Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Fyzické dodání


Doporučené příspěvky

Zakladam toto nove tema, protoze jsem nenasel adekvatni memu dotazu:

Jsem zemedelsky prvovyrobce, cili vyrabim repku, kukurici, psenici, jecmen.. Prijdou zne a zacne sklizen a najednou se netrhnou dvere s ruznymi prekupniky. Uvedu modelovy priklad:

Vyrobim 5.000tun repky. Aktualni cena na burze MATIF (ktera je pro nas v CR urcujici) je cca €490 x cca 24.60 = 12.000,- / tunu. Takze: mame tady cenu na burze 12tis za tunu, prijde prekupnik a rekne mi, ze ji ode me koupi za 11tis. Ja, protoze to neumim jinak, mu ji prodam. Co se deje dal? On ji obratem proda na burze (uz je pak jeji vlastnik) a on je ten, kdo ji pak fyzicky doda? Jde mi o to, ze nerozumim zakladnimu principu. Kdyz uvazuju selsky. On ji koupil za 11tis. Obratem na burze prodal za 12tis a ma cisty zisk na tune 1.000,- Ale, je tam prece jeste termin dodani (expirace) a tak tedy riskuje, ze cena jeste muze jit pod 11.000 a on by pak prodelal? Nehlede na to, ze on ji okamzite odvazi nakladakama pryc. Jde to vubec pres burzu? Jak to cele opravdu funguje?

Muzete mi to nekdo objasnit? Nedivam se na to uplne spatne? Napada me, ze bych velmi rad byl zaroven i prekupnikem a nepripravoval se o 1000Kc na tune.

Dekuji vsem za nazory

Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 42
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Dobrý den!
TO: tomicek
Pokračuji v obrovském zjednodušení celého procesu,který je mnohem složitejší!
To si však už budete muset nastudovat sám.
Takže: Pozici uzavře,až bude v takovém zisku,který se mu líbí.To může být kdykoliv to lze,dle pravidel burzy.
Ve skutečnosti je několik variant řešení,které můžete využít,ale každá něco stojí.
Nejjednodušší je zbalit prachy a zdrhat.Máte peníze na další úrodu a určitě i něco pro sebe.
Vše navíc bez konkurence!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To tomicek:

když si překupník komoditu u výrobce koupil tak si ji také ale musí od něj odvézt jinak mu bude výrobce určitě rád připočítávat smluvní pokutu za neodvezení a za skladování.

Když ji potom na burze v zápětí prodá a inkasuje tím peníze tak se ale rovněž zavazuje ji v určitý, burzou stanovený den dodat a také i burzou stanovené místo kam dodat (když už se k tomu svou otevřenou pozicí zavázal). Jeho zisk ale mezi tím nějak odčerpá převážení a skladování a proto také výrobci nabídne méně aby na tom něco trhnul.

To samé ale může udělat prvovýrobce pokud má místo na skladování. Myslím si, že ale také existují i pronajímatelné sklady blízko místa dodání a i burza sama něco takového na zajištění má.

Samozřejmě je spousta "překupníků" v tomto případě spíše spekulantů, kteří komoditu ale nechtějí ani fyzicky dodávat ani skladovat ba ani vlastnit, ale pouze na burze vydělat na jejím cenovém pohybu mezi dobou kdy se příslušná komodita na ní začne obchodovat a časem jejího skutečného dodání, protože mezi tím mohou vziknout cenotvorné informace a na základě nich i cenové pohyby na kterých chtějí vložením svého kapitálu profitovat.

Výrobce je rád, že má prodáno, dokonce i rád že má vyexpedováno, rád že má prachy na ruku a může přemýšlet co zaseje, rád že se nemusí s pojišťovnou dohadovat co dostane když mu to oheň sebere nebo že se mu kvalita při skladování zhorší natolik že to ani na burze nepůjde prodat a ani nikdo snad kromě prasat to nebude chtít atd. Také sám může přemýšlet o tom je-li cena vysoká zda se mu oplatí oset ještě to pole co by jinak nechal ležet ladem, nebo je-li cena nízká tak vyrobit jen pro sebe a na horší časy a pokusit se nějak přežít.

Nebo si může na burze také zaspekulovat a starat se o úrodu do termínu určeného burzou k dodání nebo dokud se nerozhodne že ji někomu mezitím fyzicky prodá i dodá. Načež ji už nemůže dodat přes burzu neb už ji nemá a tudíž jeho pozice na burze by nadále byla jen pouze spekulativní a takový kontrakt by musel ukončit dřív než by mu vznikla povinnost úrodu dodat.

www.financnik.cz/komodity/manual/komodity-jak-to-funguje.html

Link to comment
Sdílet pomocí služby

me jde o to, ze pokud tu komoditu ten prekupnik proda na burze, tak otevre pozici x. kontraktu a tu pozici musi nejak uzavrit. komoditu nakoupil fyzicky, takze je fyzicky long a zaroven ji prodal na burze, takze je na burze short. ale za aktualni cenu. cili - pokud tu pozici na burze neuzavre, tak porad riskuje, ze cena pujde dolu a on vlastne prodela, ikdyz mel vydelat na spreadu 1000,- / tunu. jenze, pokud ji uzavre na burze, tak ma porad komoditu a nema ji jak prodat, protoze jeste neni termin dodani. vzdycky jsem si myslel, ze cena, za kterou se vse vyporadava je close LTD. rad bych se z toho nejak poucil a zaroven byl sam i prekupnikem. no a kdyz to dokaze prekupnik, proc by to nemel dokazat prvovyrobce. cili, ten prekupnik ma nejaky ucet na burze nebo u brokerske firmy s tim, ze ma povoleni fyzicke dodavky? a nebo je to jednodussi, prekupnik ma kontakty v cizine a sam si to domlouva bez burzy?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomicek:
Ten překupník nebo jiný majitel komodity tu pozici uzavře fyzickým dodáním. Když prodá kontrakt na burze třeba měsíc nebo dva před dodáním, tak ho cenový vývoj do expirace kontraktu vůbec nemusí zajímat. On přece už má prodejní cenu zafixovanou. A to je i primární funkce burzy. Cenový vývoj zajímá jen spekulanty, kteří nechtějí komoditu fyzicky koupit nebo prodat a tak musí kontrakt uzavřít před expirací.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To tomicek:

Všichni ti co si nákupem zajistili právo na dodání dostanou komoditu za cenu za jakou si právo zajistili. Pokud to někdo udělá jako úplně poslední obchod na burze tak to dostane za cenu close LTD.

Ten co to prodal už někde na začátku obchodování, třebas mnoho dní před LTD tak to musí především těma náklaďákama přistavit k odběru.

Po LTD dochází jak k fyzickému vyrovnání dodáním komodity tak rovněž k fyzickému vyrovnání financí neboť mezitím, po dobu obchodování na burze, se pouze zúčtovávala burzou stanovená záloha pomocí marginu.

Pokud prodal na burze za "12000" a close LTD cena je "13000" a on je tedy Short "-1000" tak dodáním komodity "inkasuje" 13000 a 1000 odvede burze aby se finančně vyvázal z obchodu - dojde k vypořádání.

Pokud prodal na burze za "12000" a close LTD cena je "11000" a on je tedy stále Short ale nyní "+1000" tak dodáním komodity "inkasuje" sice jen 11000 ale od burzy dostane 1000 čímž dojde k vypořádání a burza se tím vyváže z plnění k němu.

Ale pořád si přijde na jeho 12000 ať se děje s cenou cokoliv protože za 12000 si včasným prodejem cenu zajistil, jen musí tu komoditu dodat (pokud mu to myši mezitím sežerou tak co musí udělat...když vypěstovat to znovu nestihne a mimo burzu už to také od nikoho nesežene?).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den!
TO: tomicek
Myslím si,že jsme se tu v diskusi lehce nepochopili.
Překupník dodá komoditu do skladu burzy.Nevzniká žádné právo obchodovat na burze.
Překupník dostává cash a rychle pryč.
Přímo na burze obchoduje makléř s přislušnými povoleními.
Pokud chce kdokoliv odebrat fyzicky komoditu,odebere ji ze skladu burzy na základě smlouvy.
V podstatě to lze i bez účasti na burzovním obchodování.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

all:

diky vsem, uz tomu zacinam rozumet:-)

v podstate to neni az tak tezke. to znamena, ze ja jako prvovyrobce si muzu udelat ucet u nejakeho brokera, co mi povoli fyzicke dodani a muzu takhle obejit prekupniky. jedine, co z toho pro me plyne, tak zjistit si, kam to budu muset odvezt. ona, teorie je jednoducha, ale nekdy ve znich resit skladovani, odvoz, cekat na LTD a podobne a spousta dalsich praktickych veci je pak slozitejsi, ale jiste to nejak jde. mozna, ze je dulezitejsi, ze budu disponovat moznosti to udelat sam a od prekupniku muzu vyrazit lepsi cenu:-)

ps: muzete mi poradit, kde bych mohl nastudovat co a jak musim splnovat, abych mohl dodavat na burzu. libi se mi na tom ta moznost, ze bych se nemusel starat o to, kdo si komoditu ode me vezme, ale mel bych jisteho kupce at se deje co se deje (a ani bych nemusel vedet, kdo to je) a za cenu, kterou si sam na burze urcim. treba si moc neumim predstavit otazku reseni kvality plodiny. na burze je to repka, psenice, jecmen, ale jake musi mit parametry a podobne, je zatim pro me zahadou.. kdyz to dodavam vykupu, tak se udela test a je hned jasne, za jakou to jde cenu do zemedelskeho vykupu. mozna nevidim spoustu dalsich praktickych veci, ale velmi me zaujalo, co sem se tu dozvedel:-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den!
TO: tomicek
Na burze obchodují brokeři futures kontraktů (kontraktů na budoucí dodání).Z těmi řešíte cenu na burze.
Manipulace z fyzickou komoditou je něco jiného.cena je jiná,než na burze.
Vzdáleně to spolu souvisí přes burzu.ale je to na sobě nezávislé.
Vy jako prvovýrobce řešíte pouze dodání do výkupu za cenu výkupu.
Já řeším obchodování na burze s kukuřici a vůbec mně nezajímá jestli vůbec nějaká fyzicky existuje.
S vyjímkou té vařené potřené máslem a posolené k okamžité spotřebě.
Představa,že cokoliv jiného mám s burzou společného mně je zcela cizí.
Pokud jste sebevrah,zjistěte si odrůdy plodin v jaké kvalitě a vjakém množství je pro burzu zajímavých.
Můj názor je nejpěstovanější odrůdy v nadprůměrné kvalitě a desítkách milionů tun.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To tomicek:

třeba poslat za nějakým překupníkem tajného Ninju aby zjistil co s tím dělá on, nebo ještě podplatit jeho sekretářku aby prozradila kde má targety a stoplossy, nebo si zkusit dohledat info na www stránkách vhodné burzy viz např.:

www.financnik.cz/komodity/manual/komodity-burza.html
.

Na burzách se ale obchoduje po vagónech tak pokud si tam chce někdo zobchodovat jen pár fůr tak ho tam asi ani nepustěj.

Pak mu nezbude než si s překupníky udělat burzu vlastní - třeba obálkovou metodou kdo chce slevu zadarmo? Ale pokud se na něj všichni domluvěj tak bude muset shánět překupníka nového nebo si to u silnice prodávat sám. Asi lepší nedávat to jenom jednomu ale nějak je podělit aby byl od každého stále zájem.

Měl by tam být nějaký společný zájem a královské dělení a ne aby jeden okrádal druhého jak to bohužel nyní všude mezi všemi funguje.

Tady už moc neporadím, já umím smlouvat akorát s Větnamcema a eště k tomu jenom česky, ale stačí říct slovo paragon, účtenka a záruční list a jde to jako po másle. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomicek:
My všichni tady obchodujeme na burzách zejména v USA (CBOT, CME ...) a jsme v pozici spekulantů. Nepředpokládám, že by kdokoli očekával fyzické dodání popř. byl schopen fyzicky dodat jakoukoli komoditu. Stejně tak nepředpokládám, že byste Vy chtěl dodávat svoji řepku do USA, Kanady ...
Vám jde o konkrétní praktické řešení zde v ČR, s kterým Vám tady asi nikdo nepomůže. Já bych doporučil obrátit se přímo na burzu, kde se s komoditami, které produkujete, obchoduje v ČR (Plodinová burza?). Tam by měli být schopni objasnit takové věci, jako požadavky na kvalitu, množství, termín a místo dodání ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...