Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

• Odpovědí 804
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

luo Napsal:
-------------------------------------------------------
michaela13,
ano ..len pozor pri výpise si ITM...tak
automaticky máš ovrený obchod 100ks akcii LONG

dakujem za odpoved, este by som sa rada opytala pri vypise ITM resp. ATM(call, put) mam automaticky +-100ks akcii?? kedy nastane priradenie? okamzite alebo to nejaky cas trva??

Odesláno

michaela13,

vydím,že ešte dosť tápaš,nevadí preštuduj si celé toto forum www.financnik.cz/forum/read.php?17,77891 určite ti pomože získať väčší prehlad o IC...Mišak na druhej strane popisuje typy opcii a ich vysporiadanie..

V prvom rade sa rozlišujú opcie na
-Americké(ukončit pozíciu môžeš kedykolvek;vysporiadanie je zväčša formou nákupu/predaj akcii daného portfolia)
-Europske(pozícia zotrvá až do Expirácie;avšak pozíciu možeš v priebehu jej života ju "odkúpiť/predať", ale vyposporiadanie ako také je v peniazoch "IN CASH" vždy až víkend po "EXP.DAY")

Odesláno

luo,

ja nepotrebujem ziskat prehlad o IC, myslim, ze som to citala cele a aj tomu rozumiem.. skor som sa pytala na konkretny pripad ked vypisujem opciu, ktora je v okamihu vypisu ITM.. a z tvojho prispevku vysiie .. "ano ..len pozor pri výpise si ITM...tak automaticky máš ovrený obchod 100ks akcii LONG" som to pochopila asi dost inak ako to v skutocnosti naozaj je..

a rozdiel medzi americkou a europskou opciou mi je tiez jasny..

kazdopadne dakujem za pomoc

Michaela

Odesláno

Michaela,

takto to chapu ja. Pri vypisu PUT ITM opce americkeho stylu (napr. na SPY) nejsi automaticky 100 akcii long. Nejprve by Te musel nekdo uplatnit. Pokud je jeste nejaka doba do splatnosti, tak bych cekal uplatneni vyjimecne neb ten, kdo by Te uplatnil se vzdava casove hodnoty (je to pro neho ekonomicky nevyhodne) , ale chapu , ze muzou nastat pripady kdy se to stane (treba hasi nejaky svuj problem a potrebuje byt v kratke pozici). Pokud by jsi nechala dojit PUT SPY ITM do splatnosti, tak pri splatnosti dojde k vyporadani a Tobe pristanou ty SPY ETF na ucte. Takto obecne.

Roman

Odesláno

Roman,

dakujem uz som to pochopila.. len ma pomylila ta jedna poznamka.. asi som to zle pochopila, najprv som si to mala overit a az potom pisat.. zatial som sa nezaoberala vypisanim opcie, ktora uz je ITM.. ale uz to chapem, dakujem

Michaela

Odesláno

michaela13
ok...je dobré,že tomu chápeš,to forum fakt napomôže + ešte simulacia a princíp je jasný :)
Ja len,že v nižšie uedenom prispevku si sa zmienila,že "ako to bude vyzerat po expiracii.. nechapem uplne ten system ako sa to rata.. dakujem"
Tak som Ti to popísal vzhladom k EXP. ...ale ako hovorim,lepšie raz vidieť ako 100krát počuť...založ si sim. účet na Thinkorswim a hned ti bude všetko jasné...

Prajem úspešne obchodovanie.

luo

Re: OPCE - základní info
Vloženo uživatelem: michaela13
Datum: January 11, 2011 09:02PM
Statut uživatele:

Dobry vecer,

mam dalsiu asi velmi primitivnu otazku, ale mohli by ste mi pomoct ako vyratam nasledovne.. :
hypoteticky priklad cena akcie je 0,50USD hodnota PUT opcie (strike 2,5) BID 0,95, ASK 2,20..

1. kupim put opciu za 2,20 a) cena klesne na 0,30
b) cena stupne na 0,80

2. vypisem put opciu za 0,95 a) cena klesne na 0,30
b)cena stupne na 0,80

ako to bude vyzerat po expiracii.. nechapem uplne ten system ako sa to rata.. dakujem

• 4 týdny později...
  • 2 týdny později...
  • 2 týdny později...
Odesláno

Strike se mění v závislosti na aktuální ceně podkladu, pokud např. podklad klesá, začnou se obchodovat nižší strike.
Kdysi jsem četl, že jsou na to stanovená pravidla, v paměti už je ale nemám :)
V případě dividend je potřeba si hlídat rozhodné datum div. dané spol.
Např. TWS se dá zobrazit velikost divi, ale nevím jestli i datum, u podkladů které obchoduju jsou divi tak malé že to s opcemi téměř nehýbe takže to nesleduju.

Spíše hlídám vyhlašování výsledků spol., ty hýbou cenou dost podstatně.
Někdy i podle cen opcí poznám, že spol. bude vyhlašovat výsledky :)

Odesláno

radim2,

dakujem za odpoved, ale myslela som skor nieco ine.. uvediem priklad napr. dnes akcia MLNK (dnes je ex-date, vyska dividendy 0,913) vcera boli striky na hodnotach 2,5 5 7,5 10 atd. dnes su tieto striky zmenene a su to hodnoty na urovniach 1,59 4,09 6,59 9,09 atd.
ide mi o to, ze zmena suvisi pravdepodobne s vyskou dividendy a preto sa zmenili aj hodnoty strikov
avsak nie vzdy vyplata dividendy suvisi aj so zmenou strikov u opcii a naopak..
preto otazka znie kedy to tak je a kde sa to da zistit?

dakujem

M.

Odesláno

Ahoj,

mám dotaz týkající se strategie Iron Condor. Snad nebudu opakovat něco, na co se už ptal někdo jiný...
Zajímalo by mě uzavření IC pár dní před expirací. Dejme tomu že se hodnota opce blíží k jedné z nohou IC. TOS mi ale pro tuto pozici ukazuje, že jsem stále v plusu - dejme tomu 100 USD. Abych se nedostal do možné ztráty, vytvořím Closing order. Jenže...TOS mi ukazuje, že cena za tento opačný IC je 200 USD, což by znamenalo, že se dostanu do ztráty 100 USD (bez komisí). Je to tak?
Pokud ano, tak to je snad lepší jít do rizika, že se trend obrátí a IC mi vyexpiruje alespoň něco v plusu...
Děkuji za odpověď.
J.

Odesláno

to cotin:
to co ukazuje TOS při uzavírání IC je debit, za který dojde k zpětnému odkupu/nákupu opcí a tím uzavření IC. Při výpočtu konečného stavu pozice je nutné od této částky odečíst inkasované prémium ( credit při otevírání IC).
To, co TOS ukazuje v záložce monitor pod sloupcem P/L je mid hodnota, na které se ti nemusí podařit uzavřít, nebo naopak plnění můžeš mít lepší.

Návštěvník
Téma je uzavřené.

• Vytvořit...