Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Začínáme s opcemi (7)

    Až doposud jsme se v našem seriálu věnovali převážně opcím na komodity. Nutno však říci, že opční byznys se provozuje daleko více a častěji s použitím opcí na akcie. Dnes se tedy podíváme na toto téma blíže.

    Základní princip obchodování opcí na akcie i na futures je stejný. Vždy nakupujeme nebo vypisujeme nebo likvidujeme call a put opce na určitou strike, vždy dělíme opce na ATM, OTM a ITM a vždy platí, že důležitým faktorem v případě opcí s jakýmkoliv podkladovým aktivem je čas.

    Rozdíl mezi futures a akciemi v případě opcí však začíná u praktické části. Zatímco v případě futures opcí vždy nakupujeme nebo vypisujeme nebo likvidujeme opci poměrem 1 opce = 1 kontrakt (tj. pokud vypíšeme 1 opci u níž dojde k excercisu, pak jsme povinni otevřít 1 příslušný kontrakt, u 2 opcí 2 příslušné kontrakty, atd.), u akcií znamená 1 opce = balík 100 akcií. Ceny jednotlivých akciových titulů bývají však v případě opcí kótovány jako cena za 1 opci, proto musíme vždy cenu násobit stem (méně než balík 100 opcí není možné koupit).

    Hned si vše vysvětlíme názorně. V momentě, kdy píši tento článek, uzavřela cena akcií Google (GOOG) na hodnotě 469.94. Nejbližší call OTM opci je možné nakoupit na strike 480 (strike 470 již beru jako ATM). Poslední cena, na které se cena GOOG MAR CALL 480 opcí pohybovala je 7.00, bid je 8.40 a ask je 8.50. To tedy znamená, že pokud budeme chtít zmíněnou call nakoupit, zaplatíme kolem 840 USD (8.40 x 100) a pokud vypsat, tak podobnou částku inkasujeme do své kapsy. Toto počítání na „balíky“ je prakticky jediný zásadnější rozdíl mezi futures a akciemi. Samozřejmě tím, že existuje obrovské množství akciových titulů, jsou naše možnosti v opčním akciovém byznyse daleko širší.

    Jelikož většina obchodníků bude chtít dříve či později obchodovat právě opce na akcie, pojďme si nyní ukázat, kam je možné chodit pro aktuální data.

    Opce na akcie a na celou řadu akciových indexů se obchodují převážně na burze CBOE (Chicago Board Option Exchange). Jedná se o obří a velmi moderní burzu, která se velmi dynamicky vyvíjí vpřed. Samotná burza je tvůrcem celé řady dalších zajímavých opčních nástrojů a dokonce i velmi dlouhodobých opcí (takzvané LEAPS), to však není nyní důležité.

    Pohled na parket opční burzy CBOE. Burza je doslova "nabitá" nejmodernějšími technologiemi.

    Co je podstatné a co vám chci ukázat je skvělý nástroj, který burza na svých stránkách www.cboe.com nabízí. Jedná se nástroj pro vyhledávání opcí jednotlivých titulů s možností paper-tradingu, tj. v podstatě v rámci tohoto nástroje dostanete i fiktivní účet, se kterým můžete zkoušet opce obchodovat.

    Tento nástroj se jmenuje Virtual Trade Tool a na stránkách burzy jej najdete v kategorii Trading Tools (nebo kliknutím zde). Po té, co vyplníte nutný registrační formulář, budete moci začít tento nástroj zdarma využívat.

    Po řádné registraci budete moci spustit nástroj Virtual Trade Tool, který vám mimo jiné nabízí papírové obchodování opcí s fiktivním účtem.

    Co je však ještě podstatnější je právě možnost získávání okamžitých údajů o hodnotách opcí pro danou akcii. Vše co musíme pro to udělat je zadat zkratku dané akcie do příslušného okénka. Tím dostaneme pro danou akcii takzvaný opční řetězec (option chain), nebo-li výpis veškerých aktuálně obchodovaných put a call v nejrůznějších měsících. Zkusme do okénka zadat MSFT (Microsoft) a podívat se, co nám opční řetězec říká.

    1 - aktuální údaje o dané akcii, 2 - měsíce pro dané opce, 3 - opční řetězec

    V rámečku, který jsem označil číslem 1 vidíme, že cena Microsoft uzavřela naposledy na hodnotě 28.74 (last). Pokud nás tedy budou zajímat call opce, pak pravděpodobně nad touto hodnotou, pokud put opce, tak pod touto hodnotou.

    Koukneme-li na rámeček 2, můžeme si vybrat, pro jaký konkrétní měsíc chceme zobrazit aktuální opční řetězec. Zůstaňme pro názornost u března (Mar 07).

    Poslední rámeček, který jsem označil číslem 3, pak již ukazuje samotné hodnoty daných opcí na konkrétní strike. Levý sloupeček zobrazuje call opce, pravý put opce. Prostřední (šedivý) sloupeček pak ukazuje jednotlivé strike. Čtení z takového řetězce by pak již mělo být pro každého hračkou – chceme-li například nakoupit call opci OTM, nabízejí se nám opce se strike 30.00, 32.50 a 35.00. Pokud bychom chtěli například nakoupit nebo vypsat call na strike 30.00, pak vidíme, že bid na tuto cenu byl naposledy 0.18 a ask 0.19. Tj. měli bychom být schopni nakoupit opci někde za cenu kolem 0.19 za opci. Už jsme si však řekli, že opce na akcie se obchodují zásadně v balíku po stovce, tj. zaplatili bychom (nebo inkasovali v případě výpisu) 19 USD. Pokud bychom pak klikli na políčko trade, vyskočilo by nám okénko, v rámci kterého můžeme rovnou zadat příslušný příkaz. Můžete si tedy perfektně vyzkoušet, jak by se vám s fiktivním 5,000 USD účtem dařilo.

    Nástroj umožňuje okamžité zadávání příkazů, kombinaci různých opčních strategií, atd.

    Tolik tedy k opcím na akcie a příslušnému nástroji. Doporučuji se skutečně na stránkách CBOE k využívání Virtual Trade Tool zaregistrovat a naučit se s ním trochu pracovat – bude se vám hodit zejména v případě, že se chystáte na seminář Mplaye. Není nad to, pokud máte okamžitě možnost kontrolovat si aktuální hodnoty opcí a zadávat do simulovaného prostředí příkazy spolu s Mplayem. Samozřejmě tento nástroj umožňuje virtuálně obchodovat i nejrůznější opční kombinace. Samotný Mplay pak bude využívat data a nástroje svého brokera.


    Tomáš Nesnídal


×
×
  • Vytvořit...