Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Market Aukce - principy a obchodovani


rossi

Doporučené příspěvky

Dovoluji si zalozit nove vlakno na toto tema, protoze je to neco cim se asi pul roku zabyvam.
Pro ty kteri se zabyvaji cistou PA, by to mohlo byt prinosne a taky doufam ze se zde budou objevovat podnetne a konstruktivni prispevky.

Predne musim upozornit ze principy Market Aukce (MA) a Market Profile (MP)jsou odlisne zalezitosti, i kdyz Market Aukce muze vyuzivat grafickeho znazorneni Market Profile...( cili pismenka TPO's, a ne bary nebo svice).
Napriklad Market Profile rozdeluje dny do nekolika typu (trend day, neutral day, double distribution, normal variation day...etc.) a snazi se predpovedet na zacatku dne jaky typ dne se ten den utvori.
Market Aukce oproti tomu se zabyva denim na trzich spise logicky a zkouma dynamiku pohybu a vyuziva volume ze dvou pohledu: vertikalniho a horizontalniho.

Vertikalni volume je vyuzivano pro posuzovani sily vertikalniho smeroveho pohybu, rovnez jsou vyuzivany divergence mezi cenou a vertikalnim volume. Pokud cena jde nahoru za stale mensiho volume, tak to znamena ze stale mene obchodniku je ochotno nakupovat za stale vyssi cenu....A jsem u prvniho principu Market Aukce: Trh pujde nahoru dukud budou kupci a dolu dokud budou prodejci. Trh nemuze jit vyse pokud neni nikdo ochoten koupit za vyssi cenu a rovnez nemuze jit dolu pokud nebude nikdo ochoten prodat za nizsi cenu.
Toto je zjevne velmi jednoduchy princip necmene je nedostacujici pro uspesne obchodovani. Je ale dulezite si uvedomit na jakych principech jsou trhy postavene a proc jde cena nahoru nebo dolu.

Proc se cena hybe nahoru nebo dolu? Co zpusobi pohyb ceny? Jednoduse proto ze jsou kupci kteri jsou ochotni nakupovat za stale vyssi cenu a vytvari tak nakupni tlak- "prekrici prodejce". To jsou ti byci, kteri berou na rohy ustrasene medvedy. Co ale vytvori utocnou naladu techto byku? Jednoduse zmena ve vnimani ferove hodnoty. Pokud se jedna skupina rozhodne ze cena komodity je za babku - levna , pak zacnou nakupovat do te doby pokud se jim zda uz prilis draha a zajem o tuto komoditu opadava. Pohyb ceny z bodu A do bodu B tudiz je zapricinen zmenou ve vnimani ferove hodnoty dane obchodovane komodity- cili Value ( ferova hodnota).
Jak ale vedet kde se tato Value nachazi?
Rovnez o tomto rozhoduji ucastnici Market Aukce. Oblasti kdy trh se jakoby nehybe a vytvari range - chop a v treminologii MA balance, prave trh je ve stavu kdy doslo k dohode mezi kupci a prodejci o skutecne hodnote v danem casovem okamziku. Tato balance ma uprostred value area (asi 50% veskereho obchodniho deni) a extremy (unfair highs and unfair lows). Tyto nudne oblasti kdy se jakoby nic nedeje jsou vlastne velmi dulezite ve vnimani struktury tru kterou trh utvari.

Struktura trhu: Balance- imbalance- balance - imbalance........a porad dokola ( taky jednoduche ale tezko obchodovatelne)

Price development: Vertikalni pohyb - Stopping point - Cena se chvili mota okolo stopping pointu ( vytvori malou balanci, ktera muze prekonat stopping poit ale jenom o maly kousek) - retracement ( podle Steidlmaiera, nicmene je tento bod velmi casto preskocen a gausova krivka v MP se nevytvori)

Posledni z myslenek keter na zacatek zde chci nastinit a soucasne mozna i pichnout do vosiho hnizda zastancu Fibonacciho urovni, pivotu (matematicky odvozenych urovno obecne), a dalsich ruznych matematicky odvozenych vypoctu trhu.
Proc jsou tady vlastne trhy?
K jakemu ucelu slouzi?
Je to stejne jako kdyz se lide potkavaji na mestskem trzisti, kde si kupci chteji nakoupit a prodejci prodat komodity.
Je to zkratka misto k uskutecneni techto transakci...
Prijde mi tudiz nesmyslne vzit neco jako fibonacciho myslenku cisel vyskytujicich se v prirode a vesmiru a aplikovat ji na trhy. Vzit neco externiho a aplikovat to do oblasti trhu radeji nez se zabyvat samotnymi principy trhy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 395
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

rossi, MP jsem nejakou dobu studoval, o MA toho moc nacteno nemam. Chtel jsem se ale vyjadrit k jedne veci. A to k tomu, jak ty pises, "pichnuti do vosiho hnizda". Pivoty funguji proto, ze je pouziva spousta obchodniku, je to jednoduche... Pokud na ne bude brat dost lidi a hlavne systemu zretel, tak se u nich zkratka nejaka akce da ocekavat. Je to to same jako H/L min dne, H/L premarketu apod. Podobne pusobi i cela cisla (na trhu TF hodnoty koncici 5 a 0).
Jinak nevim, jak uspesne aplikujes tyto teorie do live obchodovani, ale z meho pohledu je to ta nejtezsi mozna cesta k obchodovani. Duvodem je velice diskrecni pristup, ktery temer nelze mit podlozeny testy. Urcite je to dost vynosne, ale take psychicky narocne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

rossi:
Ať to nazveš jakkoli, je jasné že i u komodit funguje základní princip obchodu - převis nabídky nad poptávkou(nejsou kupci) - cena jde dolů, převis poptávky nad nabídkou(nejsou prodejci nebo zboží), cena jde nahoru.
I mne toto poznání posunulo o hodný kus dál, jde vlastně jen o to, najít na trzích něco, co ti napoví jaká je zrovna situace a co v nějaký moment přinutí většinu obchodníků nakupovat nebo prodávat.
Jak říká Pavel K., většina indikátorů, fibonacci, SR atd. fungují jen proto, že jim věří hodně lidí a je na nich postavena spousta systémů a ty se podle nich řídí.
Ať se daří!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pavel K. & JiM36....Dekuji za prispevky.

Tradingu se venuji teprve druhym rokem a zive neobchoduji. Nevim jak brzy to bude az odelam svuj prvni zivy bchod s ostrym uctem. Mozna ze tuto zimu, mozna ze zacnu s ETFs. Vyhodou tohoto pristupu je take to ze jde o univerzalni pohled na trhy a funguje kdekoliv kde je interakce kupujicich a prodavajicich a ti tak urcuji cenu.

Co se tyka fibobnacciho retracementu a jejich vyuziti v trzich jakozto S/R tak bylo statisticky dolozeno www.cass.city.ac.uk/media/stories/resources/Magic_Numbers_in_the_Dow.pdf
ze tyto nefunguji.
Domnivam se rovnez ze pivotum vychazejicim puvodne od floor traderu rovnez odzvonilo, samotni floor traderi to maji stale tezsi a tezsi si na flooru vydelat diky high speed computer tradingu. Jejich edge vychazejici z rychlosti mizi, odchazeji z flooru a snazi se vydelat si ucenim sveho nefungujicho pristupu verejnost, ktera traduje ze screenu. Problem ale navic je ze kdyz obchodujete ze screenu tak navic platite bid-ask spread a tak jeiich metody ne prilis efektivni na flooru jsou ztratove.

Pavel K. Zahral jsi mi do noty s Hi/Low minuleho dne. (sleduji Hi/Low predchozich minulych dvou dni, pricemz prednost ma vetsi extrem). Tyto hodnoty maji rozhodne smysl sledovat a pouzivat jako S/R protoze to byly extremy aukce a cena se zde otocila zpet do Value. Hi/low premarketu ma rovnez smyls sledovat a pouzivat jako S/R protoze trhy se stavaji stale vice a vice globalni a co se stalo v Asii a pak v Evrope ma zasadni vliv na US akci po otevreni. Zde si dovolim zverejnit svuj maly kvalitativni poznatek, ze uz nejakou dobu sleduji jak ES pekne dodrzuje Hi/Low premarketu tesne po otevreni, vetsinou pak se otoci do smeru trendu vytvoreneho Evropskou casti Globexu.

Jim36: Nevim jestli Fibonacciho retracements, indikatory atd. funguji proto ze jim vetsina lidi veri...ja jenom vim ze velka vetsina lidi prodelava. Taky si myslim ze vetsina lidi prave pouziva indikatory a fibonacciho a pivoty a vselijake dabelske kombinace. Ale jak rika Rene Descartes (ktery byl mimojine sam spekulatorem a hral spekulativni hry ve kterych vydelaval ): je velka pravdepodobnost ze pravda byla objevena spise mensinou, nez vetsinou. My zijeme v dobe demokratickych spolecnosti a mame tak nejak v sobe zakodovano ze vetsina ma pravdu. ( tak to bylo i za komunismu). Jsme ochotni se vnitrne smirit s vysledky politickych voleb- je to vule vetsiny a tak je to spravne. Pozor ale na tuto psychologickou nachylnost v oblasti financnich spekulaci. Vetsina je totiz chuda. Sam Descartes dosel ve svem odmitani pravd vetsiny tak daleko zde zacal pochybovat o sve vlastni existenci a az teze na kterou prisel vlastnim myslenim Cogito ergo sum - myslim tudiz jsem ho konecne uspokojila a potvrdil si tak vlastni existenci. sam byl pak uspesnym spekulatorem diky individualnimu mysleni a odmitano obecnych pravd vetsiny.
Trochu jsem se rozepsal a snad to bylo zabavne nebo dokonce zamave ci poucne.

Co se tyka narocnosti na obchodovani, tak naopak zamerem tohoto pristupu je usetrit si spoustu nervu obchodovanim kazdeho pohybu trhu, kazdeho ticku. Jde zde o to najit nejvhodnejsi mista- lokace pro dnesni obchodovani na zaklade predchozich dvou dnu a globexu tesne po otevreni ...toto uvadim pouze zjednodusene, je toho vice.
Cilem ale je najit vhodne mista pro obchod s vyhodnym RRR. Je to o lokaci- lokaci - lokaci obchodu a ne tolik o smeru, jestli pujdu long nebo short.
Pavel K. proc si mylis ze je to dost vynosne? Muzu te ubezpecit ze treading neni nikdy lehky, ale alespon se snazim najit platny pristup.


Na zaver zde uvedu par cisel ktera mohou byt ctenarum financniku znama:
v 65% pripadu bude high nebo low dne dano v prvnich 60 minutach (initial balance period - IBP) po otevreni US trhu. (plati pro US indexy)
v 70% pripadu v prvnich 90 minutach pom otevreni.
V 90% pripadu bude IBP prekonano, cili cena prekona hi/ nebo low dane v prvnich 60 minutach po otevreni.
Pokud tedy chytime toto high nebo low dne v prvnich 60 minutach, dava smysl neukoncovat pozici dokud cena neprekona opacny extrem IBP, je zde totiz 90% sance ze se takto stane.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Teorie bez konkrétních čísel získaných v konkretních obchodech je jen teorie se vším tím, co k ní patří. Rossi, v případě Tvých teorií prezentovaných v tomto vláknu se člověk s praxí musí jen "pousmát". Predikovat, že všichni ti, co v trzích prodělávají prodělávají i díky tomu, že věří indikátorům a z toho odvozeno, že ti co vydělávají se řídí něčím jiným, něčím "možná zcela neznámým" je nesmysl. Stejně jako tvrzení, že trhy nejsou součásti vesmíru a přírody a tudíž na ně nelze aplikovat "teorie platné ve vesmíru a v přírodě". Praxe je prostě jiná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

rossi, tohle vsechno, co pises, je vazne pekne a je dobre trhum rozumet. Klidne sem pis, urcite si to dost lidi rado precte, i ja, ale bez obchodovani na svem vlastnim uctu je to stale jenom teorie, az teprve potom poznas, jak vysoky psychicky tlak je na tebe v pripade takoveho druhu tradingu kladen.
Pokud neveris, ze pivoty funguji, tak si je zkus nekdy dat do grafu a projed si treba rok nazpet. Neni treba je brat jako nejake magicke bariery, kde se cena vzdy otoci. Ale urcita akce se u nich zkratka odehrava. Kdyz jsem premyslel, jestli ma cenu je pouzivat, tak jsem nejakou dobu sledoval Level2 data prave na techto urovnich. Muzes to zkusit taky a uvidis, ze se tam zkratka casto akumuluje zvysene mnozstvi lmt prikazu.
Dekuju za varovani, ze trading neni lehky, budu si to pamatovat...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podla mna tiez pivoty funguju preto, ze ich pouziva vela obchodnikov. Tak isto fibo retracementy, ale tie funguju najma na menach. Casto sa vsak velmi presne napr. na 50 % fibo retracemente cena zastavi a odrazi, toto nie je nahoda, deje sa to stale. Tak isto je to s indikatormi, koho zaujima ze CCI xyz pretlo hranicu xyz? Minimum hracov a aj to malych individualnych obchodnikov. To si treba uvedomit. Hladat nejake presne nastavenie indikatorov podla backtestov je podla mna uplne mimo. Napasovavanie indikatorov na minulost. Vykonny pocitac dokaze najst taku kombinaciu indikatorov a optimalizovat ich na minule data ze system bude mat zavratne vysledky. V reale vsak pochybujem ze by takyto system dokazal zarabat, lebo trh sa stale meni a preto fixne nastavene hodnoty a obchodny plan nema sancu. Suhlasim s Rossim ze funguju najma predosle Hi/Low, supporty a cenove urovne. Otvarat obchod s tym ze indikator mi daco ukazal a pritom necitat situaciu co sa na trhu deje je strielanie do tmy, ktore moze nejaky cas fungovat, ale potom pride obdobie, ked to nebude fungovat vobec. A potom sa trader cuduje ze ako to ze ma drawdowny ovela vacsie ako v backtestoch a preco mu system nefunguje ako v backtestoch. Tak to proste musi byt :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

rossi:

to sis vybral hodne tezkou vec na zacatek. Sice logicka, ale strasne tezka na praktickou aplikaci, to chce mraky hodin zkusenosti a hodne penez. Tak se tesim, jestli prijdes s nejakou praktickou aplikaci.

Jinak neni potreba nejak se vymezovat proti jinych technikam, protoze je to naprosto zbytecne. Kazdemu muze vydelavat neco jineho, zalezi na tom, jak dostane do souladu svou hlavu a svuj system. A u jednoho to muze byt MA a u druheho pivoty.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja obchodujem live na zaklade hypotez ktore formulujem podla aukcnych principov a PA. To ze trh sa riadi principami aukcie nie je ziadna teoria ale skutocnost. Klucove tu ale je, ze toto nie je ziadny obchodny system kde 1+1=2. Je mnoho sposobov ako to zapojit do obchodovania. V podstate sa trader snazi urcit pravdepodobnejsi scenar vyvoja. Kedze pri pouziti tejto analyzy trhu vstupujem vo vybornej lokacii pri otoceni trhu, napr. test balance, odmietnutie low volume area a pod, ponuka sa aj pozitivne RRR. A to kompenzuje pripady ked je situacia nejasna, precitam ju zle, a podobne.

Tazky sposob ako obchodovat? Nemyslim. Uvedomme si, ze vsetko co potrebujeme, je vybrat si dobru lokaciu na obchod (ktora ponuka RRR, na FESX napr. 5tick stop 10tick profit) a identifikovat situaciu kde mame aspon 50%. Netreba 70%, ani 80% ... Kto sleduje zive trhy si aspon tento level vybuduje. Sleduje DOM. Jeho vedomie aj podvedomie prijima informacie a postupne vylepsuje uspesnost.

A prijat zodpovednost za svoje rozhodnutie. To je asi najtazsie, lebo nie je ziadny system na ktory "zvalit vinu", respektive je, ale je vo vasej hlave. Trader je system. Preco asi ludia hladaju mechanicke systemy na internete a ich predajcovia veselo funguju?

Netusim akym smerom sa bude uberat toto vlakno, ale konfrontacia s inymi pristupmi je zbytocna ... Nesuhlasim s tym ze dovod neuspechu je system zalozeny na indikatoroch. Dovod neuspechu v pripade mnohych indikatorovych systemov je ze trader nevie ake je jeho edge a hlada patterny vytrhnute z kontextu.

Co sa tyka zdrojov k studiu aukcie, platene sluzby tu nemaju zmysel. Ja vsetky informacie cerpam s twitter komunity okolo @futurestrader71 futurestrader71.com, sekcia webinar archiv.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Suhlasim zdq, ze trader je system. V podstate sa traderi snazia hladat systemy, ktore by zarabali za nich. V trhu sa nachadzaju cenove urovne, alebo lokacie, ktore pritahuju zaujem a su tam nakupz, alebo predaje. Ide len o tom lokalizovat tieto urovne. podla mna si netreba ani robit iluzie s nejakou vysokou % win. Staci nieco nad 50 % a RRR nad 1:1. Je zbytocne hladat nejake 70 % win a RRR 1:3, ked sa da pohodlne zarabat aj s takto. nevidel som nikoho kto by obchodoval live s takymito paramentrami. Samozrejme kopec backtestov ma taketo vysledky, ale z backtestov sa nezaraba :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sirix:

uz to tady bylo napsano mockrat, ale ze ty si neco nevidel, tak to neznamena ze to neexistuje.
RRR 1:1 a win neco nad 50% me osobne nestaci a prijde mi to jako skoda penez.
Tohle je vlakno o MA a jsem porad zvedavy, jestli se tady ukaze i nejaka prakticka aplikace nebo to bude jenom mlaceni prazdne slamy.

Laa

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...