Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Ať prší, nebo je vedro, ať sněží, nebo je bouře - pokračujeme vpřed!


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 72
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

jen bych doplnil, že těm minulým traumatickým záznamům uloženým v podvědomí (reaktivní mysli - mysl která se v podobných situacích aktivuje a vyvolá podobné duševní stavy, které byly prožity v době vzniku traumatu ), se říká engramy a metody, které je prý dokáží odstranit, se jmenuji diametický auditing a snad i FasterEFT. V podstatě by mělo jít o proces, který by měl člověka dovést do stavu, kdy dokáže tváří tvář situaci, která mu dělá potíže, vše co vnímá, stabilně konfrontovat. Jinými slovy zůstat v pohodě i ve chvíli, kdy je vystaven situacím, které v něm doposud vzbuzovala nepříjemné duševní stavy např. fobie, nervozita, nejistota atd.

To s čím mám osobní zkušenost a považují za nejlepší možnou meditaci vedoucí ke klidu a "prozření" je autogenní trénink. Nedokáže sice odstraňovat uložena traumata, ale dokáže je vypnout nebo alespoň omezit jejich vliv. Takže jako první rychlá pomoc je tato metoda ideální.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cashflowz,

"Neviem si nijako pomoct, ale tieto techniky dalekeho vychodu mi ku nam europanom vobec nesedia."

Európania (a západná civilizácia vôbec) zabudli nato, že život nie je len o robote, zhone a neustálej aktivite, ale aj o pokojnej chvíľke každý deň - či už človek medituje, alebo len ticho sedí na verande, pije čaj a rozmýšľa nad sebou (alebo aj nerozmýšľa a len tak sedí :).


Inak krásny článok, predovšetkým samotný záver.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Napíšu vám svůj příběh. Tradingu se věnuji přes 3 roky Nebo možná 4, nevím přesně. Věřila jsem, že ho dokážu. Byla jsem si naprosto jistá. Když jsem s ním začala, byla jsem na postgraduálním studiu farmacie. Příjem, který jsem z něj měla, bylo stipendium o výši 8000 Kč/měs. Nenáviděla jsem to, ale protože jsem byla vychovaná školou a strachem z neznáma (když studium nedokončím a nezískám titul budu bezdomovec? Najdu si vůbec nějakou důstojnou práci?) Ano, vysokoškolský titul jsem již měla, ale jediné místo, kde se dalo pracovat, byla lékárna. ( vystudovala jsem farmacii)

V lékárně jsem již pracovala. Neustálá nutnost pozornosti 8 nebo 12 hodin denně, žádný osobní prostor, protože prostě stojíte u táry (pultu) a musíte dávat sakra pozor na to, abyste bábám dali všechny léky na jejich 5 receptech správně. Splést se je strašně snadné. Ale když to uděláte musíte osobně cestovat do Horní Dolní ve svém volnu a daný lék vyměnit (když nemáte auto zabere vám to třeba den). Nemusím podotýkat, že když začínáte, stane se vám to opravdu často (hlavně pod tlakem z fronty mrmlajících lidí). Pokud je to záměna ohrožující život, musíte jet hned, čas vám samozřejmě nikdo nezaplatí a ještě jste zodpovědný za to, že si špatný lék bába vezme a umře, takže vám hrozí klidně i soudní žaloba.

Během studia postgraduálu jsem si našla přítele, pronajali jsme si spolu malý byt a protože nájem byl nízký, v pohodě jsem svou půlku zvládala platit i ze stipendia. Podmínky ve škole se ale postupně přitvrzovaly (požadavky strávit min. 8 hodin denně v laboratoři, odpoledne se věnovat sepisování publikací) ve 3. ročníku jsem oznámila, že odcházím - tedy že přerušuji studium. Abych se mohla věnovat tradingu. Protože umím velmi dobře anglicky, měla jsem pár brigád doučování a překladů, ale ty mi bohužel nepokryly ani výši stipendia. Přítel (dnes už manžel) mi nabídl, že abych se nemusela stresovat s penězi mohu se věnovat jen tradingu. On vydělává dost v zaměstnání. Nabídku jsem přijala.

Měla jsem hotové backtesty. Při studiu jsem je dělala asi rok a půl, na začátku bylo sžívání se s grafy a tím vším opravdu těžké. Myslela jsem si, že to bude fungovat. Nefungovalo. Price action v hýbajících se grafech nevidím a vstupuji úplně jinde, než v backtestech. Práce k ničemu. Brečela jsem dva dny, ale rozhodla jsem se to nevzdat a zaměřit se na jiný systém.

To bylo v květnu 2013. Systém neměl jedinou diskréční složku, což mi vyhovovalo. Udělala jsem ruční test na ročních datech, vše se zdálo být v pořádku a já jsem se těšila, že konečně, po tolika letech budu moct zhodnotit své našetřené peníze (ano, i z tak malého stipendia se dá našetřit na tradingový účet ve výši 10 000 USD). Zakoupila jsem Sierra Chart na papertrading a začala systém testovat (do té doby jsem používala NT zdarma) Testovala jsem měsíc a do toho hledala potencionální rozšíření systému. Jenže co se nestalo.

Za první měsíc paperu byl drowdown větší, než jakýkoli měsíc v backtestu. Hledala jsem, kde je chyba. A s manželem jsme ji našli. Chyba byla ve špatném nastavení časové zóny pro time session v NT. Protože ale používám tiková data a rangebary, tento dopad byl zcela katastrofální. CCI jinak vykreslené, jiné signály, prostě... všechno. Zkoušela jsem tedy otestovat systém na "správných" datech, ale tam už nefunguje. Navíc u tikových dat je velký problém session break, který se v NT nedá nastavit, zatímco v SC ano. Takže grafy prostě vypadají jinak. A to nemluvím o posunech letního a zimního času. Nemám sílu testovat něco, co se ukáže znovu jako naprosto k ničemu jen proto, že se posunul čas...

A to nemluvím o tom, že mám neustále strach, že se manželovi něco stane a já zůstanu bez peněz. Trading zabere hodně času a při práci se mu věnovat nedokážu. Teď, když jsem se mu věnovala, jsem u grafů trávila těch 8 hodin, ale nepřinesly mi ani korunu. Neumím makat 8 hodin a pak pracovat znova. Chci chodit běhat, plavat, ve volnu se starat o své tělo. Když půjdu do práce, bude po tradingu. Krom toho jsem delší dobu zaměstnaná nikdy nebyla. Jen v lékárně (krátce) a to se osypu jen okolo ní projdu. Je to neuvěřitelně náročná práce - stále na nohou, stále ve střehu, stále pod dohledem a s obrovskou zodpovědností.

Jsem v situaci, kdy jen otevřu graf zvedá se mi žaludek - připomíná mi to moje vlastní zklamané naděje, věci, které nikdy mít nebudu, byt který si nekoupím, nezávislost, o kterou jsem přišla. Nutnost hypotéky a "běžného" života, jaký jsem nikdy nechtěla žít. Budu muset jít do práce. Potřebuji peníze. Potřebuji vědět, že když udělám věc A, bude to k něčemu a bude z toho nějaká odměna. Nikdo nevydrží dřít 4 roky a nic za to nedostat. Přišla jsem o všechno. Viděla jsem, jak si kupujeme vlastní byt, jak posíláme děti do lepších škol, jak sami rozhodujeme o našem životě - a nic z toho se nestane. Nedokážu testovat pořád dokola jen abych přišla na to, že to zase nefunguje. Myslím, že si nikdo nedokáže představit hloubku mého zklamání a bolesti. Chápu, proč se tolik lidí nepouští do čehokoli riskantního - ta bolest je příšerná a za tohle opravdu nestojí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vidíte, a já na příští pondělí připravuji rozhovor s jednou naší čtenářkou, která mě nedávno napsala krásný email o tom, jak si vydělává tradingem na mateřské a jí naopak vše, co dělá, přijde vcelku snadné (viz více příští pondělí v článku). Takže, jak je možné, že někdo obchoduje a vydělává s lehkostí a někdo přes mnoho práce neuspěje? Na to se snažím přijít, co existuje Finančníka a slýcháme jak příběhy úspěšné, tak ty neúspěšné.

Můj závěr bohužel neleží v žádné jednoduché odpovědi typu "udělejte A a budete úspěšní".

Můj závěr je takový, že vše je jen mentální nastavení. Paní Andrea se tak hodně bála neúspěchu, až si ho přivolala a potvrdila. Proč se nám takové věci dějí? Protože si v sobě nosíme řadu třeba již dávno zapomenutých událostí, které nám vytvářejí falešné obrazy o nás samotných, jak v našem vědomí, tak našem podvědomí. Strach z toho, že neuspěji, pramení z toho, že už jsem kdysi neuspěl, na základě čehož jsem si vytvořil falešný obraz osobnosti, že jsem neúspěšný, nebo nedokážu v něčem uspět, nebo nemám v sobě dostatek všeho potřebného, abych uspěl. Na racionální úrovni si mohu říkat, že to tak není, ale na té podvědomé úrovni je to uložené.

Jak se to dá vyřešit? Ne na racionální úrovni. Nejde to "vymyslet", ani racionalizovat.
Lze to tedy vyřešit jen na jiné úrovni. A ze všech mých zkušeností se ukázalo, že to jsou alternativní techniky blízké meditaci (ano, přesně ty, které řadě lidí tak nějak "nepasují" do Evropského myšlení).

Proto je trading převážně mentální výzvou a mimo jiné nám trading nezřídka až brutálně nastavuje zrcadlo. Já bych o tom mohl napsat celé knihy, jak jsem si před tradingem myslel, jak jsem vyrovnaný, bez podvědomých problémů, jakou mám sebedůvěru, pokoru, atd. Trading mě začal učit opaku. Takže až má práce na psychologické stránce ze mě udělala úspěšného tradera.

Mnoho lidí se do tohoto bodu vůbec nedostane, protože si myslí, že trading je jen o systému a vstupech, ale ne o nich samotných. Ale ono to začíná právě uvnitř nás.

Paní Andree přeji do života hodně štěstí, ale i tak je pravděpodobné, že budou i dále přicházet podobné situace, dokud nedojde k vyřešení vlastních strachů a obav.

Ostatním doporučuji začít třeba lehčí knihou "Psychokybernetika", nebo přejít rovnou k zbavování se strachů a nepravdivých obrazů o nás samotných skrze techniky v knize "The Healing Codes".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Andreo,

Váš příběh mi nedá abych se také nezapojila. Sama zatím s tradingem - se sebou "bojuji" není to uplně ideální, ale mám také silný motor a motivaci (svoboda, nezávislost a materiální požitky). Věnuji se obchodvání něco přes 2 roky a musím konstatovat, že Tomáš má pravdu. Pokud něco "zoufale" chcete a přitom máte strach z neúspěchu, je to vražedná kombinace a neúspěch je snad 100% zaručen. Čistá empirie... Dokud si nevyřešíte vnitřní běsy a strachy, vnitřní nedůvěru,atd...potáhne se tos vámi jako sm....d.

Zkuste také Transurfing od Vadima Zelanda. Počítám, že tam také najdete hodně odpovědí.

P.S. při tom zápřahu, co jste měla, se nedivím, že jste to nezvládala...Já mám sice taky vš vzdělání, ale radši dělám podružné a stupidní brigády (abych měla čas a mentální pohodu) a mohla se tak věnovat tradingu a potažmo "studovat" sebe. Období frustrace, pocit neschopnosti a toho, že to nedám se taky občas dostavuje...Ale snažím se "moc to nechtít" jen si s myšlenkou úspěchu ležérně pohrávám a přitom pomalu kráčím k cíli...NEvím jeslti tam dojdu, jsem připravená na všechno, ale tím že tomu povolím opratě tomu napomůžu

přeji úspěch VEronika (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

možná bych měl radu. Protože už nějaký čas také koukám do živých grafů, tak vždy když jsem na pochybách nad tím, co se snažím obchodovat, napadá mě systém, který ať s velkou pravděpodobností úspěchu, skýtá i značnou dávku diskréční složky, kterou ovšem není nemožné vypozorovat s tím, že né každý den je k jeho uskutečnění vhodný. Je třeba volit takové dny, které hned od open nevlítnou do silného trendu nebo naopak příliš slabého trendu a volatility, jedna se o pečlivé sledování vyčerpání momenta u GHOD a GLOD a v momentě, kdy k němu dojde agresivně vstoupit do protisměru a svést se s odrazem a hned po vyčerpání prvotního pohybu vystoupit. Často se to dá zopakovat i několikrát po sobě za předpokladu, že by jsi hrála s jedním kontraktem, pokud by jsi hrála s více kontrakty, tak by se ty ostatní daly likvidovat i nejde dál při nejhorším na BE. Je to tedy spíš skalpovací metoda, která vyžaduje rychlost a rozvahu mě osobně takový styl vyhovuje . Pokud by jsi ho aplikovala na trh TF, tak počítám, že se dvěma kontrakty by se s tím už dalo uživit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Říká se, že život je boj, ale říká se to jen jako fráze aniž bychom si uvědomovali její skutečnou hlubku. Člověku prostě nic jiného nezbývá než bojovat nebo se vzdát, když o něco stojí. Taky dělám ten trading jen pro srandu králíkům, ale kašlu na to a bojuju dál, prostě chci a musím - tečka

25510

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zrovna dočítám The Healing codes a jsem doslova fascinován,už to i začínám praktikovat.Musím říct,že The Healing codes a The Secret jsou nejlepší knihy jaké jsem si kdy koupil a samozdřejmě ještě knihy o tradingu přirozeně :).
Proč to tady píšu?Protože nějak začínám vidět pravdu a tomhle světě a o mé osobě především a tento článek to jen potvrzuje.Zkrátka kombinace zákonu přitažlivosti a našich nevědomých(většinou pokřivených) vnitřních obrazu,které si ani neuvědomujeme,způsobuje to jestli jsme úspěšní nebo né:jestli se s "tím" pereme nebo nám to jde lehce a přirozeně.
Takže také potvrzuji,že trading je spíš o té psychologické stránce a souhlasím,že naše "evropské myšlení" to moc nemá rádo.
Všiml jsem si,že úspěšní a známí obchodníci jsou velmi vyrovnaní a klidní lidé.Není to tím,že jsou bohatí a za "vodou",ale tím,že jsou klidní a vyrovnaní jsou úspěšní a bohatí tradeři ;)
Toto je mé nejdůležitější zjištění v mém životě.
Krásný slunný,podzimní den všem :)
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

sLOVO "BOJ" by se snad ani nemělo ve vlastním zájmu používat. Ať už v souvislosti s tradingem nebo čímkoli jiným. Už samo slovo vyzařuje velkou tenzi a stres. Pokud chceme za něco bojovat, vnější svět nám toho nadělí dosytosti ,ale tak se budeme akorát vyčerpávat. Spíš bych to nazvala "hrou" a učením. Prostě si hraju a zároveň docházím k určitému poznání o sobě sama a o věci kterou se učím... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Andrea279:

Nedá mi to, abych nereagovala na Váš příběh. Já bych doporučila - stejně jako jiní - přečtěte si např. knihu Tajemství od Rhondy Byrne - to kvůli motivaci a získání další energie. A jako další krok: zkuste třeba spready.

Co se týče stresu a klidu - já to vidím tak, pokud budu chodit do zaměstnání, tak budu ve stresu. V tradingu, i když je hodně náročný, vidím čas a klid na rodinu. Po 2 dětech jsem dostala výpověď (se kterou jsem počítala) a nyní- po pečlivém předchozím zvážení rodinného money managementu:-) - pracuji na spreadech a daří se mi po počátečních neúspěších lépe, než jsem si představovala. Live jedu teprve půl roku. Celkově se tradingu věnuji (velmi pomalu při dětech) 3 roky.

Tomáši, děkuji za článek a za neustálou motivaci a těším se na článek o paní na mateřské:-)

Přeji všem, ať se daří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...