Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Psychologie (nejen) tradingu


Adam

Doporučené příspěvky

Chtěl bych se zeptat (nejen) aktivních traderů, jak se vypořádávají s celkovým psychickým tlakem. Konkrétně, jestli máte den rozdělený na trading a zbytek dne (ti, kteří se tomu nevěnují nonstop:) ) např. tak, že po analyzování trhů/obchodování atd. už dále na nic s tradingem spojeného nemyslíte (resp. potírají všechny myšlenky s tím spojené). Prostě den včetně problémů/starostí s tradingem rozdělený do „denních přihrádek“ (jak to popisuje Dale Carnegie v knize Jak se zbavit starostí a začít) tak, aby člověk neměl nedořešené problémů z tohoto/předešlých dnů, resp. aby je měl, ale aby se jimi při jiných činnostech nezabýval(ani podvědomě), aby byl psychicky v pohodě.
Případně, jestli používáte nějaké relaxační/meditační techniky apod.
A poslední věc s tím související - programování podvědomí. Ať už autosugesční věty před zrcadlem nebo cokoliv jiného.
Děkuji.
Adam

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 174
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Adame,

skvělé téma. Jsem rád, že jste toto vlákno založil. Jsem zvědavý, co napíší ostatní :-)
Tak tedy, začnu od sebe:
Jsem full-time intradenní obchodník, tzn. že u grafů sedím každý den od 15:30 do 22:15. Jelikož takovýto životní styl znamená určitá sociální omezení, rozhodnul jsem se věnovat dopoledne a poledne svým přátelům. Dopoledne tedy dělám cokoliv - vyřizuji běžnou administrativu spojenou s běžným životem a chodem domácnosti, chodím se projít, nakupovat, občas dopoledne zajdu i do kina, apod. Obědy většinou věnuji kamarádům a přátelům, neboť po večerech kdy mají čas oni, nemohu díky tradingu já. K obchodů ve skutečnosti zasedám už v 15 hodin. Potřebuji nějaký čas na to "chytnout temto", stotožnit se s grafy, naladit se na správnou vlnu, atd. Během dne už jen obchoduji, a jelikož už to dělám nějaký pátek, mohu si u toho dovolit ještě psát články pro finančníka, komunikovat se studenty kurzu e-mini, atd. Občas u toho koukám na DVD, na TV, nebo tak něco.
Večer moje šichta však nekončí koncem obchodních hodin. Vždy večer po zavření trhů si zapíšu do svého deníku vše nové co jsem se naučil, své aktuální pocity, poznatky, apod. Vytisknu si grafy s obchody a do grafu nalepím.
Jelikož rád čtu ve vaně, tak tam občas i ještě před spaním přečtu pár stránek M. Douglase, apod.
Co se týče relaxace a meditace spojené s tradingem - mě nejvíce vyhovuje jen tak se procházet. Takže se třeba jdu dopoledne na hodinku projít a u toho přemýšlím o svých obchodech, co je možné vylepšít, apod.
Trading je životní styl a jak tradingu jednou propadnete, pak s ním budete žít prakticky pořád. Mě to však vyhovuje - tuto profesi miluji a přemýšlení o obchodování mi nějak nevadí. Tlak žádný nepociťuji, takže se nemusím s žádným vypořádávat. V posledních letech jsem na sobě udělal dostatek mentální práce k tomu, abych se zbavil pocitu tlaku a nepříjemných emocí. Obchodování má být maximálně bez emocí.
Hodně zdaru všem,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Adame,

po skonceni sveho obchodniho dne [za obchodni den povazuji casovy usek, kdy obchoduji, testuji, studuji] se venuji sve firme. Puvodne jsem se "bal", zda-li to bude fungovat a nakonec jsem zjistil, ze je to skvely psychicky relax. Moje firma nevyzaduje moji celodenni pritomnost, avsak mohu se ji venovat v jakoukoliv denni dobu. Velmi doporucuji mit vice dennich aktivit, pri kterych budete nicit sve stresy, unavu apod.

Pred deseti lety jsem cetl dve nebo tri knihy Carnegieho. Jeho knihy povazuji za vyjimecne.

Preji Vam mnoho uspechu!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Adame,

většinu dne trávím tradingem. Jsem jeden z těch, kteří mu propadli. Momentálně se nacházím ve fázi přípravy na live obchodování. Můj den vypadá asi následovně. Dopoledne většinou provádím backtest, sbírám různé postřehy, přemýšlím o systému, čtu si o psychologii a tak podobně. Cca. v 15:30 se přepínám na live testování to jest koukám na grafy, jak vznikají, hledám svoje formace a obchoduji jako v reálu. Během tohoto testování si píšu deník pocitů a vše si zaznamenávám do obchodního deníku plus diskutuji s ostatními obchodníky o aktuálním dění ve speciálním vlákně. Pokud někdy cítím, že je toho na mě dost jednoduše vypnu. Nedělám nic, co souvisí s tradingem. Pokud se najde příležitost někam vyrazit s přáteli klidně s nimi jdu, nemám s tím problém. Víkend se potom snažím trávit co nejvíc jinak, abych načerpal sílu do dalšího trading týdne.

Řekl bych, že nejvíce energie v přípravě na live obchodování věnuji psychlogii a formování svého myšlení. Když jsem podnikal udělal jsem to stejně a oplatilo se.

Jakub

P.S. Určitě je dobře, že čtete Douglase, ta kniha je vynikající a může Vám dát velmi mnoho.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, Libici, Jakube, zajímavé přístupy. Dík za info.
Kdyby byl ochotný se k tématu aspoň velmi stručně vyjádřit i Petr Nesdídal, byl bych velmi rád. Podle toho, co jsem zatím (o něm/od něj) tady zjistil/přečetl, je jeho obchodní styl nejvíc podobný mému plánovanému, tzn. poziční obchody, spready + kromě toho jiné (obchodní) aktivity.
Jinak bych rád rozvinul diskuzi kolem témat "práce na sobě". Tomášem popisovaná metoda zaznamenávání a analyzování emocí nejen s tradingem souvisejících (jak Tomáš v nějakém článku popisoval) je super, kdysi jsem četl
knihu Alberta Ellise Trénink emocí : práce s emocemi na základě racionálně emoční terapie (tuším, že to bylo v této knize) a od té doby to trénuju (sice ne ideálně na papír, ale určitý náhled mi to dává). Teď při vedení deníku pocitů si emoce a myšlenky související zaznamenávám a je to ještě lepší.
Můžete, Tomáši, stručně naznačit, jak "pracujete na sobě"? Určitě se od M.Douglase dozvím více, až se tím prokoušu, ale třeba pro ostatní, co jeho knihy nečetli (zatím :) ).
Děkuji
Adam

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Adame,

předně, trochu se bojím, že jste si pomíchal jména :-) Mé jméno je Tomáš Nesnídal a kolega se jmenuje Petr Podhajský. Takže žádného Petra Nesnídala a Tomáše Podhajského zde, obávám se, nenajdete :-) Pokud jste tedy Petrem Nesnídalem nemyslel někho jiného....
Já pracuji na sobě přesně tak, jak popisuje Douglas ve svých knihách. Neustále sleduji tok svých myšlenek a hledám možné "konfliktní body", ať už na základě předešlých negativních zkušeností, negativních emocí, iluzorních představ, apod. Takovéto konfliktní body pak přesně řeším jak píše Douglas - zaměřím se na ně a "odsaju z nich energii". Dělám to už dlouho krůček po krůčku a získávám tak čím dál tím větší objektivitu. Nejlepší je nejrpve důkladně nastudovat Douglase a pak můžeme o tom dát i s ostatními řeč.

TOmáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Adame,
od doby co se tradingem živým na fulltime a všechny své ostatní aktivity jsem prodal, mám den podobný jako Tomáš. Ráno se snažím sportovat a vyřizovat podobné záležitosti, odpoledne až do večera sleduji trhy, večer analyzuji spready. Co je asi podstatné je fakt, že jakmile obchodujete delší dobu (tj. nějaký ten rok), emoce z tradingu opadnou a už to není tak „psychycky náročné“ jako na začátku. Takže já v průběhu daytradingu stíhám spoustu dalších věcí a rozhodně to není nijak náročnější než když jsem předtím řídil firmy. Obchoduji na pětiminutovém grafu a můj systém mi dává formace, které se formují několik barů – tj. monitor nemusím sledovat nonstop a vždycky se na něj podívám pouze, když mi pípne timer. Po tuto dobu jsem schopen dělat mnoho dalších věcí na druhém počítači a absolutně koncentrovaný jsem tak pouze v době, kdy dostanu signál a jsem v trhu.
Tímto jsem chtěl říci, že takový ten stres z počátku prostě postupně opadne a je třeba jen vydržet.
Vím ale o čem hovoříte – když jsem s tradingem začínal, tak jsem toho měl „plnou hlavu“ a občas se mi o kukuřici zdálo. Zde mi pomohlo, že jsem měl i další aktivity a prostě jsem musel dělat i další věci a nemohl myslet pouze na trading. Našel jsem si spready – tj. obchodoval jsem pozičně avšak tak, že jsem pozici nemusel pořád sledovat. To mi hodně pomohlo, neboť jsem „byl v trhu“ ale současně nemusel být u počítače.
Chce to všecho „dávkovat“ a skutečně hlavně nějak vydržet – časem začne být trading spíš nudný a stereotypní.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Adame,

já obchoduji krátce intradenně, ale asi Vás moc nepotěším. Žádné speciální cvičení, ani extra práci na sobě neprovádím. Jsem trošku lempl a spíš spoléhám na to, že se to nějak usadí samo. Spousta lidí testuje třeba rok strategie, snaží se na sobě pracovat, co týká sebekázně a dalších vlastností, které potřebuje k tradingu a vůbec se snaží k tomuto businessu přistupovat co nejsvědomitěji. Já jsem pravý opak takových lidí. Začal jsem obchodovat jen s polovičním plánem prakticky bez backtestu. Dostal jsem docela kapky, ale tak intenzívní, že to nahradilo několik měsíců vlažné teorie ;) Můj vývoj je z pohledu ostatních možná trošku nestandardní, ale pozoruji, že nejsem rozhodně sám. Tomáš nám tady hodně pomáhá při intradenním obchodování a díky tomu se mi pomalu daří usměrňovat všechny myšlenkové pochody, emoce, atd.
Musím ale dodat, že se komoditám věnuji tak 10 hodin denně. Ne vždy je to zrovna produktivní, někdy se v tom jen tak nesystematicky vrtám bez jakéhokoli cíle a třeba si jen přehrávám grafy. Tak to dělám prakticky každý den a dá se říct, že nedělám nic jiného ani dopoledne. Samozřejmě to není ideální, protože už toho mám někdy dost a odráží se to v ostrém obchodování. Je nutné se rozptýlit a do budoucna se pokusím celé dopoledne nezapnout počítač.
Jinak komoditní business je postaven na trošku jiném principu, než třeba to nejběžnější podnikání. Jde hodně o hru pravděpodobnosti a MM. Tak se musí i uvažovat a hlavně takový styl obchodu přijmout. Ale co se týká nervozity v začátcích obchodování, je to stejné, jako když nastoupíte do jiného zaměstnání, nebo změníte druh podnikání. Dokud vše dokonale nepochopíte a rutinně nezvládáte, jste nervózní. Chováte se nejistě, jste nervózní, když máte s někým zkušeným jednat a v problematice se jaksi ještě necítíte na 100%. V tom jsou komodity stejné.
Nemyslím si, že jsou bezpodmínečně nutná nějaká cvičení - relaxační, meditační. Každý je jiný, někomu to určitě může pomoci, ale zas taková věda to není. Jde jen o čas a je potřeba být prostě v pohodě, jinak trading nestojí za nic.

Bohdan



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsetkych,

mozno sa to netyka, tejto temy ale podla vasich prispevkov ste kazde poobedie od cca 15.00 do 22.00 pri PC a makate.
Preto sa chcem spytat ci mate rodinu/deti - a ako to riesite ak mate deti/zenu a tie pridu zo skolky/skoly prave cca o 15.00 a o 22.00 uz spia. Ste z rodinou len cez weekend????

Dik za odpoved


BORCO

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Borco,
téma, které jste nakousnul se tedy psychologie obchodování hodně týká. Bez podpory rodiny se totiž komodity dělat nedají. Nedovedu si totiž představit, že bych komodity dělal "jaksi natruc". Průpovídky typu: Pořád tu vysedáváš, kdybys alespoň šel s dětmi na procházku, to jsem zvědavá(ý) kde při naší situaci vezmeš těch 100 000, co potřebuješ do začátku... atd...atd. Tak tohle asi ještě žádnému traderovi sebevědomí nepodpořilo.
Pokud tedy mohu hovořit za mojí rodinu, tak ta je tedy momentálně komoditami velmi omezena. Ale to je všechno otázka priorit. Když jsem se zajímal o komodity asi tak dva měsíce a už jsem viděl, že je třeba to všechno brát velmi vážně a že to nejde dělat napůl, tak jsem o tom s manželkou začal otevřeně hovořit. Vysvětlil jsem jí o co se jedná, co všechno obchodování vyžaduje, že první zisky nejsou otázkou dvou měsíců, možná ani roku. POCHOPILA !! Pochopila, jak báječnou záležitostí ve své podstatě komodity jsou, jakou nám dávají šanci k nezávislosti. Shodou okolností již několik měsíců shání práci - po mateřské dovolené !! No prostě o ničem. V současné době to vypadá tak, že se víceméně stará o rodinu ( 3 děti), práci už tolik neshání a snaží se pro mne vytvářet klid a prostor pro komodity.
I když to není ideální, počítač pro obchodování máme v obývacím pokoji, takže jsme všichni pohromadě, bavíme se spolu a je to v pohodě. Když potřebuji klid, nasadím si výjimečně sluchátka a je to. Řeším to ještě tak, že si třeba přivstanu ráno v 5 hodin, skouknu grafy,diskuzi, aktualizuji TNT do notebooka a běžím do práce. V soboto i v neděli vstávám pravidelně v půl páté, nebo v pět ráno a čtu, nebo tvořím. Získávám tak čas, který pak mohu rodině alespoň nějak kompenzovat během výkendu. I když v zaměstnání podstatě dělám svého koníčka, jsem rozhodnutý jednou dělat komodity na plný úvazek. Těžko bych např. při zaměstnání dělal intraday.
Mým tajným snem je, kdyby tak komodity chytly mojí ženskou jako mě. Například včera jsem seděl u grafů jenom tak jsem prohodil, "Kdyby ten cukr už konečně šel dolů, hned bych prodal." Manželka se mě zeptala, jestli mám nakoupený nějaký cukr. Tak jsem jí hned vysvětlil, že cukr ja na pětiletém maximu, jak to je s tím medvědím trendem, jak člověk může prodat něco, co nemá, později to levněji koupit a vrátit. Docvaklo jí to ještě rychleji, než když jsem se to já učil v lednu z manuálu. Je to nesporně talent.
Ale abych to shrnul bez podpory rodiny to prostě nejde. A právě ty začátky jsou nejhorší nápor na čas, na peníze, na nervy. To se prostě zákonitě někde projeví. Situace v rodině by tedy měla být prodiskutovaná a vyjasněná. Tyhle věci bych rozhodně nepodceňoval a nebral na lehkou váhu. Něco za něco.

Doma klid a pohodu všem přeje greenhorn.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
dovolim si vlozit prispevek, ktery velmi souvisi s otazkou uspechu a neuspechu. Jednim ze stavebnich kamenu uspechu je uvedomeni, ze penize nejsou v zivote vse. Ackoliv tuto vetu mnoho lidi nikdy neprijme, pak prave tato veta, nebo tato skutecnost stoji za mnoha uspechy. Chudy clovek je ten, kdo ve svem zivote vse podridi vydelavani penez, pricemz jine hodnoty neni schopen prijmout. Ja osobne povazuji za bohatstvi sve zdravi a svobodu. Pro me osobne je mnohem dulezitejsi zdravi me rodiny, mych deti, me zeny, mych rodicu. Pro me osobne je mnohem dulezitejsi ma svoboda rozhodovani, ma svoboda zivota, ma svoboda mysleni. Ta nespociva v tom, jestli jedu nakupovat v Mercedesu nebo jinem, levnejsim aute, ta spociva predevsim v radosti ze zivota, ktera neni ovlivnena vysi meho majetku. Podivate-li se kolem sebe, pak uvidite tisice lidi, kteri se kazdy den snazi urvat neco do sveho majetku a cele dny mysli jen na penize. Prave tito lide jsou chudi. Nejen ze nenaplni sve ucty prave diky sve omezenosti mysleni, avsak proziji cely zivot v omylu, ze penize jsou vse. Clovek ma delat veci pro radost, pro lasku k dane cinnosti. Jaromir Jagr nehraje hokej jen pro jeho plat, resp. vzdy, od malicka, mel hokej jako svoji zivotni lasku a ta jej privedla tam, kde je dnes. Chudy clovek se neni schopen prenest pres fakt, ze penize nejsou v zivote vse a prave proto zustava chudy clovek chudym. Fakt, ze jsou penize v zivote hrozne dulezite, nas nuti neprimerene riskovat, neuvazene investovat, neinvestovat vubec [protoze co kdyz investuji spatne?? a prijdu o par korun??], spatne se rozhodovat, protoze sve rozhodnuti podrizujeme strachu z "chudoby" a samozrejme takove rozhodnuti bude vzdy subjektivni. Ja osobne delam svoji praci z radosti z dane prace. Ja osobne studuji, protoze mam radost, kdyz poznavam nove veci. Ja osobne obchoduji, protoze mam radost, ze buduji neco, co funguje, co muze pomoci jinym lidem a pomaha jinym lidem. Ja osobne obchoduji, protoze obchodovani mi dava radost ze zivota, dava mi zivotni svobodu. Proto mam sve obchodovani rad a proto mu venuji maximum, aniz bych premyslel, jestli nahodou nemarnim cas. Hledate-li ty spravne obchody, prestante myslet na bohatsvi. Snaha zbohatnout nas tlaci delat obchody, ktere maji jen castecnou pravdepodobnost uspechu. Predstava bohatsvi nas nuti ji podrizovat absolutne vse, aniz by si clovek uvedomil, ze vlastne vse co dela, dela jen s jednim jedinym cilem, a to je byt bohaty. Clovek jde do posilovny jen proto, aby byl zitra "psychicky cerstvy" a mohl se znazit urvat nejake penize. Clovek se boji investovat do sveho vzdelani jen proto, ze se boji "spatne investovat".

Tedy jeste jednou: CHUDY CLOVEK NENI SCHOPEN POCHOPIT, ZE PENIZE NEJSOU VSE. CHUDY CLOVEK PODRIZUJE SVE MYSLENI JEN JEDNE VECI, A TO BYT BOHATY. CHUDEHO CLOVEKA POZNATE JEN PODLE TOHO, ZE SE VZDY ZAJIMA JEN O PENIZE A NE O RADOST ZE ZIVOTA. Potkate-li chudeho cloveka, pak v jeho jednani vzdy najdete jednu z techto zivotnich chyb.

ZIVOTNI BOHATSTVI NEZACINA A NEKONCI S PENEZI. ZIVOTNI BOHATSTVI ZACINA A KONCI SE SPATNYM MYSLENIM.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...