Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Jen dotaz


J.Doe

Doporučené příspěvky

Ano, toto teoreticky můžete, ale NIKDY nevíte jestli komodita poroste zpátky nebo ne. Ona toti může klesnout ještě více (a třeba tak, že už vám na účtu nezbydou žádné peníze).... Proto je vždy nutné mít obchodní plán a pozici likvidovat v případě, že se obchodo nevyvíjí správným směrem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zřejmě jsemsprávně tak udám jeden příklad:

Koupím 1 futures kontrakt za 300$ (datum FND je prosinec 2006)

Cena klesne, tak si to mohu pohlídat do té doby než se vyšplhá abych nešel do minusu, podle FND mám času dost.

Platím něco pokud si budu ponechávat futeres kontrakty?

Vím že se jde "pojistit" Stop-Lossem ale jen mě to zajímá s teoretické stránky.

Díky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Za držení kontraktu neplatí nic, tj. můžete samozřejmě držet i ztrátový kontrakt. Vše je věcí Vaší strategie – je zřejmé, že pokud čekáte na nějaký velký pohyb „nahoru“, můžete akceptovat i nějakou drobnější korekci opačným směrem atd. Trochu potíž je v tom, že futures kontrakty nejsou na hodnotu 300 USD, ale většinou jde o výrazně větší objem peněz. Proto i malý pohyb špatným směrem může představovat ztrátu stovek, někdy i několika tisíc dolarů v případě většího a delšího pohybu. Z tohoto důvodu pak patrně pozici držet chtít nebudete – ale opět říkám, vše je věcí konkrétní strategie a plánu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Možná by stálo za to popsat kdy se odečítají peníze z účtu(to je asi to na co se J.Doe ptá), zatím používám jednu demo online platformu a tam se děje vše ihned po změně ceny. Jsem toho názoru, že cena kontraktu se zaučtovává jakoby průběžně a v moměntě kdy uzavřete pozici se Vám penízky buď připíší na Váš účet nebo naopak odečtou ( pokud byl ochod ztrátový). A limit do jak hluboké ztráty můžete jít, tedy jak dlouho budete čekat třeba na otočení trendu , je velikost Vašeho účtu. Takže když začnete obchodovat s 2000$ váš obchod je ztrátový víc tak zažijete zřejmě někde nad definitivním vyčerpáním Vašeho účtu "Margin Call", který požaduje přilití pěněz na účet, jinak se vám pozice asi uzavře a vy příjdete o vše , i kdyby třeba při hodnotě vaší ztráty 2010$ se trend otočí a vydá se prudce opačným směrem.
Toto je pouze moje domněnka, ještě sem nic neobchodoval na živo , tak zkuste vy skuteční obchodnícimi prosím objasnit tuto situaci, bude to určitě ve prospěch i ostatním .
Díky
Eddie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano něco takového, znamená to že například mám na účtu 5000$, moje FK nákup je 1000$ = zůstatek 4000$

Cena FK padá a automaticky se mi odečítá z účtu aktuální hodnota FK? (jak popisuje 3ddi3)
Takže pokud se dostanu k hranici mého účtu 4000$ tak dostanu Margin call?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mrkněte se do rubriky týkající se marginů v našem manuálu.
Při nákupu každé komodity je vám zablokován vratná záloha - tzv. initial margin (počátečný margin) - na zlato je to třeba okolo 2000 USD (každý broker má jiné marginy viz www.financnik.cz/art/manual/futures-marginy.html).
Máte-li tedy na svém účtu např. 5000 USD a koupíte-li jeden kontrakt zlata, zablokuje se vám vratná záloha ve výši 2000 USD a na účtu můžete disponovat s již pouze 3000 USD. Řekněme, že jde kontrakt proti vám - první den -500 USD, druhý den -500 USD a třetí den zase -500 USD. Tj. aktuální stav Vašeho účtu bude 2000 USD zablokovaných na marginu a již pouze 1500 USD v hotovosti. 1500 USD je navíc u zlata tzv. Maintenance margin - minimální hodnota prostředků, kterou potřebujete mít na účtu. Tj. pokud klesne stav účtu pod 1500 dolarů, budete muset buď okamžitě dodat na účet peníze, nebo vám broker pozici uzavře. Řekněme, že v tuto chvíli tedy pozici uzavřete - pak máte na účtu 3500 dolarů (1500 zbylá hotovost, plus 2000 z marginu).
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

z vaseho dotazu mam pocit, ze obchodovani komodit chapete spis jako obchodovani akcii. V akciich je pravda, ze kdyz nakoupite za cenu 300, moc se nestane kdyz cena pujde proti vam a vy budete vyskavat na moment otoceni - v akciich ztracite s kazdim pohybem jednoho dolaru dolu pouze a jen onen 1 dolar.
Komodity funguji jinak. Pokud je komodita XY na hodnote 300, vy nikdy nenakupujete konkretni 1 komoditu, ale kontrakt na urcity konretni objem dane komodity (ruzne komodity maji ruzne standardni mnozstvi daneho kontraktu). Pokud tedy napriklad nakoupite komoditu XY na hodnote 300, pak kupujete ve skutecnosti cely kontrakt ktery muze obsahovat napriklad 1000 kusu dane komodity. To znamena, ze by jste spravne mel za kontrakt zaplatit 300 000 USD, jelikoz vsak existuje v komoditach něco, co se jmenuje pakovy efekt, vy ve skutecnosti nikdy zadnych 300 000 USD zaplatit nemusite, vse co vam staci k tomu, aby jste mohl vstoupit do pozice je slozit zaloho - tak zvany margin - obvykle ve vysi od 800 do 3000 USD (ruzne komodity maji ruzne marginy). Pokud se pak pohne komodita napr. z 300 na 301, nevydelavate pouze 1 dolar, ale 1 dolar x mnozstvi kontraktu - takze napr. 1000 USD. Z tohoto duvodu pak neni rozumne drzet komodity pokud jde proti vam do doby, kdy se obrati komodita spravnym smerem. Rekneme, ze nakupite komoditu za 300, planujete vystoupit na 320, ale komodita klesne na 295. V ten moment neztracite 5 USD, ale 5x mnozstvi komodity v kontraktu, takze napr. 5000 USD, ale i mnohem vice. Navic pokud budete obchodovat bez stop-lossu a budete uvazovat zpusobem, ze pockate az se cena otoci, skoncite drive, nez jste vubec zacal. Na tomto zpusobu uvazovani zatim nikdo nevydelal, ale naopak skoncilo mnoho obchodniku. Prectete si podrobne nas on-line manual zdarma, po jeho precteni by jste mel snadno princip marginu pochopit. Tedy az doposud ho pochopil z naseho manualu kazdy :-)
Jinak margin se blokuje IHNED pri vstupu do pozice a ihned po uzavreni se vraci zpet na ucet.
Zdravim,
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jestli můžu přiklad (jak to chapu ja)

-mam ucet o 3000$
-nakoupim 1 kontrakt Corn = zablokuje se mi margin ve vysi 440$
-v tento moment muj ucet vypada takto:
2560 $ k dispozici
440 $ blokovano na margin
-------------------------------------
-druhy den klesne cena CORN a ja jsem ve ztrate - 400 $
-muj ucet vypada takto:
2560 $ k dispozici
440 $ blokovano na margin, ale uz z toho zvyva jen 40 $
--------------------------------------
-treti den klesne Corn znovu, tentokrat -2040 $
-a muj ucet vypada takto:
560 $ k dispozici
440 $ blokovano na margin, ale jelikoz margin nepokryl ztratu, zbytek se ztrhl z uctu a protoze je u Corn Maintenance například 570 $ prichazi margin call, protoze na uctu mam jen 560 $

chapu to tak spravne?

jestli je ten priklad uplne spatny, zvraceny, a chybny, tak ho radeji smazte :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

...V akciich je pravda, ze kdyz nakoupite za cenu 300, moc se nestane kdyz cena pujde proti vam a vy budete vyskavat na moment otoceni - v akciich ztracite s kazdim pohybem jednoho dolaru dolu pouze a jen onen 1 dolar.
Komodity funguji jinak. Pokud je komodita XY na hodnote 300, vy nikdy nenakupujete konkretni 1 komoditu, ale kontrakt na urcity konretni objem dane komodity (ruzne komodity maji ruzne standardni mnozstvi daneho kontraktu). Pokud tedy napriklad nakoupite komoditu XY na hodnote 300, pak kupujete ve skutecnosti cely kontrakt ktery muze obsahovat napriklad 1000 kusu dane komodity.
...Na tomto zpusobu uvazovani zatim nikdo nevydelal, ale naopak skoncilo mnoho obchodniku.

Znamená to, že obchodovat komodity jinak než intradenně je pro začátečníka neúnosný risk?
(Je to jiná otázka, ale u (správné) odpovědi mě prostě napadla.)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 years later...

Ahoj,
jsem začátečník a tedy mám asi pro mnohé stupidní otázky. Studuji vše, co s obchodováním komodit souvisí.
Moje otázka zní: Kde na stránce brokera najdu hodnotu initial marginu a cenu za plný bod, resp. za tick, vše pro poziční obchod (corn, sugar, live cattle...). Třeba na stránkách Harpoon capital. Nejsem bohužel v angličtině silný.

Děkuji

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Každý broker na svých stránkách informuje o marginech - v tomto případě záložka "tools"-"contracts"-"margins"
www.pfgbest.com/traders_tools/research/margins.asp

Pokud však chcete informace o nějaké komoditě, tak je lepší se podívat přímo na stránky burzy, popřípadě někam kde z těchto stránek berou informace - například na stránce barchart.com vlevo nahoře odkaz "profile" a v rámečku označení komodity
www2.barchart.com/profile.asp?sym=ZCZ9&code=BSTK

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...