Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Finančníkův osobní poradce psychologie obchodování (5) : chci odejít z práce a začít obchodovat


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 81
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Tak tento článok u mňa trafil do čierneho. Som viac než zvedavý na reakcie v diskusnom fóre.
Ja sa ešte necítim, nato aby som svoje zamestnanie opustil - hoci to veľmi chcem.

Stále mám v sebe to, že sa trh môže zmeniť a ja budem so svojím systémom off. Viem, že som
schopný sa prispôsobiť - ale viem aj to, že mám príjem z práce. Ale keď tento príjem už nebudem
mať - tak neviem..

Ono je to také u mňa ako keď som prechádzal z demo obchodovania do live obchodovania.
Na druhej strane dnes vám môžu povedať v robote zbohom hocikedy. Robota mi dáva
falošnú ilúziu, že príjem z roboty je trvalý a stále čo je veľká lož. Výpoveď môže prísť hocikedy..

Super článok....

nickirout

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kazdy za sebe si musi odpovedet sam jestli je schopen nest odpovednost v plne mire a to hlavne i v pripade neuspechu, ktery se muze v tradingu dostavit kdykoliv. Je jen na samotnem traderovi jak daleko je schopen nest nasledky a hlavne jak moc bude trpet jeho rodina. Byt FT traderem je velky zavazek a pokud je clovek nedusledny v pracovnim pomeru a nedokaze se soustredit a efektivne organizovat praci sam sobe, tak aby vubec nevedel ze ma nejakeho sefa, nejlepe je o jeden krok neustale pred sefem a na meetingy chodi perfektne pripraveny, nedela veci na posledni chvili, neodsunuje dulezite ukoly na dalsi dny - tak potom muze jednou uvazovat o praci TF tradera, jinak to bude v tradingu uplne stejne a bude se pravdepodobne chovat velice podobne.

Stat se TF traderem neni nic sloziteho. Pokud mate dost penez muzete jim byt treba zitra. Je nutne ale vedet ze budete muset zacit vydelavat nejake penize a zde se zacne lamat chleba, protoze BUDETE MUSET!!
Umim si docela predstavit tradera ktery mesicne dokaze vydelat 800us a po roce obchodovani se rozhodne opustit praci a doplni kapital treba nejakou pujckou, tak aby byl schopen obchodovat s 10ti kontrakty a nemusel kazde rano chodit na 8 do prace a tajne sledovat grafy. Pokud ma vse zazite, natestovane a zive odobchodovane, proc ne. Nakonec pokud zalozite vlastni firmu tak si na ni take budete muset nejake penize pujcit.
Neumim si predstavit tradera ktery presvedci manzelku ze po 3 mesicich demo obchodovani a 10ti live obchodech si vezmou 200000kc spotreb. uver a zacnou na tradingu vydelavat milony /mnohdy jeste ani nevi jaky je rozdil mezi LIMIT a STOP prikazem/. Tohle zavani velkym prusvihem.

Ja osobne jsem mel vyhodu v tom ze jsem nikdy netrpel nedostatkem financi a volneho casu a tak popisovat v mem pripade cestu k tradingu je trochu mimo beznou realitu. Nakonec jsme ale vsichni na jedne lodi a trhy nikomu nic nedaruji a za nedisciplinovanost zaplati vsichni stejne.

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Každý jsme jiný a proto každý z nás bude klást váhu na jiné detaily, ale z mého pohledu byli důležité tři věci.

Hodně mě pomohla příprava při zaměstnání, kdy jsem se již delší čas na trading připravoval. Spíše než odbornou stránku, jsem v té době preferoval mentální. V mém případě to byly dva roky.

Než začneme obchodovat je dobré abychom se dokonale poznali a věděli jak se budeme chovat v kritických situacích.

Je dobré mít danou stranou větší částku. Vede to k určité jistotě a nemusím obchodovat pod tlakem, že musím. Kdo odejde ze zaměstnání, je pod nejrůznějším tlakem a v těchto případech nás dokáže tato částka vyvézt z krizí. Souhlasím s tím, že částka na roční vyžití, je podmínkou.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Je velkým moudrem, tisíckrát prověřeným, že každá věc má svůj čas. A stejně jako Tomáš zde v článcích neustále opakuje " netlačte na pilu", přidávám se k němu. Má cesta tradera začala před 3 lety, kdy jsem se poprvé dozvěděla o tom jaký biznis obchodování na burze vlastně je a jeho možnosti mi doslova braly dech. V situaci majitele menší firmy s desítkou zaměstnanců, kdy mě má práce neustálého úkolování, následného kontrolování a koloběhu papírování po deseti letech doslova ubíjela, jsem nebyla daleka toho ihned spálit všechny mosty a vrhnout se do nového podnikání naplno. Naštěstí mě brzdilo vědomí odpovědnosti vůči své rodině a tak jsem se při podnikání začala tradingu věnovat ve volném čase a dala si rok na studium a promyšlení si dalších kroků. Začala jsem s obchodováním komoditních spreadů, osahala si skutečné obchody a přesvědčila se, že to může fungovat. Po nějaké době jsem přidala opční obchodování ( stále při plném úvazku ve firmě). Postupně ve mě dozrálo přesvědčení, že toto je skutečně cesta, kterou se chci pustit ( myslím tím skutečné přesvědčení po vyprchání prvotního entuziasmu) a že jsem připravena opustit to, na co jsem byla doposud zvyklá. Díky následnému prodeji firmy jsem zajistila náklady na životní potřeby své rodiny na dostatečně dlouhou dobu a nyní po téměř roce backtestů a papertradingu se pouštím do live intradenního obchodování. A také vím, že pokud bych vše hodila za hlavu před těmi 3 lety, nejspíš bych neměla šanci uspět, protože to, co jsem se za tu dobu naučila, bylo naprosto zásadní. Mluvím hlavně o hledisku psychologie, kdy je nesmírně důležité, se na každý další krok předem duševně připravit. A přestože jsem si na počátku myslela, že vše půjde mnohem rychleji, nejsem zklamána, cítím, že vše je tak, jak má být.
Svým příběhem bych chtěla pomoci zracionalizovat představy všech nadšenců tradingu: Trading je nutné dělat s nadšením, ale zároveň je důležité získat nadhled. Bez jednoho či druhého to prostě nefunguje.
A zároveň přeju všem, kteří najdou odvahu opustit zajeté koleje, ať je jejich cesta bez výmolů a bláta.
Mona

Link to comment
Sdílet pomocí služby

mno, hezky clanek,

osobne mam cestu trosku jinou,k tradingu jsem presel misto vysoke skoly. mel jsem nastesti tu vyhodu ze jsem mel kapital na otevreni ID uctu a k nemu jeste Opcniho uctu, a jeste tak na 10 mes zivota. jenze zattim vypada ze i tech 10 mes. bude malo, je to dano nedostatecnou pripravou, trochu zkreslenymi pohledy na brzke vydelavani na burze atd. takze abych pravdu rekl posledni dobou se sam dostavam do mensiho fin. tlaku, tezko ale rict zda je to vyhoda v tom ze me to donucuje delat pro obchodovani jeste vic, a nebo tlak z nedostatku penez omezuje pohodove obchodovani, to uz si myslim ze zalezi na zdatnosti cloveka jak se s tim popere. shodit naklady na minimum a makat. do prace se da jit kdykoliv v nejhorsim pripade.

k clanku a odchodu ze zase z prace to vnimam jako velkou vyhodu pro dospele co chodi do prace a maji prijem z prace a jsou z neho zajisteni, ideal po praci si jit pracovat,obchodovat ,studovat atd. a pak bez stresu kdyz z burzy nevydelaji tak maji jeste prijem z prace. takze nemaji skoro co ztratit, verim ze je zase obtizne po praci unaveni jeste pracovat. to je zase ta horsi stranka. navic pokud jsou potomci a navic dalsi zodpovednost. takze ten clanek nejde uplne praktikovat vseobecne.

asi takhle z pohledu ,,studenta,, aby lidi pripadne videli situaci z tech nizsich vekovych kategorii. ale kdo ma praci rozhodne nedoporucuji odchazet k TF tradingu dokud nebudou vydelavat stabilneji.

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim, jenom chci rict ze podle me je uplne tou nejdulezitejsi veci sebekazen, disciplina a ochota makat "zadarmo" coz si myslim ze je u hodne lidi velky problem. Vetsina lidi si rekne ze s tim nema problemy ale nekteri lidi obchoduji a to nejsou ochotni ani delat pravidelne testy, pravidelne studovat a vzdelavat se...

Ja zase oproti focusovi trpim nedostatkem penez v podstate cely zivot takze si ted muzu dovolit obchodovat, a v podstate mit naklady absolutne minimalni (jidlo,najem) a takto mam cas na studium a na nauceni se celeho procesu tradingu, i kdyz lidi v mem veku vydelavaji "tezke" penize ( 15 tis :) ) a machruji a uzivaji si tak ja sedim doma a makam na tradingu..

Takze jestli chcete prejit z prace na FT tradera tak musi byt trading pro vas naprosto nejvetsi priorita, musite na neho myslet od rana do vecera a pak mate sanci :) tod muj nazor

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rád bych připomenul ještě jednu věc - chci-li odejít ze zaměstnání a živit se full-day tradingem, musím mít nejen dostatečnou finanční rezervu (já ji vidím přibližně jako jeden čistý roční příjem), ale musím mít i představu o tom, kolik to vlastně je. A zde je spousta lidí zcela vedle, zaměstnanci obzvlášť. A často bohužel i drobní podnikatelé.

Někdy přivádím lidi v úžas, když jim sdělím, že si vedu domácí podvojné účetnictví a že mám velmi dobrý přehled o svých financích. Mě zase přivádí v úžas, když mi na to někdo odvětí: "Ale pro mě je zbytečné si vést nějaké účetnictví, protože jsem stejně každý měsíc na účtě hluboko v mínusu."

Neznám žádného zaměstnance, který by měl o svých penězích podrobný přehled. Očekával bych, že alespoň u podnikatelů to bude jinak. Ale zjišťuji, že spousta drobných podnikatelů počítá peníze jenom proto, že to po nich vyžaduje finanční úřad. Podvojné účetnictví je přeci "pro firmy". Lidem nedochází, že účetnictví nevedou pro finančák, ale pro sebe - třeba proto, aby finančáku mohli zaplatit co nejméně a o to více jim zůstalo v kapse.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny tradery,
můj odchod ze zaměstnání a věnování se naplno tradingu byl radikální. Rok předtím jsem se intenzivně připravoval, věnoval psychologii, sestavil jsem si obchodní systém, měl jsem založeno několik šanonů backtestů a pokračuji dále a finanční rezervu měl připravenou na 10 měsíců. Live jsem začal obchodovat až po odchodu ze zaměstnání s tím, že jsem si byl vědom toho, že první výdělky mohou přijít klidně až po roce i déle. Pro tento případ jsem byl připravený na to, že si najdu práci např. na dopoledne, abych pokryl své základní potřeby a měl čas na trading. To se samozřejmě také stalo. Myslím, že výhodu mám v tom, že mám vyřešené bydlení, takže mě netíží hypotéka, dokážu se uskromnit a navíc je mi moje partnerka v tomto velikou oporou a nijak nereptá na nedostatek peněz. Oba víme, že tento nedostatek je jen dočasný. Dokonce s tímto momentálním nedostatkem přišlo i zjištění, že i tak žijeme šťastně, ať peníze máme či nikoliv. To mě ještě více utvrzuje v tom, že vše co se v životě odehrává má svůj význam a člověka to velmi obohacuje, má-li oči otevřené.
Důvody k takto radikálnímu odchodu ze zaměstnání byly dva. Zaprvé pracovní doba. Strategii mám postavenou na obchodování v prvních 2,5 hodinách po otevření trhů. Postupem času jsem sice vynechal prvních 30 minut, ale zpočátku bych se z práce vrátit včas a v klidu zasednout k trhům nestihl.
Druhý důvod pro mě osobně byl závažnější a podstatně důležitější a to byla práce na sobě samém. Byl jsem voják, cvičená opice, tzn. přesně dané mantinely, poslouchat na slovo, někdo řekne pozor a člověk to hned je povinen udělat a nejhorší na tom bylo, že už určité věci člověk přijal a přestával vidět. Tak jsem došel k tomu, že jestli chci na svém životě něco změnit, musím hned. No a měsíc po mém rozhodnutí jsem byl volný. Mě prostě nešlo skloubit to, že trading je hlavně mentální proces a vývoj, že na to někde uspět je třeba změnit myšlení, že zažité a ze všech stran omílané "pravdy" je třeba poslat kamsi a stát se sám tvůrcem svýho života, neposlouchat většinu a pevně věřit, že to zvládnu s tím, že každý den od rána musím v práci dělat pravý opak. To jsem nezvládal.
Abych to tedy nějak zakončil. Když se podívám zpět, tak poslední cca rok pro mě byla škola života. Poznal jsem své silné i slabé stránky, o kterých jsem neměl tušení, prožil nekonečnou frustraci i euforii, změnil své myšlení a stále více a více se zaměřuji na duchovní rozměr života. To, že jsem zhruba po sedmi měsících live zpět na nule považuji za úspěch, ikdyž ne finanční, protože právě chyby a nezdary mě naučily nejvíc. V neposlední řadě mě naučily i větší pokoře a pochopil jsem, že trading je životní cesta. Na tyto věci bych se prostě soustředit nemohl, kdybych chodil do práce.
Já si myslím, že na to jestli odejít či neodejít z práce není univerzální šablona. Každý člověk je jiný a má jiné potřeby a priority. Jsou určité zásady, které je dobré dodržet, v článku jsou popsané dokonale, ale to rozhodnutí musí udělat každý sám za sebe. Mluvím-li sám za sebe, jsem rád, že jsem takový radikální krok udělal, ale procházka růžovým sadem to rozhodně není. Nezvolil jsem si zrovna snadnou cestu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já se k fulltime dostal po sedmi měsících, kdy jsem schrastil peníze a měl vymyšlený klidný systém v opcích. Trefil jsem samozřejmě březen 2009, nicméně díky konzervativnímu stylu jsem nedostal od trhu nakládačku.

Druhá důležitá věc byla, že jsem si našel kontakty na další opční tradery jsem s nimi v osobním kontaktu. To hodně pomohlo od nesmyslů a k odborání teoretického balastu - takzvaně funčkncích "zázračných systémů" jsou mraky, ale je třeba znát i vychytávky.

A to mi právě umožňuje osobní kontatk s mnoha českými tradery.
Osobní kontakt také oddělí zrno od plev -mnoho gurus káže zpoza počítače, ale v reálu jsou to s odpuštěním nedochůdčata, která na netu žijí svoje vysněné "alter ego" - hrají si na znalce, tradery, guru.
Jak říkám, reál setkání u kafe je nade vše.

Takže doporučuju moc nebádat nad teoriemi, spíš jet s pár kontrakty live, neagresivně.
Mít solidní účet.
A hlavně znát lidi, se kterými můžu kdykoliv probrat to, co leží v platformě přede mnou :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodování se věnuji asi tři roky. Od září letošního roku chci již přejít na FT. Zvolil jsem strategií, že již několik měsíců si pravidelně posílám peníze ze svého obchodního účtu jako "plat" i když ty peníze zatím vůbec nepotřebuji. Je to podle mě docela dobrá metoda jak přejít na FT, protože pravidelně si vyplácet "plat" a ještě zvyšovat hodnotu účtu, to je ten opravdový test, který ukáže jak jsem připraven na FT.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> Markan

Respekt!!! Moc drzim palce, at se dari. Jsi prvni vojak, ktereho znam, ktery se takto vymanil ze "systemu". Mam jednoho kamarada z drivejska, supr kluk. Ale pak to podepsal armade a dneska mam trochu problem se s nim o necem bavit. Ted nedavno byl v Afganistanu a on o tom tak zapalene mluvi, ze ma clovek pocit, ze tomu vsemu opravdu i veri. No koukal jsem jak blazen.

Tak jsem rad, ze i nekdo takto masirovanej je schopen procitnout, poslat je nekam a hledat svoji pravdu! Hodne stesti v tradingu (tu)

Odchod z prace vs. trading pri praci bude v brzske dobe tema cislo 1 i u me. Uz ted mi to dost vrta hlavou, jak to vlastne budu vsechno delat. Praci, co delam, mam docela rad a bavi me (programovani). Chtel bych v ni zustat co nejdele, ne kvuli penezum, ale kvuli tomu, ze mam kontakty po celem svete a dostavam se do styku s nejnovejsimi technologiemi. Ale nejsem schopen si jednoduse udelat volno od 15:30. Takze to vidim na obchodovani spis vecer (20:00 - 22:00) pri praci.

Muj plan je jit na FT trading jakmile budu schopen vicemene konzistentne rocne vydelat to, co vydelam ted. Zivotni uroven by pro me bylo asi hodne tezke snizovat...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jen nechápu co je to za článek. Proč bych měl přestat pracovat, když se mi v obchodování daří?Myslím , že právě obchodování je prostředek k tomu jak pracovat s klidem v duši a víceméně pro radost. Právě práce, kontakt s lidmi to mi dává určité zapojení všech smyslů a jako výborné odreagování od počítače. Obchodování se snažím dělat co nejvíc efektivní. Tzn. v krátkém čase udělat profit a ne u toho dřímat půl dne. To teda není můj styl.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...