Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jaký jste trader: mikromanager, nebo makromanager?


Doporučené příspěvky

S clankem souhlasim. Obe skupiny jsou popsany velmi pekne.
Ja osobne jsem byval typ cloveka, ktery chce mit vsechno na 100% spravne, dopilovane do nejmensich detailu. To je ta kategorie mikromanager. V jednu chvili jsem si uvedomil, ze mne stresuje prave to, ze jsem si u kazdeho ukolu nastavil latku u jednotlivych ukolu tak vysoko, ze moje vysledky byly sice v porovnani s ostatnimi nadprumerne az hvezdne, ale nutno rici, ze za znacneho vypeti a stresovych situaci (napr. přepiplání systému, super vychytaná prezentace apod.). Uvedomil jsem si, ze mi tento stav nevyhovuje a tak jsem to zkusil udelat jinak. Zameril jsem se v okoli na lidi, kteri, dle meho nazoru, meli veci optimalne dotazene (ani moc ani malo) v porovnani s usilim, ktere museli vynalozit a presto jsem mel pocit ze jsou v klidu, neberou si praci domu, mluvi i o jinych vecech nez o praci, uspesne zvladaji podstatne vice veci apod. Sam pro sebe jsem si urcil, jaka je nezbytna kvalita zpracovani jakekoliv ulohy podle techto lidi, takze jsem se jimi inspiroval. Takhle nejak jsem se presunul spise k makromanagerum, coz mne osobne vice vnitrne vyhovuje.

Mne pri teto souvislosti napada jedna myslenka. Ja mam pocit, ze rada lidi patri sice do nejake kategorie, ktere jste zminoval, nicmene s tim nejsou vnitrne OK, psychicky s tim bojuji a v podstate je to stresuje. Takovy pocit mam ja.

Martin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

zajímavý článek, děkuji.
Jsem jednoznačně makromanager. Mám ráda jednoduché a jasné věci- tredn,S/R, svíčky a jejich vztahy.
Podceňuji tyto detaily - mohla bych lépe rozpracovat vstupy (podle nižších TF nebo počkat na korekci...), nesedí mi indikátory a občas mne vykoupe fakt, že nedodržím obchodní plán.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja jasem na vazkach kam se zaradit. Urcite mam z mikra tendence veci hodne ladit (napr. nejen obsah tabulky ale i design,potrebuju hodne ruznych policek, pocitam si ruzne prumery,mediany,pomery-chci to videt pred sebou), proti cemuz cilene bojuji, preladovani stojii hodne casu (hlavne u designu) a jeden z mych sefu me jednou ohodnotil takhle: "nepotrebuju abys udelal polovinu ukolu na 100%, potrebuju abys udelal vsechny na 80%:), delas to zbytecne precizne". Jak smutne ze:)

Na druhou stranu, pokud nemam paru o tom jak funguje a v jakem stavu je celek, jsem ve stresu, mam pocit ze nevim co vlastne delam, pohled na celek a veci v souvislostech me doda klid:) A taky to preladovani veci, neni zas tak uplne caste.... mozna jsem to jiz castecne vymytil...

Tak spis me to provokuje zatim k premejsleni, co vlastne jsem:) Kdyz jsem si cetl titulek clanku, blesklo mi hlavou... asi to bude nejaky test, zaskrtam odpovedi a vyjde mi co jsem....:) To je spis mikro-premejsleni, ze:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den ,
v psychologii se to jmenuje analytické versus syntetické myšlení / lze se obejít i bez managerů : ))/ . Protože o tomto principu díky dobrému vyučujícímu vím již dlouho , měl jsem možnost toto pozorovat na sobě i na druhých . Zjistil jsem , že pokud se potká výrazný analytik se stejně výrazným syntetikem dá jim to hromadu práce zjistit o čem to ten druhý vlastně mluví i když se zrovna baví o tomtéž : )). Dokonce se tvrdí , že určitý posun je znát i mezi kulturami, tzn. západní spíše analytické a východní spíše syntetické myšlení , ale to může posoudit jen někdo kdo má nějaké zkušenosti.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim vas,

v osobnim a pracovnim zivote sem typicky mikromanager..vse musi byt precizni, dokonale, i kdyz jde o o nepodstatnou vec..rekl bych ze to je vlastnost typicka pro vudci typy, agitatory..

v tradingu s tim ale, jak uz bylo zminene u nekoho vyse, dost bojuju..a snazim se krotit..ze zacatku mi totiz strasne dlouho trvalo vubec zacit s backtestem..pripravoval jsem se na to jako by to byla mirova smlouva mezi izraeli a palestinou..a tak to bylo se vsim..strasne dlouha priprava - strasne narocna na soustredeni a psychiku...

postupem casu se ale snazim min o vecech detailne premyslet a vic delat...ale s dokonalou upravou tabulek, vypiplanym designem, do posledniho detailu upravenou pracovni plochou s grafy atd jsem na tom porad stejne "mikro"..:)

urcite dobra vec pro podobne lidi jako sem ja je vytvorit si velmi hruby orientacni casovy plan..do ktereho si napisou jednotlive oblasti tradingoveho vyvoje ktere se musi snazit dodrzet...

napr.
1)zakladni studium tradingu (knihy, financnik..) - 4 mesice od tehdy do tehdy
2)zakladni backtest pro vyber "idealniho" systemu - 2 mesice
3)jemny backtest idealniho systemu - 4 mesice
4)papertrading + dilci jemne backtesty - 6 mesicu
5)live trading 1 rok
6)fulltime trading - ---

tot jen pro predstavu - psal jsem to bez premysleni jen na ukazku..kazdy si musi sestavit pdoobny plan individualne..pro mikromanagery to ale muze byt dobra pomucka, protoze je to nuti postupovat vpred, kdyz se nedokazou odtrhnout od vypiplavani nepodstatnych drobnosti...clovek tak potom napr. vi ze na pripravu excelovskeho deniku ma max. tyden jinak nebude stihat....muze se to zdat trochu stresujici, ale nadruhou stranu to velmi dobre pomaha i proti LENOSTI a POHODLNOSTI..tedy vhodne i pro makromanagery..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

ja sam jsem byval hodne silnej mikromanager, hlavne v praci, vsechno do detailu vypracovany, vyladeny tabulky. Kdyz jsem se zacal ucit komodity, bylo to pro me na zacatku hrozne, kvanta informaci, nevedel jsem kde zacit, mel jsem pocit, ze se tim nikdy neprohrabu, ale muj sef v praci mi jeho coachingem pomohl videt veci vice jako celek, postupne jsem zjistil, ze nemusim precist vsechny clanky na financnikovi, ani vsechny diskuze stare 2-3 roky, ze to nebudu potrebovat a zbytecne se zahlcuji informacemi. Pak jsem byl na skoleni o FinWinu a pote na worshopu o backtestovani a videl na vlastni oci jaka sila je v te jednoduchosti.

Prevzal jsem FinWin od Tomase a Petra, nijak moc ho neupravoval, prevzal jsem tabulku pro backtest a pustil se do toho. Dneska mam system, ktery se od FinWinu skoro nelisi, az na par nuanci s S/R urovnemi a swingy od Larryho W., ktery jsem zacal papertradovat pred tydnem. Stal se ze me spise makromanager, 2 mesice jsem jen koukal na trhy a snazil se je citit, delam to dal a stale se ucim. Pochopil jsem, ze se tento proces nikdy nezastavi.

Obcas mam jeste problem s dodrzenim sveho planu, ale kazdou chybu analyzuji hlanve z hlediska pocitu, vedu si pocitovy denik vedle obchodniho a delam si print screeny jako Tomas, jak jsem obchodoval versus jak jsem mohl obchodovat. V evidenci jsem zustal na urovni mikra, ale v obchodech si zakladam na jednoduchosti, prilis detailu me brzdi v rozhodovani.

Opet skvely clanek, diky za nej.
David

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Take mam problemy s "progresem", ale normalne to pricitam sve lenosti a pohodlnosti (i spokojenosti)... Je to jako kdyby kdyz clovek dost precte a pochopi, si rekl, tak a je hotovo.. a sel spokojene spat, aniz by udelal jediny (treba jen papirovy) obchod.

Hodne pomuze nejaky ten plan:) Jinak se zda, ze kazdy umi udelat to prave kdyz vi co si ma hlidat... me se zamlouva: v realnych obchodech makro, v evidenci a rozborech mikro pristup. To uz koneckoncu vim, ze pokud chci sledovat hodne faktoru, nemam na to to stihnout na timeframe kratsim nez 30Min:) Takze intraday system bych musel mit hodne primitivni.. a taky nic jineho nez DT, DB me moc nebere, nicmene nakoukano moc nemam, tak je to i tim.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to administrator Tomáš

Tomáši, čtu Váš článek a přemýšlím nad ním. Nemám problém rozumět tomu, že někdo je mikro a jiný makro. Nicméně nemám jasno v jedné věci. Jestliže jste makromanager, odpovídá Vám i styl obchodování FW1. Je celkem logický, jednoduchý a stabilní. Ale zde už vidím jakési úskalí, které tento způsob obchodování nese.

Na vysvětlenou ......
Můj případ .... s FW1 nemám v zásadě problém. Problém je však filtrace obchdodů a případné PT. Jestliže pojedu standardní PT popsané v původním FW1, budu mít hodně vstupů, menší RRR, ale celkově nemusím přemýšlet nad S/R úrovněmi, MI apod. Mám však ale pocit, že dnešní burzy se chovají malinko jinak, než před krizí....tudíž upravuji své vstupy tak, abych nechodil pro PT 200USD a SL150USD. A tady už musím hodně filtrovat...S/R, brát v potaz EMY, candle, volume..atd.... V některém z předešlých článků jsem četl, že jste studoval MI (tudíž zřejmě používáte)...TICK nebo UV-DV, popř. jiné a snažíte se jít pro větší PT...což by už nebyl původní FW1. Jestli se tedy mohu zeptat, jak filtrujete... vnímáte řadu důležitých drobností pouhým okem? Jsem pravděpodobně makromanager a přiznám se, že základní filtry, které potřebuji mne malinko stresují. Jinými slovy, necítím se v tomto obchodování moc pohodlně, byť jsem schopný takto fungovat.

Děkuji




Link to comment
Sdílet pomocí služby

W01554, odpověď máte v mém článku. Filtruji tak, že se kouknu na celek trhu a usoudím, zda-li to má smysl, nebo ne. Občas koukám na tikání úsečky (viz. předešlý článek). Na S/R koukám spíše sporadicky, nejsou nutnou doménou, nižší timeframe už poměrně dlouho nesleduji, vyšší už také ne. Ad PT - takové věci je třeba zohlednit globálněji. Před rokem a půl byly optimální hodnoty pro PT jiné, než nyní. Což je logické. Tj. dnes vidím dle oka a i dle analýz MFE že trh nemá problém s PT kolem 400 USD, takže prostě mé PT jsou nyní vyšší.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
to tomnes:

Chtěl bych se zeptat z jakého důvodu jste vypustil ostatní timeframe.Sám používám prioritně volume 2000 a k tomu mám ještě puštěný denní kvůli celkovému obrazu trhu, patnácti minutový k rozlišení hlavních S\R úrovní a pak volume 500 k doladění vstupu.Je fakt že mě to ze začátku trochu mátlo, tak jsem to přestal používat, ale pak jsem si to znovu přidal a nějak si zvykl.Používám to spíš jen jako doplněk a sleduji jestli je to k něčemu dobré.
Někde jsem tu četl že třeba menší volume na doladění vstupů vám dost pomohlo se posunout dál, proto mě udivuje že jste tuto variantu zavrhl.Je fakt že u testů to taky nepoužívám a výsledky jsou i bez toho slušné, ale jen by mě zajímalo jestli je to tím že je to víc věcí ke sledování, tudíž si tím člověk komplikuje obchod, a nebo jste došel k tomu že to není zase až tak výnosné aby se tím člověk musel zabývat?

Tom.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny clanek, zatim jsi nejsem u sebe jisty, ale hodim se spise k makromanager.
Ale co kdyby byl nekdo od kazdeho trochu...Neco z mikro a neco z makro man.

Jinak se musim pochlubit, protoze mam radost.
Po tydnu jsem konecne prisel jak pouzivat a jak funguje SL, a mam hroznou radost....
Ted jen najit spravnou strategii, do meho planu.
SL je dobry prikaz, velmi jsem si jej oblibil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Chtel bych se podelit o moje poznatky z hlediska mikro and makro. Sam jsem marko typ ale posledni asi rok jsem se hodne zabyval detaily, zacinal jsem na woodim potom jsem uspesne obchodoval CCI divergence a pozdeji jsem presel na FinWin. Pro moji puntickarskou digitalni mysl s finwinem a jeho mnoha paterny najednou vyvstal problem mnoha obchodu mimo plan. Viz prilozena tabulka. Presel jsem teda na jednoduchy filtr- jde pouze o jednoduche urcovani trendu +nezohlednuji S/R pouze globex pivoty a H/L dne) a dostal jsem se k zajimavemu vysledku. Vydelavam o malinko mene ve volatilnich obdobich ale zato jsem na tom lepe v v obdobi kdy jde trh do strany, zlepsilo se mi celkove RRR a zlepsila se mi malinko uspesnost a prumerny ziska na obchod. O co ale slo nejvice? Zbavil jsem se asi 50 obchodu ze 150 (3 mesice) ktere byli celkove sulnul a to je velky pokrok...ted je me obchodovani velice klidne, casto jsem za cely den bez obchodu...je to pro me veliky skok v obchodovani. Vrele doporucuji se koncentrovat na jakoukoliv moznost obchodovat mene(a tim vydelavat vice), vyhnete se zbytecne chybovosti a zbytecnemu preobchodovani...v priloze moje zacatky s finwin(mistakes+real&plan) a srovnani v systemu s filtrem a bez(MarketSystemAnalyser)...pokud by nekdo namital ze obchodu je malo je to proto ze jsem cerpal pouze z obchodovatelne historie TF (tzn pro me to nastalo 1listopadu-soucasnost).

7582

7583

7584

7585

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...