Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Co jsem se zatím naučil o psychologii obchodování


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 84
  • Vytvořeno
  • Poslední

Super článek.

Jen bych měl ještě dotaz, zda někdo při tradingu používá nějaké podpůrné látky?
Myslím tím, třeba taurin, který zvyšuje soustředění. Našel jsem totiž, že jako potrava pro mozek je důležitý protein, tak jsem si zkusil koupit u kulturistů nějaký. A po pár měsících funkčnosti, jsem začal hledat jaké látky v něm jsou kromě látek na zvyšování objemů svalů. Našel jsem, že do něj dávají také taurin apod. pro podpoření mentálního růstu. Tak ty látky budu chtít vyzkoušet bez těch na růst svalů.

Aleš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Teoreticky souhlas, prakticky ale, když např. jste paralizovaní při vstupu do pozice ( můj případ) a neuděláte ani paper, pak s hlavou musíte začit pracovat a pídit se po příčinách. Ty mohou být stejně záhadné jako hlava samotná a může trvat hoodně dlouho měsíců než se vše urovná a také nemusí!!! To je pak chvíle si přiznat, že traging opravdu není pro každého a jít zpátky do fabriky.
Jste vlastně v kruhu - není paper není důvěra není byznys i když plán máte, ale nejste schopni jej ověřit ( statisticky), přestože jinak denně vidíte jako by váš plán vycházel pokud by byl exekuován. V ten moment se začnete obracet na různé okolí, guru a pod. výsledky pochybné a začnete pátrat jak "předělat" vaše myšlení. Zjistíte spoustu údajně zaručených technik, ale většinou za úplatu a bez garance úspěchu ( nač kupovat zajíce v pytli). Opravdu seriózní a zaručený postup nastavení správného myšlení pro trading tak vlastně nikde není.
V obecné rovině lze publikovat vše.
:S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

valesek: No o "kulturistickych" doplncich stravy neco vim. Ale asi te rovnou zklamu hned na zacatek protoze ti povim ze hledat v doplncich stravy svaty gral je nesmysl ;) Jiste ono to muze trochu pomoci (otazka je kolik z toho je placeboefekt) ale stejne nejvic toho musis "oddrit" proste ty sam. A jako priklad ti muzu dat ze ja osobne cvicim a i nejake doplnky stravy pouzivam a opravdu ti dokazou pomoci dle druhu jedny se shozenim tuku jine s nabranim svalu atd. Ale kdyz si vyhodnotim co me opravdu nejvic posunulo dopredu a dovolilo me az skokove zvednou vykon a silu tak to byla "obycejna" prace s dechem, protoze on takovy protein, nebo aminokyselina pomuze pri regeneraci po cviceni, ale kdyz se clovek nenauci spravne dychat tak nikdy na bench 170kg proste nevytlaci i kdyby do sebe pral rovnou steroidy ;)
A mam takovy pocit ze hodne podobne to bude s tou psychologii a doplnky pro "hlavu". Pamatuji si jeste ze skoly jak jeden kamarad mel pred kazdou zkouskou pytlik plny ruznych tabletek .. jednu na uklidneni nervu, druhou na povzbuzeni prace mozku .. atd. Ale nakonec se obavam ze mu to moc stejne nepomohlo a pokud vim tak ani nedostudoval .. proc ? No jednoduse protoze na zkousku na kterou jsem se ja ucil 3 dny se on zacal pripravovat vecer pred terminem a na tu ktera me zabrala tyden on nehodlal obetovat vic nez 3 dny.
Realita je proste takova ze i kdyz zijeme ve svete plnem super technologii a mame medicinu co dokaze opravdove zazraky v porovnani o par stoleti (nekdy jen desitek let) zpet tak zadna "kouzelna" pilulka proste neexistuje a pokud myslim si ze pokud ji najdes tak muzes zapomenout na trading protoze jejim prodavanim si vydelas nesrovnatelne vic ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Luin,
samozřejmě, že trading není pro každého. To je základní info, se kterým je třeba pracovat.
Úplně stejně jako v podnikání - většina zaměstnanců by také chtěla mít větší svobodu, větší příjmy, ale nejsou ochotni například akceptovat vyšší risk a zodpovědnost. A tak zůstanou zaměstnanci a jsou nakonec spokojeni. To je prostě fakt. Stejné je to v tradingu. Pochopitelně, že existuje ohromné množství lidí, kteří by se do toho pouštět neměli. Už jen třeba proto, že nemají vůbec ochotu riskovat nebo nemají co riskovat. Pokud někdo desítky let žil například ve spokojeném stavu státního nižšího úředníka s maximální jistotou existence (byť mizivé), bez žádné motivace se někam vyvíjet, je jasné, že například náhlý nápad stát se burzovním spekulantem nebude úplně dobrá myšlenka a nepomůže mu žádný psycho guru. Prostě takový člověk je orientován zcela jinam. Napadá mě příměr se sportem. Pokud 40ti letý absolutní nesportovec dostane chuť vyhrávat sportovní závody, bude to hodně náročné a vyžadovat především jeho vlastní, externě silnou vnitří motivaci. Pokud bude chtít jen vyhrát, ale nikoliv každý den opravdu překonávat fyzickou bolest, tak se samozřejmě nikam nepohne.
Pokud máte silné problémy vůbec klikat v papertradingu, tak si myslím, že je skutečně vhodnější se věnovat něčemu jinému a je zbytečně se snažit změnit jen kvůli tomuto jednomu typu podnikání, ve kterém musíte být skutečně hodně dobrý abyste uspěl.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zkouknete film Vsemocny, je to k tematu. Jinak jestli funguje stejne NZT jako ve filmu, tak rozhodne nebude k dostani v lekarne nebo na internetu:) Osobne proti bylinnym kapkam a ostatnim prirodnim pripravkum nic nemam, muze to trochu zlepsit soustredeni. Ale jinak bych se obloukem vyhybal vsem podpurnym chemickym latkam. Bud to bude marketing a nebo to v tele nadela vic skody nez uzitku. Uz z principu, pokud se musim necim nadopovat, abych mohl v klidu splnit svuj obchodni plan, asi je neco spatne. Je fakt ze trading neni pro kazdyho. Nicmene si myslim, ze vetsina si najde svoji cestu. Je XY zpusobu jak spekulovat a nekomu to treba bude trvat dyl. A je fakt, ze papertrading je skvela zkouska toho, jestli to pro vs je nebo ne... a nic to nestoji. Kde jinde si tohle muzete dovolit?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

valasek ... ahoj nové štúdie (ori hofmekler a iný) poukazujú aj na to že dobre pre myseľ je aj čiastočné hladovanie .. telo sa nastaví do štádia bojuj-utekaj a zlepšuje tak ostražitosť a sústredenie .. ja osobne teraz fungujem na warrior diet ... prijímam viacej zdravých tukov a bielkovín a menej sacharidov v kombinácii s čiastočnou alebo úplnou hladovkou a cítim sa mentálne niekde inde ako to bolo pred pol rokom

chalanom z financnik.cz fandím a ďakujem za príspevky v ktorých sa s nami delia o ich skúsensoti a vždy si v nich nájdem čo potrebujem

(tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Petr,
díky za reakci. Znamená to tedy, že se myšlení ( přesvědčení ) změnit nedá ? Nebo máte na mysli, že to stojí mnoho práce a ne každý je jí schopen. O to mi právě šlo, že je-li cesta pak jsem ji zatím pouze nenalezl nebo veškerá tvrzení o změně jsou nepravdivá a vše se týká lehké korekce mé povahy. Tedy musím již na startu (a ne jen tradingu) mít jisté predispozice ( snad na úrovni talentu) a ty jen koriguji. Nebo-li jinak mám vytýčenou trasu a tu nemohu měnit? S tím se právě nechci smířit.
Luin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Prima článek, zvláště by si každý měl přečíst ještě jednou tu pasáž pojednávající o rozdílech na demu a live.

Podle mě je jedním z klíčových bodů na cestě k úspěchu mít připravené záložní varianty, pokud se trh prudce a neočekávaně změní, zvláště potom, pokud jsou používány delší SL. Například dnes se DAX z Open 9.807 zřítil na 9.638 a kdoví, zda je konec. Včera to již poměrně jasně vypadalo na obrat trhu, opakované odrazy od 9.750, kalkulovaná pravděpodobnost byla 70 - 75% pro růst. A nestalo se to, naopak trh šel od rána zcela opačně, a to nebyly žádné významné ekonomické zprávy, jen se něco nese na Twitteru o problémech bank v Portugalsku. Jedním z faktorů je i problém Commerzbank, které hrozí obří pokuta, dnes jsou její akcie aktuálně -3,5%. To se ale ví už několik dní...

V takových situacích je asi pro nováčka nejtěžší dokázat přijmout "malou" ztrátu a nenechat to dojít do situace, když na účtu nic nebude. Pokud se zvládne tento psychologický moment, je vybojována velká bitva na cestě za úspěchem.

A chemii bych do toho netahal :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

luin - z mé zkušenosti jsou schopnosti lidí změnit se neomezené. Ale vyžaduje to skutečně vysokou vnitřní sílu a odhodlanost. Ta může přijít v čase například nějakým silným zážitkem, ale toto opět musí vycházet zevnitř. Pokud tuto vnitřní sílu/motivaci sám člověk nemá, těžko jej změní někdo z venku - přesně jak píšete.
Můj příspěvek ale reagoval na fakt, který jste psal - že máte vůbec problém klikat v papetradingu a patrně vám to způsobuje stresy, které vedou až k vyhledávání různých psychoguru. Pak mě prostě přijde, že jste si zvolil cestu, která není tak úplně pro vás. Trading, stejně jako cokoliv jiného člověk dělá, by měl být v prvotní fází radostí, nelze to dělat jen pro peníze a úspěch. No a prostě každý má hlavu na něco trochu jiného a moc si nedokáži představit věnovat se oboru, který mě bude stresovat od začátku (pro mě by to byla třeba nějaká chemie nebo zpěv :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...