Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Lekce z Petrova mentoringu


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 31
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Přeji traderovi ať se mu live daří minimálně stejně jako na SIMu!

A je to tak, mentoring v rámci FIMS, tradera (osobní zkušenost ;) ) posouvá mílovými kroky vpřed.
Nejspíše i proto, že se zde ostatní, včetně Petra, nebojí poukázat na problémové záležitosti, které dotyčná osoba ani nemusí vnímat jako problémové...
Víc hlav, víc rozumu.... a hlavně zkušený ID trader = podpora k nezaplacení.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mohu jen potvrdit co píše Honzin (také z vlastní zkušenosti :)). Za několik týdnů mentoringu jsem pochopil více soivislostí a pronikl do tradingu víc než za předcházející rok. Zpětná vazba dalších traderů a mentora spolu se vzájemnou výměnou zkušeností a pohledů na věc je nedocenitelná a urychluje vývoj tradera oproti cestě tradera samotáře (z vlastní zkušenosti).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tom_czr:

ani netušíš, jak jsem se začal smát po tom, co jsem si přečetl tvůj příspěvek :D.
Tuto reakci jsem zde totiž čekal (nemyslím to nijak špatně na tebe, myšleno to je tak, že prostě všeobecně jsem to od někoho čekal...).

Co se týče marketingu - to je právě to co mne u tvého příspěvku dostalo, takže popořádku:

1. není zde ani zmínka o něčem ve stylu "udělej kurz FIMS a budeš super trader"

2. v uvedeném článku je jasně napsáno, že obchodník používá jen pár prvků z FIMS (jeho obchodní systém na nich vyloženě nestojí)

3. jsou zde prezentovány několika týdenní výsledky, snaha a dřina tradera. O tom je tento článek, není o mentoringu.

Naopak je článek pro ostatní neprofitující nebo začínající obchodníky podle mne velkým přínosem, protože:

1. ukazuje, že to jde, ale je to prostě dřina a práce jako vše v čem chceme uspět

2. poukazuje na mnohem rychlejší vývoj tradera, pokud do svého vývoje připustí další tradery a podobné lidi

3. v článku vnímám minimálně 2 velmi cené rady, první o frekvenci obchodů a druhou špatném výběru trhu v rámci menší akceptaci rizika


Jak to píšu, tak si vlastně říkám, má to tady smysl? Vážně nevím.

Možná právě proto je fajn, že exituje placená VIP sekce pro diskuzi, tam se totiž setkávají tradeři s velmi podobným záměrem, vyznáním a názorem...
... a nikdo z nich se nezdržuje ve svém traderském vývoji remcáním, pochybováním a hledáním svatých grálů ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Honzin:
Kdyz Petr skupinu FIMS rozjizdel (tehdy neplacena uzavrena skupina, nevim, jak je tomu ted) byl jsem clenem. Na vlastni zadost jsem skupinu opustil, protoze dle pristupu ostatnich jsem nebyl presvedcen o tom, ze by zpusob jejich prace smeroval ke stabilnimu tradingu a Petr na muj vkus taky nebyl v ramci frekvence svych prispevku ostatnim vzorem. Takze to bylo takove neurcite a z meho dnesniho pohledu to odvadelo novackovu pozornost ne zcela idealnim smerem.

Clanek prinosy jiste ma, jen je to s tou frekvenci obchodu a vecmi, ktere si kazdy musi rozhodnout sam, porad dokola uz nekolik let zpetne. Tedy clanek z meho pohledu neukazuje nic noveho oproti tomu, co se psalo rok, dva, tri, ctyri zpet.

Sam jsem full time trader a uz nejaky ten rok tomu tak bude - nabizim novackum alternativni pohled, ktery je dle meho rychlejsi cesta k uspechu.
Co ty, jsi taky full time trader? Kolik let?

A protoze si za svym stojim, nebojim se podepsat celym jmenem :-)
Tomas Sobotka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tom-czr, Honzin

Však oba máte pravdu :-) Je to podle mne ideální marketingový tah, který jasně ukazuje, že Petrův mentoring za něco stojí, ale není to jen o tom, ale také o práci tradera, který udělal pěkný krok kupředu. Za sebe opravdu lituji, že jsem se nepřihlásil na kurz před dvěma měsíci, kdy bych mohl celé ty dva měsíce pracovat v parádním kolektivu pod vedením profika. (Sám jsem zažil po E-Mini a backtestingu, které mne jednoznačně posunulo - kdo ví co bych dělal bez toho.) Teď už mi přijde trochu pozdě na naskakování do konce trendu. Jenže před dvěma měsíci jsem ještě neměl na trhy takový náhled jako nyní...


Za sebe mohu říci, že je pro mě jednoznačným přínosem TIP na konci, který potvrdil moje myšlenky. Za což jsem rád (tu) Profesionální tradeři v tom nejspíš nic nového "převratného" nenajdou, ale pro nás, kteří zatím jen studujeme to bylo určitě přínosem.

Petr - Finančník.cz:
Chtěl bych poděkovat za poslední dvě videa (tu) a dnešní článek - opravdu jsem nevěděl jestli se radovat, nebo plakat, protože to na co jsem musel sám tvrdou prací přijít jsem shlédl za dvě videa... Samozřejmě osobní zkušenost je nejlepší, a jsem rád, že docházím k podobným závěrům.
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tom_czr:

ad skupina FIMS:

ano, dnes je situace taková, že se Petr hodně aktivně zapojuje do diskuze a vnáší každý den svůj pohled na trhy.
Já jsem naopak přesvědčen o tom, že tento způsob vede ke stabilnímu a profitabilnímu tradingu jak u začátečníků, tak i mírně poročilých. Vycházím ze svých výsledků a několika ostatních traderů za posledních pár měsíců.
A nemůžu a ani nechci tu mluvit za jednoho tradera, ale byl už před zapojením do skupiny profitový na Eurexu, přesto "převzal" některé techniky od Petra P. a dnes obchoduje spíše na US indexech...
Každý hledá svoji cestu a pokud jsi už svoji nalezl, nebo spíše už jsi ji měl před FIMS skupinou, pak je tvůj pohled jiný, než třeba u mne, který pořád ještě nemá to "ono" čeho chce dosáhnout.
Tolik k přínosu nebo nepřínosu skupiny FIMS.

ad věci uvedené v článku:

A proč neopakovat některé věci neustále dokola, když spousta lidí svoje chyby neustále opakuje, možná proto, že si je ani neuvědomuje...
Asi to nebude tvůj případ, ostatním se to ale hodit bude, minimálně těm, co o Finančníku ví kratší dobu než ty a vzhledem k obrovské kapacitě článků si je nepročetli v archivu všechny, případně je otázkou co si člověk zapamatuje, když si přečte takový obrovský nával informací..

ad full time trading:

Sám nejsem full time trader. To, ale neznamená, že mám méně vyzrálý pohled na tento článek než ty.
Nejsem člověk, co si přečte knihu od Larryho Williamse a už si objednává jachtu (ale dřív jsem byl ;) ).

A za tím si taky stojím a taky se nebojím podepsat :)

Honza Žahourek

EDIT a PS: Tomáši, můžeš teda napsat ten alternativní pohled, protože jsi napsal, že ho přínášíš, ale já ho nějak nenašel. Tím se do tebe nenavážím, pokud jsi to myslel, že je tvůj alternativní pohled např. celkově příspěvky zde na Finančníku tak ok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny tradery.
Já jsem rád, že se Petr v poslední době aktivněji zapojil do výuky nováčků. Sám denně papertraduji již skoro rok a pomalu se chystám přejít na ostré obchodování. Již nějakou dobu obchoduji spready, takže účet mám, otestovanou a nastavenou platformu také a mohu začít obchodovat třeba dnes. Jenže já chci v rámci papertradingu projít všemi možnými fázemi obchodování, když se mi daří, když se mi týden, měsíc nedaří. Být schopen obchodovat v co nejvíce druzích/typech trhu. A být schopen obchodovat v trhu ve kterém se mi daří nejméně s co nejmenšími ztrátami. Pro mne je tato výuka velice dobrá. Před časem jsem se trocho zasekl a články Tomáše již pro mne ztrácely význam. Tomáš také pracuje v AOS systémech a věnuje se dnes již něčemu jinému.
Takže můj názor je, že práce Petra je přínosná pro lidi na mé úrovni. Poslední dvě videa byla super, reálně vidím práci a komentář člověka s dlouhodobými zkušenostmi.
Píšu sem proto, protože k většině článků Petra se dá diskutovat jen v uzavřené diskuzi FIMS manů. Já mám pouze základní kurz a do této diskuze nemůžu. Nicméně, již jsem do tradingu nainvestoval nějaké peníze a mám hranici nad kterou se musím dostat a pak budu případně investovat do dalších kurzů.
Také poslední dobou hledám tématiku pro zkušenější tradery a je jich pomálu. Je to prostě tak. Buďme rádi, že máme tento web. Občas pročítám konkurenční weby a vedle pomlouvání Petra a Tomáše se v nich moc zajímavých informací nenajde. Jinak se dá najít na různých zahraničních webech spousta popisů různých patternů, stylů obchodování, které zkušeného tradera určitě obohatí. Přeji všem úspěšnou a plodnou práci.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Honzin:
Pěkně a slušně napsáno.

Alternativní pohled, například:
a) www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/zhodnoceni-723-procent-za-2-roky-spready.html
b) Je výše uvedený článek z pohledu upřímné výchovy ziskového tradera v pořádku? Co ta diskuze?
c) misak, jacomo, rorschach, i ten nediplomatický a horkokrevný foglik, xzajic (i když s ním jsem v jedné věci zásadně nesouhlasil), garax mě posunuli v tradingu dále... (omlouvám se za další, které jsem opomněl zmínit). To jsou lidi, u kterých má smysl je pro ziskový trading pozorně vnímat a číst mezi řádky. Většina z nich už zde na fóru neexistuje. Proč? A dalo se nějak zabránit jejich odchodu?
d) Vím o jednom člověku, který za rok udělal vysoké zhodnocení (v řádu stovek procent), byl zde o něm článek ;-) V pořádku. Ovšem že následně účet smazal a předchozího zisku bylo dosaženo hazardem, to už uvedeno není. Vytváří to pak v lidech špatné návyky ohledně money a risk managementu. Je to ze strany Toma a Petra v pořádku za předpokladu, že by jejich prioritou číslo jedna bylo vzdělávat a vychovávat úspěšné tradery? To by v pořádku dle mého nebylo.
V pořádku vše je, pokud je prioritou Toma s Petrem zde poskytnout lidem základní informace a takto to i odprezentují.
e) Z výše uvedeného odstavce pak vyplývá, že bychom měli velmi na pozoru ohledně toho, co je nám zde sdělováno a samostatně o tom přemýšlet a vše prověřovat. Několikrát jsem se o tom přesvědčil. Přece jen jsme si všichni na burze konkurencí a myslete tedy na to, že si zde necháváte radit od "konkurence".
f) Více viz. archive.org/web/

Jediné, co zde na fóru dělám:
1. Drobná pomoc s technickými dotazy.
2. Sundávání růžových brýlí, které dle mého Tom s Petrem občas vědomě nechají nováčkům na očích.
3. V náznacích směřování k tomu, že jde myslet ještě více out-of-box a ukazování směru. Taky si hlídám své know-how, jsme si konkurencí.
4. Aspoň nějak využívám přebytky volného času :-)
5. Feedback pro Toma s Petrem a tedy možnost zkvalitnění jejich služeb. Jsem pro, ať pokračují, ale ať je byznys co nejvíce realistický.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja nevim co s tou dobrocinnosti porad mate, jasne ze Petr s Tomasem tento web maji jako byznys ("že by jejich prioritou číslo jedna bylo vzdělávat a vychovávat úspěšné tradery"), a ja na tom nevidim nic spatneho. Me osobne tento web dost pomohl, kazdy si z toho muze vzit co chce, kdyz v tom nekdo vidi charitu jeho vec :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tom_czr,

jen velmi krátce. Pasujete se zde do ochránce korektnosti, přitom sám generalizujete a často uvádíte info v takovém kontextu, který se Vám hodí.

1) Jsem přesvědčený, že jsem tu nikdy nepsal nic o stovkách zhodnocení za rok. Naopak mi všichni vyčítají, že jsem až příliš při zemi a doporučuji na začátku ID mířit max. na 100% ročně se striktním risk managementem. V tomto ohledu vedu i své studenty.

2) Ano byl jste v roce 2011 součástí skupiny, která však s FIMS neměla nic společného. Byl to pokus dát bezplatně dohromady tradery věnující se intermarket analýze. Bohužel se v ní sešli především obchodníci pracující s indikátory a prakticky se skupina nedokázala od začátku na ničem dohodnout a po chvíli bylo zřejmé, že každý má na trh zcela jiný pohled. Z tohoto důvodu chvíli živořila a pak zanikla. S mentoringem to nám nic společného - nikomu jsem od začátku nesliboval, že budu skupinu vést (naopak jsem na toto výslovně od začátku upozorňoval, že to tak nebude). FIMS skupina je zaměřena na jeden pohled na trh a funguje z mého pohledu velmi dobře.

Rozumím tomu, že pro Vás článek může být úplně nezajímavý. Jsem ale přesvědčen, že v něm není absolutně nic, coby komu mělo nasazovat růžové brýle. Naopak jsem se jej snažil připravit co nejrealističtěji, stejně jako své jiné příspěvky. Proto budu rád, pokud se i případná diskuze ponese v jasně konkrétním duchu.
Díky,
P

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to petr:

Naše postoje jsou jiné a proto informace prezentujeme každý v odlišném kontextu - to je přirozené.

Jak jsem napsal výše, článek je OK. Jen mi osobně přišel vzhledem k historickým článkům zde na serveru nezajímavý a opakující se. Už od začátku je zřejmé, že se jedná o můj osobní názor a feedback. Člověk se nikdy všem nezavděčí.

Má reakce u odstavce s názvem "Alternativní pohled" se nevztahuje k tomuto článku, nýbrž k žádosti Honzina, který mě o můj alternativní pohled k tradingu požádal.

Z Vaší reakce:
ad 1. Jednalo se o obchodníka komoditních spreadů. Historii serveru si každý může prohlédnout, získat informace o traderovi lze už hůře, ale taky to jde.
ad 2. Uvedl jsem již výše, že netuším, jak nyní funguje skupina FIMS. Popsal jsem své historické zkušenosti ze skupiny FIMS a aktuální stav je tedy nelogické se mou řešit.

K růžovým brýlím - přečtěte, prosím, pozorně, co jsem napsal. Nikoli, že nasazujete nováčkům růžové brýle, nýbrž občasné vědomé nechání růžových brýlí (které si nováčci sami rádi nasadí).
Na kurzech jsem byl, jsem za to rád a nic bych neměnil. Pokud mám pomoci zdejším nováčkům, považuji za správné, že upozorním například na výraznou chybu v excelu (na kterou už půl rok dříve před mou účastí na kurzu upozorňoval někdo jiný ve fóru), který je na Vašem kurzu stále poskytován a prezentován jako použitelný; nebo na možná nebezpečí IC D08 RUT; na jinou formu uvažování nad článkem apod. Je to jen můj alternativní pohled, můj pohled nemusí být pravdivý a nikdo mi věřit nemusí. Dávám jen lidem možnost se nad věcí více zamyslet.

Snažil jsem se napsat příspěvek maximálně konstruktivně a rozumně. Snad tedy bude i rozumně vnímán :-)
Ať se daří!
T.S.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za konstruktivní příspěvek.

Je určitě dobré opravovat věci, které mohu někde uniknout nebo jsou chybné. Nicméně řešil bych ty věci vždy aktuálně u příslušného tématu. Viz třeba zmiňovaný Excel - to jste řešil s Tomášem u výhradně jeho kurzu, kterého já se ani neúčastním. Takto když to napíšete obecně ve vlákně "Lekce z Petrova mentoringu" tak to může působit tak, že v rámci mentoringu poskytuji nefunkční Excel.

Stejně tak se spreadovým obchodníkem. Celou komunikaci s traderem vedl Tomáš, který článek připravoval a je pod ním uveden jako autor. Je proto ideální podobné diskuze mířit do vlákna, které mají s danou problematikou bližší souvislost. Já bohužel s daným obchodníkem nekomunikoval a nedokáži k tomu napsat cokoliv bližšího. Za mě mohou jen říci, že ani v samotném spreadovém kurzu jsem nikdy neprezentoval, že by obchodníci měli mířit na stovky procent ročního zhodnocení. Tím se samozřejmě nezříkám zodpovědnosti za chyby, které se mohly na serveru stát, jen jsme ve vlákně "Lekce z Petrova mentoringu" a rád bych, aby zůstalo jasné, které informace se týkají FIMS a které nikoliv. To je jediný důvod mé reakce. Jinak myslím, že jsme si vše vyjasnili.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...