Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Směrové opční strategie.


jancocer

Doporučené příspěvky

Vážení a milí FINANČNÍCI (míněni Tomáš a Petr) a Finančníci (míněn zbytek lidstva). Ať jsem pátral jak jsem pátral ucelené vlákno věnované směrovým opčním strategiím jsem zde nenalezl. Posbíral jsem veškerou odvahu a zbytek si půjčil od souseda a otevírám toto vlákno.

Nejdříve několik pojmů pro nově příchozí.

Směrové opční strategie, jsou strategie, kde se snažíme uhodnout kde trh bude do exspirace námi zvolených opcí, na rozdíl od strategií nesměrových, viz například vlákno o strategii IRON CONDOR, kde se snažíme uhodnout kam trh určitě nepřijde do exspirace našich opcí.

Oboje se občas dá a lze na tom kupodivu i profitovat a o tom by mělo být toto vlákno.

Pro ty kteří ještě běžně "neopcují" s opcemi se pokusím definovat několik málo pojmů. Nicméně pro hlubší pochopení vřele doporučuji některý ze seminářů pánů FINANČNÍKŮ. Stojí určitě za to, v krátké době se toho hodně naučíte a krom toho, se pak můžete zařadit mezi horních deset tisíc, a diskutovat se stejně zasvěcenými jako budete sami. A kochat se bledou závistí nás ostatních.

Teď ale vážně.
O opcích se říká že to je královská disciplína v trardingu. Já osobně říkám, že bez potřebných znalostí a zkušeností je to cesta jak přijít o svůj obchodní účet na páku, tedy velice rychle.

Neobchodujte nikdy nic čemu pořádně nerozumíte a o čem nejste skálopevně že na tom budete profitovat a proč !!! Burza v současné podobě tu je několik set let, váš účet tu nemusí být již dnes !!!

Výborně předchozími výhrůžkami jsem z obliga a můžeme přejít k věci.

Nejznámější a nejpoužívanější jsou vertikální spready. Zde předpokládáme pohyb nějakým směrem (odtud směrové strategie). Podstata je v tom že na nižším strike nakoupíme například deset opcí. A na vyšším strike stejný počet opcí vypíšeme se stejným exspiračním datem.

A proč děláme takovou složitou věc a platíme 2 x poplatky ?

Připusťme, že si chceme nakoupit 100 ks akcií nadnárodního hliníkářského koncernu ALCOA (AA) . Nákupní cena akcie je okolo 10,50 USD. Než to dopíšu tak mi trochu uteče. Abychom se mohli podílet na jejím růstu a koupili 100 ks akcií tak potřebujeme 100 x 10,50 =1.050,- USD . Tuto částku také celou riskujme.

Pokud zvolíme vertikální spread. Tak nejdříve nakoupíme opce na co nejbližším strike, k ceně akcií (podkladového aktiva), v tomto případě na strike 11 a s exspirací DEC 11 tak zaplatíme za jeden kontrakt, kontrolujeme stejný majetek jako při předchozím nákupu, pouze 0.36 x 100 = 36,50 USD a tím končí také naše ztráty. No a pokud ještě na vyšším strike 13, s exspirací DEC 11 opci vypíšeme pak obdržíme za vypsanou opci prémium (prémii) 0,05 x 100 = 5 USD.

Tedy naše kapitálová přiměřenost by se zmenšila na 36,50 - 5 = 31,50 USD tedy o cca 13%. ( Pro jednoduchost vynechávám komise, jde o názornost )

Co se může stát. Pokud v době exspirace (za 35 dní) je cena pod hodnotou 11 USD. Odepisujeme 31,50 naopak pokud bude cena při exspiraci 13 USD/Ks pak náš profit bude činí 164,50 USD. Tak to je zajímavé P/L 164,50 / 31,50. Neboli 5/1.

Tak tolik letem-světem proč užívat směrové opční strategie.

A vzhůru k diskuzi.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak vzhuru k diskusi. Zial toho casu to bude casovo diskrecna diskusia z mojej strany, lebo po ohnivom zastavani sa jedneho diskutujuceho, ktory tu daval chvilu zive obchody, som sa dostal do programu schvalovania prispevkov, takze sa moj prispevok niekedy zobrazi az o par hodin. :) Vertikalne spready tak, ako ich popisujes, pouzivam v case vysokej volatility na indexoch. Vtedy moj klasicky SL nevydrzi rozkmity ceny a preto radsej na to idem cez opcie, kde ma nahodne spiky nevyrazia z pozicie. Ak chces ist do smerovej strategie, mal by si najprv urcit trend na podkladovom aktive.A to je z mojho pohladu ten zasadny bod. Napriklad teraz riesim, ci na USA-indexoch sa uz zastavil rast a prechadzaju na daily grafoch do downtrendu a treba ich zacat shortovat(=kupovat a vypisovat PUT opcie v spreade), alebo sa este stale drzat bokom. Ktorym smerom toho casu otvaras pozicie ty?(na sever ci na juh-ja sa drzim zatial bokom)

17767

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vesele zdravím prvního diskutujícího.

S pseudo-on line si nedělej starost, to pomine a nebo tam budu za chvíli taky.

Napřed k dotazu o indexech. To není až tak o výkonu US ekonomiky, ale o "výkonech" EU a Číny.

Protože pokud dojde k otřesech v EU a to nebezpečí je velké. Znamená to provést drastická a nepopulární opatření a on je nikdo nebude chtít udělat. To co co probíhá je "boj na zdrženou". A proč?

BUDOU VOLBY
Ve Francii budou prezidentské volby v roce 2012.
V Německu v roce 2013.
V USA budou prezidentské volby v roce 2012.
V Číně budou volby v roce 2012, do čela komunistické strany.
V Rusku budou prezidentské volby v roce 2012.

Slibovat budou cokoliv, neudělají nic co by je poškodilo a už vůbec nepopulární opatření.

No a máš odpovědět velká oscilace a jinak nic. Budou nejrůznější prognózy tak či tak ale nic podstatného na politické scéně se neuděje. S výjimkou toho, že třeba Italové nebo Francouzi vypískají své vedení. A pak budou mimořádné volby a vše zůstane při starém. Jedna země to nemůže vyřešit sama.

Nakrmím ale "přístroj" daty k inexům a zkusím prognózu. Co když vyjde. Ale až zítra odpoledne. Dřív musím udělat týdenní výkazy. Naštěstí jsou o malém uzavřeném a větším plovoucím zisku.

K historickým a ostatním obchodům. Já svoje nesmím. To co tady píšu je na hranici únosnosti. Ale mám přítele podobně potreféného HF, ale tentokráte komoditním. A on pro sebe a několik přátel obchoduje menší účty ( do 3 MIO USD). Tam není naplněna konkurenční doložka a dal mi svoje historické obchody a je připraven posílat současná (už miříkal co všechno pije, a kolika letá má být ta Skotská). A kde je finta, no řekněme že se hodně blíží tomu co obchoduji já pod průhlednou záminkou že ty obchody, čistě teoreticky spolu probíráme. Jen nepoužívá stejného brokera, on má AmeriTrade v Kanadě.

Takže jak to spracuji a okomentuji tak máme pár obchodů na koukání a na hraní. Pochopitelně i to má svá úskalí. Nesmí se nikde objevit číslo účtu atd.

A mám důležitý poznatek: Lepší pivo v břiše, než voda na plicích.
:D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

Vase zminka o souvislosti mezi prezidentskymi volbami a vyvojem trhu je jedna z nejlepsich, jakou jsem kdy na tomto foru cetl. Nicmene bych rad podotkl, ze nadchazejici volby maji primy dopad pouze na deni v evropskych zemich, nebot v pripade Ciny se nejedna a skutecne volby, nybrz pouze o predem rizenou, oznamenou generacni vymenu a tudiz se soucasni vladci nemuseji az tak obavat nepopularnich kroku. Tyto "volby" tedy nebudou mit zadny dopad na pohyb burzy.

V pripade Ruska je situace trosku odlisna, myslim si vsak, ze soucasny premier Putin je dnes schopen natolik manipulovat svymi volici, ze jeho znovuzvoleni nezabrani ani nahly pad popularity v dusledku nepopularnich reforem. V dusledku je tedy ruska burza relativne netecna vuci politickemu deni.

V Evrope je situace takova, ze si soucasni vladci nemohou prilis dovolit odkladat nepopularni kroky, nebot by tim mohli nahlodat celou stabilitu eurozony a soucasne duveru v jejich kompetence. Zejmena v pripade Francie a soucasneho prezidenta Sarkozyho by byla temer sebevrazda odkladat reformy o dalsich 6 mesicu.

Sentrix.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sentrix,

jednoznačně souhlasím.

Rusko: sehraný tandem Medveděv - Putin je jasný. Jenže tam je jiný problém a to syndrom velikášství, který má Putin víc rozvinutý. Tedy musí přijít Báťuška Puti a spasit Matičku Rus a přibere ještě zbytek světa. Tam Medveděv nesmí. Tedy problém zcela opačný než zbytek Evropy.

Čína má obrovský problém. Vlastní pomocí dluhopisů podstatnou část USA. Tedy pokud USA spustí inflaci a ono to budou asi budou muset udělat, tak Čína přijde o část pohledávek, které má ale ve všech možných bilancích. Nelze ani očekávat že to nepoznají. Skoro všichni z vrcholného vedení země mají nějakou západní univerzitu a hovoří nejméně třemi světovými jazyky Mandaranštínu a Kantonskou čínštinu tam nepočítám.

Domácí problém v Číně je i prudký růst cen potravin. Ten je způsoben kupodivu stavební horečkou. Co se tam děje? Probíhá obrovská výstavba průmyslových zón pokud možno nedaleko od pobřeží aby výrobky bylo možno exportovat. Současná ekonomická politika Číny je stále pro exportní. K výrobním prostorám je třeba postavit ubytovací a dopravní stavby a alespoň nějakou infra-strukturu.

A jestliže mám požadavek na stavební kapacity, tak titíž lidé nemohou současně stavět a obdělávat pole. Navíc část orné půdy jsem právě zastavěl výrobním a ubytovacím komplexem.

Změnil se rychle poměr mezi počtem zemědělců a počtem spotřebitelů, snížila se dosažitelná orná půda a prodloužily se zásobovací trasy. Rostou prudce ceny potravin a staveb, mzdy nikoliv. Politický stav je hranici sociálního smíru, neboli bouřícího se hladového a chudého lidu. To bude řešit až nové politbyro, posvěcené novým programem.

Odtud odnikud zázrak nečekejme, mají svých starostí dost.

A máme zpátky skomírající EURO, zanedbaný Americký DOLAR a volby za humny.

Jak známo politika je umění možného. Tedy politici budou mlžit a mlžit. Protože i když začnou s nějakou reformou, tak jí možná (spíše však určitě) nestihnou dodělat. Případní noví politici vzešlí z nových voleb volení naštvanými voliči občas udělají to co slíbili, tedy začnou s reformami. A tady je kámen úrazu. Na politika není třeba mít vzdělání. Dokonce někteří komunální politici neumí ani číst a s tím psaním to asi také nebude prudké.

A na problémy které se mají řešit je třeba, kromě hlubokých makro ekonomických znalostí, nejméně jedno volební období a v současné EU i pokud možno shodu všech zúčastněných. Ale oni se nechovají logicky viz bývalý Řecky premiér a nápad s referendem.

Je fajn že má Evropa jednotnou měnu ale dokud nebude mít jednotnou zahraniční, finanční a vojenskou politiku tak je to spíše spolek dobrovolných hasičů.

A ke Spojeným Státům Evropským máme daleko a zatím nevidím žádné vstřícné kroky vlád, o politické vůli nehovořím. Navíc politici na mnohé kroky nemají mandát a musely by se řešit referendem. Vždycky je na konec bližší košile než kabát.

Odnáším si poučení: 1. neobchoduji v Evropě nic
2. čeká nás nelehké období
3. vyhraje asi USA
Důvodem proč "vyhraje" USA, tedy vyjde z krize kterou odstartovali, nejlépe je to, že země je zprocesovaná. Má fungující FED, jednotnou zahraniční politiku a fungující armádu jejíž velení i vojáci hovoří jedním společným jazykem a mají jednotnou výzbroj a výstroj. Navíc jim bude držet palce Čína, vždyť je asi největší zahraniční věřitel USA.

Nic z toho Evropa nemá a hned tak mít nebude. Poslední podobný pokus v historii učinil Český král Jiřík z Poděbrad okolo roku 1464, kdy se měla křesťanská Evropa sjednotit proti Turkům. A ani takováto hrozba nepomohla. Odtud moje velká obava o současnou EU a EURO.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zaujimava fundamentalna analyza, to je to, comu najmenej rozumiem. Rad si ich citam, ale nedokazem podla nich obchodovat.Zle fundamentalne vyhodnotenie situacie v 2009 roku mi zabranilo poriadne sa opriet do longov a nic som z nasledujucej rally nevytazil.
Chcem sa ta opytat, co je to presne ten SPX. Je to na smiech, ze cfd na indexy obchodujem od 2008 roku, a to neviem. Zial, posledneho ucitela, ktoreho som mal a burze rozumel do hlbky, vystrnadili z nemenovaneho slovenskeho fora v oktobri 2008 roku a na take otazky mi uz potom nikto jasne neodpovedal.
Viem, ze SPY je ETF-ko na SP500 a obchoduje sa v USA premarkete aj aftermarkete.
ES je minifutures kontrakt na SP500 a obchoduje sa skoro nonstop mimo vikendov.
Ale SPX neviem co presne je(futures?) a kedy ma obchodne hodiny.
Ako vidis otazku Eura. Ja mam pocit, ze sa nakoniec rozpadne a jeden vikend si staty Eurozony okolkuju svoje Eura ako my koruny v 1993 roku a bude po parade.Preto som preventivne polovicu uspor zmenil na dolare a stvrtinu nechal v CZK.
Kamarata pozdrav a povedz mu, ze ja davam prednost Bosackej slivovici(52%) ale ani pivom nepohrdnem.
Vcera som nad SPX dumal a rozhodol som sa, ze ak v pondelok nepride nejaky velky rast tak pri najblizsej prilezitosti to shortnem. Ale aj tak budem rad, ak tu das svoju analyzu vyvoja. Neboj sa, mam uz nieco na burze odskakane a tvoje nazory budem brat v uvahu len do vysky mojho SL(1% uspor) a nejasnosti dalsieho urcenia trendu, ked sa vacsinou drzim bokom od obchodovania-vtedy radsej vypisujem range opcne strategie.Tohto roku som v zisku +17 %, tak je s cim obchodovat bez psychickeho tlaku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jancocer,

s cinskym problemem v podobe dluhopisu USA mate samozrejme pravdu, ovsem s "Vasim" inflacnim resenim nemohu souhlasit. Po dvou kolech QE se v USA toci tolik dolaru, ze sice pomalu umazavaji statni dluh, nicmene je tim postizena zejmena americka stredni trida, ktera ma mnohdy uz ted problemy s penezi. Myslim, ze pokud by mela inflace nasledkem QE3 a dalsich kroku americke vlady jeste stoupnout, mohlo by to byt pro tuto podstatnou skupinu obyvatel smrtici.
Na jednu stranu ma tedy umela inflace pozitivni dusledky v podobe zlepseni "zahranicni" bilance, na stranu druhou by vsak mohla v konecnem dusledku privest uz tak pomerne nestabilni ekonomiku do problemu, ze kterych by uz nemusela vybrednout.

Sentrix.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jogo
Pokusím se odpovědět pokud budu umět.

SPX je pouze a jen index na S&P 500. Tedy součet cen společností v S&P 500 obsažených dělený jejich počtem. Má jednu příjemnou vlastnost, lze na něj obchodovat opce a protože to je index tak nehrozí přiřazení.

Obchodní hodiny, pokud mne paměť neklame, má jako normální US burza.

S EUREM to je problém. Dokud je levnější ho provozovat, zůstane. Potom asi nastane scénář který jsi popsal. Jen je třeba si uvědomit, že i vlastní okolkování a následný přechod na sadu vlastních měn je velice drahá zábava, kterou všichni zaplatíme. Ať je EURO jaké je, má jednu přednost JE.

SPX obchoduji jako IRON KONDORA. Lze pochopitelně obchodovat jako kreditní i debetní spread. Já osobně bych ale takto index asi neobchodoval. Vybral bych si nějaké jiné pokladové aktivum. Je to ale otázka vkusu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sentrix.

Pochopitelně hrozí zcela reálné nebezpečí že se mýlím. A navíc budu i rád.

Nicméně ono těch možností mnoho nezbývá. Je tam obrovský dluh, čistý default si neumím představit. Je tedy třeba kombinovat veškeré dostupné prostředky, aby co největší část dluhu někdo uhradil.

V prvním kole daňový poplatník. Ve druhém kole je ale potřeba aby měl poplatník z čeho platit. Je tedy nutné nezaměstnanost snížit. To lze udělat nejsnáze tak, že oslabí USD natolik, že bude z pohledu USA drahý dovoz a levný vývoz. Jenže to se dobře řekne a špatně dělá. EURO padá ještě rychleji a tuto snahu sabotuje.

Nakonec to asi bude od každého trochu. Kus inflace, kus zlepšení obchodní bilance a zbytek dluhů se odmaže. Jsou na to známé a odzkoušené scénáře.

To je ta optimistická verze.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> A proč děláme takovou složitou věc a platíme 2 x
> poplatky ?
>
> Připusťme, že si chceme nakoupit 100 ks akcií
> nadnárodního hliníkářského koncernu ALCOA (AA) .
> Nákupní cena akcie je okolo 10,50 USD. Než to
> dopíšu tak mi trochu uteče. Abychom se mohli
> podílet na jejím růstu a koupili 100 ks akcií tak
> potřebujeme 100 x 10,50 =1.050,- USD . Tuto částku
> také celou riskujme.
>
> Pokud zvolíme vertikální spread. Tak nejdříve
> nakoupíme opce na co nejbližším strike, k ceně
> akcií (podkladového aktiva), v tomto případě na
> strike 11 a s exspirací DEC 11 tak zaplatíme za
> jeden kontrakt, kontrolujeme stejný majetek jako
> při předchozím nákupu, pouze 0.36 x 100 = 36,50
> USD a tím končí také naše ztráty. No a pokud ještě
> na vyšším strike 13, s exspirací DEC 11 opci
> vypíšeme pak obdržíme za vypsanou opci prémium
> (prémii) 0,05 x 100 = 5 USD.
>
> Tedy naše kapitálová přiměřenost by se zmenšila
> na 36,50 - 5 = 31,50 USD tedy o cca 13%. ( Pro
> jednoduchost vynechávám komise, jde o názornost )
>
> Co se může stát. Pokud v době exspirace (za 35
> dní) je cena pod hodnotou 11 USD. Odepisujeme
> 31,50 naopak pokud bude cena při exspiraci 13
> USD/Ks pak náš profit bude činí 164,50 USD. Tak
> to je zajímavé P/L 164,50 / 31,50. Neboli 5/1.
>

Přiznám se, že opce nevypisuji, tzn. omluvte můj začátečnický dotaz - jaká je výhoda vertikálního spreadu oproti prostému BUY LONG CALL? Když spekuluji na vzrůst podkladového aktiva, tak je to přece jedno, ne? Je smyslem "zlevnit" nákup koupené opce díky prémiu za opci vypsanou? A co když bude (viz příklad výše) při expiraci cena NAD 13 USD (chápu, to je teorie, ale co kdyby) a někdo po mě bude těch 100 ks opcí za 13 USD chtít?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dvě výhody jedna nevýhoda.

Výhoda je v tom, že za vypsanou opci obdržím okamžitě prémium. Tedy snižuji kapitálovou náročnost obchodu. Pokud obchod nedopadá podle mých představ a podkladové aktivum vhodně netrenduje, tak vypsaná opce může činit můj profit. Současně snižuje i vliv časového rozpadu. Nevýhodou je omezený profit daný jejím strike.

Pokud bude obchod viz příklad nad 13 USD v den EXSPIRACE tak nakoupím zpět vypsanou opci a prodám nakoupenou.Tím končí můj obchod. Tedy profitem. Nejlepší bude pokud bude vypsaná opce (podkladové aktivum) právě na 13 USD, tedy na penězích. Vypsanou opci nemusím prodávat, marně uplyne, mám celé prémium za její vypsání a ještě profit z nakoupené CALL opce. Tedy finta je v odhadu strike vypsané opce. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...