Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Live začátky intradenního obchodníka [1]

    Jelikož trading může z počátku znamenat úplně jiné výzvy, než které začínající trader očekává, rozhodl jsem se k poměrně netradičnímu seriálu – průběžnému publikování zkušeností, výsledků a výzev začínajícího obchodníka, který se pustil do intradenního obchodování. Věřím, že publikované zkušenosti a jejich následná společná analýza mohou pomoci ostatním, kteří se rozhodnou pro stejnou cestu.

    Záměr seriálu je publikovat co nejpraktičtější články, nicméně dopředu upozorňuji, že to z pochopitelných důvodů nebude detailní výuka obchodního systému. Popisovaný obchodní přístup je dílem mých obchodních zkušeností a dílem pozorování a vývoje dále zmiňovaného tradera. Ten souhlasí s publikováním jeho zkušeností, zážitků a výsledků pouze za předpokladu, že zůstane v anonymitě, aby se mohl dál soustředit jen na trading, a současně že nebudou zveřejněna přesná pravidla jeho systému, což by při množství čtenářů Finančníka mohlo reálně ovlivnit jeho exekuce. Proto prosím toto respektujte a nepublikujte v diskuzi pod článkem žádné rozsáhlé spekulace na téma konkrétních vstupů či výstupů. Odměnou nám za to bude naprostá otevřenost zkušeností a výsledků ze začátku živého obchodování.

    Plus je důležité si vyjasnit, že cílem článků není kohokoliv oslnit potenciálními profity či snadností cesty. Naopak – existuje zde velmi reálná šance, že se našemu traderovi nebude dařit a bude si zažívat to, co každý nováček – frustraci, ztráty, impulzivní chování, chyby v ovládání platformy a je samozřejmě možné, že se profitabilním traderem nikdy nestane.

    A tím se dostáváme právě k smyslu našeho seriálu – jeho cílem je podobné chyby, kterých se dopouští na začátku tradingu vesměs každý, pojmenovat a nastínit si řešení v konkrétní rovině na konkrétních příkladech z živého obchodování. Začínajícímu traderovi by se tak měl dostat do rukou další konkrétní návod, na jaké výzvy se v tradingu připravit a především jak.

    S naším traderem, říkejme mu například Pavel, se znám již delší čas. Pavel představuje typického začínajícího tradera – živí ho vlastní malé podnikání a jeho cílem je vydělávat si tradingem. Z důvodu nižšího vlastního kapitálu si zvolil intradenní obchodování, kterému se věnuje již přes rok. Nicméně „věnuje“ je silné slovo – samozřejmě si již otevřel účet u brokera, občas udělal nějaké obchody, které neskončily nejlépe, ale zatím se mu nikdy nedařilo začít se tradingu věnovat konzistentně, natož uvažovat o tradingu na fulltime.

    Nicméně v Pavlovi cítím odhodlání, a to je důvod, proč jsem ho zapojil do tohoto experimentu. O změně v obchodním přístupu jsme s Pavlem začali diskutovat přibližně před 2 měsíci. Výsledkem diskuze byl nový start zcela od začátku s tím, že se Pavel bude tentokrát snažit chovat co nejdisciplinovaněji a podle pravidel, která zde vesměs pořád dokola publikujeme.

    Samozřejmě první otázka, kterou si trader musí zodpovědět, je, jakým způsobem bude intradenně obchodovat. Moje rady byly v této otázce přibližně následující (jde o velmi stručné shrnutí informací, které naleznete na Finančníkovi rozvinuté v mnoha článcích):

    - Obchodovat pouze max. 2,5 hodiny denně. Delší dobu nemá šanci se začínající obchodník soustředit.
    - Snažit se obchodovat pouze do trendu, resp. neobchodovat proti trendu.
    - Začít obchodovat se systémem nadělující co nejméně signálů (resp. signály filtrovat). Nejlépe max. průměrně cca 1-2 signály denně. Více signálů dokáže vytvořit vyšší profit, ale začínající trader se snáze dostane do problémů. Při obchodování 1-2 signálů denně se může trader mnoho naučit - i když se mu nebude dařit, bude se mu účet ztenčovat velmi pomalu.
    - Naprosto bezpodmínečně používat stop-loss u všech obchodů.
    - Zaměřit se spíše na situace, které budou poskytovat vyšší úspěšnost (byť v první fázi teoretickou), tj. nad 50%. Takový systém bude s nejvyšší pravděpodobností nadělovat nižší RRR, ale bude snáze psychicky obchodovatelný začínajícím traderem.
    - Začít s 10 000 dolary a riskovat max. 3% účtu.
    - Rozplánovat si vše na týdenní rutinu – postavit si systém tak, aby měl co nejméně ztrátových týdnů. Nezabývat se v první chvíli příliš denními profity a ztrátami.

    S Pavlem jsme se dohodli, že své úsilí zaměří na trh ES (e-mini ES), především z důvodů jeho osobní preference - trhu již věnoval hodně času. ES osobně vnímám jako středně vhodný pro začátečníky – spíše bych doporučil levnější trhy jako NQ nebo YM (pokud se bavíme o americké burze), ale určitá nasledovanost a zkušenost je samozřejmě argument, se kterým je třeba počítat.

    Pavlovi jsem dal několik konkrétních rad, jaké patterny mně osobně fungují a způsoby, jak s trhy pracovat. Za úkol dostal otestovat několik různých timeframe – zůstali jsme u tradičních grafů, konkrétně 1, 3 a 5minutového timeframe.

    První úkol tedy jednoznačně zněl BACKTEST.

    Není jiná cesta, jak se v tradingu odrazit kupředu. Backtestu není třeba věnovat měsíce, ale je třeba nalézt, co funguje a jaké výsledky to poskytuje. Pavel dostal za úkol na každém timeframe otestovat alespoň 100 obchodů, což mu zabralo přibližně 3 týdny. V první fázi jsme se shodli na tom, že v aktuální chvíli není cílem vydělávat v tradingu co nejvíce peněz, ale vůbec konzistentně začít. To současně znamená nenaložit si příliš. Proto si Pavel nakonec vybral jediný, jasně definovaný, pattern, kterému celý backtest věnoval (s plánem v budoucnu přidávat do systému další patterny). Nakonec zbacktestoval posledních přibližně 5 měsíců historie trhů, což není nejvíce, ale na druhou stranu to poskytuje již alespoň základní rozumný vzorek dat. Pavel měl za úkol sledovat nejen základní parametry (vstupní cena, MAE, MFE), ale i několik dodatečných – zdali byl obchod do trendu, pokolikáté testoval vstup S/R oblast, jak vzdálený byl vstup k nejbližší S/R úrovni atd. Myslím, že byl sám překvapený, jak jednoznačný návod co nejvhodněji obchodovat z backtestu vznikl. Na vlastní „kůži“ se například přesvědčil, že přestože vizuálně pattern vypadá, že občas zafunguje i do protitrendu, jednoznačně se vyplatí jej proti trendu neobchodovat:

    id-trading1.gif, 11kB

    Podobné výstupy z vašich backtestů vás vždy posunou výrazně dále. To, co se nám může zdát na jednotlivých obchodech „jednoznačné“, se v rámci celkového sumáře jeví jako zcela nefunkční. Čísla 1-4 udávají v naší konkrétní tabulce počet dotknutí trhu S/R oblasti tvořící základ vstupní formace. Je například jasně vidět, že je dobré se zaměřit pouze na první, maximální druhý dotek oblasti a ostatní patterny ignorovat. Současně je zřetelné, že pattern nefunguje, je-li obchodován do protitrendu.

    Tabulka je v tuto chvíli pouze naprosto ilustrativní, protože jiný vstupní pattern bude fungovat jinak, ale můžete si udělat představu o tom, jakým způsobem je dobré vyhodnocovat základní backtest a jakou informaci vám backtest může poskytnout.

    Na základě podobných informací (my jsme pochopitelně pracovali s obsáhlejšími výstupy) pak lze objektivně zvolit takovou variantu obchodování patternu, která by mohla nejvíce sedět povaze konkrétního obchodníka. Pavel se nakonec rozhodl pro obchodování patternu na 1minutovém grafu s tím, že jednoznačně vynechá situace, které jsou jasně protitrendové. Jednominutový timeframe může na první pohled vypadat jako velmi rychlý, ale se zvoleným patternem naděluje trh na tomto timeframe v průměru 5,5 vstupů týdně, což mi přijde pro začátek optimální (blíže na toto téma příště).

    Výsledek backtestu může být podobná charakteristika:

    id-equity1.gif, 8,1kB

    Equity křivku zde uvádím především z důvodu, že bude zajímavé sledovat, jak se budou reálné obchody odlišovat od těch hypotetických pocházejících z backtestu. Přestože je podobná backtestová equity křivka nezbytná pro to, abychom viděli, že má vůbec smysl se systému věnovat dále, naprosto nám negarantuje, že budeme podobné výsledky dosahovat v reálném obchodování.

    Mnohem důležitější je prozkoumat další parametry systému jako počet obchodů, průměrný zisk na obchod, drawndown, distribuci zisku a ztrát. Výsledky backtestu si z tohoto pohledu podrobně okomentujeme v příštím díle seriálu, který zde naleznete za týden. Zajímavý myslím bude i způsob, jakým jsme společně nastavili očekávání od obchodování systému s ohledem právě na výsledky backtestu.

    Hned vzápětí se pak začneme věnovat reálným živým výsledkům, zkušenostem a úskalím s obchodováním daného systému, na které se musí každý začínající trader připravit, protože Pavel se po krátkém papertraderu pustil začátkem tohoto týdne (18.5.) do obchodování patternu na živo.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


×
×
  • Vytvořit...