Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • +93 % za 3 měsíce – breakout systém na ES

    Přibližně před rokem jsem popisoval nasazení intradenního systému, který po spuštění inkasoval ztrátu za ztrátou. Nyní má za sebou už reprezentativnější vzorek 100 obchodů a tento rok generuje zisk za ziskem. Myslím, že princip dlouhodobého vydělávání na burze nelze demonstrovat lépe.

    První popis nasazení systému naleznete v článku Očekávání vs. realita obchodování. Jak se připravit? V něm jsem popisoval, že přestože při obchodování vždy podvědomě doufáme v to nejlepší, musíme se připravit na realitu. Která může vypadat třeba tak jako u mého systému. Přestože má systém super historické výsledky a obchodovaný edge dává smysl, po nasazení live se mu příliš nedařilo. Od spuštění prakticky ztrácel. A nejen v rámci první série cca 13 obchodů popisovaných v článku. Systému se nedařilo ještě několik měsíců. Equity křivka se započítanými komisemi a skluzem (tick na vstupu i výstupu) vypadala do poloviny roku 2019 takto:

    e-mini S&P breakout - začátek 2019

    Ten pohled vůbec není hezký. Zejména, pokud takový systém obchodujete jako nováček (třeba jste si jej koupili nebo pronajali), bez porozumění dlouhodobých pravděpodobností a podkapitalizovaně. Například s typickým účtem 10 000 USD, který se pro e-mini ES běžně doporučuje. V tom případě nyní čelíte drawdownu cca 45 % a ohromné nejistotě, jestli metoda funguje. Pokud jste tak již neučinili, pravděpodobně systém přestanete obchodovat.

    Přitom jak jsem ukazoval v nedávném vysílání zaměřeném na popis cesty tradera – dlouhodobým pravděpodobnostem nelze poručit, aby plynuly v konstantním složení. Máte-li systém s průměrným ziskem 150 USD/obchod, tak to neznamená, že tento zisk se bude dostavovat v každém jediném obchodě. Jde o dlouhodobý průměr. V praxi to znamená, že může přijít nejprve hodně ztrát a následně hodně zisků. Průměr se formuje za delší období – např. 100 obchodů. Sám dnes přemýšlím u strategií v horizontu let.

    Je tedy vždy extrémně důležité nastavit strategii správný risk management (například přidělený kapitál) a zejména obchodovat systémy v portfoliích. Protože pak nebudeme mít tendence vypínat to, co „vypadá, že nefunguje“ a necháme vyvinout dlouhodobé pravděpodobnosti.

    A jak vypadá tento sytém po přibližně 100 obchodech?

    Takto:

    e-mini S&P breakout - 2019

    Systém pookřál a volatilita je zvýšená (ještě, aby ne – jde o tzv. breakout volatility), a pokud bychom snesli loňský 45% drawdown, tak bychom letos inkasovali za první tři měsíce skoro 100% zhodnocení (po komisích a skluzech 93%):

    ES_breakout202003.jpg

    A tradičně – pokud se na equity systému podíváme z dlouhodobého pohledu, pak onen dramatický úvod na začátku roku 2019 vlastně vůbec tak dramaticky nevypadá:

    e-mini S&P breakout - dlouhodobé výsledky

    Co uvedené demonstruje?

    Základním bodem pro zvládnutí úspěšného obchodování je rozumět dlouhodobým pravděpodobnostem a zejména tomu, jakou volatilitu můžeme ve výsledcích obchodování očekávat. Uvedený 45% drawdown na hypotetickém desetitisícovém účtu je statisticky zcela očekávatelný – byť to tak z dlouhodobého backtestu vůbec nemusí vypadat.

    Strategie je potřeba obchodovat v portfoliích. Protože jen tak se dají rozumně přestát období, kdy se strategii nedaří (a taková období budou mít všechny strategie). Například nyní, ve zvýšené volatilitě plné dramatických poklesů akciových indexů, mi samozřejmě nevydělávají swingové systémy nakupující akcie (které ale mají krásně vyděláno z předcházející let). Příliš mě to ale nestresuje, protože žně mají například právě breakout systémy těžící z vysoké volatility.

    Volatilita strategie musí odpovídat velikosti účtu. Například popisovanou strategii v ES sám neobchoduji s alokací 10 000 USD, ale výrazně vyšší. Zde je extrémně důležité rozumět metrikám typu sharpe ratio. Viz Vyhodnocování obchodních systémů z pohledu dostupných metrik. Skutečně výnosy generujeme podstupovaným riskem a ten je třeba řídit. Jistě, pak nebudeme dosahovat zhodnocení 100 % za pár měsíců, ale budeme schopni strategie obchodovat dlouhodobě.

    Při obchodování strategií se musíme pídit po dlouhodobých risk profilech systémů a dobře rozumět tomu, co zvládneme obchodovat a co nikoliv. To, co v tradingu můžeme kontrovat, je risk. Pokud ten budeme mít rozumný, tak se výnosy dostaví. Spousta obchodníků naskakuje do systémů jen proto, že se jim daří poslední dobou. Třeba zrovna tak, jako mému ES systému. A pak jsou překvapeni, že jim takový systém třeba i vymaže účet. Proto jsem přesvědčený, že je lepší začít s pomalejšími swingovými systémy, které vyučuji např. ve workshopu swingového obchodování, zocelit psychiku a skutečně akceptovat všechny principy tradingu. A teprve následně se vrhat do agresivnějších a rychlejších přístupů. Intradenní breakout systémy mají jednoznačně místo v našem arzenálu strategií, ale jak vidíte, dokáže to být jízda. Na druhou stranu jde o strategie, které dobře dokáží vytěžit období s vysokou volatilitou, které není pro akciová portfolia nejpříznivější.

    8.3.2020

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i při správě většího externího kapitálu.

    • Líbí se 3

    Sdílíme, co nám samotným funguje.
    7 výukových lekcí.

    Jak reálně uspět v tradingu?

    Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Praktický návod, jak v trzích získat šanci vydělávat stovky tisíc až miliony dolarů ročně bez vlastního kapitálu a nutností trávit denně hodiny před počítači (bez práce to ale nepůjde).

    >> Získat kurz zdarma <<

    Další články na toto téma

    Milionové intradenní portfolio

    V článku Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze jsem zmínil, že sám plánuji začít na futures účtu Darwinex Zero obchodovat „milionové portfolio“ – strategie využívající poskytnutý virtuální kapitál milion dolarů. Vše mám nyní rozchozeno a zde je popis plánu vycházejícího z otevřené strategie publikované na Finančníkovi. Živé výsledky, backtesty, odhady výdělků z podílů na zisku.
    Strategie pro milionové portfolio
    Coby základ pro portfolio jsem použil strategii intradenního breakoutu, kterou na Finančníkovi komentuji poslední měsíce. Strategii jsme vyvinuli v Trading Room, kde je stále k dispozici v plně otevřené podobě (kód naleznete po přihlášení do Trading Room zde). Osobně strategii obchoduji v nepatrně upravené podobě, abych neměl na Darwinexu vysokou korelaci s ostatními obchodníky z Finančníka.
    Dosavadní živé výsledky strategie
    Po vyvinutí strategie v Trading Room jsem ji osobně nasadil živě na amerických ETF (coby profesionální obchodník mohu obchodovat tickery SPY, QQQ, IWM, DIA, GLD – což jsou přesně ty, na které  jsem strategii pustil).
    Strategii jsem nasadil živě v rámci svého portfolia. Od dubna mi do 5. 7. 2024 vydělala zatím cca 7 500 dolarů (po všech poplatcích). Takto vypadá equity křivka mých obchodů u Interactive Brokers:

    Aplikace strategie na futures
    Strategie je plně mechanická a není problém ji aplikovat na různé trhy. V rámci milionového portfolia futures trhů mě láká větší možnost diverzifikace. Strategii jsem proto u Darwinex Zero spustil na futures trzích: Zlato (GC), Stříbro (SI), Ropa (CL), Dow Jones (YM), Russell 2000 (RTY),E-mini S&P 500 (ES), Nasdaq 100 (NQ), Bitcoin (MBT).
    Všechny níže uvedené testy obsahují komise 10 USD/RT (více než se platí u Darwinex Zero) a slippage 2*velikost trhu. Risk je nastaven na úroveň 1 %/obchod. Počáteční účet milion dolarů (tedy to jsem získal v rámci Darwinex Zero).
    Backtest portfolia za období 1. 4. 2024 do dnešní doby (tedy období plně „out of sample“, protože jsem strategii sám již obchodoval živě na ETF účtu) vypadá následovně:

    Graf vypadá velmi povzbudivě, protože na první pohled vypadá equity křivka (černá linka) podobně jako mé živé obchodování (jsou tam pochopitelně odlišnosti, protože mé živé portfolio je složené z výrazně méně trhů). A samozřejmě vydělává mnohem agresivněji, protože na svém živém účtu riskuji méně, než 1 % účtu na obchod. Šedá linka udává výkonnost benchmarku (držení S&P 500).
    Rámcový business plán s milionovým portfoliem
    Důvodů, proč portfolio na Darwinex Zero spouštím, je několik. Jednak z edukativních důvodů, abych ukázal, jak snadno lze recyklovat jednou vytvořenou mechanickou strategii. To, co si vytvořím pro svůj vlastní trading, mohu snadno aplikovat dalšími směry a vydělávat násobě více.
    Druhým důvodem je získávání zkušeností s agresivnějším futures portfoliem. Vytvořené strategii věřím (jinak bych ji nenasazoval živě), ale určitě bych ji takto agresivněji nenasadil na vlastní milion dolarů.  A přitom je to právě obchodování samotné, které přináší inspiraci na rozvoj a vylepšování.
    A bezpochyby je mým cílem s milionovým portfoliem vydělat reálné peníze. A už jen skrz automatické alokace to  nemusí být zanedbatelné. Pokud do kalkulačky Darwinexu Zero zadám například hodnoty odpovídající rámcově posledním měsícům vývoje strategie:

    Pak mi kalkulačka vrací virtuální alokaci 110 000 euro.
    Alokace mohou být až tři současně. Dokáži si představit, že by portfolio získalo alokaci 300 000 euro. Pokud by další měsíc při takové alokaci vytvořilo profit 10 %, pak by má výplata (15 % ze zisku) byla 4 500 euro. To už nejsou zanedbatelné peníze. Paušální poplatek za vedení tohoto účtu (38 euro) mi vůči tomu přijde jako adekvátní risk. A to ani nezmiňuji, že alokace díky externím investorům mohou být výrazně vyšší (viz Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze).
    Šance milionového portfolia
    Pochopitelně netuším, jaké výsledky bude portfolio generovat do budoucna. Takto ale vypadá backtest od roku 2020 (stále započítané komise, 2xtick pro slippage):

    Přehledněji vypadá equity v logaritmickém měřítku:

    Se započtenými poplatky a skluzy backtest indikuje roční zhodnocení +63,7 % při max. drawdownu -21,44 %. Sharpe ratio 1,63.
    Růst equity křivky je stabilní a minimálně na virtuálním účtu Darwinex Zero mohu zkusit spekulovat na další pokračování, které mi tak při minimálním risku (měsíční poplatek) může přinést zajímavé reálné profity.
    A byť strategie nemusí vydělávat v budoucnu tolik jako v backtestu, působí v portfoliu solidně diverzifikovaně. Takto vypadá korelace drawdownů jednotlivých futures trhů:

    Způsob obchodování milionového portfolia
    Nejlepší mi na milionovém portfoliu přijde, že reálně nemusím s jeho obsluhou trávit žádný čas. Jednou vytvořenou mechanickou strategii lze převést k jakémukoliv brokerovi, který automatizované obchodování podporuje.
    Osobně jsem jen upravil Python skripty a pustil je na Darwinex Zero. Na Finančníkovi tyto skripty poskytnu v otevřené podobě v Trading Room ve vláknu Milionové portfolio bez rizika (přibližně za měsíc,  nejprve chceme dokončit autotrader vypisující opční spready, který zde bude také volně k dispozici - viz rámcový plán popsaný v článku Shrnutí vývoje obchodování na Finančníkovi – update 2024/5). Pro mechanické obchodování podobného portfolia by tedy na Finančníkovi neměly existovat jakékoliv překážky. Je ale třeba počítat s tím, že každý trader by si měl obchodní plán trochu upravit tak, aby výsledky nebyly silně korelované. V takovém případě poskytuje alokace Darwinex Zero jen jednomu obchodníkovi (proto sám obchoduji systém s modifikovanými parametry).
    Proč se pouštět do futures, když existují CFD?
    Ohromnou výhodou řešení od Darwinex Zero je, že obchodování probíhá na futures – tedy burzovních trzích (CME). Stejnou nabídku jsem nikde nenašel a považuji ji za velmi dobrou.
    Futures coby burzovní produkty mají nesporně lepší charakteristiky než CFD. To jsou sice také deriváty, ale neburzovní. V praxi to znamená, že u každého brokera jsou „trochu jiné ceny“, ale také i to, že vám market marker tak říkajíc vidí do karet a je větší šance, že budete vyplněni např. na stop-lossu, který v burzovním trhu zůstane nezasažen. Sám obchodování portfolia na CFD testuji a se zasahováním stop-lossu je to skutečně problém. Průběžně o tom reportuji v Trading Room. Už mnohokrát se mi stala podobná situace:

    V burzovním trhu SL vydržel, na CFD byl vyplněn. Ostatně velkým důkazem je i equity křivka portfolia. Tam, kde jsem na svém živém účtu s ETF ve velmi solidním profitu, jsem v CFD v drawdownu.
    Tedy moje zkušenost je zatím taková, že rozhodně se vyplatí investovat čas do rozjetí podobně diverzifikovaného portfolia na futures (nebo ETF, pokud je můžete obchodovat) než na CFD. I když na CFD jsem ještě hůl nezlomil – nově budu testovat taktiku, kdy stop-loss nebudu zadávat do trhu, ale pozici budu ukončovat market příkazy poté, co trh protne úroveň určenou pro výstup.
    Další plány s milionovým portfoliem
    Jak je vidět výše, intradenní strategie postavená na absolutním momentu funguje poměrně univerzálně na mnoha trzích. Výčet, který jsem uvedl výše, není definitivní. Do portfolia lze řadit i další trhy.
    Strategie, kterou jsme v Trading Room vyvinuli, je jednoduchá a o to větší důvěru v ní mám.
    Stále jsou zde ale typické limity intradenních strategií – především vyšší poměr nákladů (komise, slipy) k ziskům. Postupně bych tak chtěl breakout model diverzifikovat i k delšímu držení pozice (přes noc). A právě v tomto vnímám velkou výhodu virtuálního účtu u Darwinex Zero. Coby trader mohu na maximum obchodovat něco, co nemusí být „dokonalé“, neriskovat vlastní peníze, ale mít šanci na solidní profity. A především získávat z obchodování zkušenosti a těmi pak obchodování posouvat dále.
    Pokud se chcete do podobného projektu pustit se mnou, zde jsou základní odkazy:
    Otevřené kódy breakout strategie Kódy strategie pro aplikaci na futures trzích (kód pro TradeStation, kde lze strategie snadno testovat a upravovat). Vlákno, v rámci kterého publikuji v otevřené podobě Python skript, se kterým milionové portfolio sám obchoduji. Pokud nejste v Trading Room zapojeni, můžete se registrovat zde.

    Obchodování intradenních breakoutů – ETF vs. opce vs. e-mini futures

    Stejnou strategii lze obchodovat pomocí různých finančních nástrojů. S odlišnými výsledky a nároky na kapitál. Zde je srovnání výkonnosti na příkladu intradenní breakout strategie obchodující akciový index S&P 500 s využitím ETF, opcí a futures.
    První měsíce 2024 probíhají na Finančníkovi stále ve znamení práce na intradenní breakout strategii a její nasazování do trhů skrz různé finanční nástroje. Samotnou intradenní breakout strategii jsme vyvinuli krok za krokem v Trading Room (finální kód je v Trading Room pro všechny účastníky v otevřené podobě k dispozici zde) již v březnu. Jde o plně mechanickou strategii, kterou není problém automatizovat.
    Osobně jsem strategii nasadil na své účty živě v dubnu 2024. Nepatrně jsem si přizpůsobil publikovaný kód a na hlavním účtu strategii obchoduji s využitím ETF trhů a na výsledky si zatím  nemohu stěžovat. Takto vypadá má živá equity křivka od spuštění systému:

    Strategii jsem postupně nasadil na různé akciové indexy (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Russell 2000), zlato a nově i bitcoin (přes ETF). Od spuštění mi přes konzervativní risk management (přeci jen jsem ve fázi testování strategie) vydělala přibližně 10 000 dolarů. Ve strategii riskuji 300–400 dolarů na obchod (risk postupně zvyšuji).
    ETF jsou de facto akcie sledující různé trží segmenty, indexy, komodity atd. Například ticker SPY se pohybuje podobně jako akciový index S&P 500. Obchoduje se stejně jako akcie, a velmi jemně se tak dá pracovat s riskem (obchoduji například „122 akcií SPY“, abych riskoval 300 dolarů ke stop-lossu). Nevýhodou je, že ETF, stejně jako jiné dražší akcie, váží dost kapitálu. Konkrétně SPY se pohybuje kolem ceny 540 dolarů za akcii. Pokud chci nakoupit 122 akcií, pak pozice vyžaduje 65 880 dolarů. I s využitím intradenního marginu (Interactive Brokers požaduje 25 % kapitálu) je potřeba 16 470 dolarů. K tomu všemu nejdou ETF typu SPY v Evropské unii na běžných retailových účtech kvůli regulaci obchodovat. Samotného se mě to netýká, protože obchoduji se statutem profesionálního obchodníka s větším kapitálem, ale pro běžné tradery na Finančník.cz představují přirozeně obě zmíněná omezení (regulace a potřeba vyššího kapitálu) zásadní překážky. Reálně breakout strategii na menších retailových účtech s využitím ETF obchodovat nelze.
    Proto jsme v Trading Room začali rozvíjet obchodování stejné strategie přes jednoduché opční taktiky. Nakupujeme Call nebo Put opce, které legislativně není problém v EU obchodovat ani v trzích typu SPY. Opce jsou přitom levné a reálně lze obchodovat strategii na účtu s pár tisíc dolary (osobně strategii s opcemi v rámci testování obchoduji s účtem 10 000 dolarů).
    A ukazuje se, že obchodování strategie skrz opce může být pro retailové obchodníky skutečně velmi zajímavé. A pokud sami máte vyvinutou strategii například na trhu SPY nebo QQQ a nemůžete ji kvůli kapitálu obchodovat, zvažte opce. Zde je konkrétní srovnání.
    Toto je výkonnost intradenní breakout strategii v přesně té podobě, jak jsme si ji vyvinuli v Trading Room. Jde o aplikaci na trh SPY, komise jsou zahrnuty. Strategie obchoduje long i short, jeden obchod denně. Takto vypadá souhrnná backtestová výkonnost za poslední dva roky:

    Testujeme v programu TradeStation. Pro něj jsme v Trading Room vytvořili workflow, které nám umožňuje převést výsledky backtestů z TradeStation do formátu pro opční backtester:

    A následně jsme v našem workflow schopni otestovat, jak by stejné vstupy vypadaly při nákupu 0TDE call/put opce v momentě breakoutu. Takto vypadá finální equity křivka při aplikování komisí 2 USD/vstup a 2 USD výstup:

    V případě opčního backtestu je aplikován stejný position sizing jako u ETF v TradeStation – zisky nejsou reinvestovány a riskuje se 300 dolarů/obchod.
    Na první pohled je pak vidět, že skrz opce stejná strategie vydělala o 10 % více než v případě obchodování na ETF. A navíc:
    Strategii lze obchodovat na EU retailovém účtu. Strategii lze reálně obchodovat na malém účtu. Backtest pracuje s riskem 300 dolarů/obchod a strategie má maximálně jeden obchod denně. Při účtu 10 000 dolarů se tak riskují 3 % na účet. Za 300 dolarů lze přitom běžně otevřít i několik SPY opcí na strike cenách, se kterými pracujeme. V případě obchodování s opcemi máme předem absolutně definován risk. Ztratit můžeme jen tolik, kolik za opci zaplatíme. A přesně tolik kapitálu je na obchod vyžadováno (tedy cca 300 dolarů). U opcí nehrozí scénář, že trh zasáhne intradenní stop-loss, pozice je ukončena a následně se trh vydá  ve směru původního breakoutu. Protože opci nakoupíme a držíme celý den bez ohledu na vývoj trhu. Tedy u menších účtů představují z mého pohledu a dosavadních zkušeností 0TDE opce pro intradenní strategie zajímavou alternativu.
    A co futures? Strategii na akciové indexy lze obchodovat i s využitím mikro a mini futures. A to i na menších účtech. Například s využitím mikro S&P 500 (ticker MES), které se obchoduje v objemu 5x akciový index.
    S použitím tohoto trhu vypadá srovnatelná equity křivka (s aplikovatelnými komisemi) následovně:

    Celkový zisk je 8 235 dolarů vs. 11 346 dolarů u opcí vs. 10 204 dolarů u ETF (ve všech testech jsou aplikovány komise účtované Interactive Brokers).
    S využitím mikro futures je tak intradenní strategie také obchodovatelná, ale minimálně v aktuálních podmínkách bude na menších účtech vydělávat méně než s použitím opcí či ETF. Je to dané jednak vyššími komisemi a pak hrubším zaokrouhlováním kontraktů pro dosažení příslušného risku (zejména ve srovnání s ETF).
    ETF vs. opce vs. e-mini futures – shrnutí
    Nasazení 0TDE pro breakout strategie se v tuto chvíli jeví jako velmi perspektivní. Na druhou stranu je pravda, že 0TDE jsou na indexech v plnohodnotné podobě jen poslední cca 2 roky, trh se bude vyvíjet a strategii nelze testovat s delší časovou historií. Patrně bude vhodné do strategie zapracovat dodatečné filtry, které nebudou strategii obchodovat v době extrémně vysoké implicitní volatility (kdy budou opce na nákup hodně drahé). Mně osobně dává velký smysl kombinovat breakout ještě s výpisy 0TDE vertikálních spreadů v době, kdy je nižší pravděpodobnost breakoutu. Tuto část strategie bych rád spustil na svém účtu během cca dvou měsíců.
    Druhou rozumnou variantou pro intradenní breakout strategie jsou bezesporu e-mini futures. Rozumnější se mi ale jeví pracovat s trochu větším účtem (nižší desítky tisíc dolarů) a využívat nikoliv mikro, ale mini kontrakty, které mají podstatně výhodnější komise.
    Jak opce obchodovat automatizovaně?
    Je pravda, že v retailovém světě není automatizace opčních obchodů tak běžná jako s futures či akciemi. Sami v Trading Room používáme vlastní Python skript, který je pro všechny členy skupiny k dispozici zdarma v otevřené podobě. Naleznete jej zde. Skript průběžně aktualizujeme a v tuto chvíli umí například inteligentně uzavírat pozice „lovením prémia“, obchodovat najednou více trhů (sám s ním obchoduji breakouty s použitím opcí na SPY a QQQ) a reportuje obchody na mobilní telefon. V plánu nejbližších týdnů je rozšířit skript i o obchodování výpisů spreadů v době, kdy trhy nemají tendenci trendovat. Každopádně postavit si jednoduchou automatizaci na opční obchodování není zas tak složité a na Finančníkovi můžete v tomto směru získat vše potřebné. 0TDE pak mohou být nástroj, který může i do systematického portfolia přinést další kousek diverzifikace.

    Day trading breakoutů s 0TDE opcemi – extra páka s limitovaným riskem

    Preferujete malé stop-lossy, ale současně nechcete být vyhazováni na malých korekcích trhů? Láká vás dosahovat vyššího ročního zhodnocení? Podívejte se, jak může vaše intradenní obchody posunout exekuce na opčním trhu.
    Obsah:
    Hledání edge day trading strategie Stavba day trading systému na nalezených pravděpodobnostech Limity běžného stop-lossu v praxi Alternativní risk management s využitím 0TDE opcí
      V Trading Room se poslední týdny intenzivně věnujeme vývoji breakout strategií pro intradenní obchodování indexů tak, aby jimi všichni zapojení obchodníci mohli obohatit své převážně momentum a mean reversion portfolio.
    Práce to není málo, ale úsilí začíná přinášet ovoce. Začali jsme obecným hledáním silných edge, na kterých lze stavět jednoduché systémy.
    Hledání edge day trading strategie
    Pro hledání edge používáme Google Colab, skrz který jsem nasdílel „edge finder“. Prostředí, ve kterém sám hledám obecné tržní tendence zvyšující šance na situace, které budou vyhovovat zamýšlenému obchodnímu systému. V případě strategií obchodujících intradenní breakout to jsou například silné trendové dny. Myšlenky zkoumáme bez konkrétních vstupů, jen z pohledu pravděpodobností určitého price action kontextu. Podobný přístup vnímám jako důležitý proto, abychom hned na začátku stavby systému nepreferovali přeoptimalizované kombinace vstupních a výstupních podmínek.
    V edge finderu hledáme jen obecné tendence. Má určitá kombinace kontextu vliv na to, jak se bude trh vyvíjet následující den? Pokud ano, vidíme například výrazně zvýšenou pravděpodobnost výskytu trendového dne vůči běžnému průměrnému dni. Jeden z vyhlídnutých edge vypadá například takto:

    Sledovaný kontext vede k výrazně zvýšené pravděpodobnosti, že následující den dojte k trendovému dni. Přesně to, co potřebujeme pro kvalitní breakout systém.
    V Trading Room můžete edge finder stahovat v tomto postu: https://www.financnik.cz/forum/topic/5064-hledani-edge/?do=findComment&comment=319033 (link bude fungovat jen do doby, než breakout edge dozkoumáme, pak se vrhneme na další oblasti a toto vlákno bude staženo).
    Nalezení silného kontextu pro breakout systémy je z mé zkušenosti klíčové. Samotný breakout je triviální a bude mít pravděpodobně nějakou podobnou formu:

    S tím, že breakout pásma počítaná pomocí ATR (nebo jiného způsobu výpočtu volatility) se nemusí časovat z otevírací ceny, ale třeba z ceny po určité době obchodování. Osobně jej ale časuji právě z otevírací ceny tak, abych mohl využívat své workflow vývoje intradenních systémů.
    Pokud bychom ale takový breakout obchodovali úplně každý den, nebude přístup funkční. Obchodů bude hrozně moc a průměrná velikost zisku příliš nízká na to, aby pokryla komise.
    Je tak potřeba breakout časovat do vybraného kontextu.
    V Trading Room jsme ve vláknu hledání edge identifikovaly dva takové silné kontexty.
    Stavba day trading systému na nalezených pravděpodobnostech
    Jakmile máme kontext, přichází na řadu stavba konkrétního obchodního systému. Intradenní systémy testuji sám nejčastěji v TradeStation, byť vše pak obchoduji skrz svůj autotrader v Interactive Brokers.
    A takto může vypadat skoro hotový systém, jehož kód vychází z nalezeného kontextu a který naleznete v podobě otevřeného kódu v  Trading Room zde.

    Jde o aplikaci breakout logiky na trh S&P 500 skrz ETF SPY. V praxi sice tento ticker většina obchodníků využívat nebude, protože jej v EU není možné obchodovat na retailových účtech, ale v Trading Room máme k dispozici portfolio tester pracující s akciemi, a proto testujeme strategie na ETF. Následné obchodování systému s využitím e-mini futures vypadá velmi podobně, plus navíc plánujeme breakouty obchodovat skrz opce – viz dále). Zobrazená výkonnostní křivka zahrnuje běžné komise a obchody jsou prováděny long i short. Navíc princip funguje na všechny další běžné indexy a trhy jako ropa a zlato.
    Limity běžného stop-lossu v praxi
    Nalezený edge mě osobně motivoval natolik, že jsem si systém trochu upravil a nasadil skrz svůj autotrader živě. Pochopitelně s menším riskem, abych myšlenku nejprve určitou dobu v trzích testoval. Konkrétně jsem tomuto edge alokoval 300 dolarů na stop/loss a obchoduji několik akciových indexů. Tedy pracuji s riskem, který je vhodný i pro menší účty.
    A takto dopadl hned první obchodní den systému (obchody jsem prováděl na ETF typu SPY, QQQ a DIA proto, že je to jednodušší pro můj současný autotrader a coby profesionální obchodník mám k těmto trhům přístup).

    V první obchodní den systému jsem ve čtvrtek 4. 4. 2024 chytl v S&P 500 plný stop-loss (aby se následně trh otočil a pádil směrem původního breakoutu), v Nasdaq 100 (ticker QQQ) byl pak zisk 1 933 dolarů a v Dow Jones (DIA) byl zisk 2 084 dolarů.
    Nestává se mi to často, ale zde se tedy spuštění vysloveně povedlo. Jednak proto, že jsem vydělal trochu peněz, shortováním akcií jsem si zajistil své dlouhé pozice v momentum strategiích, dále proto, že ztrátový obchod vysloveně nahrál k tomu, kam plánuji v Trading Room systém posouvat – k exekucím skrz 0TDE opce.
    Ztrátový obchod vypadal totiž přesně tak, jako to potěší nejméně – S&P 500 doklesal k úrovni pro breakout short a systém vstoupil do krátké pozice. Těsně poté se trh obrátil a dostoupal k hranici stop-lossu. Ten zasáhl, chvíli šel do strany a pak přišel sešup, ve kterém by pozice vydělala pěkný peníz:

    Příliš přitom nezáleží na tom, kde je stop-loss umístěný. Podobné situace se budou stávat vždy.
    Alternativní risk management s využitím 0TDE opcí
    Existuje lepší cesta risk managementu při day tradingu?
    Ano a dokonce velmi elegantní. V Trading Room pracujeme na řešení, kdy budeme podobné situace obchodovat skrz 0TDE opce. Podrobně jsem se jim věnoval v článku Opce – jak je obchodovat systematicky. V něm jsem ukazoval, jak mohou vypadat samostatné opční strategie (např. mechanické výpisy opčních spreadů). Těm se také plánuji věnovat, ale 0TDE opce můžeme využít i pro směrové obchody.
    Konkrétní opční pozice budu ještě v Trading Room zkoumat, ale začít můžeme i nákupem samotných opcí. Call pro long breakout a Put pro short breakout. Na myšlenku mě přivedl trader Petr Komínek, který breakouty obchoduje již mnoho let (mj. je prezentoval i na našich konferencích).
    Co se stane, když místo 300 dolarového stop-lossu použiji například ATM opce v hodnotě 3 % účtu, který má počáteční kapitál 10 000 dolarů? U obchodů riskuji stejně (300 dolarů na 10 000 účet), ovšem opce má tu výhodu, že její platnost nekončí zasažením stop-lossu. 0TDE opce vyprší až na konci dne. V našem případě obchodu SPY by tak pozice realizovala krásný zisk bez ohledu na ten dočasný růst trhu (a SPY opce lze obchodovat i na malých retailových účtech v EU).
    Jak by vypadal konkrétní dlouhodobější výsledek systému? Na odpověď můžeme povolat backtester a zde je výsledek. Pokud bych obchodoval breakout systém na trzích SPY a QQQ, long i short, tak od poloviny roku 2022, kdy se 0TDE opce začaly naplno obchodovat, by můj účet vypadal následovně (komise 1 USD na obchod započítány, graf je v logaritmickém měřítku):

    Počáteční účet 10 000 dolarů by byl za necelé dva roky na úrovni 82 833 dolarů! To je nárůst o 728,33 %! A pokud máte větší účet a můžete si dovolit obchodovat SPX opce, pak je zhodnocení ještě  zajímavější.
    Risk je přitom stále naprosto jasně definován – 3 % na obchod. Při nákupu opcí je risk zcela jednoznačný. Riskujeme vždy přesně tolik, kolik za opci zaplatíme a nikdy nemůžeme ztratit více.
    Tato propozice se mi velmi líbí, už jen proto, že automatizace nákupu jednoduché opce je triviální. Byť věřím, že se nám v rámci dalšího testování může podařit vstupní logiku skrz opční kombinace ještě vylepšit.
    Pokud s breakout strategiemi pracujete, pak rozhodně doporučuji možnost exekucí skrz 0TDE opce otestovat.
    A pokud vás intradenní breakout strategie lákají, pak doporučuji se nyní zapojit do Trading Room, kde zkoumání této oblasti získává právě nyní na síle. V nejbližších týdnech:
    Budeme dál ladit samotný breakout systém a budu asistovat v dotazech pro dotažení šablony, kterou jsem poskytl. Pustíme se do výkladu opcí a ukáži, jak systémy s 0TDE opcemi backtestovat. Vytvořím jednoduchý Python autotrader, který bude umět automatizovaně obchodovat breakout signál skrz opce obchodované u Interactive Brokers a budu jej sdílet v otevřené podobě. A to vše mimo běžného provozu, který v Trading Room probíhá (viz Jak se na Finančníkovi naučit obchodování na burze – update 2024). Upozornění: vývoj breakout strategie neprobíhá formou kurzu, ale formou postupných zápisků publikovaných jednou za týden až dva. Do Trading Room se můžete přihlásit na adrese https://tri.financnik.cz/tradingroom.
     
×
×
  • Vytvořit...