Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

diskuze k článku-podvědomí a RISK


Jakub

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

další skvělý článek, díky za něj.

Někde jsem četl, že dlouhodobé statistiky říkají, že do 10 let vydrží pouze 10% podniků. Nicméně pokud si přečtete poznámky skutečně bohatých a úspěšných lidí, zjistíte, že je to opět způsob myšlení, který je odlišuje od „normálních lidí“. Jejich myšlení je velmi podobné myšlení tradera. Vždycky mě zaráží, když vidím nějakého podnikatele, jak dokáže třeba rok čekat v bláhové naději až se vše obrátí. Celou tu dobu dokáží prodělávat spousty peněz a přitom vidí, jak je to nesmyslné. Jejich problém je vždy stejný. Neumí si přiznat, jak špatné bylo jejich rozhodnutí. Raději čekají až dojdou úplně na konec, kde se s tím nedá nic dělat, protože jim nezbude vůbec nic. Ještě jsem neviděl nikoho, komu by se toto čekání vyplatilo.

Na druhou stranu znám i lidi, kteří začínali s částkou kolem 50 000 a vybudovali firmy s milionovými obraty. Někteří dokonce nemusí do práce chodit, aby vydělávali. Peníze se jim sypou na jich účty aniž by museli tvrdě pracovat. Nebylo to žádné štěstí, které při nich stálo ani geniální nápad je to jejich odlišný způsob myšlení. Vyměnili ho, tak jak to udělal každý úspěšný trader.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 37
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

No, ono v podnikani je to podobne - akorat se hur stanovuje stoploss. V komoditach takz bez stopky muzete projet vsechno :P Navic jedna vec je kdyz zkrachuje firma a druha kdyz zkrachujete jako osoba.Ale me osobne financni trhy vyhovuji mnohem lepe nez klasicke podnikani - minimalni bariery pro vstup, naklady na provoz nula nula nic, misto pro profity nekonecne, ztratu mam preddefinovanou... navic nemusim nikoho uplacet ani se s nikym dohadovat...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
opět perfektní článek. Přesně vystihuje zkreslené myšlení 99 % obyvatel.
Když někomu řeknu, že zakládám firmu, tak mi řeknou - "ty máš teda odvahu, ale držíme ti palce".
Když někomu řeknu, že spekuluji na finančních trzích, tak jejich reakce je - "ty jsi naprostý blázen, o všechno příjdeš,
jsi naprostý hazardér, od toho dáváme ruce pryč".
Skutečnost je ovšem přesně taková, jak popsal Tomáš. A vím o čem mluvím, neboť jsem měl taky svoji firmu a zaměstnával 50 lidí. Ovšem problémy s neplatiči, státními byrokraty a znechucení nad zkorumpovaností účastnících se
subjektů, mě po 5-ti letech fungování dohnalo k uzavření firmy doslova ze dne na den (obdoba SL, i když jsem ho v té době ještě neznal). Dodnes si z toho lížu rány a splácím lichvářské státní úroky z prodlení.
Proti tomuto "peklu" mi komodity se svým přesně definovým riskem, připadají jednoznačně bezpečnější a klidnější, než
jakékoliv podnikání. Nejvíce se mi líbí, že, pokud něco vydělám, tak dostanu peníze okamžitě a nemusím nikoho prosit,
jestli by nebyl tak "hodný" a nezaplatil mi to, co mi dluží a co mi právem náleží za odvedenou práci !!!
Těch kladných aspektů je tam samozřejmě mnohem více, ale to už popsal Tomáš ve svém článku.

Pietro

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Navíc je veřejným tajemstvím, že rozjetí obchodníci neobchodují v zemích s vysokým daňovým zatížením "na sebe" ale přes nějaké své offshore korporace, které se dají založit za tisíc euro :) V takovém případě jsou všechna rizika absolutně nesrovnatelná s klasickým podnikáním a daně se řeší paušálně v řádech několika set dolarů....
(tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak koukám, že hodně zde přispívajících podnikatelů, má stejný názor a naprosto stejné zkušenosti z podnikání v ČR (td)
jinak jak už jsem tady někde jednou psal, osobně mi připadá klasické podnikání rizikovější než komodity se SL.
Ale berte to tak, že většina lidí vůbec neví, o čem mluvíme a člověk co nezná, toho se bojí a zavrhuje to. Naprosto normální věc. :)
Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No myslim ze uz je to takova nase ceska povaha byt neduverivy, protoze uz nas toho hodne seklo v minulosti pres prsty a tak se lidi ke vsemu stavi s rezervou, coz je , ale ve vetsine pripadu v nasem state na miste (td).Komodity realne neobchoduju a jeste tomu asi nejaky cas bude, s okolim to neprobiram , ale je mi jasne jak by reagovalo.. Podle me si lide nejvic spekulovani davaji do radku s hranim v kasinu a sazenim.. Myslim ze financnik mel(ma) pri rozjezdu na ceskem webu za cil, tento biz v ceskych luzich a hajich oddemonizovat a dostat ho do sirsiho podvedomi ceskeho naroda jako regulerni oblast vydelavni penez, myslim ze se mu to dari a v podstate vychovava novou generaci traderu v CR a teprve jejich budouci uspech/neuspech v tradingu muze zmenit to zazite (nejen ceske) klise , ktere ma trading jako synonymum k nekontrolovanemu hazardu...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, perfektní články díky.
Pietro, přesně vím o čem mluvíš. Podnikám od 96 s naprosto stejnými zkušenostmi jako ty.
Neplatiči, stát, nekalá konkurence, korupce, vy.....ost a neomalenost zákazníků, pojišťoven atd. Ale až letos mi k rozhodnutí úpně skončit pomohla katastrofální práce naší kriminálky. Po návštěvě novodobých podnikatelů - zlodějů(mimochodem u nás živnost bez rizika, úspěšnost tak 95%), jsem psychicky skoro na dně. Během chvilky se všechno zhroutí a začínalo by se skoro od začátku. Ale nezačne!!! Komodity obchoduji asi rok a půl, ale nebylo moc času, taky nebyl perfektní finančník a hlavně jsem vyrobil plno začátečnických chyb a tak už se mi povedlo skoro zlikvidovat první účet. Tomášovi články mě hodně pomáhájí pomalu se dostávat s psychického marazmu a takové (nevím jak to napsat) netečnosti. Prostě absolutní blokaci mozku dál podnikat a pak o to zase přijít. Nyní už dávám dohromady nějaké $$$, najdu jineho brokera (mám velké komise-33RT bez jakéhokoli servisu) a budu se už konečně starat sám o sebe. A všem co si myslí, že jsme blázeni a hazardéři-podívejte se pozorně, s očima dokořán kolem sebe.
Bylo to tady už mockrát napsáno, ale važme si finančníka a všech co sem přispívají, není to u nás až tak běžné jak se na první pohled zdá. Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To je super. Těším se, až tady za nějaký čas budeme všichni bývalí podnikatelé a bývalí zaměstnanci.
Prostě skupina svobodných lidí.
Ale abych to uvedl na správnou míru, tak svůj podnikatelský záměr jsem v roce 1997 ukončil na SL s konečným číslem cca -100 000 Kč. Takže jak to tady čtu, vlastně včas a zadarmo. Nebudu tady popisovat okolnosti, protože ty jsou u většiny diskutujících hodně podobné, nebo se liší jenom ve drobnostech. Od té doby jsem uvažoval pouze o věcech, které bych mohl dělat bez závislosti na čemkoli.Už jsem myslel, že se mi to nepovede.
Zaplať Pánhůh za komodity a finančníka.
Jediná závislost komodit je na připojení k internetu, ale i to se dá udělat nějakou náhradní variantou přes obyčejnou linku, nebo prostě brokerovi zatelefonovat. Takže nic neřešitelného.
Jinak jsem postupem času dospěl k tomu, že se o komoditách už s nikým nebavím. První 2-3 měsíce jsem to zkoušel, ale zaujme to tak 1%-2% lidí a to ještě bez dalších výsledků.
Jsem moc rád, že se můžeme scházet na finančníku, protože hustota traderů/na okres je asi opravdu mizivá...
Děkuji Tomášovi, protože poslední dva články mi osobně velmi pomohly.Myslím si,že komodity jsou opravdu
především mentální záležitostí a že je velmi žádoucí se psychologii obchodování velmi hluboce věnovat.
Podle mého názoru dokáže znalost psychlologie zabránit zejména u začátečníků poměrně značným úvodním ztrátám.
Stejně si ale myslím, že se úvodním ztrátám snad ani zabránit nedá.
Také jsem začátečník a moje začátky jsou opravdu složité, hlavně co se stavu konta týká. Dnes už se na dívám jinýma očima, snad trochu reálněji. Pozoruji na sobě, že psychika obchodníka asi prochází určitým vývojem a jakousi očistou. Aby vývoj mohl pokračovat, tak tam snad ty úvodní ztráty patří.

Za všechny tedy prosím autory webu: až Vám to čas dovolí, napište něco vývoji psychiky a psychlogie obchodníka v závislosti na čase. Určitě nám všem pomohou Vaše osobní zkušenosti i to, jak na sobě v tomto směru pracujete.

Mnoho zdaru všem přeje greenhorn.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den greenhorne,

zajímavý podnět k článku :-) Napíšu k tomu něco už nyní.
Jak už všichni z mých předešlých dvou článků chápete, v našem podvědomí existuje mnoho překážek, které blokují naší cestu za úspěchem a kterých si většinou nejsme vůbec vědomi. Hlavním faktorem rychlosti zdolávání psychologie je naše ego.
Lidé, kteří jsou egoističtí, potřebují vždy být perfektní, mají vždy pravdu a nikdy nepřiznají chybu moc šancí nemají. Abychom mohli na sobě pracovat nejprve musíme připustit, že je něco na našem myšlení špatně. Dále ale musíme udělat něco mnohem náročnějšího - a to je sonda do sebe samotného.
Rychlost zdolání psychologie obchodování velmi záleží na schopnosti začít se UPŘÍMNĚ dívat na své silné i slabé stránky. Já například v začátcích neustále všude slyšel, že je v komoditách potřeba trpěliovost. Osobně moc trpělivý člověk nejsem, resp. nevýval jsem, ale jelikož jsem v komoditách chtěl velmi uspět, neustále jsem sám sebe přesvědčoval, že trpělivý jsem. Něco jsem si nalhávat a nebyl jsem k sobě upřímný. Teprve po dlouhé době jsem si s upřímností přiznal jak na tom jsem a to mi záhy pomohlo vyřešit si jaký typ obchodníka chci /dlouhodobé poziční obchody nejsou nic pro mě - díky bohu za intradenní obchodování a za určité krátkodobé spekulační techniky/. Toto je ale pouze jeden příklad z mnoha. Je třeba začít skutečně poznávat sám sebe a to je proces dlouhodobý a u někoho dokonce i nemožný. Na druhou stranu, čím více se začne jeden s nadhledem poznávat a plnně PŘIJÍMAT své já, čím více začneme přijímat plnně kdo jsme, poznávat a akceprovat své silné a slabé stránky, tím více ze pomalu naučíme sebeovládat a sebeovládání je v trzích velmi důležité.
Další věc je, že je třeba naučit se být uvolněný. Křeč blokuje naší otevřenost a bez otevřenosti se velmi pomalu učíme. Chce to naučit se trochu relaxovat a být více v pohodě. Já vím, není to jednoduché.
Poslední, a naprosto nejdůležitější věcí je naučit se myslet v pravděpodobnostech. To je alfa-omega obchodování a k tomu mě pomohla kniha Marka Doglase "Trading in the Zone". Prakticky pouze a jen tato kniha mě naučila správnému traderskému myšlení i způsobu, jak si srovnat řadu věcí ve svém vědomí a tím i odblokovat různé překážky ve svém podvědomí. Osobně si myslím, že tato kniha M. Douglase stačí na to, aby jednoho mnohému naučila. Musí však knihu studovat i několikrát, hodně o ní přemýšlet a skutečně na sobě pracovat.
Další věcí je, že lidé v souvislosti se změnou svého myšlení strašně "tlačí". Snaží se jít na to "silou". Naše mysl je velmi jemné zařízení a proto musíme s citem. Musíme po malých, drobných kouskách.

Skutečně ale bych začal M. Douglasem. I řada obchodníků které kolem sebe znám vyřešila řadu svých psychologických problémů s pomocí této knihy. Možná bychom mohli udělat takový "Klub M. Douglase". Pointou by bylo, žebychom se jakožto klub mohli společně složit, knihu legálně do glubu zakoupit a legálně nechat pro členy klubu přeložit do češtiny. /Záměrně podotýkám, že chci mít vše legální - náš server je seriózní záležitost a tak se s Petrem dalece distancujeme od jakéhokoliv warezu/. Pak můžeme jakožto klub tu a tam udělat nějaké setkání a popovídat si o obsahu knihy. To může velmi pomoci všem.
Pokud by měl někdo o něco podobného zájem, založte prosím někdo vlákno KLUB M. DOUGLASE a napište, že by jste měli zájem. Pokud nás bude alespoň 10-12, pak už by stálo za to něco spáchat.

Hodně zdaru všem,
TOmáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Výborný nápad, taky se připojuji. Nicméně bych chtěl Tomáše požádat, jestli by mohl již teď (např. formou článku) trochu přiblížit zmiňované "myšlení v pravděpodobnostech". Ten název mě velmi zaujal, matně a nejasně tuším o co asi jde, ale myslím si, že skutečnost bude pro mě a určitě i spoustu ostatních velmi objevná.
Díky P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...