Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

ideální věk pro začátek obchodování


Doporučené příspěvky

Dobrý den, mám takovej trochu netradiční dotaz... Je mi teprve 16 let... a po přečtení pár knížek mě celkem chytlo investování papírově zkouším (paper-trading) už asi půl roku akcie a teď sem začal zkoušet i komodity.. Mám takovej dotaz.. od kolika se může začít obchodovat s komoditama? až od 18cti? popř. jak by to šlo zařídit abych mohl už v 16cti obchodovat? mám v plánu tento rok vstoupit na náš akciový trh... a asi do dvou let postupně přejít na komoditní trhy... rád bych se zeptal ještě co by ste mi do začátku nějak doporučili (jako obecně).. :-) děkuju za odpovědi..
P.s. od nás z rodiny (kromě táty..se kterým bohužel nebydlím) nechce s investováním mít nic společnýho :( i když možná se mi je časem podaří přesvědčit... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 65
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

To: Death_Angel

Dobry den, odvaha Vam neschazi. Az do dnesniho dne jsem si myslel, ze jsem zacinal velmi mlady, ale vy jste me trumfnul :)

V 16 letech uz pulroku delate papirove obchodovani? Pozoruhodny. Jak jste se ve svem veku dostal k trhum?

Do zacatku bych Vam doporucil se pripravit na to, ze pokud doopravdy pujdete na trh s realnyma penezma, tak vsechno bude jine nez kdyz jste si v klidu na papir zaznamenaval vase vstupy a vystupy z pozice. Budou vama cloumat emoce, protoze nepujde o virtualni penize, ale o penize ktere jste tam vlozil. Je treba s tim pocitat. Zrovna nejsem ten pravej, kdo by moh o papertradingu mluvit, protoze sam jsem se vrhnul velmi mladej na ropu bez jakychkoliv teoretickych priprav :D ale z nejakeho duvodu jsem mel stesti, protoze jsem v sobe objevil urcitou intuici a cit pro ten trh. Nebyt toho tak bych se driv nebo pozdeji stal darcem penez pro zkusenejsi tradery. Neudelal jsem si na ni jedinej papirovej obchod, rovnou jsem ji zacal obchodovat naostro.

Dneska ze sve soucasne pozice tu mladickou nerozvaznost nedokazu pochopit a znova bych uz to neudelal. Pisu vam to proto, protoze mladi lidi jako jsem byl ja (doufam, ze porad se muzu pokladat za mladyho) nebo jako jste vy si trh predstavuji jako misto kam staci prijit a diky nasemu elanu a nadseni dokazeme ziskavat penize. Jenze takhle to nechodi.

Nechci nejak umensovat vyznam papertradingu, ale prece jen to je a vzdycky bude jen takova hra. V klidu si pisete obchody ktere si myslite, ze byste udelal, jenze realita muze a taky casto je jina. Emoce - strach, nejistota, mala nebo naopak velka sebeduvera - nutne vedou u mnoha lidi k otvirani / neotvirani pozic v jina mista nez ktera oznacila vase strategie podle ktere jste si delal svuj papertrading.

Realne diskrecni obchodovani vyzaduje maximalni disciplinu. Obzvlast kdyby jste chtel se venovat daytradingu, coz pravdepodobne nechcete, protoze pisete o investovani. To je rozhodne lepsi pro zacatek.

Naucte se a trenujte si technickou analyzu. Sledujte a analyzujte si tituly ktere chcete obchodovat. Porovnavejte si jak se nasledny vyvoj shodoval s vasima analyzama.

Z teoretickych oblasti se toho uz vic neda asi napsat :) To vsecho skutecne dulezite se naucite az na realnem trhu, s realnejma datama a realnejma pozicema. Teprve tam se vsechno naucite ... mozna ... kdyz prezijete. Hodne stesti tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Anděli,
podobný dotaz už zde ve fóru byl, myslím i několikrát, zkuste si to najít. Pokusím se vám dát odpověď, ale nejsem právník, takže je to můj neodborný názor. Do 18ti let nemůžete mít otevřený účet u banky, se kterým byste mohl nakládat, jak je vám libo, vždy budete potřebovat jednoho z rodičů, jako zástupce. Nevím, jakým způsobem jsou tyhle záležitosti řešeny ze strany burzy, ale pravděpodobně existuje nějaká klauzule, upřesňující, že do 18 let s akciemi či komoditami obchodovat nelze. Nevím přesně jak, nikdy jsem toto neřešila. Další věc je, čí jsou peníze, které máte jako počáteční kapitál. Jste za ně zodpovědný pouze sám sobě, nebo někomu z rodičů? To je velmi podstatné. Jak zdanit případný zisk... další problém. Mám-li to shrnout, nezbývá vám, než do 18 počkat, až budete svým vlastním pánem, což přináší výhody i zodpovědnost. Ale velká výhoda nesporně je, že budete mít dostatek času připravit se, papertrading je sice jen část výcviku, zkušenosti vám dá až reálné obchodování, ale důležitá a máte-li, třeba i z nutnosti, dostatek času, co víc si můžete přát. Stihnete se dobře naučit anglicky, vaše mentální schopnosti se budou rozvíjet (to ovšem celý život)...práce dost...Mnoho začínajících traderů už má 18 dávno za sebou, ale nemá tu výhodu, že má právě dostatek času. Mnozí nemají ani kapitál, musí si na spekulace nejdříve vydělat. Prostě každý má to své.
Položte si otázku, proč právě tímto způsobem si chcete vydělávat, jednoduše vás to baví, nebo jde jenom o ty peníze? Obojí? Co potom s nimi? Taky důležité, ačkoli se to na první pohled nezdá.
Nevím, zda tu jste dnes poprvé, nebo už nějakou chvíli sledujete Finančníka, zda jste si pročetl vše, co se zde nabízí, pokud ne, doporučuji! Spousta se vám toho při čtení vyjasní. Ať už praktická stránka věci, či odpovědi na otázky, často napsané i mezi řádky...
Svoje mládí berte jako výhodu, ne jako překážku, něco co vás zdržuje. Přeji vám vytrvalost. Iveta

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Jaroslav Patocka:

no v 16cti jsem se na trhy tak nějak dostal náhodou díky mýmu tátovi, kterej mi dal knížku od Roberta Kyiosakiho: Bohatý táta, chudý táta. a tou to všechno začalo.. najednou mě věci kolem investování začali zajímat přečetl sem ještě pár dalších knížek o finanacích atd. a tím sem se dostal vlastne na začátek papertradingu (to mi bylo ještě 15ct..)... za toho půl roku se mi podařilo zhodnoti svoje paírový portfolia o cca 30% od té doby mě to chytlo ještě víc.. skouším čímdál víc zkracovat intervaly mezi nákupem a prodejem. Technickou analýzu znám už částečně z akcií (a teď mi pomohla vydělat na kávě skoro 10000$ :) to se mi povedlo udělat za jeden den asi 16 obchodů :D nějaký ztrátový ale většina výdělek.. ztráty byly způsobený akorát čpatně nastaveným stoplossem..) jinak já se to snažím celkově brát spíš jako takovou hru krou hraju.. a když budu dodržovat a znát pravidla tak by mi měla něco vynášet... co se týče strachy... tak občas je i při paper tradingu..ale už se mi ho daří postupně potlačovat :) v každým případě díky za odpověď ;)

To Hidalgo:

Peníze jsou který mám jako základní kapitál jsou moje (ze stavebního spoření) není jich moc..ale na začátek na to naučení a vstup na akciovej trh v menším množství to stačí... komodity mám zatím v plánu nějakej čas sledovat a pak přelít zisk z akcií do komodit. Co se týče článků na finančníkovi.. jsem tu asi 4 dny... už mám skoro přečtenej manuál... a spousty dalších článků.. :) Co se týče vydělaných peněz... chtěl bych je zatím re-investovat... aby pak měl nějakej finanční základ a finanční svobodu... až by bylo peněz hodně tak bych část věnoval na charitu (celkem bych se řídil knížkama od R.T. Kyiosakiho... o tom rozdělování peněz a vracení části společnosti... z té charity bych měl daňový úlevy potom atd.. no a část bych si samozřejmě nechal :-) )

To All:
co sem ale nepochopil.. a to ať pročítám cokoli.. je co je to money managment.. jak to vlastně funguje. co to obnáší.. atd..

díky všem za odpovědi ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Radime díky, spíš se to ale bude hodit Death_Angel, nebo dalším nezletilým zájemcům o trading.

To Death_Angel:
já jsem vás nechtěla nutit k nějakým intimním odpovědím, spíš jsem to myslela tak, že si člověk (i nad 18) měl zodpovědět pár otázeček, ale díky za odpověď.
Money Managmen je téma nepřetržitě zde diskutované, zjednodušeně řečeno, je to způsob, jakým zacházíte s penězi, které vkládáte do obchodu, kolik jich riskujete, s jakou vidinou zisku, jak zacházíte pak dál se ziskem, kolik z něj vkládáte do dalších obchodů. Nechci vás odbýt, ale mám teď fofr (jdu do divadla), je zde pár zkušených lidí, kteří o MM můžou odpovědět na cokoli, co vám nebude jasné, ale zadejte si ještě předtím tento termín do vyhledávání a možná, až si to přečtete, bude vám to trochu jasnější. Můj názor je ten, že bez pochopení MM přijde každý o své peníze a je to základ pro obchodování. Teď se opravdu omlouvám, musím běžet, ale myslím na vás, držím vám palce (mám podobně starý syny).
Tyhle stránky Finančníka jsou jedna z nejlepších věcí, co vás mohlo potkat, potkáte tu lidi, kteří vám nezištně poradí, když to zkombinujete s vlastními schopnostmi, máte skoro vyhráno...teda skoro.
Hezký večer, Iveta.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem komodity objevil taky okolo šestnácti. Náhodou jsem objevil na internetu jednu známou českou stránku o komoditách a pak si k Vánocum přál místo nového mobilu manuál T. Řepíka. Je to skvělá věc, protože většině starších lidí zbývá na studium trhů málo času, ale já jako středoškolák ho mám spoustu. Navíc bydlím u rodičů a nejsem tak na zisku z komodit existenčně závislý. Využij té výhody, dokud ji máš:)

Zisky na papíře neznamenají nic. Je to jen nějaké číslo, které se skutečného obchodování netýká. Na paper-tradingu je důležité získat cit pro trh, nic jiného v tom není. Je tedy naprostý nesmysl třeba sám sebe podvádět a uměle si zvyšovat pseudoúčet. Teď je mi 18 a obchoduji na ostro. Můj kapitál jsou peníze, které jsem si asi od 10 let šetřil na auto. Počítám s tím, že o ně přijdu a na další budu muset vydělat, ale chci získat nějaké zkušenosti. Ty jsou podle mě zezačátku mnohem cennější, než vydělávání peněz (samozřejmě ideální je, když se daří obojí:) ). Budou mě totiž možná živit celý život.

Co jsem během těch pár ostrých obchodů stačil pochopit:

- nejdůležitější je čekat na správnou chvíli. Když se mi cokoliv nelíbí (třeba blízká S/R), není to obchod pro mě. Především otevírací cena často rozhodí celý plán. Když se tak stane, zapomeň na to, že bys vstoupil za jinou cenu ,než jsi plánoval. Párkrát jsem to udělal a vždycky ztratil, většinou dokonce díky posunutému vstupu větší částku, než jsem původně plánoval jako strop. Mám na obchodování celý život, tak proč někam spěchat. Nová příležitost přijde dřív, než na tu starou zapomeneš.

- pokud ti ujede vlak, nesnaž se ho dohnat, počkej si na další. V komoditním světě jezdí blízko za sebou a není nutné riskovat.

- je důležité dodržovat systém, kterému věříš (jeho backtesting je nezbytná věc) a nepřeskakovat za jízdy od jednoho k druhému.

- na papíře jsem často úspěšně obchodoval jen tak podle citu. Když se díváš na graf a svoje peníze máš v šuplíku, jde to docela dobře, ale jakmile jsou u brokera, je všechno jinak.

- ztráty jsou zezačátku mnohem cennější, než zisky. Neexistuje lepší motivace ke zlepšení, než sledovat, jak ti utíkají pod prstama několik let nabývané peníze jen díky tvé nedisciplinovanosti. Poté, co jsem během jednoho obchodu ztratil čtvrtinu účtu, jsem dosáhl významného zlepšení:)

Podle mě dřív než v 18 letech začít obchodovat nemůžeš, ale větší problém je, že musíš mít nějakou dobu slušný stálý příjem z jiné činnosti (zaměstnání, podnikání), jinak ti nikdo účet neotevře (můj účet je napsaný na matku).

Všechno co jsem napsal platí pro mě, ale nemusí to platit pro tebe:)

Hodně štěstí

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...
  • 1 year later...

×
×
  • Vytvořit...