Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Systematické obchodování breakoutů na kryptoměnách

    Kryptoměny jsou trhy s vysokou volatilitou. A jako takové v principu zajímavé pro obchodování breakoutů. Navíc s možností snadné plné automatizace díky tomu, že hlavní kryptoburzy mají dnes propracovaná API, o kterých se tradičním trhům může jen zdát.

    Aktivní obchodování kryptoměn není rozhodně má hlavní parketa. Bitcoiny jsem využíval hlavně do svých „risk premium investičních strategií“ – viz  článek Je čas investovat do zlata, bondů, bitcoinu nebo stále spíše do akcií? z roku 2019, který vnímám ale stáje jako velmi aktuální.

    Relativně nedávno mě obchodník Pavel svými backtesty inspiroval k tomu, abych se podíval blíže na krátkodobé obchodování breakoutů v těchto trzích.

    Upřímně jsem v situaci, kdy mě práce na mém fondu, zaměřeném na klasické burzovní trhy, vytěžuje na maximum, a nemám tak ani chuť věnovat mnoho času čemukoliv, co s fondem přímo nesouvisí (a zcela jistě ve fondu kryptoměny obchodovat nebudu).

    Na druhou stranu vypadaly prezentované výsledky velmi solidně a strategie extrémně triviálně. Proto jsem se rozhodl věnovat jim pár hodin svého času a zjistit, zdali jsem schopen také nějaké jednoduché strategie přetavit do plného automatu, který nechám běžet na burze s minimálním kapitálem a zcela automaticky pár měsíců, abych pak situaci „zhodnotil blíže“.

    A kupodivu jsem skutečně dovedl ve velmi krátké době přetavit know-how ze systematického obchodování akcií a futures do krypto, použít Amibroker pro otestování nových strategií, otevřít si účet na kryptoburze a vytvořit extrémně jednoduchý python skript, kterým strategie obchoduji v plně automatizovaném režimu.

    Toto na systematickém obchodování miluji. Jakmile si člověk jednou osvojí možnost pracovat s daty, je prakticky jedno, o jaká data jde.

    Co aktuálně obchoduji?

    Hlavně krátkodobé breakout strategie těžící z vysoké volatility krypto měn.

    V kryptoměnách fungují opravdu velmi triviální přístupy. Postupovat lze takto:

    1. Vypočtu ATR (Average True Range) za několik dnů. Napříkad 5.
    2. Připravím si breakout úroveň – například včerejší High + násobek ATR(5).
    3. Vystupuji na konci dne.

    Takto pak vypadá v Amibrokeru backtest uvedeného principu s násobkem 0.3*ATR(5) v období 1.8.2018 – 12.11.2021 na Bitcoinu:

    ATR breakout bitcoinu

    Backtest je schválně proveden s velkým účtem, abych nemusel řešit zlomkové škálování pozic. V praxi je na kryptoměnách možné obchodovat s opravdu minimálními účtem (sám jsem strategie spouštěl v testovacím režimu s pár sety eur).

    Zhodnocení rozhodně není nezajímavé:

    bitcoin-breakout2.jpg

    Uvedené výsledky jsou tedy opravdu orientační (nejsou v nich uvedeny ani poplatky), nicméně na první pohled se mi líbí poměr zhodnocení vs. drawdown oproti držení bitcoinu.

    Sám mám podobné strategie nyní spuštěné na portfoliu kryptoměn a získávám data o plnění, skluzech a komisích.

    Uvidíme, do jaké míry budou reálné výsledky přesvědčivé, abych do portfolia alokoval větší kapitál. V každém případě není nasazení podobné strategie do kryptoměn v plně automatizované podobě nic časově náročného. Takže pokud také hledáte cesty, jak dál využívat know-how systematického obchodníka, může být toto cesta.

    A pokud oceníte technickou asistenci, tak připomínám, že je zde TechLab, ve kterém zpracováváme technická témata do konkrétních tutoriálů. Nyní se v sérii tutoriálů věnuji právě systematickému obchodování kryptoměn.

    Aktuálně publikované tutoriály:

    Plus v TechLabu naleznete další desítky tutoriálů na další témata spojená se systematickým obchodováním.

     

    14.11.2021

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 3

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Spot Bitcoin ETFs jsou zde: vše, co potřebujete vědět

    Po dlouhém očekávání dala americká Komise pro cenné papíry (SEC) zelenou spuštění obchodování ETF založených na spotové ceně Bitcoinu. Od 11. ledna 2024 se začalo obchodovat 11 různých spotových bitcoinových ETF, které poskytují rozmanitou škálu příležitostí jak v oblasti investic, tak z našeho pohledu především v oblasti tradingu.
    Zavedení těchto nových ETF představuje zásadní změnu pro tradery, kteří chtějí získat expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím regulovaných burzovních struktur a bez nutnosti obchodovat Bitcoin skrz stablecoiny.
    Co jsou ETF na spotový Bitcoin?
    Spotový bitcoinový ETF je typ burzovně obchodovaného fondu, který investuje přímo do skutečného Bitcoinu. Na rozdíl od již existujících ETF založených na futures kontraktech (např. BITO), investuje spotový bitcoinový ETF přímo do Bitcoinů coby podkladového aktiva, nikoliv do derivátů založených na jejich cenách.
    ETF sledující spotovou cenu Bitcoinu by tak měly poměrně přesně následovat cenu Bitcoinu podobně, jako třeba ETF s tickerem SPY sleduje cenu akciového indexu S&P 500. Jinými slovy bude možné Bitcoin obchodovat podobně jako akcie.
    Jak fungují ETFs na spotový Bitcoin?
    ETF je prakticky fond, který nakupuje a prodává Bitcoiny prostřednictvím kryptoměnových burz. Bitcoiny pak ETF drží ve správcovských peněženkách a offline úložištích.
    ETF vydává akcie tak, aby jejich množství odpovídalo množství Bitcoinů, které drží. Akcie těchto ETF by měly reflektovat aktuální cenu Bitcoinu a jsou běžně obchodovatelné na akciových burzách stejně jako jakékoliv jiné ETF a akcie. Cílem ETF je tedy co nejvěrněji sledovat cenu spotové ceny Bitcoinu s tím, že v rámci ETF dochází průběžně k rebalancování držených Bitcoinů jejich nákupem a prodejem.
    GBTC - největší ETF na spotový Bitcoin
    Aktuálně největší schválený ETF sledující spotový Bitcoin je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). V tuto chvíli drží podle všeho přes 620 000 Bitconů (začátek roku 2024). Jak je možné, že GBTC drží tolik Bitcoinů, když bylo coby ETF schváleno teprve minulý týden? Protože GBTC se obchoduje již delší dobu, ovšem dříve to nebylo oficiální ETF, ale „trust“, de facto společnost držící Bitcoiny.
    Coby „trust“ měl GBTC výrazné omezení při následování hodnoty Bitcoinu a dlouhodobě byl trust obchodován se značným diskontem vůči hodnotě držených Bitcoinů. Řada obchodníků pak GBTC nakupovala i jako sázku právě na to, že se podaří trust jednou převést na ETF, kdy by se měla srovnat cena obchodovaných akcií s tržní hodnotou držených aktiv (a diskont tak zmizet). GBTC tedy Bitcoiny akumuloval již delší dobu.
    Mimochodem – na Finančníkovi jsme sázku na zalistování GBTC coby ETF a využití výrazného diskontu prováděli také. V Trading Room jsem avizoval nákupy GBTC na konci roku 2022 a dnes tento ETF tvoří jeden z hlavních zisků mého investičního portfolia (spolu se sázkou na energie skrz VIST, kterou jsem v Trading Room v době nákupu zmiňoval také). V GBTC mám zhodnocení solidních 209 %:


    Navíc stejně jako u kterékoliv jiné akcie platí, že po tříletém držení se ze zisku neplatí daň z příjmu. Což je mimochodem podle mého názoru jeden z docela pádných důvodů, proč bude řada investorů do podobných ETF investovat (u kryptoměn podobné osvobození neplatí).
    Nicméně je dobré mít na paměti, že jako v případě jakýchkoliv dalších ETF se správcům ETF platí poplatek. U GBTC to byly ročně 2 %, nyní to kleslo na 1,5 %. Což je stále poměrně dost. Například u tradičního SPY sledujícího S&P 500 je poplatek 0,09 %.

    Dlouhodobá týdenní cena GBTC
    Další ETF na spotový Bitcoin
    Jak bylo zmíněno, začátkem roku 2024 povolila SEC vznik hned několika ETFs na spotový trh. Mezi další patří například: 21Shares Bitcoin ETP (ABTCUSD), ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB), Bitwise Bitcoin ETF (BITB), Valkyrie Bitcoin ETF (BRRR), Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO), WisdomTree Bitcoin ETF (BTCW), Franklin Bitcoin ETF (EZBC), Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF (FBTC), VanEck Bitcoin Trust ETF (HODL), iShares Bitcoin ETF (IBIT).
    Nicméně všechny jsou podstatně menší než GBTC. Například evropský ABTCUSD spravuje lehce přes 12 000 Bitcoinů.
    Z pohledu tradingu lze tak očekávat, že nejlikvidnější bude GBTC. Na druhou stranu některé nové ETF mají výrazně nižší náklady na správu.
    ETF na spotový Bitcoin a trading
    Schválení nových ETF ze strany regulačních orgánů znamená jednoznačně především významnou změnu postoje regulátorů směrem ke kryptoměnám. Ty coby nové trhy nabízejí spoustu příležitostí i v systematickém tradingu (viz Kryptoměny – Jak je obchodovat systematicky a vydělávat na růstu i propadu?), ale také s vysokou mírou risku. Risk vychází nejen z volatility kryptoměn (kterou umíme v tradingu kontrolovat), ale především z možných systémových krachů burz, stablecoinů a podobně.
    Každé podobné propojení kryptoměn s burzovním regulovaným světem přináší trochu více jistot.
    Sám systematicky kryptoměny neobchoduji právě kvůli zmíněným rizikům. Nicméně reálně si nyní dokáži představit, že trading GBTC zapojím do portfolia svého alternativního fondu. Protože jak jsme si ukazovali v článku o systematickém obchodování kryptoměn, např. trend following na nich funguje velmi dobře.
    Je samozřejmě otázkou, jak to bude s obchodováním GBTC na retailových účtech u Interactive Brokers. Bohužel lze očekávat podobná omezení jako u jiných amerických ETF, tedy že pro jejich obchodování je třeba mít status „profesionála“, což ale na druhou stranu pro seriózní tradery není nijak zásadně nepřekonatelný krok.
    Shrnutí - výhody a nevýhody ETFs na spotový Bitcoin
    Výhody
    V ETF na spotový Bitcoin vidím pro investování a trading tyto zásadní výhody:
    Pohodlí obchodování: Nové ETF umožňují přímou a rychlou expozici do Bitcoinu z amerických dolarů stejně, jako se obchodují libovolné jiné akcie. Nepotřebujeme speciální burzy, nepotřebujeme stablecoiny pro trading. Při držení ETF nepotřebujeme krypto peněženky a podobně. Dohled regulátorů: Přestože regulátoři určitě neohlídají vše a podvody se dějí i pod jejich dohledem, regulace přináší do obchodování průhlednější standardy a transparentnost. Daňové výhody: Držení ETF je v českém prostředí osvobozeno od daně z příjmu poté, co je aktivum drženo více než 3 roky. ETF tak i přes jejich poplatky mohou být výhodné pro investory, kteří drží kryptoměny dlouhodobě. Nevýhody
    Bezpečnostní hrozby: Koncentrace bitcoinů v ETF bude bezesporu přitahovat pozornost hackerů. A přestože správci ETF jistě této oblasti věnují velkou pozornost, nedělám si naděje, že dříve nebo později dojde k různým bezpečnostním incidentům. Pokud by z ETF byly Bitcoiny ukradeny/vyvedeny, pak to samozřejmě dramaticky ovlivní cenu daného trhu. Vyvíjející se regulace: Celé odvětví kryptoměn se z pohledu regulátorů dynamicky vyvíjí. Nikdo neví, co nás čeká za pár měsíců, natož za pár let. Regulátoři mohou implementovat různá nová pravidla, která mohou atraktivitu bitcoinových ETF zásadně ovlivnit. Zaměření pouze na Bitcoin: V tradingu kryptoměn je zajímavá diverzifikace mezi další různé kryptoměny. Tu zatím není možné skrz ETF dosahovat, protože ty jsou stavěny zatím pouze na Bitcoinu. Odchylky ve sledování ceny: ETF na spotový Bitcoin by měly reflektovat reálnou hodnotu Bitcoinu. Z důvodu rebalancování ETF fondů a různých limitů likvidity lze očekávat, že ETF bude mít od hodnot Bitcoinů různé odchylky. Jak přesně vše bude fungovat, ukáže až čas. Poplatky za správu: Při delším držení ETF se začnou projevovat nemalé poplatky za správu. Ty jsou vyšší než u tradičních ETF na akciové indexy a je potřeba je brát v potaz.

    Kryptoměny – Jak je obchodovat systematicky a vydělávat na růstu i propadu?

    Jednou z populárních cest tradingu je obchodování s kryptoměnami. Na Finančníkovi věnujeme praxi s kryptoměnami spíše menší pozornost především proto, že jde o neregulované prostředí, ve kterém zatím nemáme důvěru obchodovat vyšší kapitál tak, jak to děláme na regulovaných burzách, kde obchodujeme zejména akcie a futures. Nicméně s menším kapitálem mohou být kryptoměny bezesporu zajímavým způsobem, jak dále využít sdílené know-how systematického obchodování, kterému se Finančník věnuje.
    Obsah článku:
    Porozumění základům obchodování s kryptoměnami Co je kryptoměna? Typy kryptoměn Kryptoměnové burzy Kryptoměny a risk Styly a strategie obchodování kryptoměn Portfolio kryptoměn Data kryptoměn pro backtest Trendové obchodování kryptoměn (trend following) Pravidla pro LONG trend following krypto strategii Pravidla pro SHORT trend following krypto strategii Pravidla pro Money management strategie Ukázkový obchod trend following krypto strategie Backtest trend following krypto strategie Shrnutí trend following krypto strategie Daytrading kryptoměn s pomocí breakoutů Ano, na kryptoměnách fungují v tradingu stejné principy, které aplikujeme na libovolné další trhy.
    Tedy obchodování systematických obchodních systémů, které diverzifikujeme v rámci portfolia. Systematické modely lze navíc v jakémkoliv trhu poměrně snadno automatizovat, a pokud tak profitujete se systematickým tradingem v akciích, futures nebo forexu, není aplikace know-how do oblasti kryptoměn a jejich live trading ani příliš časově náročné.
    Systematický přístup k obchodování s kryptoměnami je podle mého názoru dobrou cestou, jak bojovat v kryptoměnách o profity a zároveň zmírnit rizika ve vysoce nepředvídatelném prostředí digitálních měn.
    Porozumění základům obchodování s kryptoměnami
    Než se do obchodování s kryptoměnami pustíme, je nezbytné pochopit základní pojmy, které tvoří páteř trhu s digitálními měnami.
    Co je kryptoměna?
    Kryptoměna je digitální nebo virtuální měna, která využívá k zabezpečení kryptografii a funguje na decentralizovaném systému využívajícím technologii blockchain.
    Blockchain je technologie, která umožňuje ukládání a přenos dat v zabezpečené, transparentní a decentralizované formě. Můžeme si jej představit jako řetěz bloků (odtud název "blockchain"), kde každý blok obsahuje skupinu transakcí. Tyto bloky jsou navzájem kryptograficky spojeny a každý následující blok obsahuje informaci (tzv. hash) o předchozím bloku, čímž vytváří nerozbitný řetěz. Jednou z klíčových vlastností blockchainu je to, že data jsou distribuována napříč sítí mnoha počítačů, což ztěžuje jejich manipulaci nebo hacknutí.
    Kryptoměnový trh není regulován, denně vznikají a zanikají různé měny. Trh s měnami funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a je přístupný po celém světě. Přehled hlavních kryptoměn je k dispozici například na https://coinmarketcap.com/. Mezi kryptoměny s nejvyšší kapitalizací patří „tradiční“ kryptoměny jako je Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH).
    Typy kryptoměn
    Kryptoměny se od svého vzniku výrazně diverzifikovaly, což vedlo k vzniku různých typů.
    Pro účely tradingu nás nejvíce zajímají platební kryptoměny. Byly navrženy primárně pro platební transakce. Tyto kryptoměny slouží jako prostředek směny a forma digitální hotovosti pro peer-to-peer transakce. Tyto kryptoměny fungují na blockchainu určeném výhradně pro danou měnu, bez podpory pro smart kontrakty nebo decentralizované aplikace. Typicky mají omezenou nabídku, což vede k potenciálnímu nárůstu hodnoty s poklesem dostupného množství. Příklady: Bitcoin, Litecoin, Monero, Dogecoin, Bitcoin Cash.
    Ve světě kryptoměn se hovoří často o tokenech (užitkových tokenech). S klasickými měnami (coins) se pojem hodně zaměňuje, v zásadě by mělo být hlavní rozlišovací charakteristikou, že jde kryptografická aktiva běžící na cizích blockchainech. Tokeny často poskytují funkčnost v rámci specifického ekosystému. Na rozdíl od platebních kryptoměn, nemá mnoho užitkových tokenů omezenou nabídku, což vede k potenciálnímu snížení hodnoty v průběhu času.
    Typů kryptoměn existuje více, ale v rámci tohoto přehledu musíme uvést tzv. stablecoiny. Ty jsou vázány na fiat měny, nejčastěji americký dolar nebo euro. Při tradingu se využívají stablecoiny k tomu, abychom mohli rychle a efektivně kryptoměny obchodovat. Pokud chceme obchodovat například pozice v Bitcoin (BTC), budeme to dělat přes pár BTC/USDT. USDT je stablecoin vázaný na dolar. V praxi tak nejprve musíme směnit fiat dolary např. do USDT a s těmi pak obchodovat další kryptoměny. Což pochopitelně přináší jeden z nemalých risků do aktivního obchodování kryptoměn. Přestože stablecoiny mají stabilitu ve svém jménu a bývají dlouhou dobu stabilní (tj. pohybují se stejně jako např. americký dolar, pokud jsou vázány na tuto měnu), nejsou stablecoiny regulovány vládami a mohou krachnout (což už se stalo několikrát, např. takto dopadl hojně využívaný TerraUSD).
    Kryptoměnové burzy
    Trading kryptoměn je třeba provádět přes kryptoměnové burzy. Jde o soukromé společnosti, které poskytují potřebné nástroje, API, platební brány a podobně.
    Jak to k mladým oborům patří, kryptoměnovým burzám se nevyhýbají divoké příběhy, které občas končí náhlým krachem. A to včetně těch největších. Viz například bankrot burzy FTX na podzim roku 2022.
    U výběru kryptoměnové burzy je tedy na místě obvyklá ostražitost, ale stejně zde vždy bude hrozit poměrně vysoké riziko, že nepřijdeme v tradingu kryptoměn o peníze díky špatné strategii, ale díky krachu burzy. Sám drobně obchoduji skrz Binance, ale ani té se nevyhýbají poslední dobou skandály (její CEO byl např. nedávno odsouzen za praní špinavých peněz).
    Kryptoměny a risk
    Trading kryptoměn je jednoznačně výrazně riskantnější než trading regulovaných trhů (akcie, komodity) nebo tradičních měnových trhů (forex). Kromě risku plynoucího ze samotných strategií je potřeba počítat s tím, že ze dne na den může skončit obchodovaná kryptoměna, skončit burza, na které máme peníze, skončit stablecoin, do kterého potřebujeme mít převedené fiat dolary, abychom mohli kryptoměny obchodovat.
    S tímto riskem musíme při tradingu kryptoměn počítat a zohledňovat jej při posuzování výkonnosti a risk profilu strategií.
    Nelze vedle sebe dát strategii obchodovanou na portfoliu futures s výnosem např. 20 % ročně a strategii obchodovanou na portfoliu kryptoměn s výkonností např. 80 % ročně a jednoznačně říct, že je výhodnější peníze investovat pouze do portfolia kryptoměn. Ano, strategie zde bude vydělávat více, ale s reálným riskem, že jednoho dne můžeme přijít o vše.
    Sám tak hlavní rodinné úspory zhodnocuji tradingem na regulovaných burzách (akcie, komodity), kde je riziko krachu burzy násobně nižší a kryptoměny obchoduji jen s malým kapitálem, který jsem připraven kdykoliv ztratit.
    Styly a strategie obchodování kryptoměn
    Kryptoměny lze obchodovat stejnými metodami jako kterékoliv jiné trhy. Můžeme je obchodovat ručně nebo mechanicky. Někteří tradeři dávají přednost krátkodobým obchodním metodám, jako je daytrading nebo swingové obchodování, kdy se zaměřují na malé a časté zisky, zatímco jiní mohou zvolit dlouhodobé strategie, jako je poziční obchodování.
    Každý styl využívá jiné strategie a nástroje. Osobně mi jako všude nejvíce funguje mechanické obchodování, které mohu automatizovat (a netrávit s ním pak čas) a především kombinace různých strategií a přístupů do diverzifikovaných portfolií.
    Tuto stránku mám v plánu postupně aktualizovat o další systematické přístupy. Začít chci se strategií obchodování s trendem a intradenními breakout obchody, které už jsem na Finančníkovi dříve popisoval.
    Portfolio kryptoměn
    Při tradingu kryptoměn bych volil při výběru trhů stejný přístup, jako to dělám na tradičních regulovaných trzích. Nesnažil bych se vyvíjet a obchodovat strategii na jediném trhu, zaměřuji se na obchodování více trhů najednou – portfolio kryptoměn.
    Jak vybrat trhy do portfolia? Nejlépe nějakou systematickou cestou. Můžeme na to jít například přes kapitalizaci. Jednou z mých oblíbených taktik je vybrat si 10 trhů s nejvyšší kapitalizací na https://coinmarketcap.com/. V trzích přeskakuji stablecoiny. Pokud budeme historické backtesty provádět na portfoliu vybraném podle dnešní kapitalizace, budou naše výsledky podléhat zkreslení vycházejícímu z klamu přeživších. Nicméně pokud budeme vyhodnocovat výsledky z posledních let, nebude zkreslení nějak zásadní.
    Aktuální portfolio se tak může skládat z následujících kryptoměn (v abecedním pořadí): ADA , AVAX, BNB, BTC, DOGE, DOT, ETH, MATIC, SOL, XRP.
    Data kryptoměn pro backtest
    U kryptoměnových dat je potřeba brát v úvahu, že historické ceny se mohou na jednotlivých burzách lišit. Osobně testuji na datech z burzy Binance, na které také obchoduji. Historické ceny lze zde stahovat jednoduše pomocí API a pak například importovat do Amibrokeru.
    Pro stahování denních dat výše uvedených 10 tickerů používám následující jednoduchý Python kód:
    import pandas as pd from binance.client import Client api_key = 'XXXX' api_secret = 'XXXX' client = Client(api_key, api_secret) symbols = ["MATICUSDT","DOTUSDT","DOGEUSDT","AVAXUSDT","XRPUSDT","BNBUSDT","SOLUSDT","ETHUSDT","BTCUSDT","ADAUSDT"] for symbol in symbols: print (f"symbol: {symbol}") interval = "1d" Client.KLINE_INTERVAL_1DAY klines = client.get_historical_klines(symbol, interval, "1 Jan,2018") data = pd.DataFrame(klines) data.columns = ["open_time", "open", "high", "low", "close", "volume", "close_time", "qav", "num_trades", "taker_base_vol", "taker_quote_vol", "ignore"] data['open_time'] = pd.to_datetime(data['open_time'], unit='ms').dt.strftime('%Y-%m-%d') data = data[['open_time', 'open', 'high', 'low', 'close', 'volume']] data.columns = ['Date', 'Open', 'High', 'Low', 'Close', 'Volume'] data.to_csv('data/'+symbol + '.csv', index=False, header=True) Skript vyžaduje knihovnu Pandas a Binance. Je určen pro stahování dat z burzy Binance. Zde musíte mít účet, ve kterém si vytvoříte API klíč. Ten vygeneruje samotný API klíč a API secret, které vložte místo "XXXX" v kódu. Data se budou ukládat do podadresáře "data", který je třeba ručně vytvořit.
    Trendové obchodování kryptoměn (trend following)
    Trend following je jednou z nejrobustnějších systematických taktik, která funguje na všech trzích. Rozhodně tak stojí za to otestovat přístupy také na kryptoměnách.
    Takto mohou vypadat pravidla pro jednoduchý long/short  trend following kryptoměnový systém:
    Pravidla pro LONG trend following krypto strategii
    Vstup do longu na breakout nejvyšší ceny za posledních 20 dnů. Stop-loss na nejnižší ceně za posledních 10 dnů. Pravidla pro SHORT trend following krypto strategii
    Vstup do shortu na breakout nejnižší ceny za posledních 20 dnů. Stop-loss na nejvyšší ceně za posledních 10 dnů. Pravidla pro Money management strategie
    Otevíráme pozice ve výše zmíněných 10 kryptoměnách. Každé pozici přiřadíme 10 % účtu. Ukázkový obchod trend following krypto strategie
    V trhu tedy sledujeme dva základní indikátory pro breakout vstup – jeden vykreslovaný z maximálních cen za 20 úseček pro vstup long a druhý vykreslovaný z minimálních cen za 20 úseček pro vstup short.
    Jakmile máme otevřenou pozici, sledujeme tzv. posouvaný stop-loss. Ten je počítán z nejnižší ceny za posledních 10 úseček při long pozici, resp. nejvyšší ceny za posledních 10 úseček při short pozici.
    Konkrétní obchod může vypadat tak jako v následující situaci v Bitcoinu (ticker BTCUSDT). Poslední vstup byl 16.10.2023 do longu, neboť úsečka prorazila předchozí maximální cenu za 20 dnů. Do obchodu bychom alokovali 10 % kapitálu. Obchod bude otevřen tak dlouho, dokud cena neprorazí oranžovou linku. Ta je počítána jako nejnižší cena za posledních 10 dnů. V době pořízení screenshotu by tak byla long pozice v BTCUSDT stále otevřená a prodejní stop příkaz na úrovni oranžové linky:

    Backtest trend following krypto strategie
    Takto jasně definovaný obchodní systém lze samozřejmě jednoznačně zbacktestovat.
    Zde je výkonnostní křivka reprezentující historické obchody za období 1.1.2018 – 27.12.2023 při počátečním vkladu 10 000 dolarů:

    Backtest indikuje 673 provedených obchodů a roční zhodnocení 123,11 % při max. drawdownu -38,22 %. Z 10 000 dolarů investovaných na začátku roku 2018 bychom měli na konci roku 2023 teoretických 1 125 776 dolarů. To je celkové zhodnocení +11 157 % za 5 let. Upozornění – backtest nezahrnuje poplatky z obchodů, které jsou na různých burzách účtovány různě (nicméně při běžných poplatcích Binance, které jsou 0,1 % z hodnoty obchodu, jsou výsledky stále impozantní. Po aplikaci komisí je zhodnocení +9 741 % za 5 let). Opravdu úctyhodný výsledek, u kterého bych se navíc neobával, že strategie „přestane fungovat“.
    Protože použitá pravidla jsou extrémně jednoduchá a vychází z jednoduchých taktik, které se na trzích používají dlouhé desítky let (jde de facto o zjednodušení turtle systému popisovaného v článku věnovanému trendovému obchodování). Strategie navíc velmi dobře funguje i při jiných kombinacích použitých proměnných pro výpočet breakoutů a stop-lossů.
    Na přístupu mi dále přijde výhodné, že kryptoměny obchoduje nejen do longu, ale také do shortu. A byť  byla většina profitů vygenerována skrz long stranu, short strana byla výdělečná a dokáže celé portfolio stabilizovat v dobách silných výprodejů a krachů.
    Ovšem jako u kterékoliv jiné trend following strategie, je potřeba se připravit na silnější a slabší období. Nicméně ve sledovaném období strategie vydělávala od roku 2018 každý rok. Takto vypadá její distribuce ročních a měsíčních zisků/ztrát:

    Shrnutí trend following krypto strategie
    Stejně jako na dalších trzích, představuje trend following jeden ze základních přístupů, který by neměl chybět v žádném portfoliu. A jak je vidět, i na kryptoměnách se mu daří velmi solidně. Pokud tak máte podobný systém rozjetý na akciích nebo futures, je možné využít API např. u Binance a diverzifikovat se stejným přístupem i do krypto světa.
    Daytrading kryptoměn s pomocí breakoutů
    Portfolio je i v kryptoměnách možné diverzifikovat pomocí rychlejších strategií. Na Finančníkovi jsme konkrétní jednoduchý systém popisovali v článku Systematické obchodování breakoutů na kryptoměnách.
    Takto vypadá aktualizovaná výkonnostní křivka popisovaného jednoduchého daytrading breakoutu aplikovaná na výše diskutované portfolio 10 kryptoměn k 28.12.2023:

    Daytrading strategie vydělává méně než swingový trend following, ale také má menší průměrnou alokaci kapitálu (ten zůstává většinu času volný). Ideální je tak vyjít například z obou popisovaných principů a začít vytvářet systematické portfolio složené z různých strategií tak, jako to děláme v akciových trzích (viz Portfolio – význam pro profitabilitu a diverzifikaci rizika).

    Bitcoiny – co to je a jak na tom coby tradeři můžeme vydělávat?

    Poslední dobou se hodně hovoří o virtuální měně Bitcoin. Ta postupně přitáhla zájem velkého množství lidí a může se stát zajímavým doplňkem spekulativních portfolií. Jak lze dnes Bitcoiny konkrétně obchodovat?
    Co je Bitcoin?
    Bitcoin je virtuální měna založená na principech open-source, fungující od roku 2009. Její hlavní charakteristikou je, že jde o decentralizovanou měnu spravovanou přes P2P sítě. To znamená, že neexistují žádné autority, které by mohly měnu ovlivňovat a celý provoz sítě je zajišťován díky množství jednotlivých účastníků. Bitcoin je v principu deflační měna – existuje konečné známé množství Bitcoinů, kdy drtivá většina jednotek bude do oběhu uvolněna do roku cca 2030. Vše okolo Bitcoinů funguje na základě komplexních matematických výpočtů. A to včetně uvolňování nových Bitcoinů, ověřování platností jednotlivých elektronických Bitcoinů a prováděných transakcí.
    O Bitcoinech toho bylo napsáno hodně a základní informace stojí jednoznačně za přečtení. Solidní základ naleznete například zde na české wikipedii.
    Bitcoin z pohledu traderů
    Bitcoin je sice nazýván měnou, ovšem toto je zatím nutné brát s rezervou. Aktuálně existuje jen limitované množství míst, kde je možné Bitcoinem platit. Na platidlo je také zatím Bitcoin extrémně volatilní. Ovšem toto se pochopitelně mění a za rok může být vše úplně jinak.
    Právě zmíněná volatilita může být však z pohledu traderů zajímavá. Navíc ve spojení s obchodovatelnou likviditou a skutečností, že Bitcoin je bez problémů směnitelný za běžně používané měny. Dá se předpokládat, že volatilita v daném trhu bude ještě nějakou dobu trvat, neboť je způsobena tím, že celý ekosystém okolo Bitcoinů je něco nového, co prochází různými bouřlivými fázemi vývoje a porodních nemocí. Bitcoin začíná přitahovat množství lidí, kteří vsází na možnou budoucnost rozšíření tohoto platebního nástroje, což by nepochybně dále výrazně zvyšovalo jeho hodnotu. Na druhou stranu však Bitcoin (stejně jako další podobné virtuální měny, kterých je dnes již několik) stojí před velkou řadou bariér, které bude muset pro své rozšíření překonat. Mimo jiné i ty spojené s různými legislativními a politickými otázkami. A tak lze i nadále očekávat v grafech Bitcoinu volatilní swingy. A kde je volatilita, jsou také potenciální profity z finančních spekulací.

    Pohled na historický denní graf hodnoty Bitcoinů vůči americkému dolaru.
    Praxe obchodování s Bitcoiny
    Spekulovat na změnu kurzu Bitcoinu vůči hlavním světovým měnám lze skrz směnárny, nebo řekněme privátní burzy, které postupně vznikají. Je velmi důležité podtrhnout, že svět Bitcoinů je svět sám o sobě, stojící mimo jakékoliv regulace. Je proto důležité přistupovat k němu jako k prostředí, kde se může stát cokoliv. Včetně pochopitelně toho, že použitá směnárna bude mít existenční či technické potíže. Na druhou stranu se v prostředí Bitcoinů již točí nemalé peníze (zde je například vidět graf aktuální kapitalizace Bitcoinu - jejich aktuální cena násobená počtem Bitcoinů v oběhu) a je zřejmé, že hlavní společnosti, které zde působí, nejsou již malé startupy.
    Na druhou stranu je dobré vědět, že Bitcoiny fungují tak, že jednotliví uživatelé mají své virtuální peněženky definované unikátní elektronickou adresou a chráněné privátním klíčem. Tyto virtuální peněženky jsou drženy v rámci P2P sítě a nejsou závislé na jakémkoliv konkrétním subjektu. Proces, kdy se uživatel vystavuje většímu riziku je tak jen směna Bitcoinů, kdy je nutné poslat finanční prostředky na účet prostředníka (burzy, směnárny), kde je možné je převést na Bitcoiny. Je tak určitě dobré si vybírat ty největší firmy. Míst, kde lze dnes Bitcoiny nakupovat/prodávat je přitom celá řada. K nejklidnější se řadí MtGox.com, ale existuje i celá řada dalších (viz například odkazovaná Wikipedia). Výhodou MtGox je právě její velikost a likvidita. Dále pak fakt, že skrz API lze tuto burzu napojit na běžná řešení pro obchodování jako je například Sierra Chart.
    Při obchodování s Bitcoiny mnozí ocení skutečnost, že lze pracovat i s částmi jednotlivých Bitcoinů. Můžeme nakupovat nejen celé Bitcoiny, ale jen jejich desetiny či setiny. Za obchod jsou vesměs účtovány poplatky, na MtGox jde v základu o 0,6 % z hodnoty transakce (částka se nepatrně snižuje s větším množstvím realizovaných obchodů). Tedy poplatek, který je únosný i pro krátkodobější spekulace (v řádech dnů a týdnů).
    Chcete-li s Bitcoiny obchodovat na MtGox, je třeba si nejprve založit účet. Ten se zakládá on-line a zdarma. Plánujete-li na účet převádět peníze z normálního bankovního účtu, je třeba účet nejprve ověřit zasláním naskenovaného dokladu a nějakého vyúčtování potvrzující vaše bydliště. Tedy podobný proces jako u běžného brokera. Následuje ověření dokladů, které trvá cca 2-4 týdny (MtGox je nyní pod poměrně vysokým náporem nových zájemců o účet a vše tak trvá výrazně déle než dříve). Jakmile je účet ověřen, lze na něj převádět peníze (například běžným bankovním převodem) a nakupovat Bitcoiny za aktuální kurz, vycházející z čisté nabídky a poptávky jednotlivých prodávajících a kupujících.
    Standardně se příkazy zadávají ve velmi jednoduchém webovém rozhraní MtGox, kde jsou k dispozici pouze příkazy typu market a limit. Jde tedy skutečně spíše o jednoduchou směnárnu než propracovanou burzu (a mimo jiné to znamená, že nelze používat automatizované stop příkazy).

    Prostředí služby MtGox umožňující nakupovat a prodávat Bitcoiny.
    Grafy vývoje cen Bitcoinů je možné sledovat na řadě internetových stránek, případně ve specializovaných programech. Použít můžete například záhlaví stránky mtgox.com, kde lze najít přehledné grafy, případně na tomto odkazu je zobrazena i hloubka trhu. Tipy na další internetové nástroje pro obchodování Bitcoinů můžete nalézt v diskuzním vláknu Trading bitcoinů (BTC).
    Používáte-li program Sierra Chart, pak od verze 967 můžete v tomto programu nalézt živé i historické grafy pocházející z burzy mtGox. V Data/Trade Service Settings zvolte Service: Bitcoin Data:

    A pomocí volby File > Find Symbol vyberte měnu, ve které chcete Bitcoin sledovat:

    Sierra Chart zatím neumí zadávat příkazy při obchodování Bitcoinů, ovšem podle supportu se na tomto pracuje. Lze tedy očekávat, že Bitcoiny půjde poté obchodovat klasicky z grafů s použitím běžných obchodních příkazů (simulovaných v Sierra Chart, dokud je např. MtGox nebude sám podporovat).
    Shrnutí
    S ohledem na cenové swingy a celkovou atraktivitu trhu může být trh virtuálních Bitcoinů zajímavý i z pohledu běžných finančních spekulací. V tuto chvíli spíše při použití střednědobých a dlouhodobějších strategií. K trhu doporučuji přistupovat jako k silně spekulativnímu, kdy celá bublina může kdykoliv splasknout. Vyšší risk je však současně kompenzován solidními možnostmi profitů. Určitě bych tak v tuto chvíli neinvestoval do Bitcoinů úspory, o které člověk nemůže přijít, ale coby nástroj diverzifikace vysoce spekulativního portfolia nevypadá trh vůbec marně.
    Diskutovat k tomuto článku můžete ve vláknu Trading bitcoinů (BTC), ve kterém se na Finančníkovi tomuto tématu již delší dobu věnujeme.
×
×
  • Vytvořit...