Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 29: jak říci emocím NE


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 37
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Děkuji za tento článek!
Musím se připojit s poděkováním. Po přečtení článku jsem si ujasnil a myslím i potvrdil mnoho, do té doby letmo přehlédnutých skutečností, odehrávajících se v životě! Osobně jsem velmi emotivní člověk, dokážu se "nadchnout" pro jakoukoli drobnost, ale stejně tak i rozčílit kvůli "zbytečnosti". Problém je, že v návalu emoce člověk přestává myslet racionálně. A výsledek snažení pod vlivem bouřlivé emoce nemusí vždy dopadnout dobře. Tedy pokud se nejedná např. o herectví apod,. kde "výbuch" emoce může pozitivně "okořenit" celou scénu. Myslím, že trading vyžaduje systematický přístup a tam bychom měli své emoce umět zpracovávat. Také jsem vysledoval že lidé, kteří se uměli vyrovnat se svými emocemi, jsou v životě nejen osobním, ale i profesním daleko úspěšnější.
děkuji
a přeji všem mnoho sil při zvládání emocí

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvěle napsáno, Tomáši. Pravda svlečená donaha. S emocemi bojuji pořád, a zdálo se mi to jako marný boj. Někdy jsou tak silné, že ruka neposlechne příkazu mozku a neklikne. Na tuhle situaci jsem jaksi řešení nenašla... Tento návod jak na ty mršky emoce rozhodně vyzkouším (jen doufám, že rodina definitivně nedojde k názoru, že jsem se dočista zbláznila, protože řvát já dovedu ;)).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky Tomas,
uz dnes vyskusam tuto techniku a som presvedceny ze bude nie len pre mna ale aj pre inych traderov ucinna.
V minulosti som prisiel do styku s technikou prepojenia snoveho zazitku (podvedomie) s fyzickou bolestou (telo) a tiez to bolo potrebne odstranit prave prezitim tz. nechat to posobit a az potom sa to dalo do poriadku. Tvoj clanok mi to pripomenul, ale to len pre zaujimavost.
Diky a tesim sa na dalsie Tvoje skusenosti!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vždy až doposud když jsem pociťoval jakékoliv emoce při trandingu, tak jsem se jim snažil nevěnovat pozornost. A to proto, že jsem si myslel že pokud se jimi budu zabývat, tak může vzniknout nechtěný návyk. Ale teď vážně přehodnotím tento přístup a zkusím pravý opak. Jsem zvědav. Díky za dobrou radu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Také se připojuji s díky, opravdu zajímavá (a pro mě osobně hlavně nová) cesta, jak se s emocemi vyrovnat a jak je zvládat.
Většinou jsem s emocemi "pracoval" tak, že jsem se je snažil především potlačit a neřešit je s tím, že časem sami tak nějak odejdou... Teď už vím, že to ten správný způsob jak se s nimi vypořádat určitě nebyl.
Zdeněk

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zaujimalo by ma, kam az sa mozno s touto technikou dostat.
Je vobec mozne, aby sa to doviedlo do takeho perfektneho stavu, ze trader pri svojich obchodoch nebude obchodovat vobec pod vplyvom emocii - co sa mi nezda celkom pravdepodobne...
Alebo to potom bude zalezat aj od vysky uctu s ktorym trader obchoduje?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pravdivý článek který popisuje jednu ze základních lidských přirozeností. Bohužel v dnešní době se projevům emocí říká slabost a proto většina lidí se je snaží za každou cenu skrývat a proto se dostávají do velmi složitých psychyckých stavů,kdy někdy nedokáží řešit jednoduché problémy.Každý jsme jiný,ale i ten největší flegmatik občas zažije stres.Tito lidé to mají na jednu stranu mnohem jednodužší,na druhou ale ztrácejí určitý druh sebekontroly.Většina lidí ale prožívá většinu situací hodně emocionálně.Když přestaneme brát zřetel na naše okolí,na názory jiných a budeme se snažit vždy přirozenou cestou svoje emoce dostat ven,pak určitě část svých problémů vyřešíme.Každý zná stav,kdy by se chtěl nějak projevit,ale neudělá to,protože jeho brzdou byla myšlenka-co by tomu řeklo okolí.Emoce ze sebe musíme dostat hned,nemůžeme si je schovat až na doma.K ovládnutí emocí je nutné,abychom je neskrývali,dali jim volný průběh a já bych k tomu ještě dodal abychom se dokázali pokud možno co nejvíce poznat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Výborný článek, přesně to co sem potřeboval v této fázi svého stavění byznysu jménem trading slyšet. Po přechodu ER2 na TF jsem asi jako všichni přemýšlel o změně systému. Sytém který jsem našel (upravil) a vyhovuje mi dopadl v backtestingu výborně, v papertradingu taky, ale v reálu už ne (po měsíci na nule), právě jen a jen z důvodu chyb způsobených nesprávným nakládaním s emocemi. Je to k vzteku když víte, že od definitivního úspěchu vás dělí jen malý kousíček, ale zatraceně těžkej kousíček. Když jsem začal velmi seriózně brát i papertrading a stanovil si podmínku, že pokud nebudu alespoň 2 - 3 měsíce v výrazném profitu (nad 2000$ na kontrakt), začal jsem mít problémy s emocema i v papertradingu, pomohla mi na to ještě jedna technika a to jsou konstelace. Velice zajímavá technika, jak se tyhle emoční chuchvalce dají odstranit velice rychle a efektivně právě intenzivním odžitím na emoční úrovni. Více informací určitě najdete na internetu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky za clanek! Tomasova serie o psychologii patri k mym oblibenym, mimo jine i proto, ze mi kolikrat odhali neco z osobniho zivota nebo da namet na vyporadani se s urcitym psychickym problemem, at uz z jakekoli oblasti. Jak uz tady par lidi psalo, i ja se snazim resit nezadouci emoce pro me dosud logicky vypadajici cestou potlacenim. Probiha to vetsinou tak, ze se na urcitou situaci pripravuji, mam to plne pod kontrolou, pak prijde onen moment - rozbusi se srdce naplno, vysplha se az do krku a mam pocit souvisle mluvit nebo si treba i jenom vzpomenout co jsem vlastne rict chtel, asi to znate. Potlacenim teto emoce sice za par minut dojde k jejimu utlumeni, pokud se vsak dostanu do stejne situace znovu, ma to uplne stejny prubeh - potlaceni emoce je tedy u me pouze momentalni reseni problemu. Prirovnal bych to k polknuti prasku proti bolesti, kdyz me chytnou zada, misto pravidelneho preventivniho cviceni a zbaveni se bolesti nadobro. Tato metoda muze byt velice ucinna prevence budouci "bolesti", urcite bude ucinnejsi nez potlacovani, s kterym nemam pozitivni zkusenosti (ani negativni, proste dlouhodobe nefunguje).

A ted muj pribeh ze zivota. Pracuji v jedne zahranicni firme jako IT analytik, ja bych tomu spise rikal devecka pro vsechno. Protoze se u nas neustale toci spousta lidi, stari odchazeji, novi prichazeji, jednim z nasich ukolu je IT skoleni pro novacky, ktere probiha v ucebne pro cca 20 lidi a trva priblizne 6 hodin. Dlouho jsem mel na starosti pouze organizacni zalezitosti a nechal samotne skoleni na ostatnich, vedel jsem totiz, ze vyplodit neco smysluplneho pred plnou mistosti lidi, kdy vas kazdy pozoruje a doslova visi na rtech, pro me bude emocne neunosne. Co ale cert nechtel, po dvou letech mi bylo "nabidnuto" delat skolitele a takova nabidka se nedala odmitnout (doslova). Prvnich par skoleni pro me byla katastrofa - dvacet paru oci me sledovalo uz pri prichodu, kdyz jsem mel promluvit, nemohl jsem si vzpomenout skoro na nic a tak jsem mluvil v podstate z fleku, obcas preskakoval temata, no hruza. Jedine co me zachranovalo bylo to, ze nikdo z pritomnych sam nevedel jak ma skoleni spravne vypadat a tak to byla pohroma spis jenom pro me. Po nekolika skolenich, kdy jsem si vse dokonale ohmatal, zvyknul si na to, ze jsem stredem pozornosti a zvladl psychicky tlak, jsem z niceho nic nahle zjistil, aniz bych si to nejak zvlast v prubehu uvedomoval, ze kdyz prichazim do one mistnosti, je to jako vstupovat doma do obyvaku. Kdyz mluvim k 20 lidem, je to jako mluvit s dlouholetym znamym. Kdyz vytahuji z pameti temata, je to jako premyslet, co jsem mel vcera k obedu. Proste vse se stalo tak rutinni, ze veskery stres byl pryc a dnes si to skoleni skoro az uzivam:-) Timhle se priklanim k te casti Tomasova clanku, ve ktere uvadi, ze pokud date emocim volny prubeh, mysl se vyradi, po case ji to prestane bavit a na radu prijde skutecna zabava.

Krejzic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já používám ještě metodu "prožití předem".

Když mám jít do něčeho, z čeho jsem nervózní, představím si tu situaci předem ve špatném světle. Prožiju situaci předem a to včetně emocí, jako by se to nepovedo. Tudíž, když jdu třeba na jednání a mám trému, předem si představím, "co kdyby se jednání nepovedlo". Tím strach opadne, protože strach je očekávání špatného a když si to špatné umím předem představit, prožiju to a pak jsem v klidu. Druhou věcí je, že v konečném důsledku většinou o nic nejde. Když se jednání nepovede, tak ztratím jednoho zákazníka - no a co? Stejně tak u tradingu - když se jeden obchod nepovede, přijdu o jeden SL, no a co? Samozřejmě to neznamená laxně klikat na nákup a prodej, jako když o nic nejde :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den, v prvom rade chcem podakovat za opat skvely clanok na temu psychologie. Je tu vsak jedna vec tykajuca sa psychologie, ktora mi nie je uplne jasna, preto by som sa chcel opytat Vas skusenejsich. V trhu so psenicou sa denne stretavame s velkymi skokmi, teda trh sa udrziava na urcitej urovni, pohybuje sa viac menej do strany, cena sa uzavrie na urcitej hodnote a zrazu utvori velky gap a otvaracia cena je niekolko bodov nad poslednou uzatvaracou a za par sekund sa vrati na povodnu uroven, len co vyhodi obchodnikov na stop-lossoch. Takze by ma zaujimalo, aky psychologicky aspekt vedie obchodnikov k takemuto spravaniu? Pre dalsi pripad by som spomenul aj Bank of Ireland (sice sa jedna o akcie) ale 2, 14 a 15 marca 2007, zatial co sa trh pohyboval (podla zdroju IG Index) do strany priblizne na hodnote 100 a v spominane dni vyskocil na takmer 173 000, co je obrovsky skok. Pre priklad prikladam aj obrazok. Dakujem.

7154

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
v prvom rade chcem podakovat za opat skvely clanok na temu psychologie. Je tu vsak jedna vec tykajuca sa psychologie, ktora mi nie je uplne jasna, preto by som sa chcel opytat Vas skusenejsich. V trhu so psenicou sa denne stretavame s velkymi skokmi, teda trh sa udrziava na urcitej urovni, pohybuje sa viac menej do strany, cena sa uzavrie na urcitej hodnote a zrazu utvori velky gap a otvaracia cena je niekolko bodov nad poslednou uzatvaracou a za par sekund sa vrati na povodnu uroven, len co vyhodi obchodnikov na stop-lossoch. Takze by ma zaujimalo, aky psychologicky aspekt vedie obchodnikov k takemuto spravaniu? Pre dalsi pripad by som spomenul aj Bank of Ireland (sice sa jedna o akcie) ale 2, 14 a 15 marca 2007, zatial co sa trh pohyboval (podla zdroju IG Index) do strany priblizne na hodnote 100 a v spominane dni vyskocil na takmer 173 000, co je obrovsky skok.
Dakujem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...