Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

WCCI & jiné systémy a nedůvěřivost


Ouklend

Doporučené příspěvky

V poslední době jsem zaznamenal pár velice skeptických a pesimistických příspěvků týkajících se systému, jeho funkčnosti a víry v něj. Tyto příspěvky mě přiměly k založení tohoto vlákna, v kterém chci nyní na tyto projevy souhrnně a přátelsky reagovat. Pokud pak máte někdo nějaký problém, netýkající se technické stránky věci obchodování, můžete se sním podělit s ostatními v tomto vláknu. Doufám, že mě za tento počin nikdo nebude „linčovat“ a pokud to pokládáte za hloupost, tak to prosím jednoduše přejděte.

Již nesčetněkrát zde bylo řečeno, že obchodní systémy, které jsou na Finančníku popisovány, neslouží jako automatický prostředek k zbohatnutí, jak jej v poslední době někteří mohou vnímat, ale vždy a ve všech případech bylo uvedeno, že jde pouze a jen o určitý návod a jednu z mnoha cest, po které by se budoucí trader, pokud bude dostatečně houževnatý a vytrvalý, mohl vydat.
Subjektivně mi připadá, že některým nestačí tato směrová tabule v křižovatce, navádějící k cíly. Někdo by chtěl tuto cestu nejlépe ještě vydláždit, zamést a převést po ní za ruku, a to dost dobře nejde. Samozřejmě pomocná ruka je tu vždy nezpochybnitelně všem k dispozici v duchu hesla „Traders helping Traders“ v podobě Finančníka samotného a v podobě spousty obětavých a zkušených lidí, ochotných pomoci a odpovědět na dotaz. Ale to je asi tak vše. Cesta k cíli je blátivá a trnitá a záleží na každém, jakým způsobem tuto cestu absolvuje a jak dlouho se na této cestě zdrží.

Jedním z nejdůležitějších předpokladů na této cestě je víra. Nemyslím tím víru v původním, náboženském slova smyslu, ale víru v Trading obecně, v konkrétní obchodní systém a hlavně v sama sebe.
Jako konkrétní příklad bych chtěl uvést obchodní systém WCCI Kena Wooda alias Woodieho, s kterým začíná většina začátečníků, a s kterým už několik měsíců začínám i já. Nikdo nemůže v tomto systému dosáhnout uspokojivých výsledků, pokud tomuto systému nevěří a spekuluje nad tím, zdali je či není možné, aby měl Woodie s tímto systémem 80ti procentní úspěšnost. Není na místě spekulovat nad tím, kdo jakých výsledků dosahuje, a jestli je to možné či nikoliv, případně tomu nevěřit. Každý by se měl zaměřit na výsledky své vlastní a nad jejich úspěšností, či neúspěšností se zamyslet. Někomu nefunguje systém samotný a jeho patterny a něvěří, že by v něm Woodie neměl ještě nějaký skrytý filtr. Pro takové kolegy tu mám možná jedno velké překvapení, které se k nim zřejmě asi ještě nedoneslo. Samozřejmě, že Woodie má pro své obchodování další velký filtr, a to (dle mého názoru) filtr nejdůležitější ze všech. Tím filtrem je on sám, jeho dlouholetá zkušenost, praxe, vycvičené oko, cit apod.
Pro příklad si můžeme vzít základní pattern WCCI, kterým je bezesporu ZLR. Po prvním zveřejnění WCCI systému, kde bylo ZLR vysvětleno jako jakýsi "hák“ ( zjednodušeně řečeno), si při jeho obchodování pod tímto vysvětlením mohl představovat každý něco jiného. Někomu se poté takové ZLR mohlo zdát příliš ploché, jinému zase moc ostré, někomu moc dlouhé a někomu zase moc krátké a o různé prezentaci barev LSMA , CZI a SI ani nemluvě. Pokud chtěl být někdo se ZLR úspěšný, musel tedy k němu použít stejný filtr, a to svůj vlastní cit a zkušenost, posbíranou alespoň pomocí důkladného backtestu na historických datech. Každý si pak mohl určit to své ZLR, za svých konkrétně daných podmínek a v jeho konkrétně dané vlastní podobě.
V druhém vydání Woodiho WCCI systému přidal Woodie pro ZLR další podmínku, a sice že rozdíl CCI bodů na posledních dvou úsečkách, na kterých se ZLR formuje, by měl být v rozmezí 15-20 bodů. Pokud i přes tuto další podmínku někomu ZLR nevychází a selhává, nemůže pak nikdy uspokojivých výsledků dosáhnout svou následnou skepsí a nedůvěrou v systém. Chyba není totiž v systému samotném, protože kdyby byl systém bezchybný, půjde o „zlatou žílu“ a nikdo by nedělal nic jiného, jen automaticky obchodoval pomocí tohoto určitého systému. Chyba je v konkrétní osobě, v jejím automatickém, nekreativním přístupu a v její nedůvěře, s kterou nemůže nikdy a ničeho dosáhnout, což v tradingu platí dvojnásob.

Na závěr bych chtěl uvést příklad, který krásně vystihuje celou situaci. Na dotaz k jednomu traderovi, jaký že to používá systém pro své obchodování, zazněla od tohoto zkušeného tradera stručná a všeříkající odpověď: Já používám svůj vlastní systém.
Ikdyž někdo obchoduje určitý systém, jako třeba WCCI, tak je to hlavně jeho vlastní systém, protože se v mírných nuancích může lišit od WCCI systémů, které obchodují další stovky jiných „Woodistů“. Tento systém pak může mít u každého různou podobu, ale každý, kdo chce s tímto „svým“ systémem dosáhnout uspokojivých výsledků, musí mít v tento svůj vlastní systém absolutní víru. Víru v jeho funkčnost, kterou dosáhne pouze a jen jeho stálým testováním, a víru v sama sebe, neboť každý je tohoto systéme nedílnou součástí.
Opačná situace je totiž - dle mého názoru - rychlou cestou ke krachu a v tomto případě je krach finanční, tou nejmenší bolestí.

Mnoho úspěšných obchodů přeje

Ouklend

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 95
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Zdravím vás,
tohle je můj první příspěvek do diskuze vůbec a myslím, že alespoň pro mě to na lepší téma být nemohlo..nejen, že s předchozím příspěvkem takřka plně souhlasím, ale už dlouho sem měl nutkání něco podobného napsat..stejně jak o sobě prohlašuje Tomáš (admin), i mě strašně fascinuje psychologie a všechno s ní spojené..nahlížení na svět, na trading atd..proto nejen rád čtu jeho články, ale zaráží mě příspěvky některých lidí tady na fóru..je to dané jednou z mých zřejmě špatných vlastností - promítáním sebe do druhých a snaha přimět je konvertovat na moje "pravdy" a myšlení...proto se mi jen těžko chápou otázky a prosby lidí, kteří po druhých žádají vyhodnocení jejich systému, jeho schválení nebo dokonce jeho vyladění..."jaký systém mám používat", "kde stáhnu program na zobrazování grafu s černým, ne s bílým, pozadím", "jaký systém používáte a jaké přesné parametry používáté, jaký SL, jaký Trail.SL, jaké RRR, jaký PT, chci používat přesně to co už někomu funguje!"......z podobných příspěvků sem rozpačitý..přijde mi jako by snad polovina lidí v diskuzi nepřečetla snad ani žádný obchodní manuál, ať už tady na stránkách nebo jinde na webu...vždycky si říkám "panebože, jak tohle někdo může napsat.."...může....vím, že nikdo není dokonalý, ale zkrátka osobně mi přijde, že tohle nemá s rozumem ani ničím podobným co společného...přijde mi, že tohle je prostě lenost a pohodlnost..často přemýšlím, jestli líní a pohodlní můžou uspět v tradingu? sám nevím...1 z 10 000? nevím....jen sem z toho vždycky rozmrzelý, sám mám totiž často nutkání ostatní poučovat a nabádat je, aby jednali "správně" a v jejich zájmu (ne proto, abych si dělal dobře, že někoho poučuju, ale abych ostatním pomohl..)...

na závěr bych rád zmínil část jednoho rozhovoru, který sem nedávno zažil...sem novinář a dělal sem rozhovor s dirigentkou, která před 25 lety založila dětský pěvecký sbor a vede jej až dodnes..jedna z otázek, která padla, zněla "děti, je to s nimi dnes těžší než dřív? jaké byly děti dřív z vašeho pohledu?"--odpověď--"když pominu skutečnost, že dnes už sposta mladých postrádá jakoukoli disciplínu a zodpovědnost, je tu ještě jeden velký rozdíl. Vytrvalost..dnes chtějí mladí všechno rychle..a když to nedostanou hned, odejdou od toho..nebaví je učit se hrát na klavír, protože to vyžaduje spoustu píle a to se jim nechce..pokud neumí hrát perfektně za měsíc, přestanou......"

..a právě tahle myšlenka (i když to každý samozřejmě asi už tisíckrát slyšel, nebo to jinému připadá jako klišé) mi uvízla hluboko v hlavě a velice často si na ni zpomínám....jakou má souvislost s tradingem, jistě všichni pochopí....

PS. sám sem mladý ušák, bude mi jednadvacet, ale asi protože sem vyrůstal mezi staršími kamarády, mi přijde, že sem v mnohém myšlenkami jinde než moji vrstevníci...

třeba si někdo u kávy početl:)

mějte se a jděte si za svými sny ať už jakoukoli cestou!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Konečně po dlouhé době kvalitní příspěvek. Já už také v posledních měsících, když jsem přestal klást dotazy na tomto fóru a radši začal trávit čas nad grafy, konečně pochopil, že vydělávat se dá úplně na všem, pokud se to neobchoduje mechanicky, tj. pokud si to člověk nakouká. Pokud pochopí, co daný pattern vyjadřuje a v kterých situacích ho má brát a v kterých ne. Stejně trhy dělají pořád dokola to samé - buď je silný trend, nebo je slabý trend, nebo je range. A obchodovat se dají pullbacky, dají se obchodovat breakouty, a dají se obchodovat obraty. Jestli se pullback nazve ZLR, nebo se nazve Ross hook, je úplně jedno, je to pořád dokola to samé. Stejně tak je jedno, jestli člověk obchoduje podle ceny nebo podle CCI, nebo podle jiného (já osobně jsem skalní příznivec ceny bez jakýchkoliv indikátorů s výjimkou pivotů). Hlavně si to ale chce tyto věci ujasnit, zadefinovat, a pak nakoukat, což není snadné. Z toho důvodu zásadně nesouhlasím s tvrzením, že postavit systém je snadné a že všechno je jen o psychice. Samozřejmě psychická stránka věci je velmi náročná, s tím souhlasím, ale technická je náročná úplně stejně. Je VELMI těžké postavit systém, který je robustní, naděluje stabilní zisky a funguje dlouhodobě na několika trzích (nejen na krásně trendujícím ERku). Až po těch několika měsících koukání do grafů mi teprve začínají docházet podstatné věci, a až nyní se cítím, že můžu během následujících několika týdnů začít live. Takže také přeji všem hlavně výdrž (bez té bych to dávno zabalil, protože trading je v začátcích neskutečně frustrující věc) a to, aby přestali řešit kraviny, které se tu často řeší (typu jestli brát ZLR na úrovni 120 nebo 130, nebo např. jestli posunovat na BE po 10ti ticích nebo po 15ti), a radši pozorovat, co trhy dělají, a učit se.

No a ještě krátce k Woodiemu - platí pro něj to, co jsem napsal. Je to prostě způsob definování určitých situací v trhu a celá práce spočívá v tom, pochopit ty patterny a naučit se, kdy je obchodovat a kdy ne. Jediné, co Woodiemu nikdy neodpustím, je to, že tvrdí, že se jedná o zcela mechanický systém, který funguje na každém TF a na každém trhu. Žádné z těchto třech tvrzení totiž není pravdivé. A je to logické - kdyby tomu tak bylo, v trzích by vydělával každý.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Malcikk
Pěkný příspěvek, jde o to, že indikátor je stejně vždy odvozen od něčeho z ceny, tak proč se nedívat na cenu samotnou, ta řekne nejvíc (spolu s volume). Když už používám nějaký indikátor, tak nejlepší je ho pochopit, jak na cenu reaguje, kdy funguje víc a kdy míň. Nejdřív si spíš nakoukat, jak se pohybuje v závislosti na ceně, než se zamýšlet nad tím, jaký ZLR vzít a jaký ne. Neni nic cennějšího než pochopení fází trhu, kdy stoupá, kdy váha, jakej je v něm potenciál...Dívat se na různá TF a z nich odvozovat další průběh pro intradenní obchody. Myslim si, že při budování je hodně důležitá logika, logicky zkloubit svoje výhody, tak aby systém byl obchodovatelný. Pochopit, že trh je více méně o náhodě a v tomto smyslu je nejdůležitější management obchodu, v kterém již jsem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Motley

Malcikkov prispevok je co sa tyka kvality informacii hodne slaby, pozera sa subjektivne na problematiku systemov, a vo vacsine veci sa myli. je to zapricinene nedostatkom informacii.

ignoruje Filtrovanie vstupov, Automatizaciu, Monezmanayment, a v neposlednom rade tvrdi ze jeden s najuznavanejsich traderov nema pravdu. pri takychto prispevkoch mi pride zbitocne aj reagovat, ale zda sa mi, ze kvalita tohoto webu klesa a tak mi to neda.

za najvacsiu " Perlu " pokladam toto:
trading je v začátcích neskutečně frustrující věc.....cítím, že můžu během následujících několika týdnů začít live

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Majklle

Pokud ti mohu něco k tvému příspěvku říci, aniž bych tě tím chtěl jakkoliv popudit, spíše naopak, tak nejprve asi to, že svou schopnost projikovat svou vlastní osobnost do druhých, o které píšeš, zkus využít spíše k jejich empatickému pochopení. Možná se ti pak bude takovým lidem lépe předávat své myšlenky a pravdy, jak píšeš.
Co se týče přístupu k tradingu, tak podle jednotlivých konkrétních příspěvků je poznat, jak to který člověk vlastně s tradingem myslí vážně a co si od něj slibuje. Nezazlíval bych nikomu, kdo se dá na tuto cestu, že když narazí na překážku a potřebuje ji pomoci odstranit, aby mohl pokračovat dál, tak se začne ptát. I já jsem se ptal a stále se ptám na věci pro někoho možná banální, ale pro mě jde vždy o věc zásadní, bez které se zkrátka nemohu pohnout z místa dál v případě, že jsem tuto informaci nemohl nikde jinde "vyšťourat". Sám se určitě také dostaneš do této bezradné situace, v které ti nezbyde než se zeptat. V tomto směru obdivuji ochotu a trpělivost některých traderů, kteří jsou ochotni stále dokola odpovídat na některé možná i úplně zbytečné dotazy.
Tvá zkušenost z rozhovoru s paní dirigentkou je trefná, a popisuje druhou stránku věci. I zde se můžeme setkal s dotazy zabývající mi se spíše materiální stránkou věci typu, jakto že je napsáno, že se dá vydělat tolik, když já vydělal jen tolik, jak to, že mi to nefunguje, když jemu ano, a když tento systém nefunguje mě, tak nemůže přece fungovat ani ostatním, nebo proč se to učit rok, dva, když to můžu začít dělat hned se slovy, nejlépe se naučíš plavat, když tě hodí rovnou do vody, aniž by si tazatel před tím alespoň přečetl komoditní manuál.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmikův příspěvek je co se týká kvality informací velmi slabý, protože pouze řekl, že nemám pravdu, aniž by to nějak dále rozváděl.

Za největší "perlu" pokládám toto:

"pri takychto prispevkoch mi pride zbitocne aj reagovat, ale zda sa mi, ze kvalita tohoto webu klesa a tak mi to neda"

v kombinaci s tím, že jeho příspěvek je naprosto nic neříkající.

Co se týká trojice "Filtrovanie vstupov, Automatizacia, Moneymanazment", byť nevím, co jsi chtěl říci tím, že jsi je takhle vypsal:

- filtrování vstupů je myslím jedna z hlavních věcí, které jsem ve svém příspěvku zmínil, přečti si to prosím znovu :)
- automatizace - je pravda, že člověk se musí zautomatizovat, aby nad každou situací v trhu nemusel přemýšlet, protože by jinak bylo daleko náročnější překonat psychické bariéry. Jak to ale souvisí s tématem tohoto vlákna (nutnost si přizpůsobit svůj vlastní systém a najít si svoji vlastní cestu), to tedy nechápu :)
- money-management - nikdo neříká, že není důležitý, a opět to nesouvisí s tímto vláknem

A na závěr, co se týká Woodieho. Ano, říkám, že nemá pravdu. To, že je to jeden z nejpopulárnějších traderů na světě, neznamená, že vše co řekne je pravdivé. Nechť si každý čtenář odzkouší, jestli opravdu při stoprocentním mechanickém dodržování pravidel z Woodieho manuálu jde konzistentně vydělávat v každém trhu a každém TF. Já jsem to udělal a vím, že to nejde. Ale je to tvrzení proti tvrzení. Takže vyzkoušet si to stejně musí každý sám. Trading je individuální věc a já nemám potřebu nikomu nic vnucovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Malcikk

pěkný příspěvek. na tvém konkrétním a konstruktivním přístupu je vidět, že si každý musí z obrovského množství informací, které jsou zde k dispozici najít pro sebe ty, které mu vyhovují nejvíc a tyto si vypilovat do dokonalosti tak, aby pak získal potřebnou osobní jistotu a důvěru ve svůj osobní přístup, který musí být samozřejmě funkční, ať je to WCCI, či cokoliv jiného.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ouklend

reagoval som na Malcikov prispevok presne koli tomu co pises. univerzalna pravda neexistuje, on vsak to co si mysli prezentuje ako fakt a pritom je to nepodlozeny nazor.

ohladne filtrov a MM : Malcikk napisal
"aby přestali řešit kraviny, které se tu často řeší (typu jestli brát ZLR na úrovni 120 nebo 130, nebo např. jestli posunovat na BE po 10ti ticích nebo po 15ti)"

toto su prave zakladne pravidla filtrovania vstupov a Moneymanazmentu, clovek ktory chce zvysit uspesnost obchodovania sa nimi skor ci neskor zaoberat musi. je dobre ze aspon niekto sa tym zaibera

Ohladom Automatizacie:
"vydělávat se dá úplně na všem, pokud se to neobchoduje mechanicky"

ano zarobit sa da skutocne na vsetkom, ale druha cast vety nieje proste nicim podlozena. na zaklade takychto opakovanych nezmyslov len vznikaju myty , ktorych je tu kope. ja nikoho a nic nepropagujem ale ak niekto napise toto , tak by som cakal ze ma aspon nejake skusenosti.

urcite ma nicim nepopudis, ale predtym ako sa budes snazit pochopit druheho, skus zhodnotit aky vplyv bude mat dezinformacia ktoru by si precitalo kopec inych ludi v zaciatkoch. ja sam potrebujem vela krat poradit , a beriem si rady od profi obchodnikov ktory vsak prispievaju coraz menej. namiesto toho sa tu mnozia aj taketo prispevky.

a ked teraz posudim toho autora prispevku, vide mi, ze sa zaobera psychologiou, ktoru ale nema otestovanu lebo netrejduje live, nepouziva filtre pretoze to je pre neho kravina, ignoruje niektore druhy MM, co mu dava skreslene vysledky(to robi kazdy jeden trader, ale zaoberat sa tym nieje kravina), a nieco ako automaticke obchodovanie je prenho uplnym nezmyslom (co je mimochodom len dalsim mytom), hoci velka cast trhov sa obchoduje prave takto.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike:

Myslím, že ti naprosto uniká téma tohoto vlákna. Nikdo tady nezpochybňuje filtrování vstupů a money-management. Co se snažím říci, je, že jakákoliv pravidla, podle kterých člověk obchoduje (včetně filtrů pro vstupy a včetně velikosti SL, způsobu posouvání SL atd.), je nutné mít podložené vědomím toho, co trhy dělají a jaké jsou za tím síly. A je třeba, aby to měl nacvičené, nakoukané a přizpůsobené. Aby si uměl představit, co tam dělají ti býci a medvědi. Nechat ovlivnit své nákupní nebo prodejní rozhodnutí pár body na stupnici CCI, to je opravdu jako hodit si korunou. Takový rozdíl nemá nic společného s tím, co se v trzích děje. Stačí, když se v data feedu ztratí pár ticků, svíčka má o dva ticky jiné close, a indikátor o těch kritických pár bodů poskočí. Trhy nelze schovat do pouhých čísel a rovnic. Nikdo neříká, že čísla a rovnice (indikátory) nemohou pomoci, ale filtrovat podle takových striktních pravidel, to si těžko umím představit. Proto říkám, že řešit rozdíl mezi CCI 120 a 130 je kravina. Správný přístup podle mě je, učit se odhadnout, jak je trend silný. Jestli už ho uteklo hodně, nebo jestli je to teprve první korekce, a ještě po nějakém proražení z velkého chopu. Jestli je v cestě nějaká S/R. Atd. atd. Pak se s nějakými směšnými pár body na CCI nemá smysl zaobírat. Uvádím příklad CCI, ale platí to obecně pro jakékoliv rozhodnutí, ať už na indikátoru nebo na ceně.

Stejně tak posun na BE a veškerý další MM. Co raději posouvat na BE při dosažení první malé S/R na 1TF? Co raději když se CCI začne dostávat do extrému? Co raději dávat trailing stop pod uskutečněné korekce? Posun jestli po 10 nebo 15 ticích je opět pouze hra s čísly. Rozhodnutí na základě ATR, to už je mnohem lepší. Ale i tak, umístit PT podle ATR striktně např. při longu na 750, když vidím, že na 749.7 je S/R, také není zrovna šťastný přístup.

Takže ještě jednou - nezpochybňuji nic jiného, než zkoumání nějakých nic neříkajících čísel a nedoporučuji nic jiného, než hledání svého vlastního přístupu, který se zakládá na logice, zdravém rozumu, a schopnosti se přizpůsobit tomu, co trhy dělají.

Ohledně AOS - také je nezpochybňuji. AOS fungují, ale vyžadují úplně jiný přístup, úplně jiné zázemí než má většina lidí tady. AOSy je třeba průběžně ladit, a to není zrovna lehké. Sám jsem se jimi zabýval více než rok zpátky, a výsledek nebyl nic jiného než několik měsíců práce, kterou jsem pak mohl hodit do koše. Pokud chci svými příspěvky nováčky od něčeho odradit, pak jsou to AOS. Jistě se mezi dostatečně velkým vzorkem nováčků najde pár jedinců, kteří by si v něm našli to své, ale naprostá většina stejně nakonec skončí u diskrečního obchodování. Šance v tradingu jsou už tak silně namířeny proti nám, a pokud do toho člověk začne tahat AOS, tak si ty šance (ve většině případů) ještě zhoršuje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Airmike
Mě se Malcikkův názor velmi líbí, myslim akorát že jsi ho špatně pochopil, posouvat po patnácti ticích při každém obchodu je nesmysl, je to konstanta, která v trzích nemá co dělat, účelem je se adaptovat, ne podrobit trh nějaký svý konstantě. Posouvat na základě určitých hodnot, které jsou aktuálně vygenerovaný z trhu, nepř pomocí ATR je lepší atd...To samé platí o výstupech. Sám osobně nevěřím tomu, že něco jako woodieho ZLR nějak obzvlášť funguje, když se naprogramuje. Jo když sem v silnym trendu, kterej má častý malý korekce, tak je to báječný, ale upřímě řečeno k tomu nepotřebuju ZLR. Dávat si fixní PT je blbost, zase to nemá logiku atd. Takže asi takhle to myslel Malcikk s těma mech. systémama. Samozřejmě že AOS se dá postavit, všechno jde, ale určitě ne na základě dvou MA a jejich konst. periody :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike

Zbytečně se hněváš. Toto vlákno určitě není o tom "kto napise krajsi prispevok a o sympatiach". Já jsem asi na rozdíl od tebe příspěvek Malcikka vnímal trochu z jiného úhlu pohledu. Nejde mi o technickou stránku věci, tak jak jsem psal na úvod tohoto vlákna, ale o individuální přístup, o chuť, zanícení a o hledání toho svého směru a své cesty, ať už je jakákoliv.
Př.: co takhle než-li planě diskutovat nad tím jestli brát ZLR do 120 nebo do 130 nebo do bůhví kolik, si to raději vyzkoušet a zjistit co mi vlastně funguje a co ne? V tomto duchu jsem i příspěvek Malcikka chápal já.
Doufal jsem, že se do tohoto vlákna přihlásí zrovna někdo, jako jsi ty, aby se v případě potřeby podělil se svými začátky, kterými musí projít každý a dodal tak podporu těm, kteří jsou pochybovační a potřebují do další práce trochu podpory, ať už mají jakýkoliv systém, který jim funguje. V technické stránce věci máš určitě pravdu, ale na rozebírání strategií je tu spousta jiných asi vhodnějších vláken.
Ještě jsem ti chtěl říci, že bohužel, nebo možná bohudík, nemůžu tvé odvážné tvrzení, že kvalita tohoto webu klesá, posoudit. Finančníka jsem objevil teprve před rokem a musím říci, že mi neskutečně rozšířil obzory a myslím, že nejenom mě. Pokud se někdy ze mě stane Trader, což bych velice rád a budu se pro to snažit udělat maximum, tak tomu budu vděčit především Finančníkovi a lidem z něj, kteří se mi snažili pomoci. Možná ale, že ty to vidíš jinak.

Ouklend

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Malcikk

pises uplne ine veci ako si pisal v prvom prispevku, tieto "Kraviny" ktore si spominal totiz maju velky vyznam na to, aky nazor si na funkcnost systemu trader utvori. keby som na to neupozornil, bol by napisany akurat jeden prispevok o tom ze su to kraviny a za nim dva o tom aky je to super nazor a ze s nim vsetci suhlasime.

Ouklend : skutocne sa nehnevam :)
ja financnika nestudujem ovela dlhsie ako ty, to ze niektore vlakna stracaju kvalitu je moj nazor. je tu podla mna vela veci smerovanych prilis jednostranne , a kopec veci sa tu opakuje dookola a preto su automaticky zaradene do skatuliek dogma. prilis vela ludi ide stale rovnakou cestou a ked to nefunguje stracaju doveru v system.
mne financnik dal tiez vela , je to jedinecny webovy priestor, preto mi nieje lahostajne ako sa vyvyja.

myslim ze uplne mimo temu som nebol aniesom ani teraz, len sa treba pozriet cez ten tie ruzove okuliare a zacat sa nad tym co piseme zamyslat ak sa to da. ak sa neda, nebudem dalej rusit. a dalej to neriesme

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem zde jenom nesouhlasil, ale přednesl argumenty, takže ti děkuji, za tvojí snahu mě odvrátit od špatné cesty Malcikkovi, ale svojí představu o tom co funguje a co ne, již mám. Sám totiž vim, že najít nejlepší číslo, jde docela jednoduše. To zmáčknu v TS tlačítko optimalizovat a odpovim na otázku s jakou periodou mám mít indikátor nebo taky do jaký úrovně sebrat ZLR. Výsledky jsou někdy krásný. Potom když se to pustí v reálu tak jde equity většinou taky krásně dolů.
Je trošku škoda, že tady zrazuješ od Malcikkova příspěvku, protože je to jeden zmála, kterej neřeší psychologii nebo jakej mít fixní SL, kterej si může vyoptimalizovat každej, ale že tohle všechno je logicky odvislý od situace trhu a z tohodle pohledu je úsměvný myslet si, že jeden indikátor (vzorec) dlouhej dvě řádky trh popíše.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Návštěvník
Téma je uzavřené.

×
×
  • Vytvořit...