Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Swingové obchody - US stocks


tom_swing

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 257
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Když koupíš opci, tak risk = cena opce. Ta opce může vypršet jako bezcenná. Když koupíš akcii, tak risk = cena akcie. Ta akcie může skončit na nule. Jakýkoliv výpočet risku u akcií je hypotetický a vychází z toho, že ta akcie "asi" na nule neskončí, že ta firma nezkrachuje. Osobně jsem RRR nikdy moc nebral vážně, protože zase - je to jakýsi indikátor vychízející z minula a určující, kolik obchodů v minulosti se Ti povedlo a kolik ne.

RRR není menší než jedna. Menší než jedna je "Hypotetický_Indikátor_Určující_Pravděpodobnost_Že_Při_Daném_Obchodu_Zdvojnásobím_Účet", a ten je menší než jedna vždycky ;-)

Prostě když koupíš akcii za 10 a ona skončí druhý den na 19,50, tak se Ti povede to, co mě teď s tou opcí. Podařilo se mi to vysvětlit?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak když už je nějaká firma obchodovatelná na burze, tak má nějakou historii a tudíž pravděpodobnost, že její hodnota se přes noc dostane na nulu, je prakticky nulová. Jasně, i hodně velké a zavedené firmě se může postupně přestávat dařit (viz teď třeba Nokia), ale to zase řeší (alespoň u mě) stop lossy :) Podobně pravděpodobnost, že firma přes noc zdvojnásobí svou hodnotu, je zanedbatelná. Zde se s dovolením opírám o selský rozum ;)

Mimochodem, teoreticky neomezené riziko podstupuje člověk při shortování, protože cena může přes noc ČISTĚ TEORETICKY vyletět do nekonečna :)

O opcích diskutovat nemůžu, protože se v nich moc nevyznám (a navíc by to tady bylo off topic).

Pokud riskuju 100% kapitálu a jdu si pro 100% zhodnocení, pak RRR=1. Fakticky (resp. matematicky), ne hypoteticky. Otázka pak je, zda tato strategie bude zisková. V případě RRR=1 bude zisková pod podmínkou vyšší než 50% úspěšnosti. Budoucí ziskovost samozřejmě hypotetická je. Jinak - když to trošku zjednoduším - s RRR obchoduje ten, kdo plánuje ukončení obchodu na nějaké předem určené ceně.

Obecně: pravděpodobnost, že se vyplní nějaký scénář (samozřejmě nějaký takový, kde hraje jistou roli lidské chování), vždy určujeme na základě pozorování minulosti, neumím si představit, jak by šlo pravděpodobnost určovat jinak. Přičemž ale platí, že o určité kvazi-konstanty se lze opřít i tady (např. dav je ovlivňován strachem atp.) Budoucnost zkrátka a dobře neznáme :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Pokud riskuju 100% kapitálu a jdu si pro 100% zhodnocení, pak RRR=1" - tak to ani náhodou. Nastuduj si:

www.financnik.cz/komodity/fin_home/profity-a-risk-reward-ratio.html

www.financnik.cz/komodity/manual/money-management.html

www.financnik.cz/komodity/financnik/risk-reward-radio-intradenni-obchodovani.html

myslíš to dobře, ale máš zmatek v pojmech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Pokud riskuju 100% kapitálu a jdu si pro 100% zhodnocení, pak RRR=1"

Ano, manuál jsem kdysi četl, nechápu ale, proč, případně jak by měl tuhle vcelku banální tezi vyvracet... Jasně, to, že "si jdu" pro nějaký zisk, ještě automaticky neznamená, že si pro něj taky dojdu, to je ale snad evidentní...

Samozřejmě s RRR lze pracovat dvojím způsobem: buď při plánování obchodů, anebo zpětně při počítání statistik již uskutečněných obchodů. Ať tak či onak, RRR je poměr risku a zisku (pro LONG: (PT-ENTRY)/(ENTRY-SL)), tedy matematická veličina.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dodám ještě v obecné rovině, že zabývat se RRR má smysl zejména ve vztahu k úspěšnosti ziskových obchodů. Je užitečné znát "limitní" procento úspěšnosti při daném RRR, tj. takové procento, kdy je systém na nule (samozřejmě nehledě na poplatky atd.). Je následující (WIN% zaokrouhluji na celá čísla):

RRR 0,5 - WIN 67%
RRR 1,0 - WIN 50%
RRR 1,5 - WIN 40%
RRR 2,0 - WIN 34%
RRR 2,5 - WIN 29%
RRR 3,0 - WIN 25%
RRR 3,5 - WIN 22%
RRR 4,0 - WIN 20%
RRR 4,5 - WIN 18%
RRR 5,0 - WIN 17%

Cesta k profitabilitě je pochopitelně trojí: zvýšení RRR při zachování WIN%, zvýšení WIN% při zachování RRR, anebo zvýšení obojího :)
To vše za předpokladu, že člověk neřídí otevřené pozice - jakmile se ale například posouvá SL (nebo se "ředí" výstupy), je vše trochu jinak...

V konkrétní rovině dodám (už jsem to tu jednou psal), že plánuji obchody s RRR 2-3, ale většinou se spíše držím při zemi ("honění" co nejvyššího RRR je sice hezká věc, ale zase má neblahý vliv na hladkost equity křivky...). Statistiku si zpětně nevedu, ale odhaduji, že plánuji obchody s průměrným RRR tak okolo 2,2, možná 2,3. Jelikož pozice řídím především skrze posouvání SL, můžu si dovolit relativně nižší úspěšnost, než kdybych pozice neřídil. Tj. zhruba řečeno: 30% - systém "žije" a já si nemusím od Kalouska kupovat dluhopisy ČR :) ; 40% - systém vydělává trochu; 50% - systém vydělává hodně; atd.

PS: Standardní definice RRR (anglicky):
www.investopedia.com/terms/r/riskrewardratio.asp#axzz1tF63hLBY

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přeji krásný první máj :) Jak jsem slíbil, dávám sem svůj procentuální P/L za poslední měsíc, tj. duben 2012: 5,97% (viz screen). Pro srovnání: index S&P 500 ($SPX) za totéž období: -0,75%. V dubnu jsem uzavřel 15 obchodů, z toho 53,33% skončilo v zisku (v alespoň nějakém zisku, ne nutně na PT; nejvíce potěšily GCA a AUQ). Risk na obchod max. zhruba 1,5% účtu. Žádné mimořádné události (typu velké gapy) mě nepotkaly. S tímto výsledkem jsem velmi spokojen a ani neočekávám, že by se mi takhle dobře dařilo neustále (znamenalo by to přes 70% p.a. a tak vysoko ani necílím). Možná bylo klíčem k úspěchu to, že v situaci, kdy hlavní indexy složené z velkých firem v dubnu předvedly jistou korekci (případně zahájily pokles, až budoucnost ukáže, jaký scénář se vyplní), jsem se zaměřil spíše na menší firmy s vlastním specifickým "příběhem".

19413

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...