Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Lekce z výsledků začínajícího tradera


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Výborný článek, jak ušitý pro mě. Takové množství obchodů co je v něm prezentováno za celý týden jsem já schopen nasekat v jediném dnu :(
Můj velký problém je přeobchodování, kterého se nemůžu zatím uplně zbavit. A hle jak to jde a s pár obchody týdně.
No mám se ještě hodně co učit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Filda: Dej tomu čas. Když budeš sledovat a studovat trhy 3 roky, dost pochopíš, začneš hodně filtrovat a budeš mít problém s podobchodováním ;-) Doporučuju nesnažit se přesně kopírovat třeba Petrův styl, ale vzít si základní FinWin a přes něj pravidelně trh sledovat. Uděláš si tak vlastní závěry, na kterých začneš postupně stavět a pilovat vše k "dokonalosti". Naučís se mnohem víc vlastním pozorováním thů samotných než pozorováním obchodování ostatních lidí, ačkoli i to může být občas inspirativní.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny priklad jak pomalu budovat sebeduveru ktera je potreba pro realne obchodovani vetsich castek. Dulezite je ze zacatku se opravdu vykaslat na rizeni pozice po vstupu akceptovat nahodu vysledku a proste jit dal je to jen dalsi obchod nic vic. Takovych jeste budou tisice.

To Filda: tak z toho udelej vyhodu :) to ze nekdo obchoduje mesicni nebo tydeni grafy taky neznamena ze ty to musis delat stejne nebo ze to delas spatne kdyz obchodujes intraday a chodis pro mensi profity. Dulezite je jak to vyhovuje tobe a kolik rizika podstupujes a co se pri tom naucis. Vic obchodu je dobre, protoze muzes ziskat vic zkusenosti. Ovsem je dulezite jestli jsi schopen se z toho neco naucit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den, super článek, ale nesedí mi přiložené obr. s výpisem od brokera např: 8. 8. máte zisk těsně před zavřením trhu a na výpise nic není. Moc tomu výpisu nerozumím. Také občas bujuji s tím, jestli vystoupit z trhu dříve. V posledních 14 dnech mě trh 4x atakoval tik přd BE a já posunul S.L. z plného S.L. na menší a vyplatilo se. A zrovna dnes jsem jsem to udělal znovu a ejhle přišel jsem o zisk. Je to zkrátka o citu a praxi. Přeji tomu začínajícímu mnoho a mnoho trpělivosti a budování disciplíny, protože to dá dost práce.

Mnoho štěstí přeje Vláďa (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pravda je, že zadat do trhu PT a SL a nechat to být je psychologicky mnohem snažší než pozici aktivně řídit. Na druhou stranu ale pokud např. na stejné vstupy aplikuju výstup 123 podle Mplaye, systém dává lepší výsledky - ale už je pro mě zase dost problém ve 100% dodržet systém.
Ale tím si asi musí projít každý :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Minulý týden jsem po i út měl ztrátové, ale nakonec byl týden v plusu. To za cenu dodržování obchodního plánu i přes dva ztrátové dny, kdy se může projevit strach a nejistota. Přímá zkušenost s tím, že jsem schopen se dostat z drawdownu hodně podpoří důvěru v obchodování.

Mám velmi dobré zkušenosti s izolovaným procvičování jednotlivých fází obchodování (vstup, řízení obchodu, výstup). Je mnohem efektivnější zaměřit se jen na jednu oblast a v ní se postupně zlepšovat, než se snažit najednou uchopit a hlavně prakticky provádět všechny fáze současně.

Stejně jako Petr i já nejvíce práce odvádím před začátkem seance. Jakmile se otevře trh, vím co budu dělat pokud se stane to, či ono a tak samotné obchodování je spíše o čekání na vstupní signál než o "vymýšlení co kdyby..."

Hodně se tu píše o přeobchodování, já jsem vždy řešil spíše opačný "problém". Osobně si myslím, že oba extrémy nejsou dobré. Samozřejmě záleží na stylu obchodování, situaci na trhu atd, ale pokud v ID provádím jen cca 1-3 obchody týdně každé kliknutí pro mě bude více stresující, protože ho zkrátka nemám natrénované.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny den,

Velmi dobry clanok - mna zaujal hlavne co sa tyka tej casti, v ktorej Petr hovori o tom, ze zacinajuci trader by nemal, alebo respektive nie je to potrebne, aby vseliako aktivne riadil poziciu a podobne, a uz vobec nie, ked to nema zahrnute v obchodnom plane. Ja sa takisto domnievam, ze zacinajucemu traderovi staci naozaj len vstup a vystup, pripadne maximalne nejako to posunutie na BE (co ja osobne v plane nemam, ja mam posunutie SL na 1/2).

Myslim si, ze v tradingu treba postupovat po malych stupienkoch a leveloch - a to bolo naznacene aj v tomto clanku.
Ja napriklad som este nedavno planoval, ze zacnem hned zo zaciatku obchodovat trh TF so SL 165 USD (viac som napisal v teme KDO SME A CO DELAME) a az neskor som si uvedomil, ze ake to nerealne - ano TF rozhodne laka svojimi uzasnymi pohybmi (teda respektivne hodnotou ticku), ale myslim si, ze pre zacinajuceho tradera nie je vhodny, aj ked ma k nemu prislusny bank (ja som planoval 8000 USD). Aj ked samozrejme netvrdim, ze to nie je mozne, urcite su obchodnici, ktori zacali na TF a podarilo sa im uspiet.

Preto som sa rozhodol pre NQ, max. SL 85 USD - 4 body (max. preto, lebo nie vzdy pouzivam takyto SL, niekedy menej), co je o polovicu menej.

Dalej, aby som si rozdelil moj progres v tradingu na drobne levely, prave pracujem na tom, ze vytvaram rozne varianty mojho OS
Prva varianta je pre uplny zaciatok tradingu - 1 obchod denne, maximalne konzervativna varianta, kde berem len jeden jediny pattern mojho systemu (ktory ma inak cca 5 patternov) - tento pattern je cisto trendovy pattern, a preto to ma aj dalsiu vyhodu - chcem sa tym naucit definovat a rozoznavat zdravy trend.
Druha varianta - dalsie 2 patterny - tiez iba trendove - ale uz su to take, ktore sa nachadzaju na uplnom pociatku trendu, ked este nie je moc viditelny a jednoznacny, cize uz vyzaduju viac subjektivneho posudenia - preto som ich zahrnul v druhej variante.
Na tretej este pracujem - tu som si nechal miesto na protitrendove patterny, o ktorych stale viac a viac rozmyslam, ci ich obchodovat.

Dalej samozrejme trader musi mat jasny plan, ako a kedy postupit na dalsi level - napriklad ked bude dosahovat nejaky priemerny profit za tyzden/mesiac, alebo pripadne ak sa dostane zo strat na nulu a podobne. Ja zatial este podobne pravidla nemam, ale bude to nieco podobne.

Co sa tyka pripravy pred seansou - tu mam naozaj problem. Musim uprimne povedat, ze SR urovne mi zatial absolutne nic nehovoria a nemam ich vobec zahrnute v OS, maximalne si zaznacujem, ci sa signal nachadzal tesne pri HOD/LOD. Myslim si, ze SR urovne a obchodovanie na zaklade nich su dost subjektivne a vyzaduju skusenosti, ktore ja urcite nemam. Ale domnievam sa, ze trader nemusi mat pred seansou zaznacene 3 - 4 SR urovne, aby bol profitabilny - to je samozrejme len moj osobny nazor a nikomu ho nevnucujem.

Dakujem za pozornost a za dalsi kvalitny clanok,

David

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vladicek
Všechno sedí, protože v pondělí bylo 6.8. a ne 8.8. jak je pod screenshotem..

Jinak poučný článek, líbí se mi jak trader začíná na levnějším trhu s možností přestupu na dražší ES,
to mi příjde hodně rozumné. A dále jak Petr vystihuje otočení trhu 2ticky před PT, myslím si že takovéto
situace podněcují tradera ke změně plánu za pochodu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2 Filda:

Uvedom si co tu popisujes... Ty nejsi schopen dodrzet svuj zakladni plan... pises o preobchodovani... a na druhou stranu na vystupech hovoris o sofistikovanych vecech typu MPlay aspol. Nabizi se otazka - jak jsi schopen dodrzovat tyto vystupy a vubec k nim dojit... kdyz nejsi schopen dodrzet svuj zakladni plan v oblasti vstupu ?

Nevim jestli jedes live nebo sim... ale toho preobchodvani se da velmi rychle zbavit. Jestli obchodujes sim.. nastav si opravdu 5-10 kontraktu jak zde jiz bylo tisickrat zminovano...a vysi uctu adekvatne SL. A obchoduj tak mesic. Garantuji ti ze po tydnu mas vyluxovanej ucet. To by te melo primet brat trading vazne a nenicit tak lehkomyslne to, co jsi tak tezce (mozna) budoval. Myslim tvuj obchodni plan.

Takze prvne dodrzuj plan.. i treba s pevny SL/PT.. kde PT nemusi byt vysoke.. staci komise x nejaka konstanta... obchoduj podle planu... a jakmile zjistis ze jsi schopen vstupovat tam kde mas.. pak je cas na to, ucit se vystupovat tam kde mas. Nelze to obejit. Nezastituj se vystupy kdyz nezvladas vstupy.

At se dari
Rob

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vďaka za ďalší skvelý článok (tu) Tiež som pred nejakou dobou zistil, že sa budem musieť holt zmieriť s tým, že nebude všetko hneď ideálne a že sa najprv budem musieť naučiť základy a riadenie pozície, pridávanie kontraktov adt. nechať na neskôr. Akurát, že som sa to musel naučiť na vlastných chybách - ale mám pocit, že to asi ani inak nebude.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rob99:

Možná jsem to špatně popsal. Mechanicky dokážu dodržet svůj plán (vstupy) na 100%, ale ne všechny signály mají dobrý potenciál zisku, což já zatím bohužel nejsem schopen vždy rozpoznat, protože jsem začátečník, to přijde s časem a s citem vypěstovaným zkušenostmi - proto jsem psal že článek je jak pro mě dělaný, myšlenka výběru pouze 1 obchodu denně by mi mohla hodně pomoct soustředit se jen na ten opravdu nejlepší možný.
Výstupy používám fixní PT, dává mi to daleko větší pohodu při obchodování - bude to jednoduše PT nebo SL (nebo B/E).
Podle mých testů ale např výstup 123 podle Mplaye vychází daleko lépe co se profitability systému týče než moje výstupy - ale v takovém případě už ne vždy jsem schopen držet se přesně plánu (u výstupů), protože je to velký nápor na psychiku když se z vytvořeného profitu občas stane pár ticků zisku nebo B/E.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Perfektní článek, myslím že nejen pro mne dost motivační. Jsem teprve na začátku co se týče PA, ale ono jak píše Petr, je to spíše ve finále pro začátečníka o MM a risk managementu. Na začátku jsem dokázal riskovat na den až 4 obchody a až cca 4% z účtu na den. RRR zhruba 1:1,5. K trhům jsem zasedl až ve chvíli open, nějaká analýza na vyšším TF mne moc nebrala. Rovnou říkám, že to probíhalo tak, že jsem trhy tlačil očima žádaným směrem 3x za vteřinu, když nevyšel první obchod, neva, vyjde druhý, když nevyšel druhý, snad vyjde třetí... když nevyšel třetí, byl jsem zdrcen ;). Dnes risk jen jeden obchod na den a max. 1% z účtu. RRR 1:2. K trhům zasedám minimálně půl h před open a provedu analýzy na vyšších TF. Protože obchoduji jen jeden jediný obchod na den, nesmí být bezhlavě, musí být s podporou ostatních trhů a na základě předešlé analýzy a hlavně na něj můžu čekat i 2 hodiny. A nejlepší je, že když není příležitost, prostě ten den neudělám obchod. Jsem na začátku a zvykám si na tento styl, ale nesmírně mne těší, že s léty načučenými do grafů to konečně začínám vidět v komplexu většího smyslu, lze poměrně jasně cítit propojení e-mini indexů a s použitím vyšších TF (nebojím se sáhnout i k denním grafům na začátku analýzy před open trhů) lze celkem úspěšně identifikovat S/R oblasti, ve kterých se něco může dít (ale taky nemusí). A největší posun je v psychice - jak jsem popisoval dřívější emoce během obchodu (každý začátečník na live účtu si asi prožil), kdy člověk nemůže jít ani na vteřinu od grafů, jsou pryč. S jedním obchodem na den je nejtěžší jen dodržet plánovaný vstup, ale jakmile jste v obchodě, už máte splněný limit 1 obchod na den a to je vše, RRR nastavený pro začátek 1:2 není nějak moc potřeba kontrolovat (ve finále je to 50:50 jestli obchod vyjde nebo ne), na BE se snažím vůbec neposouvat, maximálně pokud je trh pár tick od PT. A když obchod nevyjde, jako třeba včera, nevadí. Zůstávám totiž nadšený, že hrubý plán před open dne, jak by se trhy mohli chovat jsem predikoval a je potřeba pomalými krůčky se dopracovat k nebojácnosti použití správného (většinou vyššího) SL, zachovat smysluplný RRR a brát jakékoliv pozitivní zhodnocení účtu na konci měsíce. Přidávám screeny ze včerejška na demu. Level 1: nejdříve analýzu před open (S/R oblasti si vyznačuji pomocí hranic dvou stejných linek a ne barevnou zónou..). Level 2: bohužel unáhlený obchod na NQ (očekávání long), případně spíše použitího velmi malého SL Level 3: do levelu 3 teď směřuji aby 95% obchodů probíhalo takto, na takový obchod jsem čekal (nádherné potvrzení ostatních trhů) Level 4: s RRR 1:2 ok Level 5: z cca dubna 2012 vyznačena zona na NQ mezi 2765 až 2769 (tuto zonu mam na NQ vyznačenou už několik dní...), toto je něco kam se chci postupně v klidu dostat, RRR 1:7 Tak ať se daří :) .

20130

20131

20132

20133

20134

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...