Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jste dostatečně připraveni obchodovat živě s potřebnou sebedůvěrou?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 41
  • Vytvořeno
  • Poslední

Zdravím,
myslím, že dokud si obchodník nevyzkouší samotný live trading, tak nikdy nezjistí, jestli je připraven, tj dát si podmínky pro backtest a paper, kdy půjdu výš a pak jít, nečekat až "něco", natož dát na cit pro trh, intuici a podobný nesmysly ... zkrátka si to vyzkoušet, realita je vždy jiná a psychiku nikde jinde nevyzkouší .. současně souhlas, mít podmínky, když live ukončit, protože něco je špatně

M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mně se to netýká, já jsem "chytřejší" a psychicky naprotsto v pohodě oproti ostatním, můj systém je něco, na co nepřišel nikdo přede mnou :-) To byly přesně moje pocity a samozřejmě jsem se strašně mýlil a plácal se od frustrace k eufórii a zpět. Jakmile jsem měl v ruce pořádné a jakoukoliv subjektivitou naprosto nezpochybnitelné backtesty, obchodování je najednou strašně jednoduché a v pohodě.

Jojo, návody na tomto webu jak se chovat před a při tradingu jsou všechny pravdivé do posledního písmenka, jen to někdy trvá a stojí to peníze než se jimi člověk začne řídit.

AP

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sice jsem úplně na začátku, ale mě se také testování s pravou stranou osvědčilo. To, že nevím, co se stane je na live normální, takže dělat backtest jinak je nesmysl. Možná si pár obchodů udělat od prostředka a pak přejít na pravou stranu. Každopádně díky za článek, nevím, kde jinde bych se tak cenné informace dozvěděl.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já bych doporučil po backtestech a alespoň krátkém paper se pustit do live, ale na levném trhu a s PEVNĚ danou hranicí, kdy pokus končí -> mít přesně danu max. ztrátu. Dle mého si člověk až v live uvědomí, na co se v backtestech zaměřit, zda je schopen dodržet plán, a zda si z traidingu neudělá střelnici, kde pálí na vše co se hýbe. Opravdu důležité je live ukončit v předem stanoveném okamžiku, ne až po vymazání účtu.
A nyní je čas zapomenout na nějaký čas na live a vrátit se na začátek k testování. Stejné grafy, ale jiný pohled na věc.
Vašek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no ja som zacal prednedavnom backtestovat tiez na pravu stranu, kedze sa moj papertrading jaksi ani nepriblizoval vysledkom backtestu :D pretestoval som tie iste data na pravu stranu a ejhle, vyslo nieco uplne ine :) mozem vrelo odporucit, nic vam nezaruci taku objektivitu ako ked neviete ako vstup dopadne.
Mna tieto chyby zatial stoja len kopu casu, nastastie...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Franz123:
Souhlasim, i kdyz mozna dobre to popsat trosku obsirneji. Jde o diskrecni prvek v nasem planu - moment kdy hlava musi rozhodnout bez podpory nejake rovnice "a+b=c". Situace kdy prebirame zodpovednost sami za sebe. Jednani na zaklade emoci je urcite chybne a trader musi jednoznacne byt schopen objektivne bez vahani a na zaklade planu reagovat na jakoukoliv zmenu v trznim prostredi-to je urcite jeden z momentu kde se lame chleba mezi profitujicimi, stagnujicimi(tech je take hodne) a ztracejicimi tradery.
Proto take zminim ony kolacove grafy, kde je jasne videt ze naprosta vetsina velkych traderu se kterymi jsem se kdy setkal vidi oproti greenhorn-traderum velkou porci jejich uspechu prevazne v psychologii a nikoliv v samotnem systemu(nejde o to byt naivni a oddelovat psychologii obchodovani od prime metody jak na trzich profitujeme-to je neoddelitelne, jde o koncentraci energie urcitym smerem-tzn procentualni vyjadreni spise urcuje to kam se soustredit vice a kam mene-je to asi stejny rozdil jako mezi predim oknem u auta a levym zadnim kolem-oboje je velice dulezite, ale kazde jinak a kuprikladu okno neni za urcite vyjimecne situace ani nutne...Kazdy jsme ale individualni a presne kategorie a metody urcite nepasuji na kazdeho a to je taky naprosto v poradku.
Naucit se objektivne(tak jak je vnimame, ne tak jak zrovna chceme) obchodovat trhy neni jednoduche ale jak se nam to zacne pomale darit, objevi se zmeny v prozivani i v kazdodennich zivotnich situacich to je jasne. Nechat vedome proplouvat bez hodnoceni (pritahovani, odpuzovani) upjate nazory na situace(odmitame akceptovat pohyb trhu do strany i pres viditelna voditka, protoze chceme vice atd.), ztuhle predstavy nebo emoce(ztrach, touha, chamtivost...), postupne bori omezeny svet takovy jak jej dosud zname a katapultuje cele nase prozivani do necekanych urovni plnych vnitrniho a vnejsiho bohatstvi, radosti a duvery v prostor.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj, vyborny clanok.
Zaujimam sa o tradind 1 a pol roka a rad by som obchodoval swingovo pomocou PA. Tomas stale pise o nesmierne poodrobnych backtestoch..tu je miesto kde laborujem. Mam vybraty jeden trh, sledujem 4H TF, papertradujem, mam naobchodovanych cca 100 obchodov (cca +3.2%) vidim reversal bars, vidim divergenciu, vidim, s/r...ale stale je to skor o metode, ako o striktnom plane. Neviem, ci by som jednoducho vedel napisat plan a povedat niekomu, nech mi podla neho najde 10 obchodov...je to cele silne diskrecne. Brett Steenbarger hovori o battle tesingu....Testujem vidim, ale je to skor o cite. Ide o to, ze mam svoj plan, ale po precitani takeho to clanu stravam seba istotu.. [ital] "..že máte za sebou dostatečné množství backtestů, máte jasno v tom, co a jak budete dělat a proč zrovna takto - a máte za sebou již i pár papírových obchodů. Pokud se vás cokoliv doposud zmíněného zatím netýká, tzn. doposud jste nutnou práci potřebnou k úspěšnému tradingu neudělali, bude zatím lepší na živé obchodování úplně zapomenout." [/ital]

PA a Backtesting...ma niekto podobne skusenosti?

Dakujem vopred za nazory
Booky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Booky:
Osobne pristupuji k "backtestu" jak jsem jiz naznacil v diskuzi pod jednim clankem (prizpevek na strane 3 dole): www.financnik.cz/forum/read.php?23,165577,page=1

Protoze muj system nema presna pravidla, spise voditka, ma to od paperu i backtestu daleko, ale jde prakticky o "ted a tady" konfrontaci s trhy zalozil jsem si na to novy termin: "swift" :) Dulezite je si uvedomit, ze ucelem onoho "swift" neni sbirani dat za ucelem je v trzich recyklovat, ale naopak prevzit zodpovednost, ziskat jistotu v system a sebe sama (prichazejici automaticky v pripade ze umime ve stale menicich se trzich konzistentne profitovat) a zkusenosti s obchodovanim predem podobne, casto se opakujici,ale pokazde unikatni, logikou podlozene situace.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Alec:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by jste se mohl trochu více rozepsat o tom jak funguje plnění, které jste v příspěvku nastínil. Jde mi o to, že jakožto nováček můžu těžko rozpoznat, jak se v reálu v live tradingu přiblížím k tomu, že budu "vykopnut" z trhu? A jak můžu eliminovat tato vykopnutí, jelikož budou li četná, poklesne výše mého účtu i o poplatky brokerovi a s tou narůstající četností, se taky můžu připravit o účet celý že?
předem děkuju
zdravím

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...