Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodování cizích strategií. Proč většina začínajících obchodníků nakonec ztratí peníze?

    Po prvních neúspěších s vlastním tradingem zkouší řada obchodníků na burze vydělat cestou pronájmu cizích strategií. Na co si dát ohromný pozor, abyste neprodělali i zde?

    Základní myšlenka pronájmu cizích obchodních strategií zní lákavě. Využijeme know-how někoho zkušenějšího, jehož obchodování budeme za určitý poplatek následovat. Ceny za pronájem jedné strategie se pohybují v rámci desítek až stovek dolarů měsíčně, což je často částka, kterou jinak samostatní obchodníci platí za software a data. Z tohoto pohledu se tak pronájem strategie může jevit jako dobrá cesta.

    Bohužel z mé zkušenosti většina obchodníků touto cestou nevydělá.

    Proč tomu tak je?

    Základní problém vidím ve faktu, že pro úspěšné obchodování cizích strategií bychom měli tradingu rozumět pomalu úplně stejně jako při obchodování vlastních strategií.

    Pronájem strategií je tvrdý business a jako v celém tradingu se ani zde bohužel nehraje v bílých rukavičkách. Naopak. Nepoučený začátečník má vysoké šance, že narazí spíše na neseriózní nabídku než na dobrý deal. Stejně jako je tomu při výběru brokerů, edukátorů, softwarů atd.

    Je třeba si uvědomit, že když někdo pronajímá strategie, tak to neznamená, že je zkušený. Velmi často jde o asertivní začátečníky, kteří prostě nemají zábrany nabídnout své výtvory ostatním. Ostatně velmi často mohou nabízet své strategie anonymně nebo pod vymyšleným nickem. Jakmile se strategie propadne do hlubokého drawdownu, svůj účet si zruší a obratem začnou nabízet jinou strategii pod jiným jménem. Bohužel toto se děje i pod hlavičkou velkých společností, které pronájem strategií za poplatek zprostředkovávají.

    Možná si říkáte, že obranou je vybírat takové strategie, kterým se již delší dobu v trzích daří. Jenže potíž je v tom, že bez hluboké a detailní znalosti obchodovaných principů nikdy nebudeme vědět, jestli obchodník prostě jen neměl štěstí a zatím se mu nevyhýbala černá labuť. Některé obchodní principy fungují skutečně tak, že roky můžete obchodovat s vysokou úspěšností, aby trh následně vymazal nashromážděné profity během jediného dne. Podrobně jsem se tomuto věnovat v článku Krach účtu i přes 83% úspěšnost strategie. Jak to?

    Určitě je tak dobré pronajímat si strategie od obchodníků, kteří nevystupují anonymně a můžeme snáze ověřit jejich odbornost a zkušenosti. Co nejvíce je potřeba se zajímat o risk management strategie. Jak je risk řízen? Je používán stop-loss? V historickém backtestu strategie je dobré sledovat výkonnost strategie v době výraznějších turbulencí trhů, které strategie obchoduje. Ale bohužel toto již začíná vyžadovat odborné znalosti, které jsem zmínil v úvodu článku.

    Zdaleka největší úskalí, na které budete při hledání strategií k pronájmu narážet, je ovšem otázka přehnaně optimistického očekávání. Pronajímatelé/prodávající strategií se vždy budou snažit vykreslovat své produkty tak, aby byly komerčně lákavé pro nejtypičtější klienty – začínající tradery. Ti vesměs chtějí vydělat co nejvíce a příliš se nestarají o risk. Vždy sáhnou po strategiích s vyšší výkonností a pronajímatelé se tak předhánějí v tom, jak vysokou jim nabídnou. Samozřejmě za cenu zvyšování risku.

    Na burze skutečně neexistuje způsob, jak vydělávat hodně bez toho, aniž bychom hodně riskovali. Pokud by šlo dlouhodobě vydělávat 100 % p.a. s riskem maximálně 10–15 % drawdownu, tak by nejlepší hedgové fondy světa nevydělávali v řádech nižších desítek procent ročně. V tomto ohledu je opravdu třeba odhodit růžové brýle a přemýšlet.

    Podívejme se například na poměrně dobře vypadají strategii FUTURES CME-NYMEX nabízenou na collective2.com:

    Strategie Futures CME-NYMEX na collective2.com

     Strategie je obchodovaná devět měsíců a za tuto dobu vytvořil autor zhodnocení 138 %. Signály ze strategie je možné následovat za 400 dolarů měsíčně. 138 % za 9 měsíců zní fantasticky. Jenže je potřeba se dívat na risk. Jen za dobu obchodování prošla strategie drawdownem 36,4 %. Tedy účet pokles o třetinu. To pro řadu obchodníků může znít jako risk, který jsou ochotní akceptovat. Jenže takový pokles určitě nebude do budoucna maximální. Jak je možné vyčíst ze statistik publikovaných na stránce s popisem systému, autor používá různou páku – od průměrné pětinásobné až k 41:1 v době zvýšené volatility, kdy se v trzích hodně exponoval (a hodně vydělal, což se ale do budoucna nemusí vždy podařit). Bez podrobnějších znalostí dlouhodobější výkonnosti lze maximální drawdown jen těžko odhadovat. Z mé zkušenosti může mít ale podobně nastavený money management nejvyšší drawdown i 70 %. Protože právě podstupovaný vysoký risk umí generovat vysoké výnosy. Doporučený kapitál pro strategii je 120 000 dolarů. A teď si představte, že podobnou strategii začnete s podobným kapitálem obchodovat jako jedinou na svém účtu, budete očekávat zhodnocení 100 %, ale místo toho se dostaví 50% drawdown. Absolutní většina obchodníků v takový moment obchodování strategie ukončí, aby uchránila „alespoň zbytek kapitálu“. A vsadím se, že by tak učinil i autor strategie, pokud by ji obchodoval živě. Jenže on ji s největší pravděpodobností obchoduje jen na paper účtu. Konkrétně u collective2.com se to pozná tak, že nemá vyplněnou kolonku „Trade own-system certification“:

    pronajem-TOS.jpg

    A samozřejmě paper účet snese jakýkoliv drawdown.

    Strategie FUTURES CME-NYMEX ale nemusí být špatná. Problém je v nastaveném risk managementu. Pro drtivou většinu obchodníků by bylo výhodnější ji obchodovat s mnohem nižší pákou, tedy s mnohem vyšším účtem. Což by vedlo k nižšímu risku, ale také i k nižším výnosům.

    Bohužel na problém s neadekvátně vysokou pákou budete narážet snad u všech poskytovatelů signálů. Jednou z velmi známých společností zprostředkovávajících pronájem strategií je společnost Striker.com. Na jejich stránkách můžete získat seznam „nejlepších strategií“ např. za uplynulý rok, kde jsou strategie řazené podle zhodnocení. Tedy podle toho, kolik vydělaly vůči doporučenému kapitálu. Druhá nejlepší strategie (s nejvyšší výkonností za poslední rok) v kategorii do 10 000 dolarů je například nyní strategie se jménem Dafne ES:

    Top strategie za poslední rok na Striker.com

     Za rok 2020 vytvořila po odečtení všech poplatků zisk 6 648 dolarů, což je při doporučeném kapitálu 5 000 dolarů více než 100% zhodnocení, které strategii dostalo na první příčky v přehledech.

    pronajem-striker2.jpg

    Co už nemusí být začínajícímu obchodníkovi tak zřejmé je, že risk při podobné kapitalizaci je enormní. Svědčí o tom i fakt, že strategie si jen letos prošla drawdownem 6 889 dolarů, a pokud by obchodník začal s doporučeným kapitálem v nesprávný čas, doslova by účet vymazal:

    Dafne ES -  statistika

    Opět to neznamená, že by strategie nebyla dobrá. Jen je pro její rozumné obchodování potřeba mnohem vyšší kapitál (tipl bych si blíže k 50 000 dolarům), který sníží procentuální zhodnocení na úroveň, která je v oboru běžná, ale často nezajímavá pro nepříliš zorientované začínající tradery.

    Jak si tedy pronajímat strategie a neprodělat na tom peníze?

    Klíčem je použitá páka. Z počátku je dobré obchodovat s minimální pákou a tedy neexponovat do obchodů příliš vysokou část kapitálu.

    Je potřeba připravit se na skutečnost, že většina strategií funguje se sharpe ratio 1 až sharpe ratio 2. Velmi zjednodušeně to znamená, že očekávatelný nejvyšší drawdown je někde na úrovni 50–100 % ročních výnosů. Tedy že pokud strategie vydělá 10 000 dolarů za rok, můžeme nejvyšší drawdown očekávat zhruba na této úrovni (dobře je to vidět na screenshotu z výkonnosti strategie Dafne ES, kde to přesně vychází v daných mezích). Pokud se strategie obchoduje jen pár let, je možné, že strategie jsou zatím „vychýlené“ ve prospěch výnosů, je ale velmi pravděpodobné, že toto se časem „srovná“.

    Očekávatelnému drawdownu je třeba přizpůsobit velikost kapitálu. Méně zkušeným obchodníkům bych doporučil nastavit kapitál tak, aby byl očekávatelný drawdown do cca 15 %. Zejména pokud obchodujete cizí strategie, bude důvěra v propady mnohem nižší, než když obchodujete sami a víte, co přesně děláte.

    Jako vždy lze výsledky vylepšovat stavbou portfolií. Při použití futures se připravte na to, že budete potřebovat vyšší kapitál a je nutné pracovat velmi opatrně s korelacemi systémů. U řady historických backtestů můžeme narazit na nízkou korelaci, aby se tyto v reálném obchodování sblížily. Vesměs je tak potřeba přemýšlet o obchodovaných logikách a spojovat k sobě ty, které by z principu měly přinášet diverzifikované výsledky.

    Bohužel to vše opět vede k tomu, že výhodu mají zkušenější obchodníci. Tradeři, kteří již více rozumí risku, dokážou pracovat s přiměřenými očekáváními a chápou principy, se kterými se v trzích vydělává. Začínajícím obchodníkům bych tak o to více doporučil nejdříve pracovat v trhu s relativně bezpečnějšími taktikami například pomocí obchodování akcií bez páky a teprve po získání praxe s živým obchodováním přemýšlet o diverzifikaci pronájmem strategií obchodujících např. agresivnější futures.

    18.10.2020

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 10
    • Děkuji 2

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Trading – co to je, jak začít a uspět

    Jak uspět v tradingu v 10 bodech:
    Příležitost, nebo past? Cesta k pochopení tradingu Co je trading? Rozklíčování základů Rozdíl mezi tradingem a Investováním Základy tradingu Trhy pro trading Trading – jak začít a uspět Trading – kolik lze vydělat? Rizika a výzvy tradingu Shrnutí základů tradingu Příležitost, nebo past? Cesta k pochopení tradingu
    Máte někdy pocit, že obchodování na finančních trzích je jen pro vyvolené? Nebo jste se již setkali s příběhy o obrovských ziscích i ztrátách a ptali se, jak je to vlastně možné? Trading, často chápaný jako "hraní na burze", je fascinujícím, ale zároveň náročným světem, ve kterém se každodenně pohybují miliardy dolarů.
    Trading není jen o rychlém zbohatnutí, jak si někteří mohou myslet. Je to metoda, jak aktivně pracovat s finančními nástroji - jako jsou akcie, komodity nebo měny - za účelem dosažení zisku, a to často v krátkých časových horizontech. Na rozdíl od tradičního investování, které se zaměřuje na dlouhodobý růst hodnoty, trading vyžaduje aktivnější rozhodování a často i rychlé reakce na tržní výkyvy.
    V následujících kapitolách se podrobněji podíváme na to, co trading přesně znamená, proč je pro nás atraktivní a jaké základní principy stojí za úspěšným obchodováním.
    Co je trading? Rozklíčování základů
    Trading, ve své podstatě, je aktivní formou investování, kde obchodníci nakupují a prodávají různé finanční nástroje, jako jsou akcie, měny nebo komodity, často v krátkodobém časovém horizontu. Na rozdíl od klasického investování, které má za cíl dlouhodobý růst hodnoty aktiv, trading se zaměřuje na využití krátkodobých tržních pohybů pro dosažení zisku.
    Rozdíl mezi tradingem a investováním
    Jedním z nejvýraznějších rozdílů mezi tradingem a tradičním investováním je časový horizont. Investoři často drží svá aktiva dlouhodobě, někdy i desítky let. Tento přístup má své výhody, jako je možnost těžit z dlouhodobého růstu trhů, ale zároveň s sebou nese vysoké riziko. Akcie a jiná aktiva mohou zažívat výrazné propady, známé jako "drawdowny". Historie ukazuje, že mnohé trhy a akcie procházely obdobími značných ztrát, což může dlouhodobě drženou investici ohrozit. Úspěch v investování tak do značné míry závisí jednak na hodně dlouhém časovém horizontu a také na tom, v jakém období investor s investováním začal.

    Na druhou stranu, trading nabízí větší flexibilitu a možnost rychle reagovat na tržní změny. Tradeři nejsou omezeni na dlouhodobé držení aktiv a mohou využívat různé obchodní strategie v závislosti na aktuálních tržních podmínkách. To zahrnuje možnost "shortování", kdy obchodníci vydělávají na poklesech cen, a využívání volatility pro identifikaci obchodních příležitostí. V tradingu se také lépe řídí riziko: tradeři mohou nastavit stop-loss příkazy, které automatizovaně uzavřou pozice při dosažení určité ztrátové hranice, čímž omezují potenciální ztráty.
    Dalším důležitým aspektem je diverzifikace. Zatímco investoři se mohou specializovat na konkrétní sektory nebo typy aktiv, tradeři mají možnost dynamicky měnit své portfolio, kombinovat různé obchodní přístupy, pracovat s různě rychlými obchody a přizpůsobovat trading aktuálním tržním trendům. Tato flexibilita a schopnost rychlé adaptace dělá z tradingu atraktivní volbu pro ty, kteří hledají aktivnější přístup k finančním trhům.

    Na přiloženém obrázku vidíme graf, který porovnává výkonnost aktivního tradingu pomocí tzv. trend following strategie (podrobná pravidla jsou popsána v článku Jak na Trend Following) na akciích Russell 3000 s benchmarkem (samotným indexem Russell 3000) v průběhu více než dvou desetiletí. Graf ukazuje, jak trading strategie dosáhla výrazně vyššího zhodnocení než pasivní držení indexu. Vyššího zhodnocení dosáhla při výrazně menších propadech. Tato demonstrace nabízí výmluvný důkaz pro argumentaci, proč trading vnímáme jako výhodnější před strategií buy and hold. V kontextu backtestu, který je prezentován na grafu, je důležité zdůraznit, že minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Nicméně, data jasně ukazují, že v době volatilních a nejistých trhů může aktivní obchodování poskytnout robustnější řešení pro řízení a růst kapitálu.
    Základy tradingu
    Nejprve je důležité pochopit, že samotný trading není technicky složitý. Zadávat obchodní příkazy a naučit se číst grafy může zabrat jen chvilku. Avšak trefit správný moment pro nákup nebo prodej a dlouhodobě profitovat, je mnohem těžší. Zejména proto, že začínající obchodník přichází do tradingu s tím, že se lze naučit trhy podrobně číst a předvídat. To lze ale dělat jen do určité míry pravděpodobnosti. Trhy jsou vysoce konkurenční globální prostředí. Nikdo neví, kam se trhy vydají za hodinu či příští měsíc.
    Všechny prováděné obchody v rámci tradingu tak budeme dělat nikoliv s jistotou zisku, ale s určitou pravděpodobností. Můžeme obchodovat například s pravděpodobností 40 %. Tedy šest z deseti obchodů skončí ztrátou, a přesto můžeme dlouhodobě vydělávat. Je to proto, že nejzásadnější složkou tradingu nejsou predikce, ale money management. Trader se musí naučit riskovat v každém jednom obchodu „tak akorát“ a současně mít jasnou představu o tom, kolik na daném obchodu může průměrně vydělat. Pokud bude obchodovat s pravděpodobností 40 %, pak musí obchody řídit takovým způsobem, aby průměrně v obchodu vydělal více než ztratí.
    Mezi základní pilíře tradignu tak patří money management (určující kolik riskujeme), psychologie obchodování (zaručující, že dokážeme dlouhodobě pracovat s nastaveným riskem) a pak samotná analýza trhů skrz kterou skládáme dohromady plány, kdy do obchodů vstupovat a pozice ukončovat.
    Nástrojů pro analýzu trhů existuje mnoho. Dvěma základními způsoby analýzy jsou fundamentální analýza, která se zaměřuje na ekonomické ukazatele, zprávy a další vnější a vnitřní faktory ovlivňující trh, a technická analýza, která se soustředí na analýzu cenových grafů a historických dat. Technická analýza se opírá o přesvědčení, že historické cenové trendy a vzorce se mohou opakovat, a traderům tak mohou poskytnout nápovědu o budoucích pohybech cen. Na Finančníkovi vyděláváme hlavně s pomocí technické analýzy. Hlavně proto, že historická cenová data se snáze analyzují. A jak už bylo řečeno - analýzu není radno přeceňovat. Všechny nástroje vedou jen k pravděpodobnostem a trader by si tak měl hlavně z počátku kariéry zvolit ty analytické nástroje, které jsou nejlevnější a nejdostupnější.
    Pro úspěšný trading je klíčové skombinovat všechny pilíře úspěšného obchodování do obchodního plánu. Ten definuje, kdy a za jakých podmínek vstoupit do obchodu, kdy obchod uzavřít a jak řídit riziko. Na Finančníkovi pracujeme především s mechanickými strategiemi. To jsou takové, kde je obchodní plán definován bez sebemenší subjektivity. Takové strategie lze mechanicky testovat na ohromném množství historických dat a získat tak realistickou představu, jestli má strategie šanci fungovat v budoucnu, kolik přibližně může vydělávat a s jakým riskem.
    Obchodní strategie mohou být různé. Kromě nástrojů používaných pro analýzu trhů se liší především rychlostí obchodování. Zatímco skalping se zaměřuje na krátkodobé zisky z malých cenových pohybů, intradenní obchodování zahrnuje otevírání a uzavírání pozic během jednoho dne. Swingové obchodování na druhé straně využívá k dosažení zisků delší časový rámec, obvykle několik dní až týdnů.
    Trhy pro trading
    Trading lze aplikovat na široké spektrum trhů. Každý nabízí jedinečné možnosti a výzvy.
    Akcie jsou klasickým nástrojem poskytujícím investorům vlastnický podíl v podnicích. Akciové trhy jsou obzvláště atraktivní pro dlouhodobě orientované investory, lze je ovšem používat i pro aktivní trading. Zejména akcie na amerických burzách jsou vysoce likvidní a obchodovatelné s nízkými poplatky.
    Kryptoměny, jako relativně nový investiční nástroj, přitahují mnoho pozornosti kvůli své vysoké volatilitě a potenciálu rychlého zisku. Jejich decentralizovaná povaha a technologický základ nabízejí inovativní přístupy k vlastnictví a převodu bohatství.
    Forex, neboli devizový trh, je největší a nejlikvidnější trh na světě. Obchoduje se zde s měnami, což přináší unikátní možnosti využít změn v ekonomických podmínkách a měnových politikách různých zemí. Je to trh, který je otevřený 24 hodin denně během pracovních dnů, což nabízí obrovskou flexibilitu pro obchodování.
    Komodity jako zlato, ropa nebo zemědělské produkty jsou tradičními nástroji pro diverzifikaci portfolia a jsou často používány jako ochrana proti inflaci a finančním krizím. Každá komodita má své specifické faktory, které ovlivňují její cenu, jako je politika, sezónní trendy a globální ekonomické události.
    Výběr vhodného trhu pro obchodování závisí na individuální strategii, znalostech trhu a toleranci k riziku obchodníka. Velkým rozdílem je například to, jak jsou trhy regulovány z pohledu vlád. Na Finančníkovi se zaměřujeme hlavně na regulované trhy (akcie, komodity), na kterých hrozí poměrně nízké riziko, že trader přijde o kapitál z důvodu nějakého rozsáhlého podvodu. Právě z důvodu chybějící regulace se zatím ve větší míře vyhýbáme kryptoměnám, kde se už několikrát v posledních letech stalo, že zkrachovaly celé burzy a tradeři, kteří zde měli svůj kapitál, o něj přišli.
    Trading – jak začít a uspět
    Trading pro začínající tradery představuje výzvu, zejména kvůli potřebě pochopit jeho základní podstatu, která není založena na nalezení nebo koupi dokonalého obchodního systému. Mnoho začátečníků se může domnívat, že existuje zázračný systém pro snadné vydělávání peněz, ale realita je jiná. Pokud by takový systém existoval, byl by široce používán, což by eliminovalo jeho efektivitu.
    Klíčem k úspěchu v tradingu je využívání drobných a detailně otestovaných výhod, známých jako 'edge', a efektivního řízení rizika. Obchodní výhody mohou pramenit z obecně funkčních principů (např. následování trendu), z vlastních vysledovaných nuancí a také ze způsobu, jak obchodník pracuje. Například obchodování s malými objemy kontraktů v méně likvidních trzích může představovat výhodu, protože tyto trhy nejsou primárním cílem velkých firem z Wall Street, které disponují obrovskými rozpočty a rozsáhlými zdroji informací.
    Malí tradeři by si měli být vědomi, že soupeření s velkými finančními institucemi přímo je nepraktické a často ztrátové. Místo toho by se měli zaměřit na nalezení a využívání unikátních příležitostí a tržních nik, které velké firmy přehlížejí, protože pro jejich velký kapitál nejsou dostatečně zajímavé. Efektivní trading tak zahrnuje nejen pochopení trhů a využívání technických a fundamentálních analýz, ale také rozvoj taktik, které umožňují dosahovat zisků bez přímé konkurence s finančními giganty. Na Finančníkovi využíváme pro úspěch v tradingu následující principy:
    Obchodní plány stavíme z jednoduchých nadčasových myšlenek, abychom zabránili přeoptimalizaci. Plány podrobně backtestujeme na všech možných historických datech – velmi často získáváme vzorek tisíců obchodů. Obchodní plány obchodujeme mechanicky, nejčastěji s využitím automatizovaných řešení tak, aby byl trading časově nenáročný a současně jsme byli schopni zajistit 100% systematičnost v dodržování zadávání obchodů. Obchodní plány obchodujeme v portfoliích. „Skupinách“ několika systémů, které výrazně zvyšují šanci na úspěch a snižují risk (podstatu vysvětluje článek Máte-li první strategie, zaměřte se na portfolio). Pokud s tradingem začínáte, jde pochopitelně o mnoho informací, které je třeba skloubit dohromady, aby trading jako celek začal fungovat.
    Prvním krokem k úspěšnému tradingu tak může být přihlášení k bezplatnému newsletteru Lekce z živých trhů, ve kterém každý týden komentujeme vybrané situace z našeho vlastního obchodování včetně náhledu do obchodní platformy. Tyto informace nejsou k dispozici jinde na Finančníkovi a představují dobrý zdroj inspirace, jak a kam se posouvat dále.
    Trading – kolik lze vydělat?
    Zisky v tradingu jsou neomezené. Nelze ale očekávat, že jde o snadný a rychlý způsob vydělávání peněz. Trading je podobný jako jakýkoliv jiný business nebo podnikání. Ty vesměs nabízejí určité realistické možnosti výdělku dosažitelné všem, kteří postupují systematicky, rozumně a s přiměřeným očekáváním. A pak jsou zde ti nejlepší, kteří dokázali díky kombinaci štěstí a schopností něco, co se většině nepodaří. V tradingu je určitě rozumné začít s přiměřenými cíli. Ty nejsnadněji zjistíte tak, že budete zkoumat ověřené výsledky jiných obchodníků, kteří se tradingu věnují již delší dobu. Pozor na marketingové proklamace prodejců, kteří slíbí cokoliv, ale sami neobchodují.
    Podrobněji se tématu věnujeme v tomto videu:

    Rizika a výzvy tradingu
    Pokud začínající obchodník uvažuje o tradingu, je to většinou proto, že slyšel historicky o tom, že jde o způsob rychlého zbohatnutí. Obchodníci jsou pak automaticky přitahovány k těm nejagresivnějším a obchodním stylům jako je day trading nebo scalping. Nejlépe ve vysoce volatilních trzích a s vysokou finanční pákou. Drtivá většina začátečníků však právě v této oblasti pohoří. Důvodů je celá řada – ať jde o podcenění risku, znalostí nebo vlastní psychiky.
    Pro začátečníky je proto často lepší začít s pomalejšími strategiemi, jako je swingové obchodování. Swingové obchodování umožňuje obchodníkům využít dlouhodobějších trendů na trzích a snižuje potřebu neustálého sledování trhu. Tento přístup je méně stresující a umožňuje lépe pochopit tržní dynamiku a rozvíjet solidní obchodní strategie.
    Patrně nejsnazší způsob tradingu je tzv. trend following – následování trendů. Tato obchodní strategie je založena na principu, že trhy mají tendenci pohybovat se v trendech a že tyto trendy lze identifikovat a obchodovat. Tento přístup snižuje riziko, protože obchodníci mohou nastavit jasné vstupní a výstupní body a použít efektivní řízení rizik.
    Shrnutí základů tradingu
    Ve světě tradingu je důležité pochopit a akceptovat základní principy, jako jsou řízení rizik, psychologie obchodování a význam analýzy trhů. Začínající obchodníci by měli přistupovat k tradingu s otevřenou myslí, ochotou učit se a přizpůsobovat se dynamickému prostředí finančních trhů. Důležité je si uvědomit, že úspěch v tradingu nezávisí na nalezení dokonalého systému, ale na efektivním využívání dostupných informací, trpělivosti a disciplíně.
    Pro ty, kteří se chtějí do světa tradingu ponořit hlouběji, nabízí Finančník bezplatný úvodní kurz, který může poskytnout cenné poznatky a náhled do tohoto fascinujícího odvětví. Je to skvělý způsob, jak získat pevné základy, než se pustíte do složitějších aspektů tradingu.
    Vstup do tradingu může být výzvou, ale také příležitostí pro růst a vzdělávání. Se správným přístupem, vhodnými nástroji a dostatečnými znalostmi lze dosáhnout úspěchu a finanční nezávislosti.
     

    Na čem stojí profitabilní trading? Disciplína, plán a systematičnost.

    Hodně začínajících obchodníků tápe, jak se dostat k rozumným ročním zhodnocením. Přitom i zde na Finančníkovi existuje řada konkrétních osvědčených plánů, které vás k podobným cílům dovedou. Podstatné je ale vydržet skládat dohromady poměrně nepodstatné dílčí zisky a ztráty do zajímavěji vypadajících celků. Dnes si to ukážeme na několika příkladech – mj. i z live tradingu intradenního obchodování stylem, o kterém jsem už tolikrát slyšel „že dnes již nefunguje“.
    Dnešní článek je zaměřen hodně na intradenní obchodování. To je pro mnoho obchodníků zajímavé tím, že je sice časově náročnější, ale na druhou stranu s ním lze vytvářet vyšší zhodnocení s použitím nižšího kapitálu.
    Není tajemstvím, že mnoho obchodníků v intradenním obchodování neuspěje. Proč? Například proto, že:
    a) Nejsou dostatečně trpěliví. Neakceptují, že na dobré obchody je třeba si počkat. Že je výrazně efektivnější obchodovat méně pro více.
    b) Obchodují hodně pro ego. Bojí se, že jim daný obchod uteče, přestože mají „pravdu“ s otočením trhu. A vrhají se tak emotivně do situací bez ohledu na řízení risku (SL za nějakou bariéru atd.).
    c) Nedokáží kontrolovat risk s ohledem na dlouhodobé očekávání. Tedy například skončit po definované ztrátě daný den atd.
    d) Jsou „chamtiví“ – nechtějí se spokojit s přiměřeným ziskem (adekvátním danému timeframe a používanému účtu), ale z každého obchodu chtějí homerun.
    e) Neakceptují, že intradenní obchodování je nuda.
    Ano, intradenní obchodování je nuda, která se skládá z nekonečného exekvování vstupů a výstupů dle plánu. Někdy na vstupy čekáme hodiny (a nedočkáme se), občas se musíme nakonec spokojit se ztrátou. Jindy nás trh odmění ziskem.
    Přitom to často „nejde dělat výrazně lépe“. Protože kdyby „to šlo“, tak by to dělal doslova každý. Nicméně ono i při té nudě je to pořád slušně placená práce, kterou lze dělat velmi flexibilně a svobodně. A navíc s možností neomezeného růstu (jak v rámci postupného zlepšování se, tak především expanzí do dalších obchodních stylů využitelných s vyšším kapitálem atd.).
    Na dnešní článek mě přivedl intradenní obchodník Martin, se kterým jsem nedávno diskutoval po e-mailu jeho obchodování.
    Jsem rád, že mi Martin dovolil pro ilustraci publikovat jeho výsledky intradenního obchodování trhu NQ. Ten obchoduje poté, co přijde domu z práce a zasedne ještě k počítači. Martin loni na svém živém účtu dosáhl krásného zhodnocení 65 % velmi stabilní cestou. Což je bezesporu něco, čeho by dosáhla ráda většina zatím neziskových obchodníků.
    Ovšem podrobnější pohled na Martinovy výsledky ukazuje, jak systematicky musí postupovat:


    Za rok 2016 exekvoval 325 vstupů (ve dvou kontraktech) s úspěšnosti 49,85 %. Výsledné zhodnocení se doslova dolar za dolarem skládá z množství malých ztrát a zisků. Taková je prostě realita.
    Jde to dělat lépe? Patrně trochu ano. Ale všichni někde začínáme a někam se posouváme. Ostatně i Martin si už letos mohl dovolit obchodovat se třemi kontrakty, tak jak jeho účet roste. Tedy musí postupovat stále stejně systematicky a trpělivě, ale jak se mu zvětšuje účet, tak už začínají být při stejném procentuálním zhodnocení zajímavější absolutní profity:


    Dá se z toho vyžít? Zatím ne, ostatně proto podobnou činnost dělá Martin po práci. Je toto cesta, jak se postupně dostat k fulltime tradingu? Jednoznačně, a hrozně Martinovi držím palce, ať mu disciplína vydrží.
    Mimochodem obchodní přístup, kterým jsou dosahovány výše uvedené výsledky, je definován pomocí trendových patternů FinWinu, které Martin obchoduje s vlastními nuancemi. Ech, kolikrát jen já slyšel, že s podobnými přístupy nelze už v trzích vydělávat… A ano, musím se přiznat, že stabilita výsledků i mě pozitivně překvapila a znovu utvrdila v tom, že trading je zejména o hlavě a systematickém dodržování plánu, který má v sobě rozumně definovaný risk management.
    Co si z výše uvedeného vzít pro vlastní trading? Mimo jiné to, jak důležité je odpoutat se od výsledků jednotlivých obchodních dnů. Nesnažit se hodnotit jednotlivé obchody, ale chápat, že celý obraz profitabilního obchodování vynikne až po větším počtu dobře exekvovaných vstupů a výstupů.
    Lekce z mentoringu
    Dnešní téma dobře doplňuje ukázka z prvních výstupů mého bezplatného orderflow mentoringu.
    Do toho se z principu zapojují obchodníci, kteří zatím nejsou ziskoví. Většina jich obchoduje na simu a v zásadě se vůbec sžívají s obchodním plánem. Hledají nuance, kterém ji dobře sednou pro živé obchodování. V případě mentorované skupiny představuje základ obchodní přístup FIMS obchodování orderflow. To je přístup, ve kterém vnímám v dnešních intradenních trzích patrně největší edge. Ten by tak měl fungovat nejen mně, ale i ostatním.
    Pro mnoho obchodníků jde o koncepčně nový přístup. Po nastudování obchodního plánu v kurzu uskuteční pár obchodů a zcela jistě nezbohatnou. Současně mohou někteří mít pocit, že opět nemají ten „svatý grál“. Těžko se mi argumentuje, že pro rozumné hodnocení čehokoliv je třeba obchodovat jen nejsilnější situace, naučit hlavu bez emocí exekvovat signály jeden za druhým a hodnotit výsledky v rozumném časovém horizontu (tedy tak, jak to dělá výše uvedený Martin). Ostatně právě proto vznikla služba bezplatného mentoringu, kde mám možnost rychleji získat potřebný větší vzorek obchodů díky množství zapojených traderů. Rychleji ukázat, že edge je funkční a obchodník se musí zaměřit právě na svoji hlavu a správné vnímání obchodů v celkovém kontextu. A na tom následně s obchodníky pracovat.
    A podívejte. Takto vypadá equity křivka po prvním týdnu zapojení obchodníků. Traderů, kteří zatím vesměs nejsou výděleční:

    Ano, equity křivka těch obchodů, které sami publikujete do uzavřené diskuze a které často samostatně nevypadají „nic moc“. Tato equity křivka jen dává šanci vyniknout edge, se kterým pracujeme. Který se dostavuje v momentě většího množství obchodů exekvovaných systematicky (stejně jako na výše uvedené ukázce FinWinu).
    Je na equity křivce z mentoringu prostor ke zlepšování? Jednoznačně, a nemalý. A je to logické – vždyť v tuto chvíli začínáme a je třeba začít pracovat na větší trpělivosti s čekáním na silnější obchodní situace (což výrazně zlepší zatím slabý zisk na obchod). Navíc jde o equity křivku všech obchodníků ve skupině mentoringu, ve které vždy budou silnější a slabší obchodníci.
    Závěr
    V intradenním obchodování je extrémně důležité pracovat na odbourání emocí spojených s jednotlivými exekucemi. Trh naděluje zisky i ztráty, to je prostě fakt.
    Edge systému nepoznáte po jednom nebo dvou obchodech. Projeví se až dlouhodoběji. Nicméně jen v případě, že budou obchody skutečně exekvovány systematicky, s rozumným risk managementem a bez ega.

    Trading bez růžových brýlí – pracujeme s vhodnými metrikami

    Dlouhodobě konzistentně profitabilní trading je zejména o risk managementu a celkově realistickém přístupu k byznysu. K tomu patří i sledování a vyhodnocování správných metrik. Proč je například průměrné zhodnocení nic neříkající ukazatel a je lepší se orientovat podle metrik typu sharpe ratio? Proč je dobré vědět, co je například negative skew?
    Je nezpochybnitelné, že drtivá většina začínajících obchodníků se orientuje výhradně na ziskovou část obchodování a ztráty si nepřipouští. Z toho se odvíjí i metriky, které používají. Zejména se hovoří o procentuální úspěšnosti vstupů a ročním procentuálním zhodnocení.
    Pokud někdo inzeruje systém s 90% úspěšností obchodů, tak je prodejní úspěch prakticky zaručen. Z pohledu nezkušeného obchodníka musí jít přeci o svatý grál. Vždyť jak by se dalo s 90% úspěšností prodělat…
    Předpokládám, že na Finančníkovi drtivá většina obchodníků ví jak – velmi jednoduše. Stačí, když systém bude mít výrazně vyšší průměrný ztrátový obchod než ziskový. Tedy i pro posouzení základní smysluplnosti systému musíme znát další údaje než jen jeho úspěšnost. Pochopitelně zejména údaje týkající se charakteristik ztrát = risku systému.
    Mimochodem, distribuci zisků a ztrát lze popsat i různými statistickými nástroji. Běžně se pak můžeme v naší branži setkat, při studiu jen nepatrně profesionálnější literatury, s popisem systémů, které mají tzv. „negative skew“ (česky zápornou šikmost). Šikmost je v tomto případě odvozena od tvaru grafu distribuce zisků a ztrát, které tyto systémy vytvářejí. Systémy se zápornou šikmostí budou mít na levé straně histogramu výrazně delší „ocas“ (long tail). To v praxi znamená, že v systému můžeme očekávat občasné vyšší ztráty výrazně převyšující běžné zisky. Tento fakt samozřejmě vůbec neznamená, že by systém nemohl být profitabilní a obchodovatelný, jen je potřeba jeho charakteristiku plně akceptovat. A mentálně zvládnout právě v období nevyhnutelných ztrát (výrazně zápornou šikmost mohou mít například některé strategie na výpisy opcí). Samozřejmě existují i strategie s kladnou šikmostí – typickým příkladem jsou například trend-following systémy. U nich můžeme očekávat množství drobných menších ztrát a občasné velké zisky. Takové systémy pak mají nízkou procentuální úspěšnost, ale průměrný zisk je vyšší než průměrná ztráta.
    Šikmost distribuce profitů a ztrát je jeden z důležitých faktorů, které se vyplatí z pohledu risk managementu u systémů zkoumat. Jednak proto, že extrémní šikmost (na kteroukoliv stranu) bude zejména v diskréčních přístupech působit ohromné problémy na psychiku. Dále proto, že je dobré skládat strategie do portfolií tak, aby se svou šikmostí doplňovaly.
    Pokud shrnu dosud napsané – procentuální úspěšnost systému je jen velmi orientační údaj. Důležité je sledovat i dlouhodobou distribuci zisků a ztrát. Právě ta napoví, jak je reálně systém obchodovatelný a na co se při jeho obchodování připravit.
    Podobně je to s průměrným procentuálním zhodnocením. Je pochopitelné, proč je tato metrika tolik používána. Na první pohled jakoby poskytuje srovnání mezi různými výkonnostmi. Pokud například trader A dosáhl průměrného ročního zhodnocení 100 % a trader B průměrného ročního zhodnocení 30 %, pak je přeci jasné, že trader „A“ je lepší. Nebo není…?
    Bohužel není – opět záleží na risk profilu, s jakým bylo zhodnocení dosaženo. Na volatilitě účtu. Pokud měl trader A v průběhu roku 50% drawdown (pokles kapitálu) a trader B jen 5% drawdown, tak se situace najednou obrací. Už jen proto, že v případě tradera B by se dalo například systém obchodovat s vyšší pákou, a dosáhnout tak na vyšší zhodnocení.
    Z tohoto důvodu většina profesionálních traderů používá pro hodnocení výkonnosti metriky, které nějakým způsobem dávají do vztahu dosažený zisk k podstoupenému risku. Metrik dnes existuje celá řada a některé jsou jednoznačně více vypovídající než jiné. Mezi ty jednodušší patří například sharpe ratio. V případě sofistikovanějších přístupů k risk managementu sice narazíte na jeho výrazné limity (hlavně v momentu, kdy mají strategie výraznou šikmost), ale pro začátek jde o dobrou metriku, která je navíc dostupná prakticky ve všech softwarech.
    Sharpe ratio v zásadě dává do poměru výnos a volatilitu (danou směrodatnou odchylku výkonnosti). Podrobnosti k výpočtu naleznete například zde.
    Čím vyšší je sharpe ratio, tím lepší je výkonnost systému (nebo portfolia) ke své rizikovosti.
    Sám tak používám měřítka typu sharpe ratio pro klasifikaci svých systémů, ale i pro porovnávání s ostatními. Při vytváření strategií jde také o dobrý „reality check“ – solidní systém může mít sharpe ratio kolem 1, možná 1,5. Pokud vidím, že někdo diskutuje systémy s výrazně vyšším sharpe ratio, tak prostě nejde dlouhodobě o něco, co by bylo realisticky obchodovatelné.
    Shrnutí
    Hodnota průměrného zhodnocení je sama o sobě zavádějící. Už jen proto, že údaje jde jednoduše upravovat tak, že zvyšujeme a snižujeme míru volatility účtu (například volbou velikosti počátečního kapitálu). Viděl jsem pronajímat systémy, které se chlubí velkými potenciálními průměrnými zhodnoceními (například několik set procent). Ovšem již nikde nepropagují, že je to díky použití neadekvátně malého kapitálu, což povede k velkým procentuálním drawdownům. Tedy ohromné volatilitě na účtu. Při „hobby obchodování“ s malým kapitálem to třeba nemusí vadit, při obchodování serióznějších peněz je to ale velký problém. V takovém případě bychom podobný systém (pokud je vůbec dlouhodobě funkční) chtěli obchodovat s nižšími procentuálními propady účtu, a obchodovali ho tak s vyšším kapitálem (a menším riskem na obchod), čímž se logicky sníží průměrné zhodnocení…
    Pokud tak sledujete výkonnosti různých jiných obchodníků/systémů a porovnáváte je se svými, neorientujte se jen na roční procentuální zhodnocení. Je to velmi zavádějící a v mnoha ohledech nebezpečné. Rozumnější je systémy porovnávat i s ohledem na jejich risk profil – například pomocí sharpe ratia a podobných ukazatelů.
×
×
  • Vytvořit...