Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Rada nad zlato: naučte se nejprve vydělávat na simulátoru


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 59
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Napoprvé jsem sim hodně podcenil. Jel jsem jen 2 měsíce a šup na live. Pak jsem se vrátil k simu, pač psychika dostávala zabrat a tradoval jsem na demu dalších 6 měsíců. Sim mi především pomohl najít sebedůvěru, o kterou jsem při svém ukvapeném live tradingu přišel. Nepodceňujte tuhle disciplínu. Ušetří vám spoustu peněz

Link to comment
Sdílet pomocí služby

lordberry
Musím s tebou souhlasit. 2,5 měsíce paperu po ročním studovaní a backtestování abych se ujistil, co mi vlastně vyhovuje a s čím chci začít paper a popř. live nestačilo.

Jak si vedeš nyní po 6 měsicích dema? Prokousal ses přes toto do úspěšného živého obchodování nebo nasledovalo opětovné ,, kolečko ( backtest, paper) " ?

Když už jsem nabyl toho pocitu a i uspokojivých výsledků, tak jsem začal obchodovat paper, který vycházel poměrně dobře(2,5 měs.), ale to jsem ještě nepocítil ten nátlak, co vyvíjí live trading ny psychice.
Proto po několika Live obchodech jsem ihned rozpoznal co mi na systému skutečně vadí a co vyhovuje. Ihned jsem přestal a nadále backtestoval a ladil podle mých psychických proporcí, nyní se pomalu (po téměř 2 letech od prvního setkaní se s tradingem) připravuji na půlroční 2.paper, který zahajím ( pokud tomu bude vše odpovídat) cca od 5. ledna.
Takže jsem zvědavý jak se to bude vyvíjet a hlavně jestli se v tom během toho půl roku zaběhnu i na rutinní provoz
:). Potom by následoval live.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Poslední dobou o tomhle dost přemýšlím, protože připravit si obchodní kapitál pro mě není úplně jednoduché. Nechci tím říct, že se bojím ztráty, ale každopádně nemám v nejmenším úmyslu odevzdávat trhu nějaké "školné" ... to si raději o dalších 5 měsíců prodloužím sim a budu opravdu pečlivět pracovat na exekuci OP a na své "lidské" výkonnosti a na live account v NT přepnu tak nějak "náhodou" v okamžiku, kdy budu cítit, že jedu vše velice přesně bez zaváhání a že není žádné místo v mém OP, kde je prostor pro rozhodování na základě nálady, emocí apod ... peníze pro mě nemají ve fázi přechodu žádný význam (stovky, tisíce, miliony)... Význam pro mě má pouze moje výkonnost daná schopností dodržovat bcktstovaný a sim-tradovaný OP. Peníze přijdou jako důsledek ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře výborný článek, ve kterém jsem se poznal, když jsem začínal s obchodováním. Osobně jsem si přechod ze simu na live stanovil ještě trošku přísněji, musel jsem mít tři po sobě jdoucí měsíce ziskové.

Jinak vnímám to přesně, jak jste napsal. Ze začátku jsem nějaké peníze v tradingu ztratil a potom jsem se na to díval tak, že když nebudu obchodovat live, tak budu vlastně "vydělávat" (resp. nebudu ztrácet).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kuba a ostatní:
Není chybou začít obchodovat live bez backtestu, bez testování na simu (i když bych to asi nikomu nedoporučoval). Chybou je, nepoučit se z vlastních chyb. Úspěch tkví ve zvládnutí své psychiky, ne jen techniky, a psychiku tu nikdy nepoznáte dřív než v live tradingu. Z tohoto pohledu je otázkou jaký smysl dává např. čtvrt či půl roku úspěšně obchodovat jen na simu a odkládání řešení toho na tradingu nejtěžšího a tím je jednoznačně a neoddiskutovatelně zvládnutí emocí při live obchodování. Ano, naučte se nejprve vydělávat na simulátoru, ale pak neváhejte a jděte do toho, většinu bude čekat další daleko těžší překážka než jakou doposud potkali, jsou to vlastní emoce a s nimi přijdou ty nejneočekávanější a ty nejbolestivější ztráty, šanci však má jen ten, kdo se této překážce dokáže postavit a kdo ji dokáže překonat dřív než ho ona sama zahubí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Simulace se s reálným obchodováním nedá vůbec srovnat. Snad jen v situaci jasně daného, zbacktestovaného obchodního systému s prvky mechaniky, kde jsou jasně definované vstupy a výstupy bez zbytečných emocí. Ale to není nic pro diskréční obchodování s price action. Nebo alespoň v mém případě. Já nebacktestoval s excelem, ale nakoukával cenu a situace. Dělal jsem paper 6 měsíců, diskréční obchodování, žádná mechanika a vše klapalo skvěle. Ale jak mě naučil LIVE během měsíce...... Něco vydělal, trochu víc prodělal a rychle zpět do SIMu. Nyní úplně překopaná platforma, výborně načasovaný vstupy, naprosto vyladěná strategie a MM. Chráním si maximálně kapitál. Nechápu co jsme předtím vyváděl za hlouposti. v SIMu se člověk nenaučí dokonale obchodovat, snad jen na jedničku obsluhovat platformu. Ale s psychikou to nemá nic společného. A obchodování je právě o psychice reálných financí. SIM je potřeba, určitě, ale není to zlatá cesta. Řekl bych, že přiměřeně SIM a pak rovnýma nohama do LIVE. Ale VELMI OPATRNĚ a pomalu. Hodně se učit a pořád zdokonalovat a jít postupně nahoru. Hlavně nepanikařit. Když se mi zdá, že je něco jalový a v nepořádku, doladit to. Aby se mi to líbilo. Málo kdo dokáže obchodovat v SIMu a vsugerovat si myšlenku, že ty čísla jsou opravdu vaše peníze. Mně se to nepodařilo..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Na podporu Petrova článku má osobní zkušenost.
Paper jsem prováděl 5 měsíců a to se vším co k tomu patří. Před samotným Sim jsem prováděl Warm-Up, zasedal jsem k PC ve stejný čas, obchodoval jsem podle obchodního plánu. Vše bylo skutečné, jediný rozdíl byl v tom, že mi na platformě svítila hláška DEMO.
Po těchto 5ti měsících jsem přešel na Live a necítil jsem výrazný rozdíl mezi Sim. Výsledky byly naprosto srovnatelné. Při Live se objeví ještě řada dříve neviditelných "problémů" které musíme řešit, ale je lepší řešit několik problémů než celou hromadu. Většinu z nich jsme si totiž mohli vyřešit během Sim.

"Placení školného" je v dnešní době kdy můžeme používat nejrůznější nástroje (simulované účty, backtesty atd) naprostý nesmysl a zbytečnost. Věřím, že někoho může nakopnout více přemýšlet, když vynuluje svůj účet, ale k tomuto poznání lze dojít bez zbytečné ztráty, která není jen finanční, ale hlavně psychická. Někdy se dá účet doplnit snadno, ale psychická zranění se léčí podstatně hůře a opět se projeví při Live. Takže nakonec se stejně vrátíme na začátek a ničemu se nevyhneme ani nic neuspěcháme.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ja momentalne obchodujem na sime, mam dva mesiace ziskove a tento mesiac zatial v minuse. Hoci musim povedat ze tie zisky sa k backtestu ani nepriblizuju, holt chyby... Nastavil som si to tak, ze pred prechodom na live musim mat tri mesiace po sebe v zisku, alebo aspon na nule. Tym sa okrem treningu vytvara aj urcity psychicky tlak, cim sa sim viac priblizuje realite (aj ked rovnake to urcite nie je). Po splneni trojmesacnej podmienky pojdem live na trhu NQ. Necakam ze uz budem hotovy trader, ale nevidim zmysel donekonecna simulovat, ked realne obchodovanie je o niecom inom. Raz treba do tej vody proste skocit. NQ je lacny trh, ak to pos..em, aspon to nebude az tak boliet...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to tomas 262:

Ano, každý z nás může stejnou věc vnímat jinak. Někdo si myslí, že při Sim dělá opravdu vše tak, jako by obchodoval Live, ale nemusí tomu tak být a ani si to nemusí uvědomovat. Při Live se pak vše provalí a najednou je to černé na bílém.
Každý z nás je unikát, pocházíme z rozdílného prostředí, máme rozdílné zkušenosti a toto vše ovlivňuje naše vnímání.
Přitom rada je naprosto jednoduchá a srozumitelná.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podle mě demo verze slouží hlavně k dokonalému poznání platformy. Abychom věděli, když někde něco zmáčkneme co se stane, apod. Abychom pak nebyli překvapení, když platforma dělá něco a mi netušíme co. K tomu nám stačí asi tak měsíc. Vše si důkladně omakat a dokázat nastavit. Článek vzbuzuje dojem, že ted musí následovat nutně nějaká buhví jak složitá strategie, která se musí dlouhodobě testovat. To ale není pravda. Abychom uspěli na trzích k tomu nám stačí jenom selský rozum, sledovat směr trhu a do toho pak vstupovat a vystupovat s přiměřeným profitem. Samozřejmě pokud se trh nečekaně otočí tak rychle vystoupíme s drobnou ztrátou. Je to jednoduché a nevidím co by se zde mělo testovat celé měsíce. Vůbec není potřeba , aby bylo X parametrů splněno , apod. Jak se tady dost často píše.
Pokud se změní směr trhů třeba desetkrát za obchodní seanci tak uděláme deset obchodů. Vždy se střídají zisky a ztráty. Distribuce mívá dost často podobu 4 ztráty, 3 slabě nad nulou a 3 ziskové. Což nám stačí k profitovému obchodování i při nízkém RRR.
Někdo dělá jen jeden nebo dva a pak končí a pokračuje další den. I tak se to dá, ale nemá to příliš finanční smysl. Jedině to slouží jako taková psychická opora v počátku našeno obchodování .
Vůbec nejhorší je asi pojem Diskreční. Občas to tu čtu. Nevím co to znamená, ale zní to jako tajemno. Jako něco co neumíme vysvětlit nebo blíže a přesně specifikovat. Většinou se to používá ve spojení, když se zrovna na trzích nedaří. Toto určitě nemůže nikdy dlouhodobě fungovat. Vždy musím přesně vědět co chci udělat a musím to umět napsat i na papír. Pokud to nevím pak obchoduji ve tmě a to nemůže nikdy dobře dopadnout. Alespon ne dlouhodobě. Já to tedy nikdy nepoužíval.
M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...