Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Dr. Brett: Emoce a trading – porozumění a zvládnutí úzkosti


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 34
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Díky moc za takové příspěvky, myslím že s mírnými úpravami kde by místo příkladů z tradingu byli příklady z reálného života by to mělo být ve všech školách jako povinná četba!


Prosím o odkaz na originální post, rád bych citoval do své práce v angličtině a jen velmi nerad bych to reverzivně překládal zpět do angličtiny :).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jirib,

keby vsetci ludia poznali zakutia ludskej mysle a vedeli preco niektore veci robia a citia, tak sa ludska spolocnost rozpadne. Spolocenska organizacia prace je zavisla od strachu z nepravidelneho prijmu (inak by nikto nerobil ako zamestnanec za par drobnych), politicke usporiadanie je zavisle od psychologie davu (nasledovanie a posluchanie lidrov, aj ked su to evidentne idioti) atd.
Traderi a biznismeni su mala skupina, ktora stoji bokom. Vsimavi ludia, ktori rozmyslaju preco su veci tak ako su, a ako to vyuzit vo svoj prospech. Profituju z toho, ze stoja mimo dav, ovsem bez toho davu by to nebolo mozne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Osobně Bretta Steenbargera moc nemusím, ale občas má docela dobré postřehy. Po delší době jsem se díval do svých letitých poznámek a našel jsem tam pár výpisků, které jsem si tenkrát dělal podle Steenbargerových článků. Vzhledem k tomu že jsou v češtině a dodnes mi připadají celkem rozumné, tak si dovolím to sem hodit. Dnes po letech už bohužel nedokážu rozlišit jestli jde o pouhý překlad nebo o moje vlastní interpretace a závěry, případně odkud jsem čerpal:

--------------------------------------------------
[bold]Tři přetrvávající mýty o psychologii v obchodování (Brett N. Steenbarger)[/bold]
O psychologii v obchodování a vlivu psychologie na úspěch jsou rozšířeny falešná zobecnění a nepravdy.

[bold]Mýtus č. 1: Emoce jsou příčinou obchodních problémů[/bold]
Pravdou je, že emocionální stres je naopak důsledkem špatného obchodování. Pokud trader špatně řídí risk, velikost obchodu je příliš velká pro jeho účet, tak je to předpoklad pro emocionální odezvu na výkyvy v jeho profitech a ztrátách. Pokud trader obchoduje paterny, které nemá důkladně otestované a nemá objektivní výhodu (edge) v trhu, tak během času ztrácí stále více peněz a získává pochopitelně zkušenost s určitým stupněm emocionální frustrace.
Mezi úspěšnými tradery jsou silně emocionální jedinci i analytické typy bez emocí. Úspěch v tradingu je v zásadě stejný jako úspěch v kterékoli jiné oblasti – umění, hudba, sport, …

Úspěch je funkcí talentu (vrozené nadání) a dovedností (získané schopnosti). Žádné množství emocionální sebekontroly nemůže udělat z člověka úspěšného fotbalistu ani tradera. Teprve když člověk disponuje potřebným talentem a dovednostmi pro úspěch, potom teprve začínají být psychologické faktory důležité. Psychologie určuje, jak konzistentní bude člověk se svým talentem a dovednostmi, ale nemůže je nahradit ani zastínit.

[bold]Mýtus č. 2: Každý, kdo vynaloží dostatek úsilí, se může obchodováním živit[/bold]
Skutečností je, že jen malá část lidí v kterékoliv výkonnostní oblasti, se tím dokáže živit. Aby se tím mohl člověk živit, musí být v tom, co dělá konzistentně úspěšný. Ne každý, kdo má talent, zkušenosti a odvahu toho dosáhne. Pokud trader dosahuje každý rok konzistentní zisk 30% p.a., tak patří mezi nejúspěšnější světové top money managers. Pokud trader začne např. se 60.000 USD a není schopen za rok vydělat 18.000 USD, často ho to svede k tomu, aby používal větší finanční páku a tím i zvýšil riziko zruinování svého účtu při neočekávané sérii ztrát. Příliš velká finanční páka je hlavním důvodem emocionálního stresu v obchodování.

Talent, dovednosti a příležitost jsou hlavní ingredience úspěchu a mají přibližně normální rozdělení jak mezi tradery, tak v široké populaci.

[bold]Mýtus č. 3: Hlavním důvodem neúspěchu v tradingu je nedostatek disciplíny[/bold]
Skutečností je, že hlavním důvodem neúspěchu v obchodování je nedostatek objektivní výhody na trhu (edge) – obchodování náhodných patternů, které nejsou důkladně otestované a které nadávají žádnou výhodu. Při nákupu automobilu si každý zjistí všechny údaje, srovnání a testy, vyzkouší si ho atd, ale při tradingu často riskuje mnohem více peněz obchodováním něčeho, co nemá otestováno a prozkoumáno.

V tradingu, stejně jako v každé jiné výkonnostní oblasti platí, že ti s nejlepšími výkony věnují více času trénování výkonů, než aktuálním výkonům. Naneštěstí obchodní účet mnoha traderů nepřežije jejich učební křivku. V každé jiné oblasti existuje relativně lehká úroveň závodění – rekreační sport, amatérské divadlo pro radost atd., ale v tradingu hned od prvního dne na burze stojí proti nám profesionálové.

Disciplína je pro úspěch v obchodování nezbytná, ale úspěch nezávisí jenom na disciplíně. Musí se hodně trénovat a rozvíjet dovednosti. Tyto mýty o tom, že obchodváním se může živit každý a že disciplína je to nejdůležitější pro úspěch v obchodování, šíří zejména ti, kteří poskytují placené služby a chtějí si udržet zákazníka, přestože jejich služby za nic nestojí.

Proces vytváření špičkové výkonnosti v jakémkoliv oboru sestává z následujících komponent:
• Nalezení svého místa (mezery na trhu) „Finding a Niche“ – identifikace oblasti, ve které můžu maximálně využít své dovednosti, talent a zájem
• Příprava na praxi (výcvik) „Deliberative Practice“ – nacvičování dovedností s postupným zvyšováním realistických nastavení nás připraví na výzvu skutečných výkonů
• Neustálá zpětná vazba „Constant Feedback“ – intenzivní přezkoumávání výkonnosti odhalí silné a slabé stránky, které můžeme později využít pro zvýšení výkonnosti.

Úspěšní tradeři si vybrali svůj trh nebo několik trhů a obchodní styl, který jim vyhovuje a umožňuje jim využívat jejich dovednosti a vlohy. Mají rádi trh jako takový, používají simulátory, testují své metody a chování v nejrůznějších tržních situacích, pracují na zlepšení svých dovedností a na lepším pochopení patternů v nabídce a poptávce. Neúspěšní tradeři mají místo toho rádi své sny o zbohatnutí, vzrušení z akce nebo příležitost pracovat pro sebe.

--------------------------------------------------

Link to comment
Sdílet pomocí služby

[bold]Trading edge a logika obchodování (Brett Steenbarger)[/bold]
Velice užitečný rámec pro přemýšlení o logice obchodování je dívat se na každý obchod jako na hypotézu. Specifická konceptuální schémata, která používáme (technická analýzy, market depth, market profile, candlestick patterns), nám více či méně pomáhají ve vytvoření rámce našich obchodních hypotéz.

V pozadí každé z obchodní hypotézy je vždy velmi jednoduchý základ: Trh dosáhne nějaké ceny předtím, než dosáhne nějaké jiné ceny. Jinými slovy, sázíme na to, že akcie dosáhne našeho profitu PT před tím, než dosáhne našeho stoplosu SL.

Z logiky obchodování vyplývá, že pokud chceme být z dlouhodobého hlediska úspěšní, potom musíme více penez získávat než ztrácet.

Zdroj našeho edge přitom může vyplynout ze tří oblastí:
[bold] 1. Jsme častěji na správné straně trhu, než na špatné straně (procento vítězných obchodů W%)[/bold]
– Jsme dobří ve vytváření hypotéz pro směr pohybu, jádro našich dovedností je v očekávání tržního pohybu, máme dobrou metodu pro čtení nabídky a poptávky na trhu a umíme většinou správně odhadnout směr pohybu.

[bold] 2. Vyděláváme více, když jsme na správně straně trhu, než proděláváme, když jsme na špatné straně trhu (reward to risk ratio)[/bold]
– nemusíme být častěji na správné straně trhu (viz bod 1) a přesto můžeme být celkově dlouhodobě ziskoví, pokud máme dobré hypotézy pro určení rámce, ve kterém se bude cena pohybovat, tj. vstupujeme pouze do obchodů, které mají příznivé RRR vůči našemu W% tj. existuje asymetrie mezi velikostí zisků (pokud jde obchod správným směrem) a ztrát (pokud jde obchod špatným směrem).

[bold]3. Máme větší pozici, když jsme na správné straně trhu, a menší pozici, když jsme na špatné straně trhu (position sizing, money management) [/bold]
– nemusíme být častěji na správné straně terhu (viz bod 1) ani mít RRR větší než 1 (viz bod 2) a přesto můžeme být dlouhodobě ziskoví. Stačí, že na základě našich hypotéz umíme dobře a včas rozpoznat, že jsme na správné straně trhu, a navýšit naše pozice (pyramiding) pokud trh pokračuje správným směrem. Naopak, musíme snižovat velikost pozice, pokud jsme na špatné straně trhu nebo jde trh proti nám. Základní dovedností je dobrý position management.
Oblast č. 1 a 2 je zahrnuta v expectancy, které musí mít úspěšný systém kladné.

Mnoho začátečníků se zaměřuje pouze na první oblast a snaží se o co největší procento profitabilních obchodů W% (chtejí mít co nejčastěji pravdu). Edge většiny profesionálních obchodníků spadá především do druhé a třetí skupiny – zaměřují se na exekuci a řízení pozic, což sice nenabízí takové uspokojení ega, ale zato jsou základem úspěchu nezávisle na trhu, strategii nebo časovém rámci. Nejde pouze o to být co nejčastěji na správné straně, ale dlouhodobě vydělávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Osobně nechápu nechápu ten problém hned v úvodu článku - trader obchoduje správně s malým počtem kontraktů, ale když počet kontraktů svýší, začne dělat chyby ! Jak jsem z článku pochopil, dotyčný trader měnil procento risku a tím pádem počet kontraktů. Doporučil bych mu zvyšovat počet kontraktů pomocí postupného navyšování kapitálu, než zvyšovat procento risku na jeden obchod.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> krakra

Kazdej clovek ma svoje hranice. Nekomu nevadi otevrena ztrata 500 dolaru, nekomu 50 tisic dolaru. Predstav si, ze mas ucet 10 milionu dolaru a pri risku 2% kapitalu muzes riskovat $200 tisic na obchod. No a proste nekdo na to "koule" ma a nekdo nema. Na to, aby clovek ztratil treba ctyrnasobek prumernyho rocniho americkyho platu behem jednoho obchodu uz je potreba premyslet v trochu vyssich sferach... (to je jenom priklad, nevim kolik je americkej rocni prumernej plat)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dovolim si pridat prispevok aj ja :)

Existuje jedna metoda ako sa vyhnut alebo obmedzit emocionalne konanie, ci uz ide o zacinajuceho tradera alebo pokrocileho a to tak ze si povieme: Tak teraz spravim 5 obchodov podla mojho systemu nech sa deje cokolvek ( v pripade zacinajuceho tradera ) , vypocitam si co najhorsie sa moze stat a zmierim sa s najhorsou variantou. Ked tychto 5 obchodov spravim za tyzden, po tyzdni si poviem : dobre teraz spravim 10 obchodov podla planu, ked skoncim 10 obchodov poviem si, ze spravim snuru 20 alebo 50 obchodov podla planu a tak dalej, tuto metodu moze aplikovat aj pokrocily trader v pripade ze uz obchoduje napriklad jeden trh, a chce pridat dalsi, ma ho zbacktestovany a pocituje pociatocnu neistotu pri obchodovani noveho trhu.
Tak isto trader ktory chce zvysit pocet kontraktov moze postupovat rovnakym sposobom. Ten priklad v tom clanku o traderovi , ktory robil chyby pri vyssom risku, no neviem akosi sa mi to nezda, jednoducho ako mi ucet rastie tak postupne navysujem kontrakty a stupa mi aj risk, on musel riskovat ovela vacsiu sumu ako riskuje obycajne, to znamena ze navysoval pozicie skokovo a nie postupne. samozrejme kazdy ma svoje hranice risku a nie kazdy je ochotny riskovat v jednom obchode milion dolarov, ale ak sa to robi postupne a nie skokovo clovek si na vyssi a vyssi risk postupne zvykne. Myslim ze nieco podobne popisoval aj Elder v jednej zo svojich knih , kde pisal o anonymnych alkoholikoch a ich metode '' den za dnom'' , '' tyzden po tyzdni '' , ''mesiac po mesiaci '' a tak dalej . Tak isto by to malo byt aj v tradingu. 5 obchodov za sebou, 10 obchodov za sebou, 20, 50 ….., viac kontraktov, viac trhov , atd.
Do posilovne tiez nejdete a nenalozite si na cinku 200 kg bez toho aby ste sa najprv nenaucili poriadne techniku cviku a najprv ten cvik robite s mensou vahou, postupne pridavate, ako sa vase telo prisposobuje. V tradingu sa prisposobuje vasa mysel.
Samozrejme toto sa neda bez poriadneho obchodneho systemu a edge v trhu.

Suhlasim, ze zaznamenavanie svojich emocii alebo tzv pocitovy dennik je dobra vec, sam ho mam a casto si citam , co si napisem tesne po vstupe do obchodu, ked na mna ucinkuju emocie, je dobre si to s odstupom casu precitat, pomaha to cloveku vyrovnat sa sam so sebou a niekedy sa aj dobre zasmejem ale sa aj samozrejme poucim.

Suhlasim aj s prispevkami Herona ohladom discipliny, edge a poriadnom treningu pred obchodovanim.

A ohladne tych trvalych zmien a poskodeni mozgu : Myslim ze to funguje aj v normalnom zivote nie len v tradingu, ak niekto pouziva take spravanie ako nahovaranie si , klamanie sam seba, nedostatok disciplniny a podobne, postupne si ten mozog na tu jednoduchost a unikanie realite privykne a stanu sa z toho vzory spravania, to sa urcite nejako odrzkadli v mozgu aj na biologickej urovni, myslim vylucovanim latok ako dopamin a pod, tyka sa to gamblerov, obeznych ludi co nedokazu schudnut, ludi co sa nedokazu v zivote do niecoho prinutit a stale len hladaju akesi ospravedlnenie sami pred sebou. Sami urcite poznate nejakeho gamblera alebo cloveka co stale nieco len rozprava a nikdy sa nema k cinu, a vy mu sto krat poviete, tak to uz sprav konecne, a on stale nic, ako keby bol naprogramovany na take konanie, a nikdy nic nespravi a len unika pred problemom alebo sniva. Myslim ze toto moze byt ten nasledok tych trvalych zmien v mozgu, ktore sa spomina v clanku. To je ale iba moj nazor, nemusim mat pravdu.

(tu)

S pozdravom

Tom

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> krakra

Ja jsem nemluvil o prumernym ceskym platu :). Jenom jsem reagoval na tu prvni vetu: [ital]Osobně nechápu nechápu ten problém hned v úvodu článku[/ital]

Ale dal to neres. Spis si ten clanek poznac a az se ti jednou stane, ze budes pri vyssim riziku na obchod delat chyby, precti si ho znovu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja som zástancom toho, že psychológia je síce dôležitá ale určite nie 90% ako sa to všade píše. Keby tomu bolo tak, tak by to znamenalo že 90% systémov v obehu je istým spôsobom ziskové. Schválne či je možné aby profík dostal zobchodovať 100 systémov či bude 90 funkčných predpokladám že by skončil už pri 11.. Ak niekto obchoduje systém ktorý jednoducho nemá edge a logické fungovanie na zákonitostiach každého obchodu (aj kúpa jablka), mu nepomôže nič a obzvlášť nie psychológia. Neviem či to čo poviem je pravda no bohžiaľ jej začínam veriť. Všade sa prikladá ohromná váha psychológií, disciplíne, pevným hodnotám na "uľahčenie", indikátorom atď atď. Z toho mi vyplýva len jedno pravdepodobne budú tieto 90% "pravdy dosť zavádzajúce kedže 90% traderov skončí alebo skrachuje. Neviem koľko traderov ročne skrachuje ale žeby to bolo z 90% kvôli psychológií tomu neverím. Človek predsa nieje sprostý a keď niečo jednoducho 100 rokov (alebo koľko tu je tradeing) nejde príde nato. Schválne si treba pozrieť ako obchoduje horných 10% a spodných 90%..

iigis

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Psychologie je základ a ani sebelepší edge vám nepomůže, pokud jste impulsivní/kompulsivní povaha, máte gamblerské sklony, neznáte své hranice, atd.

Burza je vysoce nejisté prostředí. Psychologické studie prokázaly, že člověk v nejistém prostředí má větší tendence jednat iracionálně, má výrazný sklon k over-confidence bias, vyhodnocuje informace neobjektivně a je schopen dělat řadu vysoce kontraproduktivních činů a rozhodnutí. Má tendence ke kognitivním iluzím a rychlým heuristickým závěrům, přehlíží řadu faktů, vytváří vysoce chybné závěry.

Proto každý trader musí krom vlastnictví edge znát perfektně sám sebe, své silné a slabé stránky. Musí být schopen sám sebe dostatečně s nadhledem pozorovat a chránit sám sebe před vlastními slabostmi. Musí předvídat své chování ve vysoce vypjatých situacích a činit takové kroky, aby v nich minimalizoval riziko iracionálního rozhodování.

Velmi hezké příběhy na toto téma jsou popsány v knize "When traders meet cryptonite", o které jsem psal nedávno. I nejlepší tradeři čas od času udělají fatální chybu, protože na moment ztratili kontrolu nad svých jednáním v nejméně vhodný moment. A to hovoříme o lidech, kteří patří mezi 1% nejlepších traderů světa.

Je úplně jedno, jestli obchodujete diskréčně, nebo "jen" spravujete AOS. Můžete mít super money-management, můžete mít výborné edge, ale stačí jediný okamžik a jako byste ani jedno z toho neměli.

Příliš málo lidí si tento fakt uvědomuje, proto opakovaně podceňuje roli psychologie v tradingu a naopak přeceňuje význam edge (častá naivní iluze "automatické obchodování odstraňuje emoce", atd.). Ano, edge je důležité a bez něho nic nevyděláme, ale ignorovat práci na psychologické stránce tradingu od samého začátku je naprosto zásadní, hrubá chyba.

Fakt, že emocionální stres je důsledkem špatného obchodování, je pravda pouze částečná. Naše tělo produkuje stres v jakékoliv nejisté situaci. Vzhledem k tomu, jak nejisté je prostředí burzy, je třeba automaticky předpokládat emocionální stres ještě před tím, než vůbec do obchodu vstoupíme. Úroveň stresu je u každého jiná, ale vyhnout se mu nemůžeme. Bylo by to proti biologickým pochodům v našem mozku. Jediné, co můžeme udělat, je lépe poznat sami sebe, naše chování v nejistém prostředí lépe předvídat a dle toho se připravit. Pokud neučiníte tento první krok, pak další emocionální stres po špatném obchodování je už pouze důsledkem.




Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...