Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Je mi 19, tradingu se věnuji 5 let, ale cítím se stále vyčerpanější


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 93
  • Vytvořeno
  • Poslední

Mě bude v srpnu 20, tradingem se zabývám asi 2 roky a rozhodně se necítím být vyčerpaný. Spíše zažívám takové střídavé vlny euforie a frustrace, ale ten kdo chce ten cestu k cíli najde ať to stojí co to stojí! Pokud je člověk z něčeho vyčerpaný, tak je asi něco špatně a pauza neuškodí. Určitě se nevyplatí tlačit na pilku. :)
Jinak respekt člověku který se věnuje tradingu od dvanácti... To já ve dvanácti hrál ještě kuličky :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Možná bych sem mohl taky svojí troškou přispět. Co se týče věku, tak jsem na tom podobně jako zmiňovaný tazatel. O trading jsem se začal zajímat, když mi bylo asi tak 15 let (dnes 22). Přesně jako on jsem byl tehdy nadšený, chtěl jsem finanční svobodu a naštěstí jsem objevil tento web. Začal jsem studovat články, číst diskuze, zhruba po 1 roce jsem si pořídil data na backtest a začal to brát trochu vážněji, v té době jsem se zajímal o pár patternů z WoodiesCCI. Nikdy jsem ale nedošel do fáze, že bych se tomu věnoval několik hodin každý den, spíš to bylo párkrát v týdnu. Asi tak v 18 letech jsem otevřel obchodní účet a rozhodl se to po docela dlouhém backtestu zkusit konečně naživo... Jak to dopadlo se dá předpokládat. Z 5000 dolarů jsem skončil na 3500 během asi 2 měsíců, ani ne tak kvůli obchodnímu plánu, ale kvůli své blbosti... Můj osobní rekord je 20 obchodů za cca 3 hodiny. V tu dobu jsem se rozhodl přestat, dát si pauzu a zkusit to pak znovu.
Pauza trvala asi další rok. Po tomto roce jsem navštívil E-mini seminář v Praze a začal se věnovat FinWinu. Nejdříve ve své nejobsáhlejší formě (což pro mě tehdy bylo příliš náročné) a postupně jsem si oblíbil pár patternů. Testoval jsem, ale jelikož jsem hodně technický typ, testoval jsem spíše mechanicky, bez nějakého znatelného diskréčního přístupu a výsledky testů tak nebyly nic moc... Poté jsem si prožil ještě jednu krátkou epizodu s první korekcí po otevření trhu s RRR 1:6, což jsem nebyl schopen ustát a účet šel zase o asi 500 dolarů níž a následoval návrat k FinWinu.

To s pomalu dostáváme do současnosti, kdy jsem rozhodnut věnovat se své modifikaci několika málo patternů FW. Bohužel za tu dobu a po těch nezdarech jsem docela nalomený, jestli na to opravdu mám, jak sem si myslel, když mi bylo 16. Po zkušenostech chci testy opravdu dělat pořádně, ale výsledky nejsou podle mých představ tak, abych pokud možno co nejvíce omezil tlak na psychiku při následném živém tradingu. Plácám se na mrtvém bodě a pochybuji jestli to má skutečně smysl, nebo jen jestli stále doufám, že by to jít mohlo.
Navíc času už taky není tolik kolik jsem měl na střední škole a z počátku VŠ a jsem na sebe naštvanej, že jsem ho spoustu nekoncepčně promrhal...
Omlouvám se za delší post, asi pro onoho tázajícího se tradera nebude příliš motivační, nicméně i když to zní dost pesimisticky, tak to vzdávat nehodlám :) A ostatním se omlouvám, že je to tak dlouhý :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Menší dotaz, jestli je dotazovanému 19 a věnuje se tradingu 5 let, nezačínal náhodou až ve 14 letech? :-)

Myslím si, že to vyčerpání může nastat z příliš velkého soustředění se na trhy a nevěnováním se svým koníčkům. Nedávno jsem měl 14 dní dovolenou, kterou jsem prakticky celou strávil čtením knih o tradingu, upravováním svého obchodního plánu, studováním trhů atd., ale ani na chviličku jsem nepocítil nějakou únavu (spíš naopak) a to díky tomu, že když už jsem cítil, že potřebuji odpočinek, tak jsem se šel na chvilku projít, nebo jsem šel koukat na film či se věnoval jiné aktivitě.

Další věc, která může způsobit frustraci je možná až příliš velká snaha o dokonalost. Nevím jaké jsou tazatele výsledky paper tradingu, ale dle jeho slov nejsou špatné, takže není se potřeba honit za dokonalostí, kterou stejně v trhu nelze nikdy dosáhnout.

V každém případě držím palce, ať mu to v tradingu vyjde :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S tradingem jsem začinal ve 20ti letech, dnes je mi 26 a u obchodování jsem pořád vydržel. Začátky jsou skutečně těžké, kdybych začínal s tradingem teď a bylo mi znovu 20, tak bych asi obchodování na ostrém účtu přesunul až někdy na 23 až 25 let. Čím je člověk starší a vyzrálejší, tím k obchodování přistupuje zodpovědněji, alespoň to tak bylo v mém případě.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim.. ja jsem se zacal motat kolem akcii ve 13 a delal nejake paper obchody na jednom serveru co zde kdysi byl... potom jsem lehce vypustil ale porad me to bavilo sledovat a v 16 jsem uz pres cizi ucet koupil realne akcie za vsechny penize co jsem nasetril na brigade.. nahodou jsem na nich jeste vydelal 30% ale to je docela jedno.. potom dlouha doba jenom tak sledovani deni okolo burzy ale nikdy jsem si ani nepredstavoval ze bych se tim zivil..

Urcity zlom prisel asi v 17 kdy jsem se ve skole takovym zpusobem nudil ze jsem zacal cist knihy diky kterym se mohu neco naucit a ne ty nesmysly ve skole.... Za nejaky rok jsem uz mel prectenych hodne knizek a okrajove i nejake o tradingu a tak jak jsem porad cetl dal a dal (kiyosaki atd) tak jsem byl strasne premotivovany a vedel jsem ze na skolu kaslu a budu podnikat ale nevedel jsem jeste v cem... no a pak prisly dalsi knihy atd az jsem se jednoho dne asi v 19 nastval a rozhodl jsem se ze se budu zivit intradenniim obchodovanim...

Vubec jsem nevedel kde sezenu potrebnych asi 100K protoze jsem spise z chude rodiny a s nikym jsem nemohl pocitat ohledne penez ale ten sen byl tak obrovsky ze jsem kazdy den chodil kolem meho prani ziskat nejakym zpusobem 100K... kazdy den jsem tomu veril a chodil kolem toho asi 4 mesice nez jsem ty penize skutecne sehnal...
dneska je mi 21 a uz vic jak rok jedu live, sice jeste ne moc profitabilne ale vim co mam delat a vim ze to dokazu...

Takze pokud bych mel neco poradit onomu cloveku, tak si myslim ze chybi proste dostatek motivace, doporucil bych knihy o cilech o tom co chci delat v zivote a nasledne porovnal s tim jestli je trading opravdu pro me... hodne lidi to tlaci zbytecne na silu protoze si mysli ze nic jineho nez trading neni... ja myslim ze v prve rade musi byt vas mozek schopny a pak se da pouzit na trading... neda se to naopak.... Takze ctete ctete vsechno co muzete o sobe o svem vyvoji a potom podobne vycerpani a frustrace mit nebudete...

Petre s tim kvalitnim zivotem moc nesouhlasim.. prave ze v mem veku je kvalitni zivot jenom o chlastu a o zenskych a kdyz jsem s nima driv chodil na takove zabavy tak dalsi den neudelate nic a kdyz je to castej tak vam mozek celkove degeneruje a nejste schopen ani premyslet uz nad knihama ani nad tradingem... takze jsem to vyresil ze jsem mozna ted rok jak jezevec v nore ale ten rok driny mi pak cely uzasny zivot vynahradi :)

Merqury v tom bode se mozna placas protoze nevis co chces... Jestli chces delat trading tak na co Vš? Jestli delas Vš tak pochybujes o tradingu? Chci tim rict ze musite byt 100% bytostne presvedceny o sobe ze na to mate, jinak vas trh presvedci o opaku....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
ve 13 letech po přečtení několika článků o obchodování a knihy Bohatý táta, chudý táta, mě doslova tento svět financí pohltil. V 15 jsem objevil tuto stránku. Zaplatil jsem si poté kurzy a objednal Sierru a začal s prvním oťukáváním trhů. Prvním systémem, kterým jsem se začal zabývat byl WoodieCCI. Když se začal na kurzech vyučovat FinWin, tak jsem si paterny okoukal z diskuze, dokud jsem měl k ní přístup. Po pár letech jsem kurzy absolvoval znova, abych dostal lepší přístup k FinWinu a jeho diskuzy, která je velice užitečná. Další vlnou by u mě Triple screen po přečtení Dr. Eldra, abych se opět vrátil k FinWinu kvůli rozmanitosti jeho vstupů. Mám v plánu ho kombinovat s prvky PA.
Mám za sebou obchodování s akciemi, když jsme uviděl že akcie v zámoří začínají opět růst po finanční krizi. Vybral jsme si několik firem které byly poblíž svého minima a nakoupil. V malém intervalu jsme vidělal několik tisíc dolarů, abych následně prodělal ještě více, ale i za tuto zkušenost jsem v poslední době rád, protože už alespoň z části vím, co je v obchodování důležité.
A v posledním bodě bych podoktnul, že se věnuji také několik let hraním pokeru, ve kterém jsem již schopný vydělávat (málo) a hraji ho už jen z důvody zlepšení své psychiky. Myslím že poker a trading mají mnoho společného.
Nyní je mi 19 let a do roka (po maturitě) plánuji začít obchodvat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S radou Romana06 Merqurymu bych velmi nahlas polemizoval. Stavět vzdělání do protikladu s tradingem je totální nesmysl. A upřednostňovat trading před vzděláním je ještě větší. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že ať studuješ jakoukoliv VŠ je to ta nejlepší průprava právě na trading. Ležet celý den v grafem a věřit, že kvantita jednou musí přebít kvalitu je nesmysl. A není mnoho lepších a smysluplnější činností jak se od grafů odreagovat než něco aktivně a ve prospěch své budoucnosti dělat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Imik... je to clanek o 20ti letych kteri maji velky sen a touhu... prave ve prospech sve budoucnosti neztracim cas na skole.. a v grafech nelezim skoro vubec, jenom jsem cele dny zamereny na muj cil a premyslim o nem a porad dokola premyslim jak vydelam v tradingu penize na sve vize ktere chci v zivote uskutecnit... V mem pripade je skola kontraproduktivni a za tim si stojim...

Samozrejme ve vetsine pripadu je lepsi skolu udelat aby vam neco "neuniklo"

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přispěju taky se svou troškou do mlýna :-) Je mi 24 o obchodování jsem se začal zajímat někdy v prváku na vejšce, tedy cca ve 20 letech. Přečetl jsem si Eldera a manuál na finančníkovi a cítil se být znalý :-) Změna nastala v březnu roku 2009, kdy jsem napsal o intradenním obchodování bakalářku. Musel jsem tedy nastudovat více materiálů a hlavně začít backtestovat a paper tradovat. Loňský srpen jsem si otevřel account, což bylo velmi unáhlené, ale na druhou stranu jsem se přesvědčil, že to chce prostě víc makat. Nyní jedu jen paper, vytvářím vlastní systém který je má něco od FinWinu, Eldera a Joe Rosse. Když to půjde dobře, tak se vrátím k live začátkem září a snad už tam zůstanu. Můj sen je, že za rok, až se stanu Ing a budu se muset začít sám živit, tak už budu schopný vydělávat na chleba jen pomocí tradingu :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Príspevok k debate "trading vs VŠ": zo svojich 6-ročných internátnych skúseností viem, že práve VŠ je to, čo vám dá skoro nekonečno času na trading... ja som sa tradingu začal venovať po VŠ, popri zamestnaní :) Ak by som sa však k nemu dostal od začiatku VŠ, mohol som byť o pár plných rokov ďalej.. škoda, keď si predstavím tie voľné celé týždne bez jedinej prednášky alebo cvičenia... ale na druhej strane lepšie, než sa dostať k ID tradingu po 50-tke, som vďačný aj za to čo mám. Intenzívny trading sa možnože prejaví na trojkách :) Ale ak neštudujete právo, kde je to len o pamätaní si a učenie = memorizovanie, ale smer ktorý vyžaduje používanie rozumu, najviac čo od VŠ získate je obecný rozhľad o komplexnosti úloh vo svete a základy počítača, nič viac použiteľné tam nie je... čiže nič viac ako trojky nie je treba, a čas je možné využiť rozumnejšie...

Čiže roman06, aj keď myšlienku máš dobrú, podľa mňa je trading a VŠ možné bez problémov skombinovať, tj nie je nutné sa VŠ vzdávať... za 6 rokov na svojom internáte som každý týždeň mal 4 a pol dňa voľného času len a len pre seba, a takisto z vlastných skúseností viem potvrdiť, že stále žijeme v dobe, keď človek so skončenou VŠ má pred sebou trochu inú perspektívu než človek bez nej - čo sa týka zamestnania, prístupu ľuďom k nemu, a v neposlednom rade rozhľade o svete.

Všetkým ašpirujúcim mladistvým prajem úspešné pokorenie býkov aj medveďov.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mne radostnú energiu pri štúdiu tradingu (stále to len študujem, asi rok) odčerpávajú najmä nesprávne presvedčenia, ktoré ju zo mňa sajú ako upíri.
Napríklad v mojom vnútri často počujem tento hlas: "To nemôžeš robiť niečo zmysluplnejšie? Čo ak sa ti to nepodarí? Takto strácať kvantá času.. To vážne chceš tu z tejto slovenskej obce, kde ti pred domom pobehujú diviaci, obchodovať cez internet na burze v Chicagu? Je vôbec niekto, kto prestal závisieť na zamestnaní a dokázal sa tradingom živiť?"

Proste bežné veci, ktoré na začiatkoch napádajú asi každého. Ktosi tu písal, že to trvá tak 4 000 hodín tvrdej práce, pokiaľ človek nezačne ako tak na burze balancovať.

Tiež som si nevedel predstaviť, ako budem raz možno intradenne obchodovať naživo po 15:30 nášho času. Zmeral som teda volatilitu medzi 20:00 a 22:00 a ukázala sa ako celkom dobrá, najmä po 21:30, teda pred zatvorením trhu. Možné obchodovanie v tomto čase ma ukľudnilo. Takisto som prestal bažiť po ziskoch 1000$ mesačne na kontrakt a namiesto toho som sa zameral na 200$/kontrakt priemerne na mesiac. Začal som viac skúmať samého seba, kto som, kam patrím, kam mierim a čo vlastne chcem. Vďaka tomu k tomu pristupujem s omnoho väčším kľudom.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Me je 21 let, veci okolo tradingu se u me zacali motat okolo 17 let, kdy jsem byl ve 3.rocniku na stredni, knizky o motivaci me pomohli v tom zustat, i kdyz jsem mel rok od tradingu pauzu( nejspis proto,protoze jsem nevedel poradne co chci delat a jen zkousel) potom maturitni prace o tradingu,ktera me znovu na toto tema privedla, skola me prestavala bavit a jeji smysl uplne, nechci sirit debatu o vecnosti studia atd ale potreby budoucnu vidim v jinych znalostech nez,ktere ziskam ve skole... na vysku jsem nesel a misto toho zacal uz plnejc venovat tradingu v roce 2009 - papery, backtesty,knihy, zkratka kazdodenni prace na tradingu. Jako rub se ukazali problemy v rodine,ktere se ale daly znova doporadku, v polovine roku 2009 jsem zalozil ucet a zacal Live , od te doby cca rok, jsem sel asi 3 systemy live. na kazdem jsem zjistil nove veci,ktere by me bez LIVE zkusenosti nejspis ani nenapadly a neposunuly, ted mam znova pauzu a jen paperu a snazim se brat trading z jine strany - studui detailnejc psychologie a zajimam se o MM, vice premyslim nez jen backtest - paper - live - backtest - paper - live. protoze nespatruji ten posun k vydelkum pres ,,lepsi,, systemy na kterych se pracuje uz x let. Myslim,ze hlavni posun je v hlave a dusevnim prostoru. narovinu se musi kazdy zamyslet ,ze skutecne stabilne vydelava jen mala hrstka lidi, takze to nejspis jen o skvelem systemu nebude... za ten Rok Live zkusenosti jsem nastesti neztratil mnoho cca 700 usd. takze to beru za castecny uspech. na dalsich posunech pracuji. Je pravda ze pilna cesta tradingu hodne ovlivnuje osobni zivot a emoce, preci jenom kdyz citite frustraci , a to ze si ji prochazi podle me kazdy se odrazi i na osobnim zivote. Proto temer denne sportuji. Pozoruji totis na sobe ,ze cim vic clovek o tradingu vi, tim se mu objevuji nove a nove prekazky a nekdy to cloveka muze zahnat az do zoufalosti. pak ani nemate naladu na Vase okoli a trpite tim dvojnasob, takze je treba najit nejaky kompromis hlavne aby jste se citili dobre. od toho by zivot mel byt a stejne bez dobreho pocitu se v tradingu neuspeje.
tak drzim vsem palce

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj, já jsem sice o pár roků starší, ale s vyčerpaností se občas potýkám také. Plný ideálů po přečtení Kyiosakiho apod. jsem se vrhnul do tradingu, zpočátku jsem poměrně vydělal na pozičním a pak dost prodělal na intradenním, samozřejmě že mojí blbostí. Teď už se snažím dodržovat OP, ale stále jsem ve ztrátě a ne a ne nastartovat to, abych byl profitabilní. Ta předchozí ztráta mě dost zatěžuje. Na jednu stranu vím, že se od toho musím odpoutat, být trpělivý a věřit v dobrý výsledek, ale čas od času příjde strašná frustrace a boj s "démony" ve formě pochyb: např: takové pohyby a ty nejsi je zobchodovat?, co tady po tolika letech děláš? má to celé smysl? To jsou démoni, se kterými čas od času bojuju. Nicméně dál věřím, že nakonec uspěju a své démony překonám. Přeju všem začínajícím, aby z počátku obchodování neztratili více peněz, nez co mohou psychicky unést. Těžko se s tím pak obchoduje. S pozdravem Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

myslim ze triezvo uvazujucemu ten nazov clanku napovie podstatne.

k tomu veku co sa tyka mladych ludi 15-17 rokov, skutocne si myslim ze ludia v tomto veku su este stale dost nachylny uverit naivnym predstavam o com biznis je. osobne si myslim ze byt v 19 rokoch byt unaveny s tradingu a ani s nim nezacat nieje pripad na diskusiu ale pre psychologa. unaveny moze byt mlady clovek akurat s toho ze mal urcite ocakavania a tie sa nenaplnili. a s toho je frustrovany.

ak mlady clovek objavy burzu a rozhodne sa stat daytraderom , tak nemoze pocitat s tym ze bude sediet za pocitacom 2 hodiny denne. to je fakt ktory musi trader prijat. rovnako ako musi prijat to ze trading JE o
" exaktních znalostech " ziadne meditovanie s nevzdelaneho cloveka intradennym traderom neurobi, rovnako ako ho nim neurobi ani 1000 backtestov. jedina cesta je live obchodovanie a adekvatny cas ktory pri nom clovek stravi.
skuste sa nad tym zamysliet skutocne realisticky, bez predsudkou a dogiem ktore si sami vsugerujete. nieje dolezite co si myslime. dolezita je realita. ak realitu s principu clovek neprime, je zrejme rozumnejsie sa venovat stylom obchodovania ktore su menej narocne na cas.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...