Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Studium - zadost o radu


Doporučené příspěvky

Ahoj, zdravím všechny tradery,

Jmenuji se David a jsem úplný záčátečník v komoditách. Na komodity jsem narazil zcela náhodou, když jsem měl psát seminární práci na téma investování. Po tom co jsem objevil finančníka mi bylo hned jasné, že tohle je přesně to co chci v životě dělat a čemu bych se chtěl jednou naplno věnovat. Od té doby uběhlo již 6 měsíců a já jsem u třetího čtení komoditního manuálu, cca 2x týdně se dívám na finančníka a čtu velmi zajímavé články, které si mi pomáhají se postupně orientovat. Zatím jsem na všechny své dotazy nalezl odpověd na finančníkovi, ať už v článcích nebo v diskuzích.

Asi si mnoho z vás řekne, že jsem toho za těch půl roku moc neudělal a že tímhle tempem začnu obchodovat tak za 5 let, což bych ani já nechtěl, no a to je důvod proč jsem se po delší době rozhodl napsat tento dopis. Před rokem jsem totiž začal dálkově studovat VŠE a musím říct, i když jsem to nepředpokládal, že velkou část mého volného času zabírá právě studium, nejsem schopen věnovat tolik času komoditám kolik bych chtěl/měl a skoro denně si kladu otázku jak dál, zda studovat a komoditám se věnovat velmi zřídka, nebo to zabalit a studovat komodity a dělat je naplno, nejsem si jist, zda jde obojí nějak zvládnout. Vím, že rozhodnutí je pouze v mých rukou, je to otázka priorit a tak, a proto tu taky nechci nikoho žádat, aby mi řekl, že mám se školou skončit nebo tak podobně, spíš píši proto, že někdo z vás možná řeší, řešil podobné dilema, máte s tím zkušenost, dokážete posoudit do jaké míry jsem možná jenom lenoch co se vymlouvá na školu apod. Nikdo jiný z mého okolí mi poradit, nebo říci svůj názor nedokáže, neboť o komoditách a náročnosti jejich studia neví, ale vy jo. Jste tu všichni docela upřímní a taky féroví a já budu rád za každou vaší radu, doporučení, zkušenost, nad kterou bych se mohl zamyslet a učinit nějaké rozhodnutí a tím i svůj další postup.

Díky za vaši pomoc,
David.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 215
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ahoj Davide,
komoditám se věnuji cca 5 měsíců a nacházel jsem se ve velmi podobné situaci jako ty.Určitě ti nebudu radit co máš nebo nemáš dělat,protože každý jedná sám za sebe a v komoditách to platí dvojnásob. Já pracuji a před rokem jsem začal dálkově studovat vysokou školu.V práci se pohybuji kolem finančního trhu a komodity mě naprosto uchvátili.Věnuji jim veškerý svůj volný čas a dá se říci že z práce chodím do práce(komoditami se chci naplno živit). Nedávno jsem řešil studium na škole a po krátkém rozhodování jsem se rozhodl školu přerušit jelikož se komoditám věnuji natolik že bych školu zanedbával a nerad dělám věci na půl. Časem školu určitě dodělám,ale prioritou jsou pro mě komodity. Také jsem si řekl, že rok nebo dva v životě nic neznamenají a za tu dobu v komodiách mohu urazit velký kus cesty a pokud to půjde dobře, tak není problém školu dodělat v čase kdy nebudu obchodovat.
Mám zasebou backtestování cca 4 měsíce a během té doby fiktivních cca 500 obchodů.Testuji systém který je naprosto jednoduchý a dá tak 2-3 obchodní příležitosti za den.Vše jsem našel na Finančníkovi.
Musím také říct, že musíte počítat s určitou "samotou" - v okolí nikoho neznám kdo se komoditám věnuje a mohu se s ním bavit na toto téma(ještě že je toto forum) a kamarádi nechápou proč stále sedím u pc.
Pokud budete mít dotaz tak napište a odpovím dle mých pocitů nebo názoru.

Toto berte opravdu jen jako moji zkušenost.

Přeji mnoho úspěchů a pevnou vůli vydržet.

"Můžeš dokázat cokoliv,pokud opravdu chceš a jsi na to psychicky připraven"

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Davide,

je to ciste na Vas, ale kdyz uz se ptate... IMHO je lepsi si skolu rozhodne dodelat. Trhy neutecou - jsou tady dele nez my a budou tu jeste dlouho po nas. Skola Vam da moznost lepe se prosadit v pripade, ze obchodovani nepujde podle Vasich predstav (coz je, hlavne v zacatku, velmi pravdepodobne). Navic budete vic v pohode, protoze budete mit "zadni vratka".

Nespechejte, casu je dost...


Hodne uspechu,

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Davide,

Moje zkušenost je taková, že se dá zvládat klidně obojí, záleží jen na tom kolik volného času jste ochoten obětovat. Začal jsem s komoditama když jsem dodělával poslední ročník vysoké školy a skoro jsem ji kvůli tomu nedodělal :-) Jestli chcete ale začít obchodovat dříve než za pět let připravte se na to že žádný volný čas mít nebudete. Možná má někdo jinou zkušenost než já, ale sám za sebe můžu říct, že se doba která je k tomu potřebná nedá nijak ošidit. Pokud se například budete chtít věnovat daytradingu počítejte, že jen na paper trading bude potřeba osum hodin denně a navíc potřebujete backtestovat, dál studovat atd. Je to opravdu závislé na tom jak brzo chcete začít reálně obchodovat. Držím palce

s pozdravem

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Davide,
VS se hodi vzdy. Komodity alespon pri intradennim obchodovani jsou velmi casove narocna zalezitost. To ze nebudete dalkove studovat Vas az tak casove nevytrhne. Navic samotne studium komodit se proste zkratit neda. Co si clovek nenahledi a nenatestuje to neokeca ;-).
Nejen pro komodity plati ze kde je vule tam se cesta vzdy najde.
Swen
PS: take dalkove studuji uz druhou VS + rodina + prace

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to David:
nemusí být ani zdaleka pravda že "nebudete mít volný čas" pokud budete chtít toto zkusit dělat.
Neradím nikomu nic, ale dejte si i časový cíl co chcete a dokdy zvládnout, možná budete překvapen že základy se dají zvládnout velice rychle. Sedět hodiny u PC, klikat tam i onde sice budí dojem činnosti, ale nic moc vám to dát nemusí, jen zabijete vzácný čas. Hlava přecpaná kdečím, s presem co ještě neumím či co jsem nestihl ještě proklikat není nic moc na psychiku, a o té to hlavně je, i když se to nezdá.
Vplout natvrdo do komodit a zvládnout hlavně sebe chce víc času. Jsou ale i možnosti jak se dá velice rychle - klidně v řádu pár týdnů - toto zkusit, natvrdo, i s malými penězi. Zde na webu je návodů už akorát dost!
úspěch Vám

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Davide,

jednoznačně se podepisuji pod to, co tu napsal PetrM.

Každopádně pokud jste s live tradingem na začátku, tak nemá smysl dělat neuvážené závěry. Uspokojivé zisky se mohou dostavit až za dva roky. Pokud by to bylo na mně, tak bych určitě pokračoval ve studiu s dobrým pocitem, že když to nebudu zvládat, je tu jiná možnost...

Jarda101

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Davide,

Komodity dělám cca 6 měsíců. Nejsem sice na VŠ, tento rok maturuju. Vím, že se to asi nedá přirovnat, ale souhlasím s micinkem. Myslím si, že je nejlepší udělat si plán do kdy co chceš zvládnout. Já to tak taky mám a vše v poho zvládám a hlavně posouvám se po malých krůčcích dopředu. A to mám k tomu spoustu jiných aktivit. Ale na backtest nějak extra moc času potřeba není, ty historická data ti nikam neutečou, můžeš to dělat třeba jen hodinku denně (to se podle mě zvládnout dá). A s papertradingem to je trošku horší, to u toho musíš fakt bohužel sedět :(, ale k tomu se stejně dostaneš až po pořádných backtestech. A taky paper můžeš dělat třeba jen po chvilkách, jen aby si si zvyknul na ty cenové pohyby v reálném čase.

Přeji hodně štěstí

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cau Davide,

rozhodne si skolu dodelejte. Navic VSE je vic nez brnkacka. jestli delate dalkove tak jste 6 fakulta? Ja jsem obchodoval taky pri skole a pri zamestnani. Nevetsi problem jsem mel s navalem informaci. Precetl jsem financnika a hlavne americka fora a tuny knih a mel jsem hlavu jako meloun, kazda info byla jina na ruznych mistech, neco se vzajemne vyvracelo. Doporucuji ze zacatku v klidu precist nekolikrat manual ale hlavne forum. Pak si stahnout gratis demo verzi platformy a koukat na grafy, testovat a zkouset. Casem vam to da cely smysl. Jo a ze zacatku nepatrejte jak je to cely vlstne mozny, jak muzu prodavat kdyz nemam, co kdyz po me budou chtit tuny kukurice atp. tohle nereste, casem si na to odpovite sam. do zacatku je to nepodstatne, akorat vam to generuje nove otazky.

hodne zdaru.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jenom dodám ke svému prvnímu příspěvku abych nebyl špatně pochopený, ono opravdu záleží na tom jak rychle se s obchodováním chcete začít živit. Pokud máte času dost tak si opravdu můžete rozložit všechno co je spojené s tradingem do velkého časového úseku. Psal jsem pouze svůj pohled na věc a svou zkušenost a asi jsem to nepsal špatně, určitě jsem vás nechtěl nijak odradit nebo nedej bože strašit :-). Vzhledem k tomu, že mám práci dočasnou a dělám ji jen kvůli tomu abych se mohl od tří věnovat tradingu chci se ji co nejdřív zbavit. Z toho vyplývá, že chci začít tradingem vydělávat co nejdřív a z toho zase vyplývá, že musím tedy obětovat volný čas abych toho dosáhl. Osobně se už nic nového o tradingu neučím a jediné co dělám je live trading (kde trénuju hlavu) a backtesting. Nevim jestli jsem nějaká pomalejší výjimka :-)) ale u mě tohle zabírá téměř všechen čas. Samozřejmě netvrdím, že to nejde jinak. Spousta lidí to určitě zvládne jednodušeji, u mě to tak ale není, co nenatestuju to pak nedokážu v live pořádně použít a pak mám problém s hlavou.

s pozdravem Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

já osobně taky rači vše mám otestované (k vůli tomu abych VĚŘIL, ŽE TO FUNGUJE), a taky moc nemusím automaty na testy, pač když dělám backtest ručně tak se u toho taky hodně naučím, možná vychytám i nějaké chyby a detajly, než když si to nechám napsat a dát jen pár ,,pokynů".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře, určitě nejste pomalá vyjímka.Také raději pořádně backtestuji abych svému systému naprosto věřil i při sérii obchodů které nešly mým předpokládaným směrem.
Když jsem psal že to zabere většinu volného času, tak to byl můj případ jelikož se komoditám věnuji co jen to jde.Určitě jsou lidé kteří mají i při testování mnoho volného času,ale to já nejsem.
V současné době řeším problém s pracovní dobou,protože chci po novém roce přejít na paper trading a takhle to nejde. Nevadí mi, že plat budu mít mnohem menší než mám teď,ale budu mít dost času na paper trading. Prostě jde o to, co je pro Vás Davide priorita.Ale určitě zastávám názor že není potřeba nikam spěchat, vše si vyzkoušejte a sám uvidíte jaké budete mít z toho všeho pocity.

s pozdravem Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nejen DavidoviP:
Občas zkusím mírně provokovat, či být rovnou drzý, ale vždy pro dobro věci:-))
kdepak zisk až za 2 roky! Proč ne dřív?
Za 2roky...To je totéž jako říci "ropa bude za rok na 96 bodech"...
Komodity se dají díky obrovské síle (síla=hodnota usd/1bod) považovat za jakýsi vrchol obchodu.
ALE:
Sportovali jste někdy? Cokoliv? Lezli jste někdy po kopcích? To jste se hned hnali na MontBlanc nebo rovnou na Everest? Asi ne. Proč do výšek bez kyslíku chcete lézt hned v začátku svého konání na burze? Při dnešních možnostech trénovat a omlátit se jinde, ale ne s tak fatálními následky jaké hrozí ve výšce?
Vždyť je tolik možností kde se dá zkoušet jak papírově, tak i za VELMI OMEZENÉ PENÍZE, přitom s možností krásného zisku. A kde, i při úplné ztrátě kontroly a následně propadu ztráta nemusí moc bolet?
Princip všech 3 trhů = akcie, komodity, forex - je +/- stejný. Základních pravidel je pár, liší se technika - na písku v Adršpachu se leze jinak než na ledu v 8000 mnm.
úspěšnou cestu Vám!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

VSE nemam a tak neviem co sa tam uci, ale je to tusim ekonomicke zameranie. Neviem co tam ucia o investovani, ale ak budete mat taketo skusky, tak mozete to co sa naucite v komoditach vyuzit pri skuskach. A zabijete jednou ranou dve muchy. Skolu si rozhodne dokoncite, ale skuste si zosuladit skolu a ostatny cas, snad sa tam najde cas aj na investovnie, teda u Vas komodity. Rozhodne pomali dalej zajdes sa vravi. Teda lebsie pomali a postupne z rozvahou, ako, rychlo a zlikvidovat si ucet. :) Zrejme kazdy kdo tu je riesi, riesil a dalsi budu riesit podobne situacie. Teda Skola a investovanie. Praca+rodina+investovnie a tak podobne. Ak sa uz rozhodnete ako Vy uznate za vhodne drzim palce.
ICE [SR] Robert :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...