potvrdila. Není proto dobré se užírat tím, že jsme neměli v chování trhu pravdu a vyčítat si jakékoliv svoje pochybení. Je lépe tento fakt prostě přijmout a cokoliv děláte brát s vědomím, že stát se může cokoliv. Člověk pak není zklamaný a neovládají ho emoce tak, aby přestal rozumně uvažovat.

Jakub

P.S. Oba příklady jsou dost zjednodušené, skutečnost je trochu složitější.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Oficiální zdroj to samozřejmě není, našel jsem to náhodou. Že to je rozpadlé jsem si nevšiml. Když jsem se díval na Amazon, jak vypadá kniha skutečně, usoudil jsem, že zřejmě toto je nějaký starší vydání. Pro udělání představy to však může být pro leckoho zajímavý a pak si třeba i tu knihu v originále koupí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...