Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: O přechodu mezi simulovaným a živým obchodováním


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

děkuji za článek,
občas mam pocit, a to i dnes, že když píšete článek tak se mi díváte přes rameno, když obchoduju a vidíte mi do hlavy mnohem hlouběji než já sám :D
Disciplína a jednoznačne definovaná pravidla je to co mi chybí. A také mam problém s tím že do současného OP se snažím občas vecpat obchod/pravidlo které jsem používal v jiném OP.
Občas bych chtěl abych o věcech tolik nepřemýšlel (nevymýšlel pro a proti) a pouze dodržoval pravidla z OP.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tímto článkem jste se trefil do mé nynější fáze tradingu. Po dvou a půl letech zkušeností s tímto podnikáním, po desítkách tisíc zbacktestovaných obchodních situacích, po vyplenění jednoho účtu, po mnoha převážně negativních pocitech z euforií, které byly vystřídány nezdary ... jsem nyní ve fázi kdy cca půl roku na papertradingu piluji svůj nynější obchodní plán. Chtěl bych zdůraznit, že nyní postupuji naprosto beze spěchu, bez emocí, s chladnou hlavou a snažím se poučit z analýz předchozích nezdarů. Musím nyní dosáhnout stavu, kdy budu alespoň 4 týdny po sobě dosahovat průměrně pevně stanovený předpokládaný profit. Potom bych přešel plynule na live obchodování. Snažím se v papertradingu postupovat přesně jakoby to bylo naživo, někdy se doupouštím věcí, které popisujete ve Vašich článcích (obchody navíc po nezdaru nebo někdy nevezmu z neznámých důvodů jasný signál) a to má negativní vliv na profit. Jakékoliv nedodržení plánu je potrestáno ztrátou.
Chtěl bych se zmínit ještě o jednom psychologickém pravidlu, kterým mám podmíněn přestup na live obchodování. Mám vypozorováno, že průměrně jednou za čtvrt roku přijde větší drawdown. Pokud budu splňovat podmínku 4 úspěšných týdnů nebudu ihned přecházet na live, ale počkám si na drawdown a potom přechod uskutečním.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

článok sa trafil aj do mojho súčasného fungovania na burze. V auguste tohto roku som zacal obchodovat live po 2 mesiacoch backtestovania. Išiel som hneď na live, lebo som si povedal, že pár strát je Ok, hlavne aby som sa naštartoval. Moje heslo bolo keď nejde o peniaze, nejde o nič. V prvý deň som mal 20 obchodov!! za 2,5 hodiny obchodovania s výsledkom 0-zmena na účte, ani som nestratil ani nezískal. Znížil som počet obchodov ale rástla strata a od septembra som robil iba 1 obchod za deň. Aj toto generovalo stratu a postupne som prišiel o 1000 USD. Od Októbra som na SIMe a trénujem a backtestujem popritom, mám už aj pozitívne týždne za sebou, takže keď to bude konzistentné 4 týždne po sebe mám v pláne prejsť opäť na LIVE. Ďakujem za článok, pomohol mi si to ujaasniť.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V mem SIM obchodovani jsem mel problem s exkuovanim vice strategii. Somozdrejme, ze jsem si rekl, ze pojedu jen jednu, ale v obdobi "nudnem" jsem testoval i neoverene systemy a to mi zpetne kazilo doveru v me obchodovani. Pomohlo mi pouzivat dva demo ucty. Stejne tak je dobre postupovat i pri live obchodovani.

Bany

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dakujem za vyborny clanok, musim sa pridat k predchadzajucim prispevkom, je to, ako keby som autorovi clanku povedal moje zaciatky.. Jednou z mojich velkych chyb bol nedostatocny paper, respektive striedanie paper a live prve 2 mesiace (pri vyssej volatilite som kvoli max SL isiel SIM a pri zodpovedajucej LIVE), samozrejme, vysledkom bola strata cca 1 tis. USD, potom som si dal pauzu, prepol iba na SIM (mimo obchodnych hodin som robil aj REPLAY) a po 2 ziskovych tyzdnoch som presiel znova LIVE, ktory uz nemiesam so SIM samozrejme.. Je to urcite lepsie, tie 2 ziskove tyzdne a taktiez ziekove 3 mesiace REPLAY mi davaju vacsiu doveru.. Stratu som sice este nezmazal, stale robim chyby, ktore ma stoja profity, ale je to uz lepsie, hlavne psychika je lepsia..
A urobil som este 1 vec, ktoru tu pisal Majkll, spatne som urobil dokladnu analyzu vsetkych obchodov, trochu upravil OP (pridal 2 filtre) a aj na zaklade toho sa citim istejsie (pravidla som si vytlacil a mam ich na stole vedla PC)..

Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V průběhu mých obchodních let jsem zjistil, že vytvořit solidní obchodní strategii nebo-li plán dokáže časem většina lidí. Ale jen asi 10% lidí, právě ti co vydělávají pravidelně dokáže přizpůsobit své duševno podmínkám obchodování. Je to náročná práce na sobě samém, kteá zabere mnohem více času než tvorba samotného obchodního plánu. A bez takové změny prostě obchodování nemůže fungovat.
Je to tady přesně vidět i na foru. 90% lidí dovede komunikovat o všemožných věcech většinou pro obchodování nepodstatných. Nekonečné teorie obchodních plánů a jiných podobných věcí, ale nad svým duševnem se tu zamýšlejí snad jen majitelé webu. A to je dost málo!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Většina traderů nemůže vydělávat už z toho principu že neměla skutečně výdělečný papertrading, většina traderů si namlouvá že je jejich papertrading úspěšný, nejde přece o peníze. Říká se tomu švindlování, v live se ale nedá švindlovat, broker počítá všechny obchody ziskové i ztrátové.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak:
Podle meho jsi trefil do cerneho, take to tak vidim. Me se paradoxne pred 2 roky stalo to, ze jsem se ocitl v zahranici naprosto sam (kdyz jsme se s dlouholetou pritelkyni rozesly) a hrabl jsem si tak na dno, ze na tom dnu "dusevno" prislo prirozene uplne samo. Behem par dnu mne to privedlo k OSHO (predevsim jeho The Book of Secret) a k ZENu (dite Budhismu&Tao). Od te doby prirozene si jsem vedom toho, ze jsem centrem "kola", atd.....bla,bla :) .
Jak se zivotni procesy(bydleni, prace...) usadily a vratil jsem se k tradingu, tak jsem uplne koukal co vsechno mi unikalo a co jsem mel stale pred ocima a nevidel. :) Mnohem jasneji a presneji vytvarim co si preji vytvaret - a pak se zase vracim "domu". Toto uvedomeni se sebe sameho mi velmi pomaha jak v priprave, obchodovani, tak i ke zvladani stavu pri/po obchodovani.
I tak prechod od paper k live je znat. Lze vnimat ten rozdil a tlak ktery si sami svymi touhami na sebe vytvarim/e. Chyby delam, ale projdu tim. V klidu.

M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja bych byl trochu opatrny s temi 3 uspesnymi tydny v paperu (viz clanek). Neni to nejaka hranice, kterou bychom si meli dat jako limitni a pak hura na zivo. Takovejch lidi, kterym by opravdu stacily 3 tydny je bych rek strasne malo. Ty 3 tydny se totiz daji dle mych zkusenosti "disciplinovane vydrzet" ale to neznamena, ze jsem psychicky pripraveny na prechod do ziva.
Na druhou stranu bych rek, ze neexistuje nejaka exaktni hranice poctu uspesnych tydnu ... ta "zdrava" doba papirovani je u kazdeho strasne individualni.
Uspechana doba, ve ktery zijeme, tradingu moc nesvedci. Vsude se klade duraz na rychlost (vcera bylo pozde) a vykon a tak neni divu, ze takovy pristup maji lidi i k obchodovani a uz uz chteji vydelavat a davat vypovedi v zamestnani. Vsechno ma svuj cas a lamat nasilim se to fakt neda.
MNovak: s tvym prispevkem se da urcite souhlasit nicmene, rozpitvavat ze vsech moznejch uhlu OP, grafy, timeframy, indikatory apod jde snadno, protoze to lze uchopit, popsat a je to exaktni a navic v podstate jednoduche. Jak chces ale rozvinout webovou diskusi nad necim co nejde presne popsat a co se dotyka nitra kazdeho cloveka?? Urcite si ale nedelam iluze, ze psycho-stranku lidi berou vazne.
at se dari
pajus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aby se stal clovek uspesny v tradingu tak nutne potrebuje CAS. Nekdo pul roku/ nikoho takoveho jsem nepotkal/ nekdo rok /nadlidsky vykon/ a nekdo tri roky/bezna praxe/, nic zvlastniho neni ani pet let. Trading je postupna vnitrni zmena, ktera si vezme cas odpovidajici prostredi z ktereho trader prichazi. Muzeme zde stanovit hranice paper tradingu klidne na mesic, ale s vasim vzorcem chovani, ktery prinasite z minulosti, stejne nejaky ten rok bojovat budete. Jsou to ta znama obdobi nekolikatydenni discipliny nahrazena obdobim chaosu a nejistoty v sebe sama. Postupem casu budete chaos vytesnovat, ale pokud nemate jasne vedene zaznamy jak chaosu tak discipliny tak se mate jen tezko od ceho odrazit a budete se neustale pohybovat v bludnem kruhu / o nutnosti jasne definovaneho OP uz ani nemluvim/. Nic vic trading neni. Je to tezke zamestnani, protoze musite ridit sami sebe.
Kolik traderu si vcera kliklo pro lepsi pocit na trhu TF jen proto ze byla burza hodinu otevrena? Myslim ze docela hodne. Uz na prvni pohled, treba do DOMu, bylo jasne i zacatecnikovi ze moc velke kopce cekat nemuze.

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rozdiel medzi sim a live je priepastný. Bežne je vidieť 2 tábory - zástancov a odporcov sim tradingu. Ja osobne som tomuto nikdy nevenoval dlhšie súvislé obdobie - jednoducho preto, že si myslím, že pri sim si človek nevie vytvoriť potrebný pocit zodpovednosti za svoje správanie. Vydržať obchodovať poctivo simulovane, povedzme, 2-3 roky (a správať sa tak, ako by som riskoval skutočné peniaze), je u drvivej väčšiny z nás nemožné. Každého časom zlomí pocit, že už všetko ovláda, resp. že už by mal začať reálne zarábať.

Doba potrebná na upevnenie všetkých dôležitých návykov môže trvať oveľa dlhšie, ako spomínané 2-3 roky - a to je, samozrejme, individuálna záležitosť. Stačí si iba spomenúť, aké náročne je pre mnohých zvyknúť si napr. denne chvíľu cvičiť, dodržiavať pitný režim, alebo naučiť sa niekoľko slovíčok cudzieho jazyka. A to sú v porovnaní s tradingom jednoduché veci. Snažiť sa zmeniť samého seba je náročná vec a nepôjde to odrazu. Každú zmenu si treba odžiť a pomaly zapracovať do podvedomia. Sim trading ale väčšinou nevytvára dostatočný tlak nato, aby sme sa menili...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

focus.... s tim casem mas pravdu, uz mam kolem sebe asi 3 "kamarady" kteri toho nechali po 1-2 roce, to je takove nejkritictejsi obdobi si myslim... v prvnim pulroku vyhori gambleri a v 1-2 roce vyhori i ti "chytrejsi", a 2 a vic vydrzi jen ti co maji sny a cile a mysli to vazne a dodelaji to at to stoji co to stoji :)

Jinak s tim vcerejskem nesouhlasim, jel jsem normalne odpoledne ano volume 3x mensi ale trh funguje porad "stejne" i s tretinovym volumem....

ten prechod mezi sim a live neni o nejakem case... to kazdy pozna kdy ma jit live a kdy nema, tady se to autori hodne snazi "usnadnit" zacinajicim tim ze jim davaji jakesi pravidla... coz je dobra snaha, ale neni to to hlavni a podstatne...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jak se píše v článku, pokud nebudete mít úspěšný paper tak v live se vám asi lépe nepovede. Paper ovšem snese vše a klasické výmluvy "tohle bych vzal, ale zrovna jsme byl na záchodě, zvedal jsem telefon" atd. mi sice dělali dobře bo to byl zpětně "jasně" ziskovej obchod, ale live neodpouští a broker nás nenechá obchodovat levou stranu trhu. To samé bactast. Bactastovat způsobem projíždím graf úsečku po úsečce je fajn, ale pokud si pak napíšu obchod zpětně tak je to taky na nic. A to nemluvím o přidávání různých filtrů jen aby equity hezky vypadala.
Člověk je tvor ulhaný. Pro mě byl největším krokem kupředu, když jsem si přestal lhát. Nejhorší bylo, že jsem si vždycky o sobě myslel, že snad lhaní ani pomalu nejsem schopen o to to bylo pro mně težší. Jakmile jsem to, ale překonal a přestal si lhát, začal jsem se pohybovat rychleji a výsledky se dostavují. Svým způsobem jsem se osvobodil a mohl jsem se konečně začít učit. O trhu o sobě a o tom jak vydělávat. V tom je trading úžasnej nastaví vám zrcadlo a je jen na vás zda tu rukavici zvednete nebo před sebou utečete.
Jak píše Focus o těch, kterým to trvá i klidně 5 let tak to bude asi můj případ a možná bych byl ještě za těch 5 let rád.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...