Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pazitka,

Gratulujem ti, odpalil si to ovela lepsie ako ja pred vyse 2 rokmi, ked som chytil hned po sebe 6x SL a rozhodilo ma to tak, ze som skoro rozbil PC, ale od vtedy sa vela zmenilo a trading sa stal rutinou...Prajem ti cestu uspesneho tradera ;)

Nech sa dari!

• 1 month later...
  • Odpovědí 831
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

Zdravím,

tak i já mám za sebou svůj velký den. Od ledna jsem měl naplánované tři měsíce papertradingu a pokud se vydaří, tak od dubna začít live.

Dlouhodobě se na sobě snažím pracovat, abych bral trading a věci s ním spojené co nejzodpovědněji, ale zase ne tak moc vážně, aby mě to děsilo. Souvisí s tím i vnímání peněz, které se u mě postupně posouvalo. Dřív by se mi rozklepala kolena jen při pomyšlení na ztrátu 1000 dolarů (v tradingu, i jinde). Dnes mi nevadí přemýšlet bez nějakých obrovských emocí o částkách násobně větších (do plusu i mínusu) a postupně se snažím toto vnímání posouvat (nejen kvůli tradingu). Na obchodním účtu mám 5000 dolarů, které mi zde leží už několik měsíců. S těmito penězi na nic jiného nepočítám. Asi bych mohl začít i s vyšší částkou, ale neviděl jsem důvod převádět do USA více. Při SL 100 dolarů mi to umožní do začátku přijatelné % risku (v budoucnu bych chtěl výrazně méně) a stejně pokud bych byl v mínusu více než 1500-2000 USD, tak je něco špatně a měl bych obchodování přerušit. Kromě toho mám normální finanční rezervu a dosti nízké životní náklady, takže ani v případě ztráty zaměstnání bych poměrně dlouho neměl finanční problémy.

Polovina března
Ne že bych se po těch 3 měsících cítil jako schopný trader, spousta věcí mohla být lepších, ale nebylo to ani tak hrozné, tak jsem si řekl, že to zkusím.

Týden před startem
Na den přesně týden před začátkem přišel hezký posun v mém životě v podobě zasnoubení a plánování svatby na léto – no aspoň nemusím tolik myslet na začátek obchodování :)

Duben – začínám
V práci jsem si vzal na první týden dovolenou, stejně nestíhám ani vyčerpat tu z loňska :)

Obchoduji trh TF v čase 16:45 – 18:00 (po příchodu z práce) na tříminutovém grafu. V systému mám zatím dva patterny – Ross hook a pak jeden vlastní breakout pattern s dosti malým výskytem (nic světoborného). Vstupuji vždy stop příkazem. Vystupuji striktně na posouvaném SL, který posouvám podle struktury trhu. Vyhovuje to mé psychice, mám pocit, že si z trhu prostě vezmu co mi dá, aniž bych mu říkal, kam má dojít (tím netvrdím, že je to nejlepší způsob).

Celé pondělí mi je divně (asi jako před velkou zkouškou). Dopoledne znovu projíždím backtestem úvodní měsíce roku, přičemž se více soustředím na hodinový graf. Vyšší TF jsem se snažil využívat i v paperu, ale moc mi to nešlo. Teď mě to najednou bouchlo do očí a viděl jsem SR úrovně z minulých dní lépe než kdykoliv předtím – pár hodin před začátkem živého obchodování, to jsou věci :). Trochu mě to rozhodilo, ale obchodování kvůli tomu odkládat nebudu – to bych mohl dělat do nekonečna. Podle plánu bych proti podobným úrovním neměl vstupovat, ale v paperu jsem je málo kdy viděl. Takže si je prostě budu vyznačovat a nějak se s tím poperu.

2. dubna 16:51 – vstupuji do svého prvního obchodu do longu po vzniku formace RH a po větší korekci, která došla přesně k SR úrovni, od které by se mohla odrazit (není podmínkou mého plánu, ale je to milé) – to mě mírně uklidňuje. Jsem stále nervózní, ale není to tak zlé. Snažím se ignorovat emoce. Vstupní příkaz je zadán už od 16:45, jen jsem ho posunul tak, jak se zvětšovala korekce. Po vyplnění trh mírně vzrostl mým směrem, ale dosti brzo začal jít do strany. Dosti se mi uleví ve chvíli, kdy mohu posunout SL tak, že už jsem v nepatrném zisku. Postupně trh opět rostl, kolem profitu +200 jsem přežil situaci, kdy byl trh jediný tick od posunutého SL a pokračoval dále. Během obchodu se mi i daří trh příliš očima netlačit ani nepřemýšlet nad věcmi, které by byly mimo plán – spekulace jako „Teď to vypadá, že se to otočí“ apod.. Kdykoliv mě to chytne, tak si říkám, „trh si udělá co bude chtít a zvládne to i beze mě :)“ a kupodivu to pomáhá. Do toho si různě vtipkuji, čímž docela zaháním napětí. V 17:57 vstup do dalšího obchodu (první je stále aktivní). Trochu mě to rozhodilo, protože jsem si uvědomil, že profit, který jsem už měl za jistý (díky posunutému SL) by mohl být vlastně menší – ale je to podle plánu, takže se o tom nepřemýšlí.

Po 18. hodině trh doráží k SR úrovni, kterou jsem měl vyznačenou a kde jsem čekal, že by se mohl zarazit – napadlo mě, že tady by byl dobrý výstup, ale v plánu nic takového nemám, takže si můžu nechat zajít chuť. Trh se ještě dlouho motal v poměrně úzké oblasti, nakonec jsem počítač napojil na televizi a šel se navečeřet (při paperu jsem nikdy neudělal, tam jsem rovnou odešel a pak jen zkontroloval výsledek, pro live jsem s tím trochu počítal – no takhle by se určitě postupovat nemělo, ale co už…). Věděl jsem, že už jen budu posouvat SL podle mechanických pravidel a že mezi každým posunutím musí uběhnout minimálně 9 minut (vychází z logiky pohybu trhu). Nakonec výstup až po sedmé hodině s velmi příjemným profitem, který se určitě nebude opakovat každý den a hlavně se zjištěním, že se mi povedlo perfektně dodržet plán. Tento první profit mi velice pomohl psychicky, v dalších dnech se mi podařilo ukočírovat psychiku, abych nepropadl euforii (zatím :)), ale cítil jsem to jako příjemný polštář, že i když přijde série ztrátových obchodů, tak můj účet nespadne do příliš červených čísel – aspoň ne tak rychle.

Stručně další dny
V úterý byl z mého pohledu totální chop, nic jsem nevzal. Ve středu to bylo o něco lepší, jeden signál jsem měl kolem 16:40, ale to ještě nemám obchodní hodiny (z práce bych to nemusel vždy stihnout), proto jsem ho nevzal. Další signál přišel po páté hodině, ale přímo proti SR úrovni, takže zase nic. Do konce dne už nic, takže druhý den po sobě bez signálu. Ve čtvrtek jeden signál – plný SL – podle plánu. Na první ztrátu jsem hodně čekal a bál jsem se, jak se mnou zamává. Vzal jsem ji úplně klidně, což mě hodně překvapilo, určitě mi hodně pomohl ten profit z prvního dne, díky kterému jsem viděl, že to jde. Kéž by to takhle šlo dál, ale moc tomu nevěřím.

Zatím tedy první týden spokojenost, něco jsem vydělal a hlavně jsem dodržel plán na 100 % - šlo mi to dokonce lépe než v papertradingu, který jsem občas trochu flákal co se týká koncentrace. Co se týká emocí, tak první den jsem cítil tíhu u srdce ještě když jsem šel spát. Při samotném obchodování jsem se ale celkem držel. V úterý to bylo lepší . Od středy jsem se už u trhu mnohdy i nudil, což považuji za super znamení – pokud kvůli tomu nezačnu ztrácet koncentraci.

A abych taky něčím přispěl ostatním, přikládám na odkazu níže své zápisky z obchodů včetně screenů z tohoto týdne. Určitě mám i v této oblasti spoustu rezerv a zkušené obchodníky prosím, aby se moc nesmáli, ale vím, že sám jsem byl vždy rád za každé nahlédnutí do obchodování ostatních. Zápisy vedu v programu Microsoft OneNote (vedle deníku v excelu), ale vyexportoval jsem je pro tuto potřebu do pdf.

www.ulozto.cz/xymdNWA/lt-pdf

Aleš

• 2 months later...
Odesláno

Drajmi:
Díky za popsání Tvého prvního obchodního dne a přeji v osobním i tradovém životě hodně štěstí.
Chci se zeptat na tuto část "věděl jsem, že už jen budu posouvat SL podle mechanických pravidel a že mezi každým posunutím musí uběhnout minimálně 9 minut (vychází z logiky pohybu trhu)." Trochu mě to zarazilo, tak Tě chci poprosit, jestli bys mohl přiblížit tu zmiňovanou logiku trhu s přihlédnutím na daných 9 minut při PSL. Vím, je to trochu offtopic, ale... :-)
Díky!
Luke

Odesláno

Krásný den.

Rád bych přispěl taktéž svou první zkušeností s trhem na ostrém účtu.

Jsem čistě poziční obchodník a soustředím se přibližně dva roky primárně na Sugar#11, kde se snažím vyhledávat situace extrémní pozice Commericial Hedges společně se sezónností a dalšími drobnějšími filtry. Jsem člověk s hodně klidným charakterem, který na trhu nehledá adrenalin a žádnou rychlou akci. Prostě bych to psychicky rozhodně nezvládl. Snažím se v trhu najít místa, které mě dokáží posunout do dlouhodobého trendu. Pro vstup do pozice používám poměrně menší stopky, které ale po vyšším otevřeném profitu přitahuji a nechávám dostatečně daleko společně s pohyblivým průměrem. Půjdu asi rovnou k mému začátku...

7.Mar
Tento den jsem se rozhodl pro ostré sledování trhu s cukrem z jednoho prostého důvodu. COT data mi naznačovali z pohledu Comm. být připraven brát prodejní signály, které jsem měl potvrzené ještě sezónností. Tento model mám opravdu rád. Pakliže se tyto dva pohledy na trhu schodují + drobnější filtry, jsem rozhodně připravený koukat se na graf už z technického pohledu.

20. Mar
Trh s cukrem vytvořil dvojitý vrchol - tuto formaci rozhodně neberu jako vstupní signál.

21. Mar
Trh mi dal signál ke vstupu a tak jsem šel short se stopkou na 500$.

22. Mar
Hned druhý den mě vyhodil na SL.

26. Mar
Dostávám další signál ke vstupu a nastupuji se stejnými parametry jako 21.Mar.

16. May
Ztrácí se momentum a dostávám signál k výstupu - držím SL na průměru a téměř i na výstupních hodnotách.

7. Jun
20.22 - Můj trailing je zasažený a já jsem z trhu venku.

Takže takto nějak vypadl můj start.
Nyní už zase lítám v cukru, který opět krásně potvrdil COT report společně se sezónností.

Dobré obchody všem.

J.V. ;)

• 2 týdny později...
Odesláno

Zdravím Cyber,

jsem nováček a chtěl bych se zaměřit také na poziční obchodování s cukrem, chtěl jsem se zeptat, jestli se dá cukr obchodovat na burze elektronicky,(co se týče volume) a né pitově, a jaké jsou komise např. u Interactive Brokers, příp. u jiného brokera???

Také mi není jasné na jaké burze se dá cukr dobře obchodovat, v knížce o komoditách z roku 2006 se uvádí burza CSCE, ale když si otevřu Bartchart, je tam uváděna burza ICEUS s VOLUME okolo 37000, OPEN INTEREST 312 000, tak v tom mám trochu hokej.

Jestli jste už o tom někde psali, tak se omlouvám, nikde jsem to nenašel..., jinak přeji hodně úspěchů...
Odesláno

sugar no11 sa obchoduje na ICE US www.theice.com/homepage.jhtml
priemerne denne volume- www.theice.com/marketdata/reports/ReportCenter.shtml#report/29
Volume počet zobchodovanych kontraktov
open interest počet otvorenych pozícií
Velocity komisiie cukor www.tradewithvelocity.com/commissions/product-commissions.aspx?productID=334
Mirus futures komisie cukor 5,44 za RT
AMP ma 6,72 za RT
a IB www.interactivebrokers.com/en/p.php?f=commission

Odesláno

táák a mám za sebou první live obchod. :) Minulý týden jsem konečně založil můj účet a konečně v pondělí ráno dorazily finanční prostředky :). Celé pondělí sem sledoval trhy (EUR/USD, GBP/USD, dax), ale nenašel jsem odvahu vstoupit do jakékoli pozice. Večer jsem si to celé znovu projížděl a vše krásně trendovalo po dlouhé době. Docela mě to mrzelo, že sem žádný obchod neuzavřel.

Dneska ráno jsem tedy začal znovu obchodovat, ale trhy netvoří tak pěkné pohyby jako včera. Stále jsem čekal, a pak sem uviděl signál.... Bohužel mě ovládl strach, jestli trh půjde tím směrem tak jsem vstoupil pozdě a byl sjem vyhozen na menší korekci. První den ztráta 336Kč. :) ALe jedeme dál :D

• 5 months later...
Odesláno

Vsechny zdravim, tak i ja se pripojuji. Mam za sebou prvni den live ! Mam ze sebe radost, ze jsem dodrzel plan. Mene radosti ale mam, ze bohuzel divergence nevysla a tak muj prvni obchod skoncil se ztratou cca $100. Po tom mi cukala ruka naskocit do obchodu, abych ztratu eliminoval, ale bylo by to mimo plan. Nu coz. Ztraty k obchodovani patri.
Kdyz jsem navecer situaci rekapituloval..spis me asi ovladla zvedavost, protoze jsem nemel potvrzeni..resp. bylo naprosto "necitelne". Skoda. Ale chybama se clovek uci ! A co vic, dnes me napadlo podivat se, jestli nebyl vcera nejaky dulezity report, coz me napadlo zjistit az dnes :DDD Vcera jsem zapomnel a stalo to sto babek:) Samozrejme FOMC:)
Dneska budu asi trh jen sledovat, jsem nejaky unaveny a je zbytecne ztracet...Drzim si palce do dalsich obchodnickozacatecnickych krucku...
Alex

Odesláno

Alexik30
Gratulujem, patríš medzi menšinu, ktorá dokázala dať dokopy plán, financie, založenie účtu atď.
Ja som sa popálil na nedostatočnom papertradingu - odporúčam ho nepodceňovať. A ak ti môžem ešte poradiť - riskuj čo najmenšie čiastky a neboj sa dať si prestávku, keď budeš unavený. Ide o to vydržať dovtedy, kým nájdeš svoj štýl obchodovania, ktorým si doplníš svoj aktuálny plán.
Všetko dobré!

• 4 týdny později...
Odesláno

Zdravim vsechny tradery,

o obchodovani na burze jsem zacal skutecne premyslet az po seznameni se serverem financnik.cz.
Prvni informace jsem zacal prijimat nekdy v polovine ledna 2012.
Prvni zivy obchod jsem zrealizoval 29.1.2013 - cili by se s nadsazkou dalo rict "do roka a do dne";).
Tomuto dni predchazelo obdobi venovane intenzivnimu studiu v prvni polovine roku a nasledne jsem behem dalsiho pulroku provadel stavbu, testovani a presnou exekuci planu na simulovanem uctu.
Prvni zivy obchod mi o mne samem prozradil skutecnost, kterou bych nikdy na SIMu neziskal - nazivo jsou ty emoce opravdu realne, a je tudiz uplne jedno, jak moc se snazime na konfrontaci realita vs SIM teoreticky pripravit.
Vstup do pozice byl exekuovan presne podle planu, ale pak to zacalo;). Navzdory vsem pravidlum jsem u negativne se vyvijejici pozice (ackoli jsem protitrendovy obchodnik a je to naprosto normalni stav) provedl prikup/zredeni obchodu. Ve finale mi ani zdvojnasobena ztrata nestacila a jeste jsem naprosto zaslepene provedl posunuti SL na dvojnasbonou hodnotu.
Vysledek: dle denniho risk managementu jsem si zaobchodoval na nekolik dni dopredu;) Navic emoce, ktere jsem nasledne pocitil, jsem zazil pouze nekolikrat za zivot.
Nicmene jelikoz je obchodovani prevazne zalezitosti psychologie, a mam za sebou natrenovany a otestovany obchodni plan, tak jsem si za nedodrzeni nejzakladnejsich pravidel nalezite vycinil, ale zaroven jsem se snazil o vytesneni pokud mozno vsech emoci a pristi obchod provest "normalne, jako vzdy".
Druhy obchod uz byl v poklidu, dodrzel jsem pravidla, nedelal unahlene akce. Odmenou za dodrzeni mi byl plny profit, ktery odmazal znacnou cast predchozi ztraty.
Tudiz na zaver bych vsechny chtel podporit v jejich snaze splnit si sny - staci dodrzovat pravidla a vsichni na to mame;)

Dekuji klukum (P a T) za vytvoreni serveru (a vydani knih), ktery je branou do sveta, kde dodrzovani pravidel nedela z cloveka naivniho idiota (jako v realu), ale viteze.

Pekny den
Martin

Odesláno

Martine, tvoje poslední věta mě opravdu pobavila :D Přesně to vystihuje to, co pro mě dělá trading tak zajímavým. Nikde jinde na světě to neplatí tak jako tady. A samozřejmě gratuluju k live zkušenosti a první úspěšné "sebe-analýze", která ti bude k nezaplacení (tu)

Odesláno

kocovinaaa Napsal:
-------------------------------------------------------

> Dekuji klukum (P a T) za vytvoreni serveru (a
> vydani knih), ktery je branou do sveta, kde
> dodrzovani pravidel nedela z cloveka naivniho
> idiota (jako v realu), ale viteze.

Kéž by to tak hezky platilo. Dodržování idiotských pravidel z vás vítěze neduělá, stejně tak dodržování chybných pravidel v dobré víře :) Pozor, ať si z pravidel neuděláte mantru, které se budete slepě držet, aniž byste zkoumali, na jakém základě jsou tato pravidla vytvořena.

• Vytvořit...