Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,
úplně jednoduchá otázka, kde najdu funkci "rozdíl"? A protože začínám mít podezření že neexistuje, tak napíše mi někdo případně vzoreček pro něj?

Díky moc

• Odpovědí 869
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

mexil:

nevím, co přesně potřebujete udělat, ale myslím, že to, co hledáte, by mohlo splňovat běžné tlačítko na klávesnici "-" ("minus")...když chcete dvě buňky od sebe odečíst, kliknete na třetí, kde má být výsledek a dáte "=BUŇKA1-BUŇKA2"..můžete to doplnit funkcí KDYŽ, aby se vám ten rozdíl počítal pouze, když jsou ty buňky vyplněné..."=KDYŽ(BUŇKA1"";BUŇKA1-BUŇKA2;"")..pokud to chcete mít opakovaně ve sloupci, klikněte na buňku se vzorcem a roztáhněte ji na další myší..

majkll

Odesláno

Vyjádřil jsem se asi moc jednoduše. Potřebuji, aby výsledek v buňce byl vždy kladný, abych z dvou proměnlivých čísel vypočítal vždy "rozdíl", vzdálenost jednoho od druhého(10,5=5),(10,15=5). Případně pokud to nastavit nelze, tak zda to mohu obejít standartně pomocí "mínus" a nějak(jak?) nastavit daný sloupec, aby moduloval všechny buňky automaticky na kladné.

Ale i tak majkll díky

Odesláno

mexil: aha, tak to bylo vysvětleno asi opravdu moc obecně..možná bude lepší, když napíšete na co přesně to potřebujete a připojíte třeba i screen z excelu...mohl byste to teoreticky potřebovat na auto výpočet hodnot MAE a MFE nebo něco podobného..to jde lehce "obejít" tím, že budete psát pro short obchody před číla minus ("-")..rozdíl pak bude vždy kladný..viz. screen.. majkll

10053

Odesláno

majkll,

začal jsem si hrát s VBA (mimochodem děkuji JenaL za odkaz na knihy, pořídil jsem si Excel VBA for dummies a je to knížka jako dělaná pro mě).

Ve svém současném stádiu vývoje jsem dal něco dohromady, co by pomohlo s těmi dírami mezi obchody. Ale moc toho zatím neumím, tak to pouze vytvoří pomocné sloupce, kde jsou ty obchody seřazené bez děr. A tak je potřeba si z nich pak udělat equity přes vzorce.

Jestli k něčemu bude, tak můžu pomoct s přenesením do správného souboru. A můžu udělat i další úpravy, jako např. dát na začátku pryč to dialogové okno a dát tam třeba natvrdo, že se to má dělat na 200 řádcích apod.

Přikládám odkaz excel a případné dotazy rád zodpovím:

muj3.edisk.cz/stahnout-soubor/06615/Equity.xlsm_14.95KB.html

Láďa

Odesláno

majkll:

ještě jsem si všimnul, že jsem ten soubor měl uložený už se zkopírovanými čísly do sloupců equity, tak stačí ta čísla ze sloupců vymazat a pak si zkusit přes tlačítko jak to funguje. Je to naroubované přesně podle obrázku, který jsi sem přiložil, tak to funguje v daných sloupcích:
do AF a AG se vkládají výsledky obchodů
a ve sloupcích AH a AI se ty výsledky řadí pod sebe pomocí VBA
Lze tam dát libovolně obchodů a pak jenom za začátku do toho okna vložit číslo řádku, kde ten rozsah končí.

Láďa

Odesláno

yax:

lado, koukam, ze docela ponocujete :) moc diky za ochotu..ale bohuzel ten ukazkovy excel soubor nefunguje..hlasi mi to, ze tam nefunguje "propojeni"...tj. povolim veskery obsah, ale autovypocet nefunguje, na tlacitko nejde ani kliknout..nicmene sem si rozklikl ten zapis toho makra a nevypada to zase tak slozite..
ja jeste zadnou knihu neporizoval, protoze zatim jaksi porad vic uzivam leta, ale urcite se na to brzo vrhnu...takze se s tim zkusim potrapit sam, ale urcite budu moc rad za pripadne rady od zkusenejsiho az se o neco budu pokouset..zatim slozitejsi veci zapisuju rucne, coz mi zase tolik nevadi, ale urcite do budoucna chci, aby mi toho v denicich co nejvice fungovalo automaticky..

diky

majkll

Odesláno

jo trochu ponocuju, v noci je konecne klid, na to ucit se neco noveho, protoze rodina konecne spi.
A na ten soubor se podivam, ale zase az navecer, ted bezim sekat zahradu, za chvilku zacne obchodovani, tak to mam naslapane.
Jinak tu prvni knihu od JenyL muzu jenom doporucit. Vsechny ostatni, co jsem potkal, uz predpokladaji nejakou znalost programovani, takze se obcas vytasi s nejakou veci, ktere clovek, co to vubec nezna, vubec nerozumi. Kdezto v teto je to hodne polopaticky pro opravdoveho zacatecnika. Takze treba pro me uplne idealni.
A az pokrocim, tak mam v planu si poridit ceskou knihu VBA Velka Kniha reseni, ale nejdriv si ji musim prohlednout, protoze ja mam EN Excel a jestli je ta kniha pro cesky, tak by mi byla na nic. Opacne je to lepsi, protoze do CZ Excelu se muzou psat prikazy v EN, ale obracene to nefunguje.

Lada

Odesláno

yax:

ja prvni urcite koupim neco o excelu jako takovem a doucim se poctive, co neumim..az pak se vrhnu na VBA..jinak bych taky koupil anglicke ucebnice, ale nejsem si uplne jisty, jestli by mi slo tohle technicke uceni v Aj tak dobre do hlavy, jako v cestine...

majkll

Odesláno

to all:

prosim o radu - kdyz jsme nakousli tema lokalizace excelu, mel bych jeden dotaz:

zatim pouzivam vyhradne cesky excel...a zacinam premyslet, ze to neni uplne idealni..chci si postavit novy tradingovy pocitac komplet v anglictine a nejsem si jisty, jestli budou "ceske" deniky fungovat i v anglickem excelu a nebudu je muset cele prepisovat..a pak taky obracene - jestli anglicke deniky pujdou bez problemu spustit na ceske verzi excelu..pokud s tim ma nekdo zkusenosti, budu rad za upresneni..diky..

majkll

Odesláno

yax,

jestli je kniha o VBA pro český nebo anglický excel je přeci jedno ne? Zápis VBA je stále stejný.

Mimochodem dovolil bych si přidat jednu malou, ale docela užitečnou radu. Pokud se budete časem prokousávat k rozšířenějším řešením, třeba zjistíte užitečnost tohoto tipu. Jde o to, že je třeba s tím začit hned od začátku. Zpětně se to pracně předělává.

Pokud si budete vytvářet vlastní Listy s nějakou funkcionalitou řešenou ve VBA, určitě budete pracovat s adresováním sloupců.

Rada zní: sloupce si od začátku pojmenovávejte (je to jedna z možností excelu) a poté je v kodu adresujte právě pomocí těchto jmen a ne např. Cells(1,1).

Výhoda: je dost možné, že se vám v budoucnu rozšíří zápis kódu a odkazy na sloupce. Pokud by jste potom chtěl přidat např. jeden sloupec před již stávající, normálně to znamená změnit čísla sloupců ve všech odkazech v celém kodu (a věřte, že to může být někdy hodně pracné a nese to sebou i rizika chyby kodu). Takto můžete sloupce libovolně přesouvat a nové přidávat a kod bude bez zásahu stále funkční.

Aleš

P.S: já už jsem se k tomuto řešení prakticky nedostal, protože by to pro mne znamenalo obrovské mmnožství práce navíc . :)

Odesláno

Alec:

dovolím si reagovat na tu lokalizaci..já osobně jsem měl na mysli spíše běžné funkce KDYŽ, A, PRůMĚR, atd...jestli mi ten deník s těmito "českými" funkcemi bude fungovat i v anglickém excelu..

majkll

Odesláno

majkl,

obecně platí, že se vzorce přizpůsobí jiné jazykové verzi, nicméně to v tomto ohledu někdy není s excelem vůbec jednoduché. Osobně jsem se s lokalizacemi a verzemi excelu natrápil až až. Udělat univerzální sešit, který bude spolehlivě fungovat na různých lokalizacích a třeba i verzích může být velice těžké, ne-li skoro nemožné. Ale hlavní roli bude hrát rozsah toho sešitu a patrně i použité řešení.

Aleš

• Vytvořit...