Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Opce


xxl

Doporučené příspěvky

Dobrý večer,
děkuji za tipy na literaturu o opcích.
Byl bych nerad, aby to vyznělo jako reklama, ale chci se zeptat, má-li někdo zkušenosti s Řepíkovým Opčním manuálem, jestli podle informací z něj získaných obchoduje, používá jeho metody apod.
A nebo, je zde někdo, kdo aktivně obchoduje opce a byl by ochoten dát začátečníkovi občasné info?
Dík
Karel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Karle,

Řepíkův manuál je v opčních záležitostech poměrně povrchní a nekompletní. Naprosto nejdůležitější je pro opční obchodování volatilita - ta je alfou omegou, bez které je obchodování opcí prakticky nesmysl. O té se nedozvíš v Řepíkově manuálu bohužel ani ťuk.
Pokud umíš anglicky, doporučuji raději nějakou anglickou literaturu, nebo zabrouzdat po internetu. Tam se dají najít zajímavé informace i zadara. V češtině bohužel o ničem nevím.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobý večer,

i zde na finančníkovi plánujeme do budoucna věnovat se opčnímu obchodování. Bohužel však až někdy později, zatím bychom rádi zeširoka obsáhli naprosté základy futures obchodování, bez jejichž pochopení není rozumné s opcemi začínat.
Jinak mohu potvrdit Xtraderova slova o tom, že volatilita je nejdůležitějším faktorem opčního obchodování.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
tady bych si s Vámi dovolil nesouhlasit. Řepíkův manuál mě osobně připadal jako dobrý minimálně k základnímu pochopení opčního obchodování. Volalita je samo důležitá, ale je to pouze jedna z důležitých věcí. Pokud dobře odhaduješ směr pohybů trhu, tak si myslím, že právě opce jsou dobrým nástrojem jak vydělat i na drahých trzích ( NG, KC,....) kde bych si nedovolil otevřít pozici a přitom riskovat pouze prémium. Navíc existuje nepřeberné množství taktik nákupů i výpisů opcí s limitovaným rizikem, což mě připadá jako skvělá (pro někoho opatrnická) věc.
Je ovšem určitě lepší pochopit v první řadě běžné obchodování futures a zorientovat se v něm. Opce jsou vhodnou nástavbou, která Ti hodně rozšíří možnosti obchodování.
Ještě než se do mě zase někdo naveze, že jsem nějaký Řepíkův agent, tak nejsem, ale nemůžu pominout přínos tohoto manuálu pro mě. Já , protože dobře neovlám angličtinu jsem moc na výběr neměl.

Zdravím PETR

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pet,

neboj, nikdo se do tebe navážet nebude :-)
Základy se z řepíkova manuálu skutečně dozvíš, problém akorát vidim v tom, že absolutně totéž se dočteš i v knihách za cca 30 USD, nebo dokonce i někde na internetu zadara.
Pak i já souhlasim s volatilitou - dokud nezjistíš existenci věcí jako historická volatilita, VIX, a hlavně podstatu Implied Volatility, pak nemá moc cenu se do opcí vůbec pouštět. Opce fungují trochu jinak než futures a nesouhlasím s tím, že pokud umíš odhadnout pohyb trhů, pak můžeš obchodovat i drahý trhy.... Pokud je například implied volatilita proti tobě, je di hádání směrů trhu ne moc platný... To neber PET osobně, není to žádné navážení se, pouze názor! :-)
Zdravim,
poof

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
možná jsou mě utajený další souvislosti Volatilit. Podle mě ( pokud ne tak mě opravte) volatilita bych přeložil jako zájem o opci. Pokud je implikovaná vysoká(oproti historické), jsou i prémia nafouknutý a je vhodný se mrknout na případný výpisy - v závislostech na technických indikátorech. Pokud je nízká je vhodný zapřemýšlet a koupi opcí. Já si to možná neberu moc odborně. Jsem stálým letitým začátečníkem. Uvítal bych, kdyby to tady nějaký zkušený "opcař" objasnil.
Zatím PET

Link to comment
Sdílet pomocí služby

PET,

je to rámcově jak píšete. Implikovanou volatilitu i historickou volatilitu je třeba brát v potaz při nákupu nebo výpisu opcí, jinak se jednomu velmi snadno stane, že nakoupí opci příliš předraženou a tak se nakonec může stát, že i když půjde trh jeho směrem, nemusí v konečném důsledku obchodník příliš (nebo dokonce vůbec) vydělat, pokud časový faktor "užírá" z premia příliš rychle.
Co se ale v návaznosti na debatu Řepíkova manuálu týče, pak je fakt, že o implikované ani historické volatilitě v něm žádná zmínka není, přitom se též osobně domnívám, že toto je velmi zásadní faktor při obchodování opcí. Velká většina opčních obchodníků dokonce obchoduje POUZE A JEN na základě implikované a historické volatility. Takoví obchodníci neustále vyhledávají (třeba i s pomocí k tomu určených softwarů) opce, které jsou z pohledu IV nebo HV výhodné - jak ze strany nákupu, tak ze strany výpisu. Pak až teprve zvažují technickou analýzu a pravděpodobnosti, kam se trh vydá. To je dle mého osobního názoru (ale skutečně se jedná pouze o můj osobní názor) profesionální a smysluplný přístup k opčnímu obchodování. Nejprve se naučit pracovat s IV a HV, pak s jejich pomocí vyhledávat příležitosti, ve druhé fázi brát v potaz technické a fundamentální skutečnosti daného trhu a nakonec hledat nejvhodnější opční strategii. Koncept IV ani HV není podle mého názoru nijak složitý ani na vysvětlení, ani na pochopení, proto bych se zcela nezávisle přiklonil k názoru Xtradera, že je Řepíkův manuál v tomto ohledu nekompletní a v konečném důsledku v něm chybí prakticky jedna z nejpodstatnějších věcí.
Zkusím též připravit na příští týden recenzi nějaké zajímavé opční knihy, jak zmínil Poof co se dá pořídit za cenu kolem 30 USD.
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Neco vam povim panove...kdysi jsem prestavoval stary dum.Chtel jsem to udelat tak nejak-z gruntu-moderne...prisli panove-vysledek byl vzdy-ne zrovna jejich slovy,ale ve vysledku doslova-srovnat se zemi-vse je spatne,dnes uz se to tak nedela-a znova postavit,vcetne zakladu a sklepu...Porad tak nejak nechteli pochopit,ze chci ten dum rekonstruovat,ne stavet proskleny palac s bazenem,a spoustou hovadin,a ze chci zachovat tomu domu timto i to urcite histroricke renome,k vuli kteremu jsem i tento dum take kupoval...Proc tyto trapne radky pisu? Vy zde tapete v opcich,a nejen v nich...vase grafy a vysledky vypovidaji o fantastickych vydelcich,vsechno je tak nejak "velka moderni happy boom"...nerikam ze jsem nepochytil par detailu,co by me neobohatili-vynechavam vase klouzave,hlavy&ramena,dvojite dva+opacne,a dalsi postrehy,co bezne najdete kdekoliv jinde na webech....Me proste zacina silne vadit vas pinkponk proti panu Repikovi,jehoz praci zde jakoby pozvolna,ale velmi drsne splachujete do zachodu-co by vyplody choreho dedouska,kteremu uz asi preskakuje,je nemoderni,hloupy,a senilni,navic za silene penize vlastne zatajil vsem uplne to hlavni grazlik jeden....Ano ted jsme tu my mladi progresivni a moudri s fotrikama si vytrem zadek,protoze ty nepouzitelny metody jsou uz opravdu fuck ze pane Xtrader a ostatni...porad stejne gramaticke chyby,slovosledy,spatne slovenske dialogy....panove a tim myslim vas co delate financnika-meli by jste se stydet,ze nepomlcite,ci neusmernite na spravnou miru debatu,ktera se tyka konkurence...vite ze pokud by jsi pan Repik vzal schopneho pravnika mohl by vam pekne hnout zluci? Ze vam neni hanba...a to tu kazete o psychologii....hodne jste u me klesli neustalym pretrasanim zde na chatu knih pana Repika...Tyto stranky uz zacinaji byt jen pro hloupe,co asi neumi v programu kliknout na open,close,line,preferences...Vase hesla a srategie se take velmi podobaji panu Turkovi z Czechwealth....zastavte straty,svaty gral-atd...atd....nejak se s vami roztrhl pytel panove.Uvedomte si ,ze toto nepisi jako clovek vsevedouci a znevazujici praci kohokoliv-protestuji zde proti aroganci a zajickovstvi-povezte nam,kolik let vlasne obchodujete,a dejte sem vysledky vaseho PTF....za poslednich 5let....pokud nemate pro toto dostatecne podklady,neotirejte se o kohokoliv ve svem okoli,kdo vam otevrel obzor....Protoze pak panove plati pravidlo...KDO UMI-UMI-KDO NEUMI-UCI....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vážený Rambajsi,
sorry, ale Vaše odpověď je naprosto mimo mísu.

Pokud se Vám informace na tomto webu nezdají dost dobré, tak sem prostě nechoďte, hledejte si tyto zaručeně běžně dostupné informace někde jinde, kupujte si knihy, vzdělávejte se, kupujte si drahé kurzy – je jen na vás co budete dělat.

Proč lidé diskutují na tomto webu (ale i jiných webech – podívejte se okolo po českém internetu – v každé diskuzi najdete podobný výsledek diskuze) nespokojeně o manuálech o kterých se zmiňujete? Obávám se, že to nebude jenom tak. Osobně se do nich nijak nenavážím, ale pokud se někdo zeptá, tak mu řeknu svůj názor – stejně tak jako na libovolnou jinou knihu, kterou na Finacnikovi.cz recenzujeme. Chcete si sám koupit knihu Opční manuál od pana Řepíka – jděte do toho. Pokud si někdo jiný chce za stejné peníze koupit na Amazonu tři jiné, skutečně kompletní učebnice opčního obchodování, doporučil bych mu spíše tuto cestu.

Abych to shrnul – Váš příspěvek mi spíše připadá, jakoby někdo šlápl někomu na kuří oko. Nebudu se tu pouštět do diskuze čí web je více morální, kdo je úspěšnější či snad kdo by koho mohl soudit. Osobně nesdílím podobnou hysterii a je dobře, že v dnešní době má každý rozumný člověk možnost volby. Pokud vám podněty které přináší finančník připadají hloupé, pak je otázkou, do jaké míry jste se vůbec nad prezentovanými informaci zamýšlel. Trading není pro každého a rozhodně to není záležitost, která by se dala vysvětlit jedním „fakt dobrým článkem“. Ale naštěstí si lidé jako Vy přeci vždy mohou koupit sofistikované poradenství někde jinde :) Pokud vám informace prezentované zde přijdou hloupé, pak budete jinde jistě spokojen. Jak říkám – každému co libo jest. Happy trading!

Petr Podhajský

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

I já bych měl svůj překlad. Použil bych slovo kolísavost ceny v průběhu času.
Cena může růst
- v jednom případě lineárně od 5 US za kus k 10 US a graf vypadá jako narýsovaný dle pravítka.
- v druhém případě ve stejném čase roste také od 5 US za kus k 10 US, ale v tomto intervalu ji můžete třikrát prodat i za 6 US a dvakrát koupit za 3 US.
Ve druhém případě má cena podstatně vyšší volalitu.
Ve druhém případě je větší riziko pro obchodníka, že cena dosáhne hodnoty, kdy se vyplatí držiteli opce reagovat a on bude mít prodělek. Proto je volalita tak důležitá.
Za mechanismus výpočtu ceny opce dostali dva pánové Nobelovu cenu, tak to tak jednoduché nebude, dobrý soft bude třeba scela jistě.

Hezký den

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
v prvom rade chcem pochvalit tvorcov webu financnik.cz za unikat v cesko-slovenskej kotline a chcem sa spytat na veci zmienovane v tejto sekcii.
S konceptom implied volatility vs. historical volatility uplne suhlasim a chcem sa spytat.kt. software pripadne zdroj na internete pouzivate resp. mozete odporucit na scanovanie jednotlivych trhov z hladiska volatility?
Venujem sa aj ja opcnemu obchodovaniu a akekolvek postrehy k danej teme pomozu urcite mne aj ostatnym traderom.
Za vsetky prispevky na danu temu vopred dakujem
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...