Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Různé typy grafů – díl 7, reverzní svíčky

    Dalším z řady zajímavých alternativních timeframů jsou tzv. reversal bars – reverzní svíčky. Tyto bary nejsou dnes příliš často používány, ale zejména při analýze orderflow mohou představovat zajímavou volbu.

    Označení reverzní svíčky pochází z programu Sierra Chart, v jiných programech je můžete patrně nalézt pod jiným označením. Na grafech lze reverzní svíčky většinou identifikovat skrz zkratku rev.

    Reverzní svíčky nejsou z pohledu tradiční technické analýzy ničím novým – představují jen „facelift“ velmi tradičního způsobu ručního vytváření historie pohybu cen trhů skrz tzv. point and figure grafy (označované často jako P&F). Point and figure grafy představovaly patrně jeden z prvních alternativních timeframů – nepracovaly s časem, ale pouze s pohybem ceny. Jde o techniku starou více než 100 let a dlouhou dobu tak P&F grafy byly kresleny výhradně ručně – neměly proto podobu žádných svíček či čárek – růst ceny se zakresloval křížkem a pokles kolečkem. Podrobnější popis Point and figure grafů můžete nalézt například pod tímto heslem ve Wikipedii.

    Reverzní svíčky se vykreslují v dnes standardním formátu – tedy jako svíčky nebo čárové grafy, technika konstrukce grafu je však stále stejná jako původní P&F. Klasický P&F graf pracoval se dvěma parametry ovlivňujícími jeho vzhled – tzv. box a reversal. Parametr box udává nejmenší počet ticků, po kterých se graf vykresluje. Nastavení bylo důležité hlavně v době, kdy se P&F grafy vytvářely ručně – pro úsporu času se grafy zjednodušily například tak, že se zakreslovaly jen větší změny ceny – např. po deseti ticích (box=10). V moderních programech většinou tento parametr chybí a grafy se vykreslují vždy s použitím nejmenšího dostupného ticku (tedy box=1).

    Parametr reversal je tak většinou jediným nastavením ovlivňujícím vzhled grafů. Udává, jak velký reverzní pohyb od high nebo low aktuální úsečky je třeba, aby se začala vytvářet úsečka nová. Řekněme, že budeme například pracovat s reverzním parametrem osm ticků a cena aktuálně roste. Svíčka reverzního grafu není závislá na čase, ale pouze na vývoji ceny. Dokud cena poroste, vytváří nová high i aktuální úsečka. Jakmile se však cena začne obracet a klesne osm ticků (náš reverzní parametr) od high úsečky, začne se vytvářet nová úsečka. Pokud by cena klesla jen o sedm ticků a následně začala růst, bude se cenová aktivita zaznamenávat do stále stejné úsečky.

    Cenové úsečky reverzních grafů jsou tak různě vysoké a lze z nich dobře vyčíst informaci o momentu trhu.

    Ukázka reverzního grafu s parametrem 8 ticků v trhu ES:

    ts-reversni-svickya.jpg

    Na screenshotu vidíte, že nová úsečka vzniká v okamžiku, kdy se trh pohne o zvolený parametr od high nebo low poslední úsečky. Vysoké úsečky představují okamžiky, kdy cena v trhu rostla bez korekcí, které by byly větší než nastavený reverzní parametr. Malé úsečky naopak značí oblasti, kde měla cena tendenci neustále rotovat.

    Využití reverzních grafů

    Reverzní grafy se hodně používaní zejména ve spojení s analýzou orderflow – obchodníci si je pak nezobrazují ve formě čárových grafů, ale jako numbers bary /footprinty (viz Různé typy grafů – díl 5, Footprint / Numbers bary). Hlavní důvod je ten, že právě tento typ grafu umožňuje zobrazit v jedné úsečce vždy celou oblast rotace v trhu – například otočení u SR úrovně (samozřejmě v rámci rozlišení daného zvoleným parametrem).

    Stejně jako jiné alternativní grafy, dokáží i reverzní bary při vhodném nastavení periody eliminovat chop, neboť je schován do jediné, nebo několika málo úseček. Dobře pak na nich jde identifikovat různé silné S/R úrovně, což byla doména právě původních P&F grafů.

    Pochopitelně, že pro správnou konstrukci i tohoto typu alternativního grafu je třeba pracovat s kvalitními tickovými daty. A jelikož nejsou tyto grafy jakkoliv spojené s časem, je třeba se připravit na skutečnost, že v rychlejších trzích se grafy vykreslují rychleji, kdežto v období chopu se může jediná úsečka vykreslovat hodinu.

    Nastavení v Sierra Chart

    Reverzní grafy se v Sierra Chart nastavují přímo přes Chart > Chart Settings. V menu Bar Period Type zvolte Reversal In Ticks a do příslušné políčka pod volbou grafu zadejte reverzní periodu, s jakou bude graf vytvářen (na screenshotu 8).

    reversni-svicky2a.jpg

    V selektoru Graph Type si nastavte, jakou grafickou formu mají reverzní úsečky mít (čárové grafy = OHLC Bars, svíčkové grafy = Candlestick Bars).


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Další články na toto téma

    Sierra Chart a obchodování u Interactive Brokers s daty od IQFeed

    Stále dostávám dotazy, jak používat najednou program Sierra Chart s brokerem Interactive Brokers a daty od IQFeed. Zde je konkrétní, aktualizovaný návod krok za krokem, jehož výsledkem je integrace IQFeed dat a obchodování z grafů do Interactive Brokers.
    Osobně jsem stále větším příznivce programu Sierra Chart pro jeho vysokou flexibilitu, rychlost a robustnost. Pravdou však zůstává, že to vše je vykoupeno na dnešní dobu občas trochu neintuitivním ovládáním, na které si uživatel musí zvyknout. Některé věci se v programu prostě dělají jinak, než byste čekali. Nicméně jakmile objevíte „jak na to“ zjistíte, že v programu lze najednou dělat často mnohem více, než v jiných sw podobné kategorie a navíc za zlomek jejich ceny.
    Jednou takovou kapitolou je současná práce s různými datafeedy a brokery. Standardně se připojení k datafeedu/brokeru nastavuje v programu v okně Global Settings > Data/Trade Service Settings. Ovšem zde je možnost vybrat jen jediného poskytovala dat. Co když však chcete využívat pro zobrazování jiná data, než na kterých budete obchodovat? Například zobrazovat grafy s pomocí dat od IQFeed, ale příkazy posílat k Interactive Brokers?
    Tutoriál pro nastavení současného propojení Sierra Chart s IQFeed a Interactive Brokers
    Řekněme, že budete chtít využívat program Sierra Chart způsobem, jakým s ním pracuji já - budete chtít do programu získávat data z nějakého externího datafeedu (osobně pracuji s IQFeed, někdo může chtít pracovat s bezplatnými daty od nějakého dalšího brokera atd) a obchodovat u brokera Interactive Brokers.
    Krok 1: Instalace dvou kopií Sierra Chart na jednom počítači
    Program Sierra Chart je možné instalovat na počítač v několika současných instalacích, které lze spouštět najednou a různě propojovat. Právě této vlastnosti se používá pro náš úkol. Standardně se Sierra Chart instaluje do adresáře SierraChart na disku C. Budete-li chtít instalovat další kopii programu, spusťte klasicky instalaci a jako cílový adresář zvolte jiný – např. SierraChart2. Po instalaci budete mít na ploše dvě ikony, kde každá spustí jinou instalaci programu. Jednotlivé instalace jsou na sobě nezávislé – tj. je třeba je nezávisle nastavit a taky průběžně upgradovat.
    Jedna instalace programu se v našem případě bude starat o stahování dat (tj. propojení s první datafeedem), druhá bude komunikovat s brokerem (v našem případě Interactive Brokes). Podle potřeb můžete pracovat na jednom počítači s libovolným počtem instalací programu Sierra Chart.
    Krok 2: Nastavení Sierra Chart pro data z IQFeed
    Spusťte první kopii Sierra Chart (dále Sierra Chart A) a nastavte ji pro stahování dat z vašeho datafeedu (u mě to znamená nastavení v Global Settings > Data/Trade Settings zvolení datafeedu DTN IQFeed s tím, že je samozřejmě možné vybrat kterýkoliv jiný z množství datafeedů, které SierraChart podporuje):

    Otevřete v Sierra Chart A grafy, se kterými budete pracovat. Může jít například o akciové indexy ES, FESX a DAX. Jelikož pracujeme s daty od IQFeed, můžeme rovnou načítat kontinuální kontraktní měsíce - tj. symboly @ES#, EX#, XG#.
    V Sierra Chart A nebudeme s grafy pracovat - jde jen o pomocnou instalaci, která se stará o načítání dat z IQFeed. Tj. grafy nemusí být jakkoliv naformátované. Stačí, když jsou zobrazené a aktualizované (tj. Sierra Chart musí být připojena k IQFeed). Jelikož stejnou konstelaci budete pravděpodobně otevírat často, doporučuji grafy uložit jako Chartbook. Chcete-li věci co nejvíce automatizovat, můžete si nastavit, aby se daný Chartbook automaticky otevřel při spuštění Sierra Chart. Konkrétně pro to slouží volba Global Settings > General Settings, kde si daný charbook vyberte mezi Files To Open On Startup:

    Budete-li mít v nastavení datového zdroje (Global Settings > Data/Trade Service Settings)zaškrtnutou volbu Connect on Program Startup, pak jediné co musíte pro spuštění dat z IQFeed udělat, je spustit tuto instalaci Sierra Chart.
    Krok 3: Nastavení Sierra Chart pro obchodování skrz Interactive Brokers
    Spusťte druhou kopii Sierra Chart, ze které chcete obchodovat (dále Sierra Chart B). V Global Settings > Data/Trade Settings nastavte druhý datafeed, v rámci kterého budete exekuovat příkazy (v mém případě Interactive Brokers):

    Propojte grafy mezi Sierra Chart A a B. Provádí se to přes volbu File > Open Remote Chart Data File (v instalaci Sierra Chart B - tj. v té napojené na Interactive Brokers) s tím, že volba otevře okno obsahující výběr trhů spuštěných v Sierra Chart A:

    Po jednom vyberte trhy, které chcete zobrazit v Sierra Chart B.
    Důležité!! Jelikož jednotlivé datafeedy pracují s různými označeními trhů, je nutné vždy ještě vyplnit správný ticker pro datafeed v programu Sierra Chart B (u trhů na kterých budeme obchodovat). Klikněte na graf a zvolte F5 (nebo Chart > Chart Settings). V záložce Main Settings je pak nutné vyplnit správný ticker pro použitý druhý datafeed do políčka Alternate Real-Time Update Symbol:

    Na screenshotu je vidět, že v poli Symbol mám uvedeno @ES# což je ticker pracující s datafeedem IQFeed (toto se automaticky načte z instalace Sierra Chart A). Do pole Alternate Real-Time Update Symbol jsem však musel doplnit ES-201209-GLOBEX, což je ticker pro aktuální kontrakt ES obchodovaný přes Interactive Brokers).
    Pochopitelně, že celé nastavení si poté opět uložíme jako hotový ChartBook a při příštím otevření Sierra Chart bude již vše připraveno.
    Krok 4: Obchodování ze Sierra Chart
    Následně se stačí připojit v Sierra Chart B k druhému datafeedu (F11 nebo File > Connect to Data Feed) a můžeme z programu Sierra Chart zadávat příkazy k danému brokerovi s tím, že data pro zobrazování grafů jsou použita z jiného datafeedu nebo od jiného brokera. Toto nastavení osobně používám z důvodu, že pro některé své studie používám ticková data, která nejsou u IB dostupná (IB poskytuje pouze tzv. snapshot data). Jiné využití může být pro obchodníky, kteří mají účet u několika brokerů a mohou tímto způsobem elegantně kombinovat několik datafeedů. Pochopitelně, že tato funkce je v menší nebo větší míře dostupná i u jiných programů (i když např. v případě NinjaTraderu je třeba ji v případě kombinace různých brokerů zaplatit skrz tzv. multibroker licenci a možnosti nejsou tak rozsáhlé jako u Sierry).
    V praxi tedy pracuji pouze s instalací "Sierra Chart B", ve které si nastavuji grafy a zadávám příkazy. Instalace "Sierra Chart A" běží v pozadí jen jako proces a samozřejmě je zcela minimalizovaná.
    Tutoriál pro obchodování z grafů z programu Sierra Chart naleznete na Finančníkovi v článku Obchodování z grafů v Sierra Chart.

    Obchodování z grafů v Sierra Chart

    Exekuce příkazů z grafů byla jednou z oblastí, ve které Sierra Chart dlouho zaostávala a důvodem, proč uživatelé preferovali jiné software. Nicméně v této oblasti udělala Sierra Chart za poslední cca 2 roky velký pokrok a sám tento program dnes používám i k exekucím obchodů.
    Tento článek připravuji jednak z důvodu, abych ukázal „jak na to“ a současně jím chci potvrdit, že exekuce v Sierra Chart probíhá dnes zcela bez problémů. Skrz Sierru dnes běžně zadávám příkazy v rámci intradenního obchodování do Interactive Brokers a nenarazil jsem zatím na problém. Naopak práce s příkazy přímo z grafu je v některých ohledem dál než například u NinjaTrader, který jsem pro exekuce dříve používal.
    V Sierra Chart lze obchody zadávat několika způsoby:
    - prostřednictvím panelu Trade Window
    - přímo z grafů
    - nebo z DOMu
    V dnešním článku se zaměřím na první dvě cesty, které jsou vzájemně propojené. Na obchodování z DOMu v SierraChart se podíváme někdy příště.
    Pro obsluhování obchodování z grafu slouží hlavní menu Trade.
    Začít obchodovat v Sierra Chart můžete například takto:
    1) Otevřete si graf trhu, který plánujete obchodovat – na screenshotech budu pracovat s trhem YM.
    2) Ujistěte se, že máte graf vybraný (klikněte do jeho záhlaví, které by mělo být tmavé) a z menu trade vyberte Trade > Attach Trade Window to Chart. Okno by nyní mělo vypadat zhruba tímto způsobem:

    Všimněte si, že v levém horním rohu grafu je na světle modrém pozadí uvedeno [SIM] – jde o indikaci, zdali obchodujete simulovaně (Sierra Chart neposílá příkazy k brokerovi) nebo živě. Nastavení se přepíná v menu Trade > Trade Simulation Mode On. Pokud načítáte data přímo od brokera, budete při testování vždy chtít vidět v rohu [SIM], tj. pohybovat se v simulovaném režimu.
    Před samotným obchodováním je dobré nastavit, aby Sierra Chart neustále nepožadovala potvrzení při každém zadání nebo změně příkazu. Klikněte na „S“ v tradingu panelu a zrušte zaškrtnutí u následujících voleb volby:

    Sierra Chart samozřejmě umí nastavovat automatické stop-lossy a profit-targety – jde o tzv. „Attached Orders“ (připojené příkazy). Pro jejich použití je nejprve nutné zaškrtnout „Use Attached Orders for New Orders“ a následně budou do trhu zadávány po exekuci vstupního příkazu čekající příkazy dle specifikace uvedené v okně Attached Orders (Targets, Stops). V našem příkladu se tak do trhu umístí profit-target v oblasti 10 ticků a stop-loss 10 ticků:

    Samozřejmě příkazy jde měnit. Změnu přednastaveného stop-lossu provedete jednoduše tak, že kliknete na daný řádek „Stop“ a změníte hodnotu v políčku Stop Offset (např. na hodnotu 5):

    Sierra Chart umí i různé velmi pokročilé typy práce se stop-lossem a profit-targetem. Je možné měnit typy příkazů, nastavovat OCO vazby jen mezi určitými příkazy atd. V záložce „More“ si můžete konfigurace svých příkazů ukládat, případně mezi uloženými konfiguracemi naleznete některé nejběžněji používané typy nastavení. Např. si můžete vybrat 2TargetsWithBEStop.twconfig, který vám přednastaví šablonu pro obchodování 2 kontraktů s tím, že oba vystupují na jiném profit-targetu, a stop-loss se automaticky posouvá na B/E po dosažení určitého otevřeného profitu:



    Nyní je možné již vyzkoušet (v SIM režimu) zadávání příkazů – např. skrz příslušná tlačítka v Trade Windows nebo přímo z grafu. V případě obchodování přímo z grafů je možné využít kontextového menu zobrazeného po kliknutím pravého tlačítka myši. Pro vložení čekajícího prodejního příkazu najedeme například myší nad aktuální cenu, klikneme pravým tlačítkem a vybereme volbu Sell Limit:

    Co se mi na Sierra Chart opravdu líbí, je možnost upravovat čekající stop-lossy profit-targety ještě předtím, než vůbec je vstupní příkaz vyplněn. Toto se samozřejmě provádí jen na našem počítači (dokud není vyplněn vstupní příkaz tak stop-loss a profit-target nejsou odeslány na burzu), ale je to něco, co mi například v NinjaTrader chybělo. Hodně vstupuji limitním příkazem a volbu jemného ladění SL a PT v době, než jsem vyplněn často využívám. Příkaz v grafu změníme tak, že jednoduše klikneme na konkrétní linku a popotáhneme ji myší:

    Po ukončení obchodu nám Sierra Chart tradičně v grafu označuje, kde jsme do trhu vstoupili a kde vystoupili:

    Tipy na praktické nastavení Sierra Chart týkající se obchodování
    Graficky atributy týkající se zobrazování uskutečněných obchodů lze v Sierra Chart nastavovat na několika místech. V Global Settings > Graphics Settings si můžete nastavit barevnost šipek vyplněných příkazů, linek v grafu atd. Jde o volby začínající slovy Chart Trading… :

    Informace, které se zobrazují k jednotlivým vstupům se nastavují skrz menu Trade > Chart Trade Settings. Zde si můžete nastavit zdali vstupy a výstupy propojovat linkou (nastavení „Display Entry/Exit Connection Lines“), případně zdali zobrazovat vstupní/výstupní cenu, počet kontraktů atd.
    A v neposlední řadě je třeba věnovat pozornost nastavení následujících vobleb přímo v menu Trade:

    Chart Trading Mode On – obchodování z grafu funguje jen při zaškrtnutí této volby.
    Show Filled Orders – pokud nebudete mít volbu zaškrtnutou, pak se v grafu nebudou vyplněné příkazy zobrazovat.
    Show Orders and Positions – je třeba nechat zaškrtnuté, abychom v grafu viděli otevřené příkazy a pozice.
    Specifika Sierra Chart při obchodování z grafů a současném používání dat z různých zdrojů
    Sierra Chart si zatím ponechala specifické nastavení, které je třeba respektovat, pokud obchodujete na jiných datech, než na kterých analyzuje data. Typicky například v případě, že obchodujete u InteractiveBrokers a pro analýzy používate IQFeed (jak to dělám já). Taková situace se řeší skrz dvě instalace Sierra Chart (což je povoleno v licenčních podmínkách a jde i o doporučený postup výrobce software). Jedna spuštěná instalace Sierra Chart je pak napojena na IQFeed, druhá na InteractiveBrokers. V Sierra Chart není problém „odpojit“ okna s grafy od hlavního panelu a poskládat je tak, že máme na jedné obrazovce vedle sebe pak grafy z obou instancí Sierra Chart vypadající jako jeden program. Případně je možné na jednom počítači dělat analýzy /a mít tak komplexnější grafy/ a na druhém provádět exekuce – to je styl práce, který se osvědčil mě.
     

    Sierra Chart: Data od Zen-fire a exekuce u Interactive Brokers

    Několik obchodníků mě v rámci stále častějšího přechodu z programu NinjaTrader na Sierra Chart požádalo o návod, jak obchodovat v tomto softwaru s daty od Zen-fire a exekucemi u Interactive Brokers. Zde tedy je.
    V prvé řadě, proč vůbec pracovat s daty od Zen-fire, pokud máte účet u Interactive Brokers? Odpověď je jednoduchá – jde o kvalitní ticková data, na kterých lze sledovat i orderflow. Navíc si Zen-fire nepočítá žádné extra poplatky například u trhu e-mini Russell 2000, takže oproti jiným poskytovatelům dat jde o velkou úsporu (blíže o datech viz Jak hodně se liší data IB/Zen-fire/IQFeed? Který datafeed použít?).
    Zobrazení dat Zen-fire a exekuce u Interactive Brokers
    V Sierra Chart není problém pracovat s daty z jednoho zdroje (nebo více zdrojů) a posílat příkazy k vybranému brokerovi. Následujícím způsobem si tak můžete nastavit připojení k libovolným datům, která Sierra Chart podporuje.
    Krok 1: Dvě instalace Sierra Chart
    Sierra Chart umožňuje ve svých licenčních podmínkách instalovat na jeden počítač neomezený počet aktivních (paralelně používaných) kopií programu. Je to proto, že v tuto chvíli je pro každé připojení k jinému datafeedu či brokerovi potřeba samostatná kopie programu.
    Nainstalujte si tedy Sierra Chart na počítač dvakrát. Na začátku instalace jen zvolte nový adresář. Osobně si adresáře pojmenovávám například podle datafeedů (SierraChart_IB, SierraChart_ZF atd.).
    Krok 2: Nastavení datafeedu
    Spusťte si postupně obě kopie Sierra Chart a v programu nastavte potřebné připojení k datům/brokerovi. To se nastavuje pomocí Global Settings > Data Trade/Service Settings. V jedné kopii programu jednoduše zvolte z menu Service: Zen-fire (a vyplňte přihlašovací údaje), v druhé zvolte Interactive Brokers. Nezapomeňte si v obou kopiích programu nastavit stejnou časovou zónu. Především v kopii napojenou na Zen-fire zaškrtněte položky Connect on Program Startup a Reconnect on Failure.
    Krok 3: Zobrazení dat od Zen-fire
    Nyní budeme pracovat již jen s kopií Sierry napojenou na Interactive Brokers. S druhou kopií napojenou na Zen-fire není již potřeba dělat vůbec nic. Nemusíme v ní otevírat žádné grafy, nic. Kopie jen běží zcela v pozadí.
    V Sierra Chart napojenou na IB nyní otevřeme graf například trhu e-mini Russell 2000 vytvářený z dat Zen-fire. Je to potřeba udělat pomocí File > Find Symbol. V záhlaví volby okna Find Symbol je nutné zvolit Instance: Zen-Fire (měli byste tam vidět dvě různé spuštěné kopie Sierra Chart. Pokud ne, tak vám druhá kopie neběží a je třeba ji spustit). Následně jen vybereme symbol z nabídky dostupných symbolů a klikneme na Open Intraday Chart:

    Otevře se vám graf, v jehož záhlaví uvidíte [R] značící, že symbol je „streamován“ z „remote“ (vzdálené) instance Sierra Chart.

    Krok 4: Nastavení grafu pro obchodování z IB
    Aby bylo možné z grafu zcela normálně obchodovat, musíme k němu přiřadit symbol v Interactive Brokers. Zvolte Chart > Chart Settings (nebo F5) a klikněte na tlačítko Find u políčka Alternate Real-Time Update Symbol:

    V seznamu vyberte označení příslušného kontraktu u Interactive Brokers.
    To je vše. Nyní můžete v grafu zadávat příkazy jakýmkoliv běžným způsobem a obchody budou posílány k Interactive Brokers, přestože data se zobrazují od Zen-fire.
    Poznámky a doporučení
    1. Pracovní plochu doporučuji uložit do Chartbooku (save as…) a následně nechat automaticky spouštět se startem Sierra Chart. Zcela automaticky se vám tak spustí i druhá kopie Sierry s napojením na Zen-fire a připojí se vám k datům. Automatické spouštění chartbooků se nastavuje pomocí Global Settings > General Settings a přidáním vašich pracovních ploch do Files To Open On Startup:

    2. V případě napojení Sierra Chart na Zen-fire se vám v liště zobrazí prográmek GSP Bridge Server sloužící pro propojení s daty. Tento program nechte běžet v pozadí a určitě jej nezavírejte. Uzavře se sám poté, co se odpojíte od Zen-fire dat.
    3. Poskytovatel Zen-fire dat se brání tomu, aby jeho data byla používána jen pro zobrazování a nikoliv k obchodování. Pokud na nich (tj. například u Mirusu) neuděláte obchod během 14 dnů, začnou se odpojovat. Je tak dobré zadat jednou za čas nějaký miniaturní obchod například v YM a používání dat pak funguje zcela bez problémů.
×
×
  • Vytvořit...