Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Minulý týden přinesl na burze den s extrémním propadem – jaké lekce si z pohybu vzít?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 82
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Koukám že jsem první kdo na článek reaguje :)
měl bych otázku. jsem teprve na začátku a začínám becktestovat, zajímámě pokud se index dow jones choval tak nepředvídatelně a ztratil 1000 bodů, předpokládám že by mohl index přeskočit můj stop losse a já pokračoval ve ztrátové pozici dál a dál. Řekněme že nezareaguju hned,jsem nováček a netuším co se děje........ Jak se tomuhle bránit ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslim, ze toto je snad ukazkovy pripad, ktory by Nassim Nicholas Taleb oznacil ako "Black Swan". Alebo inak povedane, je to demonstracia nepredvidatelnosti trhu v extremnej forme.
Prave ma napadlo, ze by mohlo byt celkom uzitocne vytlacit si obrazok tohoto obchodneho dna vedla monitoru na nastenku a pridat text napr. " ... naozaj si myslis, ze trh sa da predvidat?" :P

Link to comment
Sdílet pomocí služby

po bitve je kazdy general.

ALE

vidim vsude slusne S/R, vsichni cekali co bude, no co by bylo že? Poodle toho co se v posledni dobe deje ve svete, potazmo spise v evrope se neni cemu divit... dalo se to znacne ocekavat ciste z logiky to nemohlo dopadnout jinak, nez propadem. EURO behem par dni koruna? Jsou v posledni dobe docela silny vykyvy a da se na tom slusne rejzovat... Samozrejme riziko je vic nez vysoke, ale kdybych jel live, lakalo by me to a ta ruka by me fakt svrbela po telefonu a brokerovi :)...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro začínající poziční tradery z toho plyne i to, že by neměli začínat obchodovat na burzách o kterých nic nevědí a měli by se učit na okolních trzích, které mohou lépe pochopit, protože mají možnost získat mnohem více informací. Zde není ani možné to, aby se zde děli takové likvidační poklesy, protože některé trhy jsou proti nim chráněny. Například v Praze při poklesu o 20 % se obchodování přeruší atd. Nejdříve se učme na tom co je nám nejbližší a né na tom co je založeno na jiném základě a jiném druhu uvažování. To si nechme na dobu, až pochopíme alespoň základy a určité rozdíly.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

GBP/USD ma uz nyni rozpeti 1450us. Vypada to opet na vysokou volatilitu a opatrnost bude jiste na miste.
Pokud nebude trh predvadet skokove zmeny ceny a bude tvorit swingy, tak je jiste obchodovatelny, ale jak bylo napsano, je treba upravit SL a PT. Pokud je trader nauceny obchodovat SL do 150us a najednou musi pouzivat 300, tak jej to muze rozhodit a nadela vice skody nez uzitku. Intra jsme ve CT a PA neobchodovali. Pozicne byla v souctu pomerne vysoka ztrata. Z meho pohledu budu dnes a zitra pozorovat a ani nemam vlastne zajem nejak zasadne upravovat nastaveni systemu. Pocit ze me neco utece take nemam - trhy tady budou jeste dlouho a ja chci take obchodovat jeste dlouho. Na netu se na ruznych forech prezentuji excelentni vysledky CT a PA seanci. Podle me docela nebezpecna vec pro nekoho kdo treba prodelal nebo vubec neobchodoval. Osobne jsem nenasel ani jeden prispevek o vymazani celeho uctu a verim tomu ze by bylo o cem psat :)

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

K pohybu na ACN: Prilozene grafy vyzeraju katastrofickejsie ako to bolo v skutocnosti. Pri urovni 0.01 za akciu sa uskutocnili jednotky (myslim, ze 2 ci 3) !!! obchodov, kazdy v pocte kusov 100 (z coho sa da domnievat, ze obchodoval automat). V oblasti, ktora je na obrazku, ziadne dalsie obchody neprebehli. Bloomberg a spol saleju a v piatok rozpravali o tom ako sa dali akcie ACN kupit za penny, nedali (urcite nie pre bezny retail).

Toto je presne ukazka toho ako tazke je spravne vyladit automaticky obchodny system a na co vsetko treba mysliet aj ked ma uplne jednoduche pravidla obchodovania.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jak takové řízení rizika provádí opční obchodníci, kteří pokud obchodují IC, tak mají RRR hodně proti sobě? Ano souhlasím s tím, že tam pracují pravděpodobnosti ve prospěch takového obchodníka. Ale jak bylo řečeno, jediné co lze řídit, je riziko a nikoliv pravděpodobnosti. Jak se s tímto jevem, který v důsledku může dopadnout hodně nepříjemně vyrovnávají opční obchodníci, obchodující třeba IC? Sám opce neobchoduji, ale přemýšlím o nich a také o okolnostech, které s obchodováním výnosových strategií spojené.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jo jasne "rejzovat" to je to spravne slovo :D a potom zjistite ze jste prorezjoval cely ucet a ani nevite co se stalo. Jak rika Petr jedine az kdyz uz mam za sebou radu let profitabilniho obchodovani tak se muzem prizpusobit nebo co je jeste lepsi tak se muzem taky vzdalit od trhu. To co jsem ja udelal tak bylo ciste emocni rozhodnuti plynouci z nedostatku zkusenosti a taky jsem nikdy nic podobneho nevidel tak se to tak nejak stalo. A navic jsem si z toho odnesl jednu z nejvetsich lekci posledni za posledni dobu a to je daleko vice pokory pri obchodovani.

Zacinajicim muzu jenom poradit - ani na vterinu nepremyslejte nad tim jak na tom "rejzovat"....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě jedna poznámka, která tu nezazněla a která nás může ochránit před touto nenadálou, ale někdy předvídatelnou volatilitou. Řiďme se jedním z nejzákladnějších hesel, které nám říká, abychom obchodovali s trendem, protože pak nás nemohou ani tyto vypjaté situace zaskočit. Nedávno zde někdo napsal, že se nevěnuje fundamentu, protože ho jako ID hráč nepotřebuje. Možná, že se nemusíme vždy zajímat o fundament jednotlivých podkladových aktiv, ale je snad povinností každého obchodníka, nehledě na časový rámec, aby měl přehled o fundamentu globálním, který mu zabere pár desítek minut denně. Z těchto informací získáme přehled, který můžeme smysluplnně použít v obchodování a v této konkrétní situaci spíše otevírat krátké pozice a zakázat si ty opačné. V prvním případě se nám nic zásadního nemůže stát, ve druhém se budeme snažit chytat dna, které ale spíše nachytají nás. To je můj pohled na jednu rozšířenou pravdu, která nás při jejím dodržováním ochrání před těmito nenadálými jevy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Merkur... no a muj nazor je zase uplne opacny... samozrejme celosvetove deni sleduji a mel by sledovat kazdy ale nespojoval bych to s trhama, na trhu jde o to najit trend a obchodovat ho a je mi uplne jedno kde jsou fundamenty. Jak vis ze muzes vedet co se ve svete deje? Protoze jsi to nekde nasel na netu nebo v televizi? A jak muzes vedet ze treba ČR nefalsuje stejne ucetnictvi jako Recko nebo Madarsko? Tyto informace nevis a timpadem nemuzes vedet ani co se ve svete deje.. jenom sledujes co vyjde v televizi nebo novinach a podle toho delas zavery? Chapes kam ti mirim ne proti tobe ale celkove proti fundamentum ze taky muzou byt fundamenty presne podle toho co urcite skupiny chteji a skutecnost je uplne nekde jinde... Takze proto bych trh nespojoval s fundamentem...

Samozrejme cekam ze mi to budes vysvetlovat :) Tak at se dari neber to proti tobe....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To roman06.

Ale ty zprávy s trhama úzce souvisí, to je základ na kterém jsou postaveny základní teorie, které se vážou k tomu co děláme. Když se začala řecká krize projevovat, bylo jasné jak trhy zareagují. Investoři se začali bát rizika, došlo ke zvyšování mezibankovních sazeb a hrozilo zamrznutí finančních transakcí. Proto centrální banky musely udělat to co udělaly. Úplně stejná reakce jako přes kopírák jako v případě situace kolem pádu banky LB. Dnes sitace kolem Řecka rozhoupala Euro a bylo úplně jasné jakým směrem. Dost přesně se dala předpokládat i reakce zlata, které se odpoutalo od posilujícího dolaru a vinou nedůvěry rostlo. Bylo jasné, že banky musejí klesat atd. Vše se stále točí kolem stejných scénářů stále dokola, i s předpověditelnými reakcemi trhu. A co z toho plyne pro nás ? V tomto konkrétním případě to, že banky musíme obchodovat short, zlato a dolar long a nemohli jsme se moc splést. Tyto informace byly pro každého veřejně přístupné a v první chvíli není vůbec podstatné jaká je skutečná pravda, protože trh reaguje spontálně hned na první impulz a přemýšlení nad podstatou nastává až později.

Píšeš, že Tě zajímají hlavně trendy, ale ty se začínají tvořit na základě souvislostí reálné ekonomiky, nebo politiky mimo trhy, NÉ OBRÁCENĚ. Proto globální fundament je rozhodující a já se jím nechávám řídit, protože má pravdu, i když mě může TA ukazovat něco jiného. Pokud je zde rozpor, spíše věřím globálnímu fundamentu. Psychologická reakce stáda na tyto věci je stále stejná a do budoucna i bude.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...