Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie úspěchu 12: proč milujeme složitosti


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 75
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Dobrý den vespolek,
jsem docela nadšen článkem. Zaprvé si myslím, že docela dobře vystihuje lidské chování a zadruhé hrozně se mi líbí lidské pojetí toho článku. Žádné mudrování a teoretizování, ale lidovou psychologií či selským postřehem popsané chování lidí. Jde vidět, že to píšou lidé, kteří zůstali nohama nazemi, což je dobře.

osobně patřím do kategorie 3. vždycky si říkám - mají to dobré, ale já to udělám určitě lepší jsem přece kreativní a ne nějaká tupá ovce co následuje. Sám jsem se přesvědčil, že ona kreativita je často zavádějící a bylo by mi lépe jenom dobře dělat to co prověřeně funguje. Ale pokora je věru věc ve finančnictví a ekonomii vzácná

"Navzdory svým ambicím stát se vědou zůstává ekonomie stále spíše uměním. Budoucnost je ze své definice nepředvídatelná. Každý, kdo jednoduše extrapoluje minulé trendy, byť s využitím elegantního matematického aparátu, je vzdělaný pošetilec. Ekonomie nepotřebuje nic naléhavěji než trochu skromnosti."
Robert Kuttner, ekonom [ital] [/ital]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nádherný článok. Tradične. :)

Vo firme, kde pracujem, došlo v niektorých moduloch presne k popísanému problému - obrovsky sa zozložitil, len kvôli tomu aby riaditeľ, ktorý to vymyslel a pretlačil, mal dobrý pocit, že dokázal vymyslieť niečo čo nie je v medziach ani len mierne nadpriemerného človeka. Fakt, že prví klienti ktorí tento giganticky zložitý systém dostali sa vyhrážajú odchodom, už je úplne opomíňaný.

Majiteľ firmy nedávno vyhlásil aby celý software prešiel pod tento nový systém. Všetci vo firme, snáď okrem riaditeľa a majiteľa, sú presvedčení, že toto položí software zarábajúci niekoľko destiok mil. USD ročne, na kolená.

Čo je na ceje veci najhoršie? Že sa s tým nedá urobiť nič - pretože "odprogramovanie" tejto pre klientov úplne zbytočnej, nežiadanej, EXTRÉMNE komplexnej časti software by znamenalo, že riaditeľ si priznal chybu - a k tomuto nedôjde.

Toto je povedomie vo firme za posledný polrok - a na finančníkovi vyjde článok ktorý to všetko vysvetlí. Fascinujúce: čím viac čítam o tradingu, tým viac paralel nachádzam medzi tradingom a skutočným životom, jeho rôznymi oblasťami - zrejme preto, že trading je hlavne o psychológii ľudí, ktorí rovnaké princípy, ťahajúce ich do bankrotu pri tradovaní, používajú aj v bežnom živote.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

AD CLANEK)

podle me je jeste jeden hlavni duvod, proc lidi delaji z jednoduchych veci slozite - STRACH z toho, ze jim jednoducha vec nebude fungovat...moderni doba je tak komplikovana, ze jsou tim lidi vice ci mene zmanipulovani...

priklad: proc lidi resi, jaky z tisice cvicicich fitness pristroju je nejlepsi, a kupuji porad nove a "dumyslnejsi", kdyz kazdemu v pohode staci tenisky a kus cesty k behani...

priklad: proc lidi tak slozite resi schuzky a setkani? proc se na necem jednodusse jednou ustne nedomluvi, a to neplati - tak jako za starsich casu, kdy mobily nebyly? proc se pred schuzkou opakovane slozite mobilem informuji, jestli dorazi presne na cas, nebo o pet minut pozdeji, jestli schuzka porad plati, jestli maji neco vzit, jestli uz ten druhy vyrazil atd....

priklad: proc se nekdo boji, ze mu nebude v tradingu fungovat OS zalozeny napriklad ciste na trendovem double top a bottom pouze v kombinaci s vypracovanym citem pro trh....


majkll


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ať člověk začne dělat cokoli,vždy vybuduje složitý,nepřehledný systém.Postupem času,když do konkrétní problematiky vnikne a začne ji trochu rozumět,přichází na řadu zjednodušování.V té chvíli dokáže od sebe oddělovat co je důležité a co nikoli,přestane používat skrytou duplicitu.Je to přirozený vývoj,alespoň v mém případě.Možná,že každý zná ve svém životě případy,kdy nezačal používat známá schémata,ale začal některé věci přidávat,nebo ubírat,aby následně po delší době přemýšlení se vrátil k původní verzy z literatury.Kruh se uzavřel a on je schopen je dnes používat,protože pochopil jejich pravý smysl,který na začátku nechápal a proto je nemohl používat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím si, že tato lidská vlastnost má i své kladné stránky. Něco známého vzít do ruky a zkusit to vylepšit a udělat víc důmyslně je věc nezbytná k lidskému vývoji. Kde bychom dnes byli bez neustálého vylepšování a zdokonalování již známých věcí. Proto se tohle děje i v oblasti tradingu.
To, že k ziskovému obchodování stačí mnohým samotný graf, je poznatek, ke kterému musí asi každý dojít sám.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

pro peprnik:
>že si nezasloužím vydělat na něčem, co vymyslel někdo jinej.....

doporucuju se toho zbavit (napr. autosugesci presvedcit sve podvedomi, ze tomu tak neni. Najdi si priklady ze sveho zivota, napis si je na papir a kazdej vecer si to pred spanim cti, napr. reseni matematickych uloh na zakl. skole - v podstate nas jen vycvivili v jake situaci jake reseni pouzivat).
Ja sel na kurz e-mini s tim, ze dostanu OS a nebudu ho muset roky vyvijet sam (objevovat kolo).
Z jine oblasti, Reuse se krasne vyuziva pri vyvoji software, setri to cas = $.
zdravim

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Vás Tomáši,

opravdu skvělý článek................ děkuji.


a jak jste napsal:
---------------------------------------------
Opět se tedy vracíme k tomu, co řekl známý obchodník „Ed Seykota“ a co jsem zde už psal několikrát:

„Každý dostane, co žádá.“

Kdo žádá důkaz o své velikosti, bude dostávat důkazy o své velikosti. Kdo chce být profitabilní trader, bude profitabilní trader.
---------------------------------------------
platilo, platí a platit bude. :)

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj ve spolek,

opet zajimavy clanek z psychologie. Ja souhlasim s Majklem, strach je vec, ktera ovlivnuje me.

Vas system FinWin jsem prevzal tak jak byl, zbacktestoval na rocnich datech, dostal vzorek 600 obchodu, zacal papertradovat a po mesici skoncil v -100USD a taky zjistil, ze jsem si v pri papertradingu do systemu pridal pozorovani S/R urovni v podobe H/L predchazejiciho dne a soucasneho dne a v techto oblastech vubec neobchoduji, zaroven jsem si pridal swingy, ktere mi funguji, ale ani jednu z techto veci jsem nezbacktestoval, a tak mnoho obchodu, vetsinou vynosnych, nevezmu, vlastne jako bych vyuzival citu pro trhy, kteryjeste nemam, ale moje ego si mysli, ze uz asi mam (trhy sleduju kazdy den od zacatku roku). Delam si srovnani jako Tomas s printscreeny a kdybych obchodoval podle puvodnicho planu, byl bych mnohem vice v cernych cislech. Ale byl to strach, na ktery jsem prisel v pocitovem deniku, ktery me dovedl ke zkomplikovani jednoduchych pravidel nastavenych Tomasem a Petrem.

Tento clanek me jeste vice utvrzuje v tom, ze jsem identifikoval muj problem spravne, diky za skvelou inspiraci a podnety k zamysleni se, Tomasi.

DavidP

Link to comment
Sdílet pomocí služby

dobry den, taky dekuji moc za skvely clanek. Jen me napada jedna vec co se mi v hlave bije . Na jednu stranu to muze tkvet v jednoduchosti na druhou stranu se vsude rika jak kazdy system nebude fungovat pro kazdeho a kazdy si ho musi prevzit za svuj a najit si sve ,,nuance ,, ktere nam budou fungovat. Toto se mi s clankem trochu kryje, chapu ,ze nekdo dokaze udelat z jednoducheho fungujiciho systemu slozity nefunkcni - jeho blbost a ego ,ale myslim ze se mohlo pripomenout at je clanek vyvazeny ,ze jen stroze prevzaty system nemusi fungovat a je potreba ho vzit odbacktestovat a hledat si sve ,,vylepseniny, ktere budou sedet prave nam. tady je hledani vylepsenin vlastnich nazyvano vytvarenim komplikovanosti .

dekuji za vysvetleni

preji hezky den

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Tomáši,

Díky za vynikající článek. Ten příklad s Iron Condorem je hodně povedený, tato strategie opravdu zabírá minimum času a je velmi vhodná k postupnému zhodnocování účtu. Je však nutné mít pevně stanovená pravidla pro vstup i výstup, jinak to nefunguje dlouhodobě, jak sem se loni díky své hlouposti osobně přesvědčil. Obchodování, ale i jiné věci v životě jsou opravdu o jednoduchosti... :)

Ještě jednou díky a přeji všem hodně úspěchů... ;) (tu)


Marek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Mcwoj

zdravim,podle meho je mysleno to ze kazdy si musi v tom ci onom funkcnim systemu najit to svoje ,znamena treba na povaze obchodnika,musi si najit treba jen ten spravny time frame,podle rychlosti jestli je agresivnejsi obchodnik atd..nebo si upravi hodnoty na indikatorech...ale celkove system treba nemenit tim ze si prida do funkcniho systemu uz jiny indikator ktery by treba pri rozhodovani jinak jasne popsanych vstupu znacne ovlivnoval rozhodovani.Ale to je muj nazor na to musi odpovedet tady Petr s Tomasem.

Jinak taky moc dik za clanek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim,
tak takyto kopanec po pracitani som potreboval dostat ! ale vazne .. particka ludi sme vypracovali total stupidne jednoduchu taktiku, ma len jeden prikaz na vstup do pozicie,, ale to neriesme... v backteste to davalo vysledky porovnatelne s finwinom, akurat to bolo lahsie obchodovatelne a nesypalo to tolko obchodov. ale co sa stalo? prisiel papertrading a chcel som mat viac ako to co sme krvopotne davali dokopy a mesiace testovali - cele to slo do kosa ! vysledok paperu bol samozrejme viete aky - prepadak.. a tak som sa prestal babrat a obchodoval som si taktiku. vysledok bol taky, ze mi len jeden obchod vysiel mimo backtest ! to je podivuhodny uspech - ale vychadza z jednoduchosti taktiky. no a este k tomu ma stretne tento clanok, vazeni to je presne ako na zavolanie :)
a preco to tu pisem? cokolvek co je komplikovane vam zhorsuje prevadzkovost v reale. pretoze v reale na vas vplyva tolko dejov, ze hotovka. kym ste vymyslali zlozitost, tak ste sa na nu sustredovali ale nebrali ste do uvahy okolite javy. a teraz ked tie javy pridu, tak ste s takou krkolomnou taktikou nahrati - pre mna osobne je finwin uz narocna taktika, lebo ma 4-6 doporucenych vstupnych signalov, a vsimat si to vsetko, to je umenie ! vazne, vlastna skusenost, vlastne prusery, radim vam vykaslite sa horobily, cim blbsia a primitivnejsia taktika tym lepsie... a navyse, staci vam stabilne zarabat par supiek. trading neni o dobyvani trhov, trading je o preziti, ostatne riesi navysovanie kontraktov, cize vsetko je to money management.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...