Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

TELE 02 - dividenda


Millis

Doporučené příspěvky

Nedá mi to a musim se zeptat, jinak bych přes víkend nespal :)

Dva roky nazpět jsem koukal a vždycky po posledním dnu kdy bylo možno nakupovat s nárokem na dividendu tahle akcie spadla zhruba o procento dividendy, což je logický. Tehle rok ale začala akcie padat mnohem dřív a to dost razantně, seděl jsem dneska u počítače a říkal si jestli jí mám jít do pondělka Short přes CFD's, ale hlodalo mi v hlavě jestli vůbec po takovým poklesu může Telefonica v pondělí otevřít ještě níž, třeba někde kolem 410/akcii. Nakonec jsem jí teda prodal za cenu 450 a čekám. Jsem z toho ale docela nervózní, potřeboval bych uklidnit, abych mohl přes víkend spát ... je vůbec možný aby Telefonica i po dividendě v situaci která je teď na trzích v pondělí otevřela nad cenou 450?? ... řekněte že ne prosím :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 67
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Derivat jako derivat... Z vlastnictvi derivatu nevyplyva pravo na dividendu a tudiz se toto musi nejak resit. Typicky tak, ze se derivat kotuje podle cenu minus dividendy do jeho expirace (futures, evropske opce). CFD je kontinualni a tudiz se toto musi resit jinak - nejspis stahnutim sumy odpovidajici dividende podobne, jako u shortu akcie. Jinak by se dal udelat jisty zisk - koupim akcie, zashortuji prislusne mnozstvi CFD a mam dividendu zadarmo ;-)

Zkousel jsem to ted zbezne hledat na XTB www, jak je to s dividendama u CFD, ale nikde jsem o tom nenasel ani pismenko :S

Co jsem hledal po webu obecne, tak se to u CFD resi tak jak jsem naznacil - na ex-divi je long pozice adjustovana o dividendu nahoru, short pozice o dividendu dolu (treba www.alpari.ru/en/dividend/ ).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

markon: Akorat ze to je CALL, tedy naopak warrant na vzestup :D

Mills: A jaka je tam paka? Ono TELE i bez zapocteni divi spadlo o 5%, takze jsi mozna jen mel stesti a svezl si se neplanovane na panice po krachu LEH ;-)

Druha moznost je, ze si to stahnou po rozhodnem dni. Neco podobnyho se mi stalo se single stock futures, ktere z definice nemaji zapocitavat dividendu. Nasel jsem akcii kde se futures kotovaly i se zapoctenim mimoradne dividendy, tak jsem je zashortoval a koupil akcie. Na ex-divi bylo vse OK, ale o 3 dny pozdeji najednou koukam ze mi hodnota uctu spadla asi o 7% protoze si broker stahl nejakou cash. Tak jsem to s nima resil a oni mne odkazali na clanek v podminkach clearing housu tech futures ze v pripade vetsi mimoradne dividendy se bude kotovat s ni a po rozhodnem dni to drzitelum futures pri ex-divi dorovna... :S

Je fakt, ze XTB jsou celkem lamy, ale ze by az takovy ze by si nepohlidali takovou zakladni vec (rozhodne nejsou prvni kdo dela CFD na dividendove akcie), tak tomu moc neverim ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...