Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Aktuální trhy, můj výhled a rámcový plán 10/2022

    Světové trhy jsou stále nejistější, inflace na maximech, konec války na Ukrajině v nedohlednu. O to důležitější je aktivněji přemýšlet, jak naložit s úsporami a kam směřovat hlavní pozornost v tradingu. Zde je můj aktuální rámcový plán včetně pozic, které nyní otevírám.

    Zhodnocování a vydělávání peněz na finančních trzích dělím do dvou skupin – aktivního tradingu a dlouhodobého investování.

    Aktivní trading dnes provozuji v mechanické podobě. Zaměřuji se na obchodování mixu strategií v portfoliích. A jsem přesvědčený, že význam aktivního tradingu se bude postupně zvyšovat. Doby, kdy stačilo držet SPY a vydělávat nadstandardní výnosy, se podle mého názoru hned tak nevrátí. Mé mechanické portfolio letos rozhodně pasivní držení indexu výrazně překonává, byť equity křivka se motá lehce pod nulou. Je to hlavně proto, že rok jsem začínal s portfoliem strategií zaměřených především na nákup akcií. Strategie nakupující akcie tak buď nemají letos žádné signály, nebo jsou ve ztrátě (hlavně ty mean reversion na dlouhou stranu). Mean reversion short vydělávají, ovšem spíš tak, že kompenzují dlouhou stranu. Mimochodem takto aktuálně vypadá equity křivka mean reversion short obchodované na mém velkém účtu (toto je teoretická výkonnost, ovšem live statistiky shortů mám letos obdobně dobré):

    image.png

    Letos krátkodobé shortování akcií skrz mean reversion strategie funguje opravdu velmi dobře.

    Byť bych si samozřejmě dokázal v rámci svého systematického tradingu představit letos celkově větší zisky, jsem s celým systematickým portfoliem spokojený. Kvalita strategií se z mého pohledu vždy projeví v krizi. A pokud portfolio postavené z větší části na krátkodobém nakupování akcií letos výrazně neztrácí, je to pro mě velmi dobré znamení. Postupně navíc přidávám do portfolia strategie, které vydělávají i na momentu. Viz popis vytváření momentum breakout strategií, o kterém jsem psal v posledním článku.

    V systematickém obchodování tak žádné zásadní změny nedělám a spíše se postupnými kroky posouvám vpřed. Jsem spokojený s tím, že letos portfolio výrazně neztrácí přesto, že jsem v něm měl většinu strategií nakupujících slabé akcie (mean reversion). Uvidíme, jak se vyvine konec letošního roku. V historii jsem zažil i období, kdy se většina ročních zisků vytvořila v průběhu jednoho či dvou měsíců.

    Své mechanické portfolio mám tedy stále postavené hlavně na mean reversion strategiích. Ty do velkého detailu popisuji v knize Od myšlenky k reálným obchodům. Zejména v bonusovém kurzu, který je ke knize bezplatně k dispozici a kde detailně popisuji pravidla mean reversion strategie (výše uvedená strategie, kterou obchoduji živě na svém účtu se od té popisované v bonusovém kurzu liší jen minimálně). Pokud systematické portfolio shrnu: mean reversion strategiím letošní kontext trhů z logiky věci úplně nesvědčí, na druhou stranu nevygenerovaly žádnou zásadní ztrátu a s přehledem překonávají index. O to větší očekávání od nich mám pro další období, kdy se trhy stabilizují.

    Co se celkových trhů týče

    V květnu jsem v analýze psal, že u SPX očekávám minimální pokles k 50% retracementu od covidových low a že tento pokles představuje ohromnou příležitost pro vytváření dlouhodobých akciových pozic.

    V minulém týdnu jsme se k avizovanému 50% retracementu v SPX podívali:

    image.png

    Osobně v trhu očekávám ještě další pokles minimálně o dalších cca 16 až 20 %. Tj. k hodnotám pod 3 000 v SPX.

    V tuto chvíli tak v rámci investičního portfolia držím většinu peněz v dolarech. Od jara jsem postupně nějaké pozice otevíral, nicméně stále mám větší část portfolia v hotovosti. Držím hlavně defenzivní dividendové tituly. Zejména akcie ze zdravotnictví, bank a akcie spojené s energetikou. Pozici vytvářím i v jednom technologickém titulu, který by mohl v budoucnosti zazářit. Ovšem pozici se snažím jistit sázkou na pokles u jiných technologických titulů. I tyto své obchody sdílím ve větší míře v Trading Roomu, kde jsem komentoval i svůj „technologický hedge“. Konkrétně držím PUT opce na strike 145 v Apple (expirace začátkem roku 2023). Ty jsem otevíral 12.8., nyní jsou již v penězích a generují v portfoliu nezanedbatelný příjem (na který se dívám hlavně jako na hedge technologických titulů).

    Tedy v rámci investic se snažím vstupovat zejména do amerických defenzivních dividendových titulů, jejichž cena se mi jeví atraktivní a které plánuji držet dlouhodobě.

    Na druhou stranu ale vnímám ještě potenciál trhu klesat a hledám způsoby, jak se zajišťovat.

    Jeden ze zajímavých způsobů hedge, který jsem otevíral tento pátek, se mi jeví skrz shortování evropských dividendových futures.

    Přímé shortování akciových indexů (nebo další nakupování PUT opcí) vnímám v současné době jako poměrně riskantní. Akciové trhy jsou nyní dost přeprodané a extrémně závislé na rétorice FEDu. Stačí třeba jen drobná zmínka o záměru nesnižovat dál výrazně úrokové sazby nebo o plánu nákupu dluhopisů (který již spustila britská centrální banka) a rázem zde budeme mít výrazný růst. Případný budoucí profit z krátké pozice se může kdykoliv velmi rychle vypařit.

    Osobně tak shortuji evropské dividendové futures (Eurostoxx 2023 dividend futures). Jsou to futures, které nereagují na růst nebo pokles ceny trhu, ale na změnu ve vyplácení dividend. Konkrétně těch v indexu Eurostoxx. Dividendy v Evropě hodně korelují s výnosy. A snižující se výnosy při blížícím se vyhlašování hospodářských výsledků bude podle mého názoru to, co bude tlačit na cenu níže.

    V tuto chvíli odráží Eurostoxx dividend futures pro rok 2023 pokles dividend oproti roku 2022 o cca 6 %:

    image.png

    Osobně očekávám, že pokles bude pro rok 2023 výrazně vyšší. Všichni si na vlastní kůži prožíváme v Evropě situaci s energiemi a sám situaci v evropských podnicích příliš optimisticky nevnímám. Červená linka z grafu Interactive Brokers tak zobrazuje úroveň, ze které jsem v Eurostoxx 2023 dividend futures short. Short bude tedy vydělávat v momentě, kdy evropské firmy začnou ohlašovat snižující se hospodářské výsledky a snižující se dividendy. Dobré z mého pohledu je to, že tento short může vydělávat i v situaci, kdy cena akcií začne růst (například kvůli rozhodnutí centrálních bank skončit se zvyšováním sazeb). Samozřejmě short v Eurostoxx dividend futures může prodělat. A to za předpokladu, že evropské firmy začnou vyhlašovat velmi dobré hospodářské výsledky a zvyšující se dividendy. Tato situace mi ale přijde výrazně méně pravděpodobná, než že ohlašované výsledky začnou být s nastupující zimou stále horší. Pokud jste zapojeni v Trading Roomu, tak technickou stránku věci (kontrakty, stop-loss atd.) diskutuji v této pracovní poznámce Trading Room, kde je tradičně možné k tématu i diskutovat.

    Celkové shrnutí

    V rámci svého systematické portfolia (moje hlavní činnost) obchoduji stále převážně mean reversion strategie ve spojení s long swingovými strategiemi v akciích. Aktuální vývoj v trzích mě utvrzuje v tom, že sázka na portfolia krátkodobých strategií je velmi perspektivní.

    Z pohledu dlouhodobých investic čekám s hlavní alokací peněz další pokles trhů. Zatím jsem investoval (menší část kapitálu) hlavně do defenzivních amerických dividendových titulů. Portfolio zajišťuji. Aktuální největší zajištění realizuji přes short Eurostoxx dividend futures.

    16.10.2022

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 3

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...