Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak důležitý je paper trading?

    Za dvě desetiletí, co dělám trading, jsem v průběhu času přehodnotil některé ze svých pohledů a dnes bych věci dělal od počátku trochu jinak. Určitě mezi ně patří paper trading – tedy trénování obchodování na demo účtu.

    Paper trading ano či ne?Tradičně se v obchodování doporučuje strategie nejprve paper tradovat – obchodovat na demo účtu bez riskování živých peněz. Důvody jsou především dva:

    1. Dobře zvládnout technickou stránku obchodování (zadávání příkazů atd.).
    2. Ověřit si, že strategie funguje.

    Bod 1) je bezesporu důležitý a není dobré jej podceňovat. Pokud s tradingem začínáte, určitě je potřeba si nejprve technicky vše vyzkoušet na demoúčtu. Je potřeba se seznámit s tím, jak se pozice otevírají, jak uzavírají, kde najdeme přehled otevřených pozic a jak si zkontrolovat, že nemáme otevřenou žádnou další pozici, než kterou chceme.

    Ovládání brokerské platformy je nicméně jen trochu náročnější než práce s on-line bankovním účtem a jsem přesvědčený, že ji průměrně technicky zdatný člověk pochopí za velmi krátkou dobu. Z tohoto pohledu tak stačí paper tradovat opravdu jen pár obchodů.

    Na bod 2), tedy ověření, že strategie funguje, jsem v průběhu času výrazně změnil názor. Za roky živého obchodování jsem poznal, že výkonnost jednotlivých strategií se projeví skutečně dlouhodobě. I velmi dobrá strategie může mít třeba rok stagnace výkonnosti a na druhou stranu i velmi špatné strategii se může rok dařit.

    Pokud se budeme snažit najít dobrou strategii způsobem, že budeme čekat, až se jí začne dařit v rámci paper tradingu a pak ji teprve nasadíme „na živo“, vesměs to povede spíše k horším výsledkům. Protože po období zisků často přichází nezbytné drawdowny.

    Jestli má šance strategie fungovat do budoucna ovlivníme ve stádiu jejího vývoje a backtestování. Potom je třeba ji nastavit přiměřený risk management a další vývoj z pohledu několika let prostě nelze ovlivnit. Proto je tak důležité také obchodovat strategie v portfoliích. Některým se bude dařit lépe, jiným hůře.

    Občas hovořím s obchodníky, kteří roky paper tradují a logicky se nikam neposouvají. Pokud máte trading jako koníčka, tak i takový paper trading může být zábavný. Nicméně pokud chcete v trzích reálně vydělávat, tak toto skutečně není správná cesta.

    Základem úspěchu v obchodování je především obchodovat. A je tak potřeba obchodovat živě.

    Samozřejmě ale tak, aby člověk neohrozil svůj účet.

    Bohužel hodně začátečníků se pouští do těch nejagresivnějších obchodů s pákou, které vedou k finančním i psychologickým škodám. Takto živě není dobré začít.

    Ovšem lze začít obchodovat bez páky a tak, abychom v případě nejhoršího vývoje strategie ztratili třeba 5-15 % účtu. Samozřejmě u podobného risk managementu nelze očekávat rychlé zbohatnutí, ale na rozdíl od paper obchodování to může reálně peníze vydělat a především se trader reálně učí. Každý live trader vám přitom potvrdí, že i risk malých peněz má na psychiku úplně jiný vliv, než obchodování na demu. A přitom kultivování našeho myšlení je to, na čem je zpočátku potřeba pracovat nejvíce.

    V případě prvního živého obchodování pak doporučuji od začátku přemýšlet celkově v procentech, nikoliv v penězích. Můžete pak lépe pracovat s tím, že jste ochotni akceptovat určitý procentuální drawdown a oproti tomu by strategie mohla generovat určité procentuální zhodnocení.

    Maximálně pak doporučuji obchodovat více strategií najednou a od začátku věnovat co největší pozornost jejich skládání do portfolií. Dříve vás to dovede k tomu nejdůležitějšímu, co v obchodování je – dlouhodobé řízení risku na úrovni portfolia.

    Například nyní asistuji jednomu z traderů se startem do živého obchodování. Obchodník začal s nepatrně upravenou strategií Monday Buyer po absolvování posledního swingového workshopu pořádaného letos na jaře. Té se od spuštění vede krásně. Modrá křivka je výkonnost strategie, šedá benchmark v podobě S&P 500:

    Výkonnost systematické strategie Monday Buyer nakupující pullbacky. Porovnání s benchmarkem S&P 500.

    Jak vidíte, graf hned reportuje procentuální zhodnocení (strategie vydělala za poslední 3 měsíce cca 19 %). Trader se tak nekoncentrujte na konkrétní částku, se kterou pracuje. A je jedno, jestli jde o malý nebo velký účet.

    Současně s Monday Buyer obchoduje trader strategii breakoutu méně likvidních akcií:

    Equity křivka strategie Micro Breakout nakupující breakouty méně likvidních akcií.

    A nyní si začátkem srpna přibral do obchodování Mopull limit opět ze swingového workshopu. Ta hned v prvních  obchodech zrealizovala ztrátu, a je tak po startu v malém drawdownu:

    Strategie Mopull Limit

    Hned minulý týden jsme tak začali řešit, jestli strategie neobchoduje s příliš vysokou volatilitou nebo příliš vysokým zastoupení v portfoliu. A to jsou přesně situace, které v rámci začátku obchodování musí každý trader zažívat se živými penězi. Na demoúčtu na vás podobné situace nebudou jakkoliv působit. V rámci živého obchodování sledujete, jaké ztráty na vás jak působí a více přemýšlíte i o tom, kterým strategiím věříte více a kterým méně. Nikoliv na základě historické výkonnosti, ale na základě toho, na jakém principu obchodují. To pak vede k tomu, jaké váhy jsou přiřazené kterým strategiím.

    Například u výše uvedeného miniportfolia v tuto chvíli pracujeme s poměry 43 % kapitálu pro Monday buyer, 43 % pro Mopull limit a zbytek pro Micro Breakout. Strategií je ještě poměrně málo, a proto mají jednotlivé systémy v portfoliu docela vysoké váhy. Cílem je posunout portfolio ještě o několik strategií dále a pak navyšovat kapitál. Do té doby ale trader získá obchodováním malého kapitálu neuvěřitelné množství zkušeností bez ohledu na to, jestli portfolio skončí v zisku nebo ve ztrátě. Což upřímně z krátkodobého pohledu nikdy nemůžeme vědět. Ono se stačí podívat na historický backtest celého portfolia s uvedenými vahami:

    Miniportfolio složené z několika systematických strategií (modrá linka). Porovnání s benchmarkem v podobě S&P 500.

    Backtest má krásně rostoucí křivku. Výkonnost překonává benchmark (index S&P 500) a má výrazně nižší volatilitu (což je to, co by nás mělo zajímat). Historické sharpe ratio po odečtení komisí je na úrovni 1,67. Z mého pohledu jednoznačně solidní cesta, jak se do obchodování pustit a těžko hledat výrazně lepší. Přesto, když se podíváme na tabulku pěti hlavních drawdownů, tak vidíme, že trvaly několik měsíců a 12% drawdown v roce 2007 byl dokonce skoro dva roky:

    Analýza nejvyšších drawdownů v portfoliu

    Pokud bychom tak například letos po startu byli s tímto jednoduchým portfoliem několik měsíců v drawdownu třeba 10 %, je to úplně v pořádku.

    Přitom pokud by obchodník v daném období portfolio jen paper tradoval, patrně  by na živé obchodování nikdy nepřešel, protože by z tohoto pohledu přístup vypadal „nefunkčně“ – v paper tradingu ztrácel peníze. Jiný obchodník by mohl portfolio paper tradovat na podzim roku 2019, aby přešel na živé obchodování například v únoru 2020 přesně předtím, než portfolio zrealizovalo zatím nejvyšší drawdown 15,4 %. Vsadím se, že i takový by portfolio přestal obchodovat, protože by prodělávalo, přitom na paper účtu realizoval jenom krásné profity.

    Krátkodobá historická výkonnost jednoduše nemá souvislost s krátkodobou budoucí výkonností. Výkonnost strategie za posledních pár měsíců nám neříká nic o tom, jak se strategii bude dařit v dalších následujících pár měsících.

    Podstatné je řídit risk – tedy abychom na úrovni našeho účtu obchodujícího více strategií najednou realizovali jen takovou volatilitu (drawdowny), kterou si můžeme dovolit akceptovat (hlavně mentálně). A toto skutečně řídit lze a je dobré začít postupně. Nejprve projít v živém obchodování např. drawdownem 5 %, pak trochu zvýšit expozici/páku, připravit se na vyšší risk atd. Ovšem, aby trader svou psychiku posouval, musí opravdu obchodovat živě. Roky paper tradingu vás v tomto nikam neposunou.

    16.8.2020

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 7
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Proč má řada obchodníků problém úspěšně přejít ze simu na live?

    Tradeři od začátku své kariéry většinou dobře vnímají risk plynoucí z trhů a jsou si vědomi rizika, že používaná strategie nemusí být robustní a dlouhodobě funkční. Co však mnoho obchodníků podceňuje je tzv. behaviorální risk – risk plynoucí z vlastního chování. Ten zejména v diskrečním obchodování představuje paradoxně jeden z hlavních důvodů, proč se obchodníkům nedaří.
       Foto (c)123rf.com   Náš mozek nefunguje vždy racionálně a podléhá různým zkreslením. Především pokud jsou vyhodnocované informace spojené s riskem a penězi. Řada traderů to tuší, ale často si nedokáže reálně dopady své možné iracionality představit. A je to logické, zejména pokud o dané oblasti moc nepřemýšlí a chovají se intuitivně.
    Ale bohužel přirozená iracionalita našeho chování vede ve světě investování a spekulací ke ztrátám. A je tak dobré se nad ní zamýšlet a stavět své chování (obchodní plány) tak, abychom ji poskytli v naší hlavě co nejmenší rozhodovací proces. Totiž právě různá zkreslení našeho myšlení mohou výrazně ovlivnit výsledky živého obchodování, neboť se budou mnohem razantněji projevovat ve stresu živého tradingu (s reálným penězi) než při bezpečném papertradingu.
    Jeden z prvních bodů je vůbec uvědomění si, jak snadno může být naše myšlení v určitých situacích zkreslené. Naštěstí v této oblasti není rozhodně nedostatek literatury a podnětného čtení. Popsané skutečnosti se věnuje celý ekonomický obor, tzv. behaviorální ekonomie. A určitě stojí za to si některé méně vědecké práce přečíst. Za jednu z dobrých považuji například knihu Misbehaving: The Making of Behavioral Economics od Richarda Thalera, která by měla být k dispozici i v českém překladu pod názvem Neočekávané chování: Příběh behaviorální ekonomie (ten jsem ale v ruce neměl).
    Jaké zkreslení a předsudky aplikovatelné i na trading vědci a psychologové popsali? Je jich opravdu celá řada. Tady jsou některé hlavní, které mě napadají (ale existuje jich skutečně mnohem větší množství):
    Nadměrná sebedůvěra (Overconfidence) – lidé (obchodníci) mají tendence nadhodnocovat své schopnosti, vyhlídky a šance na úspěch. Vědci například vyzkoumali, že lidé mají obecně příliš velkou důvěru, že znají pravdu. Podle wikipedie může být příkladem nadměrné sebedůvěry výzkum, kde jsou lidé dotazováni, aby s přesností 90 % odhadli odpovědi týkající se zvolených numerických údajů (např. Jak dlouhá je řeka Nil?), jejich zvolené odpovědi byly správné pouze v 50 % a méně (přestože si tedy lidé mysleli, že odpovídají s přesností 90 %).
    Připomínám, že popisovaná přílišná sebedůvěra je přirozenou součástí naší osobnosti (byť si to nemusíme připouštět). V případě obchodování tak často stojí za tím, že obchodníci pracující s více subjektivními nástroji, budou v reálném čase obchodovaným situacím přiřazovat mnohem vyšší pravděpodobnosti úspěchu, než je realita. A než by třeba učinili při simulovaném obchodování nebo přípravě. Jinak řečeno, budou často obchodovat situace, o kterých si myslí, že jsou silnější, než reálně jsou.
    Potvrzovací zkreslení (angl. Confirmation bias) - popisuje tendenci člověka upřednostňovat ty informace a interpretace, které podporují jeho vlastní názor. A ignorovat nebo podceňovat ty, které jsou v rozporu s jeho přesvědčením.
    V případě diskrečního obchodování se může například snadno stát, že obchodník po prvním neúspěšném obchodu vnímá v trhu jen určité informace (například, že trhy půjdou dolů) a za každou cenu se snaží obchodovat tímto směrem, byť by s čistou hlavou dokázal vnímat dostatek protiargumentů, proč by trh mohl jít i opačným směrem.
    Kotvení (angl. Anchoring) představuje popsanou lidskou tendenci spoléhat se při rozhodovacím procesu na jednu informaci, byť nemusí být relevantní či pravdivá.
    V obchodování je to například rozhodování o ukončení pozice na základě naší konkrétní vstupní ceny, která je s ohledem na chování trhu ale zcela irelevantní. Přesto je v našem myšlení často zakódována snaha „risknout“ po výstupním signálu pár ticků a vystoupit „na nule“, což často vede k zasažení mnohem výraznějších stop-lossů.
    Rámování (angl. Framing) je příkladem zkreslení, ve kterém lidé reagují různými způsoby v závislosti na tom, zdali je volba prezentována jako ztráta nebo zisk. Pokud je situace rámována jako pozitivní, lidé mají tendenci riskovat. Pokud je rámována negativně, lidé mají tendenci se riziku vyhýbat.
    V diskrečním obchodování nás tak může podvědomé myšlení velmi snadno svádět například k chybnému řízení pozice podle toho, jestli situaci vnímáme jako ziskovou nebo ztrátovou. Mj. efekt vede často ke snaze vybírat neadekvátně vzdálené targety, které stojí obchodníky v důsledku hodně reálných dolarů.
    Averze ke ztrátě (angl. Loss aversion) je další špatné zkreslení vycházející z asymetrického vztahu naší mysli mezi ztrátou a ziskem. Jednoduše ztrátu vnímáme mnohem hůře, než jakou radost nám dělá zisk.
    V kontextu reálného obchodování tento předsudek vede v praxi například k tomu, že řada obchodníků raději více zariskuje, aby končila den se ziskem, než aby se spokojila s malou a přiměřenou ztrátou, kterou trhy daný den nabídly (a nezřídka nakonec skončili v tzv. blackoutu s mnoha částečně nekontrolovanými obchody).
    Jak vidíte, řada našeho podvědomého jednání nepředstavuje určité osobní selhání v konkrétní obchodní den, ale způsob, kterým jsme jako lidé „naprogramováni“. A čím více způsobu našeho myšlení rozumíme, tím lépe se na něj můžeme připravit.
    V případě přechodu ze simulovaného na živé obchodování zmíněné v nadpisu je to zejména kladení důrazu na co nejmechaničtější obchodní plán s možností plánování vstupů dopředu. Tedy takového obchodování, kdy se budeme co nejméně nechávat ovlivňovat naší myslí v momentě, kdy jsme náchylní dělat špatná subjektivní rozhodování.
    Orderflow obchodníci v mé mentorované skupině snad nyní již více rozumí i tomu, proč radím klást větší důraz v SIMu na opakovatelnost a jednoznačnost i za cenu trochu horších obchodních výsledků. Jednoduše proto, že takové výsledky jsou v reálném obchodování realističtěji opakovatelné. Minimálně z důvodu, že naší mysli nedáme tolik prostoru k projevení své iracionality.

    Poradna: Daří se mně v paper-tradingu, ale ne v živém obchodování. Co mám dělat?

    Je poměrně časté, že se začínajícímu obchodníkovi daří v backtestu, následně v paper-tradingu, ale později už ne v živém obchodování. Mnoho nováčků je tímto faktem frustrováno, což je pochopitelné. Co dělat v takových situacích? Nabízím několik tipů.
      
      Foto (c)iStockphoto.com/xalanx&nbsp  1) Přehodnoťte svou kapitalizaci a money-management.
    Jak se říká, papír snese všechno. Ve fázi, kdy nejsou ve hře reálné peníze, mají často nováčci mylné představy, že unesou větší riziko, než skutečně unesou. Stop-loss 150 USD na papíře nevypadá zdaleka tak zle, jako na reálném účtu. Pokud ale začnou podobné částky odcházet už z našeho reálného účtu, začíná pociťovat řada začínajících obchodníků výrazný tlak, který postupně vede k emocionálnímu obchodování a zvyšující se chybovosti.
    Jedna z věcí, která může pomoci při přechodu na live, je zkrátka a dobře přehodnotit kapitalizaci a money-management. Jinými slovy, pokusit se buďto navýšit kapitál, aby případný stop-loss tvořil skutečně jen minimální procento našeho účtu (například 1%), nebo změnit timeframe, případně trh tak, abychom dosáhli menšího stop-lossu (samozřejmě je třeba znovu vše backtestovat). Zkrátka a dobře, pokusit se najít pro náš obchodní plán vhodnější kombinaci trhu a timeframe, nebo i nové prvky v samotném obchodním systému, které nám umožní pracovat s menším stop-lossem, čili rizikem. Pokud lépe uzpůsobíme riziko tomu, co jsme skutečně schopni snést, sníží se emocionální tlak a tudíž chybovost.
    2) Izolujte přesně situace, kdy děláte největší chyby.
    To, že se nedaří v živém obchodování, má své důvody. Takové je z určité části možné vypátrat tím, že se pokusíme co nejpřesněji izolovat momenty, kde se odchylujeme od obchodního plánu a vytváříme tak nežádoucí ztrátovou chybovost. K tomu nám samozřejmě pomůže jak obchodní, tak psychologický deník. V momentě, kdy se nám podaří přesně izolovat momenty a oblasti v trhu, které nám způsobují největší problémy, je to první důležitý krok k tomu, abychom udělali patřičné změny. Tj. například takové oblasti v grafu úplně vypustili na nějakou dobu z našeho obchodního plánu, nebo pro podobné situace změnili náš obchodní plán, nebo si dali závazek, že podobné situace nebudeme vůbec obchodovat, apod.
    Některé chybovosti jsou způsobovány nežádoucími podvědomími vzory jednání, které během obchodování aktivují konkrétní spouštěče. Důslednější psychologická práce na sobě samých může pomoci takové nežádoucí vzory (impulsivního) jednání eliminovat. 
    3) Porovnejte backtest a live. Hledejte vaše silné stránky.
    Častou chybou začínajících obchodníků, kterým se nedaří v živém obchodování, je fakt, že se příliš soustředí pouze na své chyby a slabé stránky. To je ovšem velmi nevyvážený přístup, který celkovou situaci a frustraci ještě zhoršuje. V momentě, kdy se nám nedaří v živém obchodování, je třeba se stejnou pílí vystopovat situace, ve kterých se nám daří nejlépe a které jsou naší nejsilnější stránkou. Určitě takové existují - vždy existuje nějaká situace, která nám jde potencionálně lépe, než jiná. Může to být třeba obchodování na začátku dne, obchodování na S/R úrovních, obchodování pouze do trendu, obchodování jen určitého patternu nebo celkové struktury trhu, atd. Vystopujte ve svém obchodním deníku, kde se vám dařilo - a snažte se pro příští dny soustředit spíše na tyto oblasti.
    Porovnejte také své živé obchody s tím, jak vám obchody vyšly, pokud byste daný obchodní den jen backtestovali. Srovnání backtest versus realita vám opět dá lepší pohled na to, v čem jste dobří, a kde jste schopni dělat v živém obchodování zhruba to, co v backtestu - a následně se více soustředit právě na podobné situace.
    4) Nedělejte příliš unáhlené závěry a zmírněte očekávání.
    Všimnul jsem si, že začínající obchodníci mají tendence jít do živých trhů s abnormálním očekáváním (tj. že po měsíci se jim už bude náramně dařit a dají výpověď z práce) a naopak na své živé výsledky mají tendence hledět až s přílišným negativismem. Nedávno mně poslal své živé výsledky jistý začínající obchodník. Jednalo se o 3 obchodní měsíce, kdy první dva byly mírně ziskové a třetí výrazněji ztrátový. Z takového výsledku byl onen obchodník velmi rozhozený a negativistický. Z mého pohledu se jedná o skvělý začátek - dokázat udělat dva (byť jen mírně) ziskové měsíce za sebou, je přeci velmi slušný start. Pokud se třetí měsíc pokazil, má to opět své důvody - a je třeba pátrat, jaké to jsou. Celkově se ale jedná o pozitivní začátek, a pokud takový máme tendenci vidět jako extrémně negativní, je to jenom proto, že na své výsledky hledíme optikou abnormálních očekávání. Přeci v jakékoliv profesi na světě trvá, než začneme být konstantně dobří - střídání lepších a horších momentů je v začátcích poměrně běžné. Důležité je vědět, že dokážeme ukončit měsíc profitem a soustředit se na to, abychom to dokázali čím dál tím častěji. Nedělejte unáhlené závěry kvůli tomu, že jste měli jeden ztrátový měsíc. Takové občas zažívám také - i po mnoha letech obchodování.
    5) Snižte počet obchodů za den a dejte si "stop" pravidlo.
    Jeden z nejčastějších důvodů, proč se v živém obchodování začíná vše kazit, bývá přílišné obchodování. Zkuste si tedy alespoň na jeden týden snížit počet obchodů na polovinu a dejte si "stop" pravidlo ve formě maximální denní ztráty, po které okamžitě přestanete po zbylý den obchodovat (a přejdete případně jen na paper-trading). Můžete si dát "stop" pravidlo i pro dosažení určitého denního zisku.
    Snížení počtu obchodů a podobná "stop" pravidla spadají do kategorie managementu vlastních emocí. V tradingu neřídíme pouze naše pozice a naše peníze, ale především naše emoce. Proto musíme mít nástroje, s pomocí kterých můžeme dosáhnout lepšího řízení našich reakcí a emocí. Toto je určitě jeden z nich.
    6) Zanechte chvilku obchodování.
    Začínající obchodníci bývají po prvních nezdarech natolik frustrovaní, že ztratí nutný odstup a nadhled. Proto nezřídka pomůže už jen to, že prostě na týden tradingu úplně zanecháme, přestaneme na trhy myslet - a vrátíme se k našemu obchodnímu plánu a deníku po týdnu se zcela čistou hlavou. V ten moment už bychom měli být schopni vidět vše jasněji, čistěji - a lépe tak naplánovat, jaké další kroky udělat, abychom se začali pomalu zlepšovat.
    Držím vám palce, žádný byznys na světě není hned od začátku snadný - tedy alespoň co já vím. Hlavně buďte soudní a nepropadejte zbytečnému negativismu (všimnul jsem si, že propadání zbytečnému a přílišnému negativismu se začíná stávat novým národním sportem - možná není od věci dát si občas nejenom týden pauzu od tradingu, ale také týden pauzu od sledování jakýchkoliv zpráv).

    Paper trading

    Paper trading, známý také jako virtuální obchodování, je proces simulace obchodních rozhodnutí bez použití skutečných peněz. Trader si tak může vyzkoušet různé obchodní strategie a nástroje bez rizika ztráty kapitálu. Toto je obzvláště užitečné pro začínající tradery, kteří si chtějí osvojit základní obchodní dovednosti, než začnou riskovat skutečné peníze.
    Paper trading také umožňuje zkušeným traderům testovat nové strategie nebo se adaptovat na nový obchodní software. Díky moderním obchodním platformám je proces paper tradingu velmi realistický a umožňuje tradery sledovat jejich virtuální výkonnost v reálném čase na základě skutečných tržních dat.
    Příklad: Jana je nováček v obchodování s akciemi a chtěla by vyzkoušet svoji nově vyvinutou strategii na amerických akciích. Místo skutečného nákupu akcií společnosti Apple využije funkce paper tradingu na své obchodní platformě. Po měsíci "obchodování" zjistí, že její strategie je profitabilní, a rozhodne se ji uplatnit s reálným kapitálem.
    Proč prakticky provozovat paper trading popisujeme v článku Jak důležitý je paper trading?
×
×
  • Vytvořit...