Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Jak komodity ovlivnily můj osobní život


hostalkova

Doporučené příspěvky

Zakládám toto vlákno, protože se domnívám dle své vlastní zkušenosti, že život řady z nás komodity ovlivnily neoddiskutovatelně v osobním životě a možná by bylo zajímavé přečíst si zkušenosti jiných. V mnoha příspěvcích na mnoha vláknech se o takovém ovlivnění dočteme, ale pouze náhodou. Takže já:

Díky komoditám a hlavně pozornému čtení všech článků o psychologii jsem si uvědomila, že pokud nezvládnu sama sebe, nepochodím. Takže jsem si vytvořila soubor pravidel, která doopravdy STRIKTNĚ dodržuji.
Musím předeslat, že celý život se trápím s váhou, neustále jsem přibírala a hubla, někdo možná ví, o čem mluvím. Psala jsem si každé sousto vložené do úst, trápila se při překročení povoleného množství jídla, ba i bulimie byla mou nevítanou kamarádkou. Vše bylo dlouhodobě uloženo v hlavě a přehodit výhybku léta nějak nešlo.

A najednou je vše jinak. Nastoupila PRAVIDLA, a já je bez sebemenších problémů již delší dobu dodržuji, protože jsem přesvědčená, že tato cesta je pro mne nyní nezbytná, abych v budoucnosti patřila mezi to nízké % úspěšných obchodníků, kteří jsou schopni zvládat své emoce, poručit si a zároveň se i poslechnout a tím položit základy pro svůj profitující obchod.

Má pravidla:
- vstávat nejpozději v 7hod. (chci to dotáhnout na 6,30-hrozně nerada vstávám a nemusím tak brzy)
- po probuzení 5 minut cvičit (chci to dotáhnout na 20min.)
- jíst pravidelně, pomalu, a pouze u stolu 6x denně a jen když mám hlad (najednou to jde bez problémů, nevložím do úst jediné sousto mimo určenou dobu-pokud bych to udělala, mám na sebe vymyšlené sankce, které jsem zatím nemusela použít-okamžitě půl hoďky civčit)
-mám ráda víno, tak jsem si povolila denně 2-3dl, v případě rodinných oslav do 1litru (povolené množsví si ale ani nevybírám, nedávám si víno denně)
- naštěstí nemusím mlsat, nic moc mi to neříká, jen hořkou čokoládu mám ráda, tak jsem si povolila obden kousek-do tří dílků, a v létě obden zmrzlinu
- přestala jsem zcela řešit váhu včetně denního vážení (pouze 1x vždy 1. v měsíci), protože jsem přesvědčená, že při striktním dodržování pravidel půjde váha dolů sama-a to je pro mne úžasné osvobození
- denně se učím anglicky, protože teprve nyní jsem dospěla do stádia, kdy prostě vím, že CHCI umět (a budu umět!)
- vedu si emoční deník a snažím se zvládat nápory emocí (nechám se velice snadno vytočit, takže pracuji na tom, aby to tak snadno nešlo)

Zdánlivě nic z toho nesouvisí - snad až na tu angličtinu - s komoditami, ale v mé hlavě je tohle momentálně nejdůležitější, protože je to vše o osobní DISCIPLÍNĚ. A ta, jak všichni víme, je v tradingu nesmírně důležitá.

Takže mohu konstatovat, že aniž bych začala obchodovat "naostro", komodity velice významně a hlavně pozitivně ovlivnily můj život. A vím, že budou ovlivňovat i nadále. Jak, o to se podělím možná za pár měsíců, až do toho "prásknu".

Podělíte se i další?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 75
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

skvele vlakno (tu) urcite zde posleze najdeme skvele motivacni pribehy :-)


Z cviceni mam pevnou vuli, smysl pro pravidelnost a dodrzovani stanovenych pravidel. Taky jsem diky tomu dosahl myslim si slusnych vysledku. Proto si myslim, ze je to zivna puda pro trading.
Financnik mi otevrel oci a udal dalsi smer meho zivota. Taky jsem se potykl z ANG, i kdyz zaklady mam, stale jsem se nemohl primet ucit se ji. Ted by se dalo rict, ze me to "nuti", ale vlastne ja chci se to naucit, coz je daleko lepsi.
Taky jsem si zacal vest emocni denik, protoze taky nejsem zrovna "klidna" povaha. Uz jen zapisovani svych emoci a myslenek se clovek dokaze nad sebou lepe zamyslet.
I kdyz by zde nekdo neuspel v obchodovani (nikomu to vsak nepreji), myslim si ze i tak nam hodne da tato cenna zkusenost.
Kdyby nebylo financniku ani bych nezmenil svuj zivotni styl a neprizpusobil se "financnimu svetu". Takze diky Petre a Tomasi ;)
Jedno mame myslim vsichni spolecne. Po precteni uvodnich textu se urcite kazdy zamyslel...

Moje pravidla jsou:
denne se venovat grafum, studiem, bactestingem
denne se priucit nejake to slovicko (diky prekladum ANG textu to jde skoro samo :-)
3x tydne cvicit a 2x tydne aerobni treninky - vedomi je nase duse, telo pak chram pro dusi - o oboji se musi pecovat (tu)
Ohledne vstavani a jidla mam podobne zvyklosti jak hostalkova, jen uz upravenejsi dle mych potreb, ktere se behem 6 let vytribili. Ale to uz by bylo nadlouho.

PS: k tomu jidlo, je lepsi jist pravidelne, cili kazde dve nebo tri hodiny a dle telesneho typu budto conejmin tuku nebo sacharidu. I tohle neni psatne si zapisovat. Ale tohle patri uz jinam. :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělá ukázka přístupu Kaizen :-) Jen tak dál. Důležité je jít po malých kousíčkách. Jinak i já jsem si pravidla a principy z tradingu převzal již dávno do normálního života a se skvělými výsledky. Pokud jdeme pomalu, po krůčkách, a každý krůček správně dokumentujeme, zákonitě musíme dříve či pozdějí dojít do cíle.
Všem držím palce,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvele motivacni vlakno.
Prispeji taky trochou do mlyna..
J
e mi 33 let. Lonskeho roku jsem skoncil s 10ti letym podnikanim. Rekl jsem si, ze byt 16 hodin denne v praci, zanedbavat rodinu a klepat se co zas kdo vymysli za predpis nebo zakon neni smyslem meho zivota.. Nejake penize na dlouhodobejsi zabezpeceni jsem vydelal, takze jsem si rekl, ze si dam chvili pauzu a rozhlednu se kolem sebe co dal.
Nahodou jsem narazil na Financnika a od prvni minuty me obchodovani uchvatilo. Burza me vzdy zajimala, mam jako prvni z lidi v CR maklerke zkousky, ale aktivne jsem se tomu doposud z ruznych duvodu nevenoval.

Od listopadu sedim vetsinu dne u PC a venuji se tradu. V prosinci jsem zalozil live ucet a behem 14 dni jsem ho vynuloval.. Prislo vystriliveni z mych predstav o snadnem vydelku.. Nastesti mam povahu, kterou neuspech motivuje , misto toho aby odradil.. Zalozil jsem novy ucet a obchoduji v minilotech.. Neriskuji zde tolik penez, ale taky mi neni jedno, kdyz jdu do minusu..Mym cilem je ucet drzet na jeho pocatecnim stavu, coz se mi zatim dari.. Jako svuj hlavni ukol vidim zdokonalovani a kroceni psychiky.. Nekdy si musim "svazat" ruce, ale postupne se pro me i ztratove obchody stavaji beznou veci.. Psychika byla v diskuzich mnohokrat zminovana a podle me stoji za veskerym uspechem.. Zdokonaluji svuj obchodni system a denne se snazim pochytit co nejvice informaci o trhu a obchodovani.. Zacal jsem stejne jako vy cvicit a venovat se dusevnimu treningu..
Citim vnitrni uspokojeni s tim co delam a odrazi se to i na chovani k mym blizkym..

Doufam, ze jednou prijde chvile, kdy budu mit tolik zkusenosti a vedomosti v tradu, abych si mohl diky nim splnit mnohe sve sny.. Pak se budu i ja snazit nezistne pomahat ostatnim s obchodovanim jako Tomas, Petr, SID a spousta ostatnich, diky jejichz prispevkum se zdokonaluji, za coz jim zde chci mnohokrat podekovat..

Mirek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mě trading taky změnil. Dalo by se říct, že dost výrazně.

Mám-li k sobě být tvrdý (jakože se to většinou vyplatí) - dříve jsem byl obyčejný flákač, který se nedokázal přimět k ničemu smysluplnému. Když koukám na své kamarády, možná je to v "pubertě" normální, ale jsem si jistý, že to co mě změnilo jsou komodity. Nebylo to ale tak rychlé, změnilo mě až to, že jsem začal ztrácet peníze a věděl jsem naprosto přesně, díky čemu se tak děje (viz výše).

Začal jsem dodržovat určitá "logická" pravidla (v komoditách se to opravdu výrazně vyplatí a čím víc to aplikuji i na normální život, tím víc si myslím, že to neplatí jen na burze).

Také jsem začal svojí slaboučkou postavičku každý den posilovat. Ač jsem se o to v minulosti pokoušel, nikdy jsem nevydržel déle jak měsíc. Teď už to dělám 6 měsíců a dostavují se první výsledky. Také ve škole jsem se zlepšil, i když to nebylo potřeba a považuji to za neúmyslný "vedlejší účinek" tradingu. Dříve jsem se koukal z okna a přežíval do posledního zvonění, teď jsem ten promarněný čas začal využívat tím, že pozorněji poslouchám, co říká profesorstvo. V poslední době mě pobavil hodinový projev ředitelky, která vykládala o tom, že vysoká škola vede neomylně k vysokým penězům. Je zvláštní, že ona má podle jejích slov vysoké školy čtyři a je chudá jak kostelní myš. Nechci tím říct, že škola je na nic, sám chci jít na VŠE. Ale vím zcela určitě, že k bohatství sama o sobě nevede.

Poslední dobou na sobě také pozoruji silně liberální myšlení, z něhož se často rodí pro někoho "extrémní" myšlenky. Připadá mi, že společnost stále tvrdě žije ve spoustě zažitých mýtů, které nemají logický základ a jsou tady jen proto, že "to tak prostě je".

Absolutně nejsem výbušná povaha, jsem naprosto klidný i když na mě padá barák a když je nejhůř, říkám si, že jsem jen jeden člověk z 6 mld a vlastně jsem už za těch několik málo let života prožil tolik krásného, že to stálo za to, kdyby to teď mělo skončit. Ovšem obchodování mojí psychiku nevídaně rozbouřilo, takže jsem si také "musel" zavést deník pocitů po vzoru zdejších článků. Dneska to přineslo první pětisetdolarový úspěch:).

Přesto si myslím, že hledat v penězích štěstí je nesmysl. Je to takový nekonečný běh, který běží obrovská spousta lidí a neuvědomují si, že lépe než teď už nikdy nemusí být (válka, rozmnožení nějakého viru, nastolení totality (mám tedy pocit, že cosi takového v ČR právě probíhá, i když ne tak rychle)). Přesto nejsou nešťastní, pořád se mračí, jsou nespokojení a ženou se za něčím, co neexistuje. Nechci se vzbudit v 70 letech a zjistit, že jsem svůj život naprosto promarnil během za bohatstvím, které mi mělo přinést kýžené štěstí. Já jsem velmi šťastný už teď. Občas sice vypadám jako magor když ve mě vybouchnou emoce štěstí a začnu se smát, ale je mi to jedno, jelikož názory někoho, kdo mě nezná a na kom mi nezáleží, mě příliš nezajímají.

Až vydělám dost peněz v komoditách (neúspěch se nepřipouští, když se do něčeho dám, tak neuteču), s rozmyslem je investuji a budu se snažit držet náklady na svůj život rozumně hluboko pod výnosy z investic. Myslím, že takový přístup má docela slušnou šanci k vybudování finanční svobody (=nemuset pracovat a přesto Žít), i když je to samozřejmě běh na dlouhou trať.

Naprosto nechápu své kamarády - všechny nabyté peníze (ať už od rodičů, nebo vydělané na brigádách) ihned utratí za hovadiny jako cigarety, trávu, alkohol nebo v lepším případě za elektroniku, která má po měsíci poloviční hodnotu, místo aby investovali do své budoucnosti. Přitom už jsem se to několika lidem snažil vysvětlit. Odpovědí bylo, že na investování nemají peníze. Neumí si odepřít cigarety výměnou za lepší budoucnost. Naivní, hloupí...ale konec konců je to jejich problém:)

No, to je zase příspěvek "za všechny prachy":))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To TJ
Velice se mi líbil tvůj příspěvek (tu) Je důležité nevidět štěstí jen v materiálních hodnotách vyjádřených a vyjádřitelných v penězích, ale i třeba v tom, že jsem zdravý, svítí dneska sluníčko, usmála se na mě hezká holka, někomu jsem pomohl (atd.......) Kdo jde jen po penězích, nikdy jich nemá dost a nikdy mu štěstí nepřinesou.

Vřele souhlasím s těmi, kteří maje dostatek,ba nadbytek peněz, dávají část z nich jiným, potřebnějším, méně šťastným, zdravotně postiženým, strádajícím...
Takže já si předsevzala, že až jednou začnu vydělávat dost peněz, vždy koncem roku oddělím desetinu na nějakou dobrou věc. Vzala jsem si za své-cituji ze spreadového manuálu, co zde říká Petr (a já osobně se pod to ráda podepíšu):
" Každý, kdo si kdy prošel strastmi a starostmi zřejmě jednou pozná, že finanční svoboda a nezávislost, plynoucí z komoditního obchodování, je skutečné osvobození. Pokud si této svobody nezačnete vážit, pokud k ní nebudete pokorní a vděční, věřte, že docela možná přijde den, kdy se tato úžasná cesta otočí a vy se začnete vracet zpět tam, odkud jste přišli, a kam už byste se nikdy nechtěli vrátit... Buďte pokorní a skromní. nesnažte se dělat dojem na druhé, až budete vydělávat velké peníze-raději druhé obdarujte nebo pozvěte alespoň na dobrý oběd. Uvidíte, že se vám bude lépe žít i obchodovat."

K tomu není co dodat. I takto mohou komodity změnit přístup člověka k životu a jiným lidem. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Dovolím si sem vložit příspěvek, který PROSÍM nechápejte zle a měl by být k zamyšlení.

Chci VYDĚLÁVAT PENÍZE a proto jsem ochoten se také změnit.

Nejde mi o to se ZMĚNIT abych vydělával peníze.

Chci tím říct co je vlastně to hlavní. Cíl a ne prostředek.

S úctou Vás zdravím





Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dovolím si přispět, motivace je silnější prostředek k dosažení cíle, než vůle. Takže jestli je tohle dostačující pro Vaši motivaci tak je to absolutně v pořádku. Motivace může časem vyblednout a může být potřeba ji nahradit novou, ale cíl bude stejný. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Alec:
dobry prispevekk.

Neni nutne menit sam sebe, abych vydelaval penize. Abych vydelaval penize, je nutne zmenit pohled na nektere zivotni oblasti. Cely zivot budu vzdy sam sebou, jen nektere casti sveho zivota vidim z jineho uhlu. Osobne si myslim, ze skutecna moc neceho dosahnout je v nasem ja, jen jen otazka, jak kdo vlastni ja posloucha, vyuziva, nasleduje atd. Obavam se, ze vlastni ja je natolik silne, ze jeho skutecnost zmenit nelze [ale to je jen muj nazor].

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vycházím z pocitů, které jsem měl při čtení předchozích příspěvků.

Člověk by si neměl říkat, že je hezký se při snaze uspět v komoditách se alespoň sám taky změnit,
protože pokud neuspěje v komoditách tak VLASTNĚ NEUSPĚL NEBOLI POHRÁL neboť nedosáhl hlavního CÍLE.

Pokud to budu brát tak, že pokud neuspěju tak jsem alespoň změnil sám sebe je cesta k neúspěchu, protože už TÍMTO SI VLASTNĚ PŘIPOUŠTÍM ŽE NEMUSÍM USPĚT a taky to není zas tak špatný.

PROSTĚ NESMÍ EXISTOVAT v mé mysli jiná varianta a taky neexistuje.

Hezký víkend všem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý večer všem přeji,
tady se rozjíždí filosofické téma. Díky Alecovi za pěkné teze.
Nicméně, asi tady nejsme na závodišti a já po přečtení předchozích příspěvků spíše vidím, že lidé kteří to napsali, tak se změnili nevědomky. Tj. neúmyslně a to je rozdíl mezi tím, co chci dosáhnout pevnou vůlí a tvrdým cvičením s racionálním základem k finálnímu cíli. Je to vlastně vedlejší produkt toho prostředku o kterém se tu hovoří.
Souhlasím s Alecem, že sebeuspokojení se s tím, že "i když neuspěji, tak alespoň se to či ono změnilo pozitivně" není sice dosažení toho původního cíle, ale lidé potřebují mít motivaci. A to je hnací motor k dalším výsledkům a potažmo i dalším cílům.
Jen jsou tu i názory lidí, kteří mají potřebný kapitál k otevření účtu a mohou obchodovat ihned. Ovšem jejich cíl není peníze vydělat, ale je neztratit je a co víc zhodnotit je. Uspět v tom množství dalších úspěšných, méně úspěšných, neúspěšných. To je jejich priorita, cíl, motivace, každý si to nazvěme jak chceme, ale směřujeme ke stejné věci....... úspěch.

O tom se dá povídat a filosofovat či spekulovat hodiny a jdeme raději studovat a papertradovat, protože to je prostředek jak dosáhnout nejlépe cíle.

Vážím si všech názorů každého kdo se odváží napsat veřejně svůj názor.
Omlouvám se za tento příspěvek, ketrý není moc k věci vlákna.

Přeji všem hodně dobrých rozhodnutí, Petr.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

Já se také připojím, otázku psychiky řeším moc rád. Jelikož ještě stále studuji a učení je na mém denním pořádku, nemyslím si, že učení se tradingu by na mě mělo z časového hlediska nějaký rapidní vliv. Ale rozhodně jsem se posunul dále. Pořád jsem ve školních předmětech hledal nějakou svojí životní náplň, něco, čemu se budu chtít věnovat v dospělosti a čím se budu moci zároveň živit. Jako humanitní typ jsem ale nenalezl nic, co by splňovalo obě podmínky. Pak jsem přišel k tradingu a musím říct, že to změnilo celou mojí osobnost. V něčem kladně, v něčem zase záporně. Skutečně si myslím, že se tím učím přemýšlet objektivně, také jsem býval docela alibista, což se snažím plně odstranit, neboť tahle vlastnost nemá co dělat v tradingu, natož v životě. Vzhledem k tomu, že potřebuji sehnat kapitál, učím se pomalu hospodařit s penězi. Například jsem si místo iPodu koupil zlatou minci, kterou za dva roky prodám, doufám s velkým zhodnocením. A tak dále. Četbou knih o psychologii úspěchu se učím být cílevědomý a skutečně si jít za svou vizí. Také čím dál méně používám slovo 'bych', 'kdyby':) Myslím, že je také přínosem, že více plánuji věci do budoucna. A co se týče angličtiny, tu se sice učím ve škole, ale samozřejmě se díky tradingu snažím věnovat se jí více, abych ji skutečně ovládal skvěle (Zřejmě mě k tomu pohání vize velkého cestovatele:) )

Trochu váhám, jestli je pedantství v tradingu spíše kladná nebo záporná vlastnost. Když s něčím začnu, musí být výsledek tak dobrý, jak je v mých silách. Je to výhodné možná proto, že jsem předvědčený o úspěchu v tradingu, neboť ve snaze být co nejlepší se neustále snažím vzdělávat. Bohužel se ale obávám toho, že mám sklony k tomu, hledat dokonalý systém, který nikdy nenajdu. Stoprocentní úspěšnost neexistuje a já se bojím toho, že budu mít problémy tenhle fakt přijmout.

Problém je ale spíše v tom, jak mé cíle přijímá okolí. Všiml jsem si, že se lidé pozastavují nad tím, že jsem přesvědčem o úspěchu, že si nepřipouštím, že bych v tradingu pohořel. Věty jako 'Až budu bohatý...' považují lidé jako projev arogance a přílišného sebevědomí. Nevím, možná to arogantní je, skutečně se přistihuji při tom, že lituji lidí, kteří nemají žádnou vizi, žijí přítomností... rozhodně ale nechci, aby ze mě byl nějaký snob, když jsem ještě ani obchodovat reálně nezačal:) Ale obávám se, že mě někteří hodnotí jako náfuku, i když se snažím, aby tomu tak nebylo...

No, mohl bych psát dále, ale myslím, že tohle bohatě stačí, když jsem pro vás úplně cizí člověk;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...
  • 4 months later...

Nutí mě to sem napsat svůj postřeh.
Úspěch v komoditách je těžší a složitější, než v jiných sférách podnikání. Nemůžeme zde ovlivnit nic externí manipulací, pouze interní. Jsme nuceni se přizpůsobit a měnit se na cestě k úspěchu. Většinou se musíme měnit k lepšímu. Já osobně jsem už dřív byl dost plánovací typ a své věci mám rád pod kontrolou. Ale komodity mě donutily zapracovat na sobě i při rozvíjení zpětné vazby. To jsem dřív nějak moc nemusel. Je pravda, že i cíle jsem si díky komoditám nastavil jasné. A určitě bych našel i další pozitiva.
Chci trochu popsat jiný příběh, hlavně aby ho takhle neopakovali jiní. Teď když to hodnotím zpětně, tak jsem se zaměřil tolik na obchodování, že celý systém životní trojnožky v podstatě u mě poslední měsíce nebyl. Doma mám pochopení v to co dělám, koníčky teď nepotřebuju, protože mám trading. Ale špatně je na tom to, že když se vám nedaří, tak se vám nedaří trojnásob-není kde to vyvážit. Neúspěch je neúměrně větší, protože nic jiného neděláte. Takhle jsem byl frustrovaný z nedosahovaných očekávaných výsledků (nakladl jsem si je na sebe sám) 7.9 navečer. Druhý den to ze sebe nedostanete, protože není čím, jediná záliba je trading. V 15:30 sedím u monitoru s ne lepší náladou. Pak najednou temno... nevím nic a probírám se až v nemocnici... prodělal jsem svůj první epilept. záchvat.
Je to náhoda, není to náhoda? Nic nenalezeno. Člověk může prodělat i jen jeden v životě.
Měsíc plyne, snažím se nepřehánět práci, dávám si pozor. Nicméně toto pondělí zase nejsem spokojený s prací. V úterý jsem v zaměstnání a už si uvědomuju svojí frustraci jako před měsícem. Dávám si cíl vysadit a alespoň dva dny nepracovat, a naopak se bavit úplně jinak - s rodinkou, sport.... Nestihl jsem to, ještě z práce mě vezli pro můj druhý epilept. záchvat.
Jak někdo asi potřebuje ztratit účet, aby se posunul dál... tak někdo potřebuje dostat přes prsty jinak, aby si uvědomil, že je něco špatně...
nepíšu to pro strašení, ale k zamyšlení...
podle mě nic se nemá přehánět a věci by měly být vždy v rovnováze... ještě se tím umět řídit ;) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...