Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Price Action vs. Indikátory


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 68
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Petře,
díky moc za článek, myslím, že je toto téma teď velmi aktuální, nejen v diskusním fóru, ale i na chatu. Velmi vítám, myslím, že nejen já, jeho otevření i v "oficiální" rovině mainwebu Finančníka, myslím, že to může velmi pomoc, zejména nováčkům, kteří tak mají další názor na věc a další střípek do mozaiky tvorby vlastního profitabilního systému a postoji k tradingu samotnému.

btw: je škoda, že neni možné se na tuto diskusi dostat přímo z vlastního článku, bylo by možné to propojit ? popř. je-li to záměr, tak beru zpět :)

díky a ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vyborny clanek hlavne z pohledu vyberu temata.Ja jsem zastancem obou cest,protoze se daji dobre propojit,kazda ma svoje plusy i minusy a tim,ze se divame na obe,muzeme si z nich vzit hlavne plusy a minusy otupit.Z cenoveho grafu ziskame cit pro pozici a indikator nam v nekterych situacich muze slouzit napriklad jako neocenitelny filtr.Souhlasim,ze nejhorsim resenim je,kdyz si vytvorime z jednoho postupu dogma za ktere bojujeme az do roztrhani tela a druhe reseni striktne odmitame.Kdyz si dame klapky na oci,okrademe se o hodne poznani.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky moc, clanek je mi podporou. V podstate jako novackovi mi to mluvi z duse. Ucastnil jsem se kurzu Emini-I s FinWinem a hned po nem jsem vedel, ze touhle cestou se nemuzu vydat. Sledovat dva ukazatele CCI, cen. graf a Volume a jeste tohle vsechno dohromady otestovat mi proste prislo nerealne. Jen uhlu pohledu na jeden jediny pattern FinWinu me napada hrozne moc a backtest vsech patternu dle mych pozadavku bych videl na min. rok. Proto jsem pekne FinWin odlozil, zobrazeny graf mam jen holy cenovy + Volume a backtestuju zakladni formace jako Double T/B. Treba se k FinWinu vratim, vypada zajimave, ale urcite ne driv nez po zaziti sledovani pouze cen. grafu.
Diky, R.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rád bych vyzdvihnul jednu větu, která myslím mluví za vše: "se často střetávají dva tábory traderů/diskutérů – ti obchodující „price action“ a ti používající indikátory. Padají silná slova a argumenty, které s tradingem nemají nic společného a jen svědčící o nevyzrálosti diskutérů."

S pozdravem Richard

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře:

Musím sám za sebe, ale i a za ostatní poděkovat za tento článek, protože objektivně zodpovídá mnohé, poslední dobou stále častěji a dokola se vyskytující otázky a odpovědi, týkající se tohoto tématu.

Škoda jen, že tento velice výstižný a pravdivý článek nebyl na finančníku napsán již dříve, tedy někdy v době velkého boomu WCCI, kdy byly mnohé oči a uši obdivně upírány k panu Woodiemu a k jeho schopnosti obchodovat právě jen dle CCI a navíc úplně bez ceny. Mnoho traderů, kteří si tento přístup přisvojili, by možná otevřelo oči a zvedlo je od spodní části monitoru s indikátory na horní polovinu, kde je zobrazená cena, a možná by si tak třeba jen částečně ochránili své účty.

Já bych z tvého článku oproti jiným vyzdvihnul větu, kterou jsi sám tučně zvýraznil, takže jí zřejmě také přikládáš velký význam, a která dle mého mluví za vše:

"cenový graf je naprostý základ, indikátor může být vždy jen pomocník, který pomáhá graf interpretovat." a já doplním: a nikdy by tomu nemělo být naopak ...

Doufám, že bude tento článek pro všechny skálopevné a "nevyzrálé" (jak se tu často opakuje) zastánce indikátorů alespoň důvodem k zamyšlení, určitým vysvětlením, a vodítkem či pomocníkem na jejich další cestě ....



Ouklend

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Ouklend.

Malá poznámka k Vaší poslední větě,protože je velice jednostranně zaměřěná jen na jednu skupinu skálopevných,ale ona existuje i druhá skupina skálopevných kteří trvale odmítají indikátory jako kdyby to byl dar z pekel a na ně tato věta platí stejným dílem.

Dále bych si nebyl tak sebejistý,že vždy je cenový graf nadřazen indikátorům.Když sleduji hvězdy dnešního tradingu,preference bývají rozloženy vcelku rovnoměrně.Například hodně lidí tvrdí,že grafové formace jsou jen doplňkem indikátorů.Prostě ty názory na tuto problematiku jsou různé a proto já je stavím vcelku na stejnou úroveň.Indikátory mají nezastupitelnou roli k určování hlavního,dominantního trendu.Obchodování indikátorů má jednu ohromnou výhodu a tou je otázka psychologie.Na některé trhy se po celém světě dívají miliony traderů a všichni reagují stejně na signály některých nejrozšířenějších indikátorů.To se dá využívat například při divergenční analýze.
Záleží samozřejmě v jakém časovém rámci obchodujeme.Pokud to je ve velmi krátkém,pak souhlasím,že je cenový graf asi důležitější,ale když začínáme rámec prodlužovat,pak indikátory nabírají svoji důležitost,až v některých případech prioritu.Nedovedu si například představit,že se budu dívat na desetiletý měsíční graf a budu tvrdit,že grafové formace jsou nadřazeny indikátorům,protože i S/R úrovně v tomto případě nemusejí hrát roli a v některé grafové formace v tomto dlouhém časové rámci úplně vyšumí,zatímco indikátory jsou za všech okolností matemetickým pragmatismem.Toto je hodně rozsáhlá problematika a nedá se vytvořit stejný mustr na všechny situace,proto je potřebné dívat se do cenového grafu,porozumět mu a zároveň znat signály indikátorů.Možná,že pak zjistíme,že se některé situace dají obchodovat podle indikátorů a jiné lépe podle ceny.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

já myslím že drtivá většina traderů začínala s TA , s nějakým indikátorem, a je jedno jestli to byl trader intradenní či poziční.Pak,ale přišlo to,že někomu indikátory vyhovují tak u nich zůstal a jiným ne a proto hledají jiné možnosti třeba tu jako je PA.Já mám názor asi takový,že na poziční obchody je důležitá jak TA tak i PA tam si myslím,že platí vrchovatě"Trend je Tvůj přítel" a k tomu pomůžou dost indikátory,ale pro intradenní jsem zastáncem čisté PA(pokud nepočítám Pivoty+volume do TA).Jinak asi nemá smysl se dohadovat co je lepší každý přece máme to své a nejdůležitější přece je býti ziskový at je to podle čehokoli.(100 lidí - 100názorů)
:)

S pozdravem

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den všem traderům.

Zrovna si vytvářím svůj OS a právě mám "problém" s PA. Jde konkrétně o to, že se všude říká, že obchodník musí striktně dodržovat svůj OS. A v tom po několikaměsíčním backtestu vidím háček.

Budu (doufám, že jednou budu :-)) klasický technický trader - tzn. že budu vždy používat nějaký indikátor. ALE když si do svého obchodního systému (plánu) napíšu, že vstup bude, když indikátor XY udělá "něco" (háček, zobáček, překřížení, vyberte si), tak dle pravidla, že musím dodržovat striktně OS přicházím o obchody, které si myslím dle vývoje ceny, že budou ziskové. Možná to znáte, když si řeknete: "Tohle by mohlo vyjít.", ale indikátor XY ještě něudělal to "něco", abych mohl vstoupit a ziskový obchod mi utekl.

Jde mi hlavně o to, co teď mám dělat. Mám se na to vykašlat (i když nechci) a jet dle OS? Nebo když se indikátor hodně přibližuje "tomu něčemu" a cena se vyvíjí tak, že by to mohlo vyjít, mám vstoupit? A jak to mám zapsat do svého obchodního plánu? To vůbec netuším.

Já totiž nevím, jestli tím "Tohle by mohlo vyjít." získávám (ta lepší varianta) trošku citu pro trh, a nebo (ta horší varianta) vstupuju do obchodu zcela mimo OS...

Tohle se moc dobře nabacktestovat nedá, proto vám žádám o radu, jestli jste tímhle taky prošli a jak jste to řešili?

Roman

P. S. Doufám, že je to srozumitelné. :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nighthero

z mych osobnich zkusenosti bych doporucil striktne se drzet planu vytvoreneho na zaklade statistik.Kdyz jsem zacinal se skutecnymi penezi mel jsem podobne myslenky "Tohle by mohlo/nemuselo vyjit". A jak se muj ucet zmensoval tak jsem se mlatil do hlavy, ze jsem se nedrzel striktne planu.

Dnes jiz obchoduji presne dle planu, a cast ztraty se mi podarilo po malych kruccich umazat.

Takze pokud mas pocit ze by neco mohlo nebo nemohlo vyjit tak bych urcite takovy obchod neignoroval ale obchodoval bych jej simulovane mimo plan. Po nejake dobe bych si tyto obchody zanalyzoval a rozhodl se jestli je pridat do meho planu ci ne. Tot muj nazor.

Preji hodne uspechu a hlavne to nevzdavej.

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře, napsal jste, že: "indikátory nejsou nic jného než určité deriváty ceny." K tomu bych doplnil pro ostatní, že existuje spousta dalších indikátorů, vytvořených z mnoha dalších informací a to nejen z ceny. Sám některé z nich také používáte.
Abych je odlišil od klasických cenových indikátorů, nazývám to "další informace z burzy". Například Volume, Open interest, COT - Comitment of traders, Advanced / Declined Volume, TRIN, VIX, Put/Call Ratio, LDB - Liquidity data bank - intradenní rozdělení obchodů podle jednotlivých typů traderů a mnoho dalších informací nebo indikátorů z nich vytvořených.
Takže nemusíte obchodovat jen podle Price action nebo podle indikátorů vytvořených z ceny (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...