Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak se přenést přes skutečnost, že okolí může reagovat negativně na zprávy, že se začínám věnovat tradingu?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 101
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Jedinu podporu mam od mojej priatelky. Cela moja rodina si mysli ze v trhoch pridem o vsetky peniaze. Moji rodicia ma v pravidelnych intervaloch presviecaju nech to necham tak a venujem sa zmysluplnejsim aktivitam (tym myslia napr. tu spominanu hypoteku atd.). Je to z casti aj moja chyba lebo som sa im "pochvalil" s mojimi stratami. Moje uvodne skolne nebolo fakt lacne a mojich rodicov obchdadzaju mrakoty ked pocuju kolko som prerobil. Aj ked som z toho niekedy maximalne nastvany a smutny (ked vam niekto po zlom tyzdni povie: "No vidis ja som ti to vravel!" tak vam to k pohode neprida), tak si uvedomujem ze to robia preto lebo mi chcu iba dobre. Proste som sa zmieril s tym ze od rodiny podporu nedostanem. Myslim si ze je tu dolezite nesklznut k jednej velkej chybe - dokazovaniu toho ze som schopny v trhoch zarobit. Toto som si tiez vyskusal a v tomto obdobi som prerobil najviac.

Moj zaver: Nehovorte o svojom tradingu nikomu komu nemusite. Aspon zo zaciatku. S tymi ktorym o tom povedat musite si sadnite a vysvetlite im vsetky uskalia. Tak ako ked staviate OP, myslite skor na tie horsie alternativy (t.j. ze budete zo zaciatku prerabat). Skuste so svojimi blizkymi zo zaciatku nehovorit priamo o peniazoch ktore ste zarobili. Hlavne zo zaciatku bude velmi tazke nepochvalit sa pred priatelkou/manzelkou: "Dnes som zarobil 500 USD", hlavne ak viete ze sa s vami bude uprimne tesit. Ak to urobite, tak mozem skoro s urcitostou povedat ze otazku "Tak kolko si zarobil dnes?" budete pocut kazdy den. A potom je velmi tazke vysvetlovat, ze som nezarobil nic, resp. ze som prerobil 300 USD a ze je to normalne. Reakcie potom nepridaju na psychickej pohode ktora je podla mna pri tradingu najdolezitejsia.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
moje zkušenosti s tradingem jsou vcelku tak jak zde bylo napsáno. Věnuji se obchodování FX jíž téměř tři roky. Zpočátku jsem o tom nemluvil nikde, pak v nejbližším kruhu rodiny, přítelkyně apod. V průběhu tohoto času jsem zkusil pár lidí, kteří říkali že hledají nějaky zpusob výdělku, oslovit s tím, že jsem našel to co jsem hledal, že si mužu vydělávat kdy chci, kolik chci, odkud chci, nepotrebuju zaměstnance, sklady, prostory nic, naučím se to a budu to dělat ať to stojí co to stojí, ať to trvá jak dlouho chce a rád bych se s nimi podělil jak na to. Radost a euforii ze stovek dolarů týdně sdíleli, avšak každý takový ( a bylo jich asi 8 za celou mou obchodní historii ) se na to po pár týdnech vykašlal. Což mě jednoznačně utvrdilo v tom, že nemá absolutně smysl o tom s kýmkoli mluvit. Trading je bussiness, který musíte hledat a musí vás přitahovat, ne že vám ho někdo ukáže a vy to teda zkusíte. Každý má svou hlavu, chce si dělat svoje věci po svém a věřím, že i kdybych ukázal trading komukoli jinému, celé by se to jen opakovalo. A tak mě už třetím rokem veškeré moje okolí považuje za PC blázna, co denně vysedává do buhví kolika do noci u PC a něco si tam dělá, asi hraje hry, do hospody na pivko taky moc nechodí, na akcích a v barech každej pátek a sobotu není apod.

Myslím, že bude pro obě strany lepší, když to tak i nadále zůstane a budu doufat, že se nenajde moc takových, kteří až to praskne přijdou a budou říkat, seš pěkná sketa, žes nám neřekl co děláš už na začátku, abychom si taky mohli za pár let pohádkově žít . . .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tradingu se aktivně věnuji skoro jeden rok, zatím stále jen backtestuji, studuji knížky, pracuji na své psychologii, prostě jak zde bylo uvedeno, je to běh na dlouhou trať.

Když jsem začínal s tradingem, tak jsem postupem času zjistil, že to je povolání, kterému se chci po celý zbytek života věnovat. Stala se z toho moje vášeň i posedlost, takže jsem se o svém snu zmínil každému, koho jsem znal. Jejich reakce byly velmi negativní.
Rodiče to brali jako hraní na výherních automatech, takže mi to pořád rozmlouvali, protože si myslí, že na tom ztratím všechny peníze. Po dlouhodobém vysvětlovaní, že se nejedná v žádném případě o ruletu či výherní automaty, se dostali do jakési neutrální fáze.
Přítelkyně byla ze začátku asi ze všech nejvíce negativní, nic mi nerozmlouvala, ale pořád mi tvrdila, že se na to časem stejně vykašlu, protože takové věci nefungují. S ní jsem mluvil o tradingu nejčastěji (i když jí to moc nezajímalo) a tak postupem času, když pochopila, že to není jen můj dočasný koníček, mě začala i podporovat a v současné době už jsme se dostali do takové fáze, že ji nevadí, když se jí nevěnuji pokud zrovna dělám na tradingu.
Kamarádi tomu stále nevěří a dělají si z toho srandu. Neberu to osobně, však časem uvidí, že to nebyla blbost, až se začnu tradingem živit. Jediné co se u kamarádů změnilo je jejich pochopení toho, že trading není nějaká blbost, které se chci věnovat, ale že to beru jako sériózní věc.

V současné době se o tradingu s lidmi bavím krapet jinak než kdysi. Snažím se jim vysvětlit, že cíl v tradingu není jen vydělávání peněz, ale především osobní sebevzdělání a poznávání sám sebe.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já když jsem se začal zajímat o trading a začal ho po úvodní euforiii brát vážně jsem si vzpomněl na citát: Neříkej světu co chceš udělat, udělej to. Řekl jsem to jen manželce, a bratrovi který je otevřený novým věcem. Jinak nikomu. Je to sice osamělý svět, ale je to lepší než poslouchat pravidelně hloupé dotazy kolik dolarů jsem již vydělal, nebo jestli už jsem milionář apod. Mladší brácha když jsem mu ukázal knížku od Petra a Tomáš s dotazem jestli si ji nechce pročíst reagoval asi jako by reagovala většina lidí: "Když je to tak jednoduchý proč to nedělá každý?" Tak jsem mu řekl že asi proto, že to zase tak jednoduché není a šel jsem. Manželka mi zatím toleruje hodiny u PC, ale musím říct že se po pár měsících live plácám kolem nuly a začíná být skeptická. Moje chyba, že jsem jí nevysvětlil že naživo to nepůjde jako na demu a dostat se k pravidelným ziskům bude ještě dost práce. Alespoň jsem jí vysvětlit, že se mě nemá ptát kolik jsem dnes vydělal, spíš jí řeknu, jak to šlo poslední měsíc z hlediska dodržení systému apod.
Už se tady psalo o tlaku, který člověka může negativně ovlivnit pokud cítí, že jeho informované okolí má nějaká nereálná očekávání a začínající trader se je snaží ( byť podvědomě) co nejdříve naplnit. To je určitě cesta do pekla a jsem nyní rád, že jsem se nikde "nechlubil" že budu trader :) a můžu se relativně v klidu dál vzdělávat a backtestovat. Na druhou stranu, kdybych měl v okolí někoho stejně "postiženého", s kým bych mohl věci diskutovat face to face a předávat si zkušenosti, tak by to nebylo špatné.

Ať se vám všem daří.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja jsem jedem z tech ktery mluvil o tradingu vsude a se vsemi. Mel jsem pocit ze musim najit dalsi zpriznene duse ktere me potvrdi spravnost meho konani. Vse bylo samozrejme naopak a nikdo nechtel dale trading rozebirat a postupem casu se stavala debata pro posluchace unavnou. Dnes kdyz se divam na toto smesne ale zaroven velice poucne obdobi, tak jen nekolik poznamek.

Pokud zacinate s tradingem, tak jej nechte doma a nenoste vubem mezi kamarady. Kratce se zminit urcite muzete, ale rozebirat u piva MM,PS a paterny je pro posluchace velmi otravne. Je to stejne otravne jako by vam vypravel Vas kamarad hodinu o optosenzorech a jejich pouziti v praxi a take se priste na pivo moc tesit nebudete.

Trading je specificka profese, ktera je na hony vzdalena beznemu zamestnani a pokud se budete snazit vysvetlit jeho princip nekomu kdo denne musi sedet 8h v aute, navstivit 12 zakazniku a vecer sepsat report pro nadrizeneho, tak je treba pocitat s tim,ze vas bude tezko chapat. Jak bylo uvedeno v clanku, vetsina lidi ma pevne stanoveny pracovni navyk a vy se vlastne snazite tento navyk nabourat a hlavne vysvetlit, ze je mozne vydelavat statisice za 2h denne. Tohle je pro vetsinu lidi neakceptovatelne a hlavne je treba pocitat s tim, ze muzete velmi rychle o pratele prijit, pokud budete tlacit hodne na pilu.

Nejlepe je o tradingu vubec nehovorit, protoze pokud se to nahodou nepodari, tak v tichosti odejdete a zivot jde dal, ale pokud jsem vsude rozhlasil ze budu do 2u let milionar tak budete jednak pod zbytecnym tlakem, ktery jste si sami vytvorili a v pripade neuspechu jeste za hlupaka.


at se dari focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Athoos
To věřím, že pokud jsi na to úpně sám, že to asi není úplně ideální stav a přiju ti ať v blízkém okoli nekoho takového najdeš!
Sám jsem začal s kamarádek, který ma na toto tema stejny nazor a stejné nadšeni a musím uznat, žto to je fakt skvělé. Pracujeme odděleně. Každy backtestujeme a nabíráme nové poznatky.
K tomu jsme ještě poznali další dva prima teď už kamarády, kteří začali stejně jako my.
Teď po roce se vždy alespoň jednou za měsic všichni sejdeme u jednoho z kamarádu na terase, grilujeme maso, vše diskutujeme, prezentujeme a celkově se posouváme dál s tím, že už neřešíme co kdo říct o tom to bysnysu.
Takže už jsem téměř vypustil se svěřovat komukoliv jinemu, pokud sam na to nenarazi a nezeptá se mě a tím se vyhýbam těm negativům.
Takže z takových důvodů toto doporučuji všem.
Myslím si že je to velice produktivní takove srazy a okolí, tak muzes vynechat.
:) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nebudu popisovat moje zkušenosti s tím, jak moje okolí příjmá trading, protože bych jen opakoval to, co už bylo stokrát napsané..jen přidám, že poté, co jsem se pro trading naplno rozhodl, jsem pro nejbližší okruh lidí vytvořil cca 30 stránkovou mini příručku o tom, co je trading, jak je to riskantní, na čem je to založeno, co k tomu potřebuju za znalosti atd....ale bohužel toto nemělo skoro žádný efekt, protože se opět potvrdilo, že lidem prostě nevnutíte, ani je nezaujmete žádnou věcí, kterou oni sami dobrovolně nenajdou a nechtějí znát....je to jako objevit lék proti rakovině a někomu se s tím nadšeně pochlubit..pokud ten daný člověk nemá zrovna rakovinu a usilovně nehledá novou léčbu, asi ho to moc zajímat nebude, ikdyž by to byl objektivně světový objev č.1..může to znít nelogicky, ale to je realita..

závěr článku je skvělý..přesně to jsem chtěl připsat..myslím, že nejsem jediný, kdo se potýkal kvůli tradingu s nějakými partnerskými či přátelskými problémy..tj. rád bych především všem začínajícím jen podtrhl, co píše Petr v článku...smiřte se co nejdřív s tím, že to je běh na dlouhou trať a bude to trvat roky a tím, že u PC budete sedět 10h denně, nic moc neuspíšíte...spíš naopak si tím můžete pořádně zkomplikovat svůj osobní život..

PS. je důležité naučit se s lidmi správně mluvit..např. pokud někomu chci říct o tradingu, určitě bych nevolil rozjařený až vychloubačný tón a heroické slova..čeští lidi jsou totiž od přírody nevědomě hodně alergičtí na "frajery" a "veleúspěšné" lidi...tj. je to z velké části o tom, jak lidem konkrétní informace podáte..aneb jak říkávala jedna moje profesorka "když uvidí Američan souseda, jak si doveze před dům nové luxusní auto, tak přemýšlí, jak to udělat, aby ho sám měl taky...když uvidí Čech souseda, jak si doveze před dům nové luxusní auto, tak přemýšlí, jak to udělat, aby ho soused neměl" :)

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ani se nedivím všem těm lidem co vás zrazují od tradingu. Statistika je jednoznačná. 80 lidí ze 100 prodělává!!! Pak si kladu otázku jaká je pravděpodobnost, že mě se to podaří? Osumdesát lidí přijde o peníze, asi tak 10 lidí vydělává nic moc a možná 10 lidí vydělává slušně. Takže když se vžiji do úvah manželky- proč bychom měli vyhazovat peníze, když si za těch 100 tis.(mnohdy i více) společných peněz můžeme něco koupit? Těžko se toto pak vysvětluje a vždy bude trader bit a může pak docházet a dochází k rodinným problémům.,Toto je potřeba si taky uvědomit než se do něčeho pustím. Protože i dobrý budoucí trader na začátku prodělává. A většinou projede i celý účet. Ideální je toto začínat, když je člověk svobodný a hospodaří jen ze svými penězi. Pak ten tlak je minimální.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchoduji 2 roky opce a komodity a zjistil jsem, ze jeste horsi nez mit prehnane ocekavani od tradingu je vytvorit toto ocekavani u okoli. Trading mne postupne naucil trpelivosti. Dnes vim, ze penize se nevytvori ze dne na den a je po treba velmi citlive navysovat riziko a postupne hodnotit ucet. Tuto zkusenost vetsina lidi nema. Maji klasicky za to, ze je to gambling. O tradingu mluvim s par lidma. Za nejvetsi chybu povazuji snahu presvedcit okoli (manzelku, rodinu), ze to bude super az budeme mit ty penize a ze maji jeste pockat. Tim si clovek sam na sebe usije bic a vytvori natlak, ktery mu skodi, protoze pod tlakem se obchodovat neda. Ja jsem to udelal tak, ze se tradingu venuji jako podnikani, pokud mozno mimo domov a mimo cas pro rodinu. Manzelce jsem rekl, at od toho nic neceka, ze pokud to pujde, bude to dobre, pokud ne, tak to taky bude dobre, trading je beh na dlouhou trat. . A mam klid. ;) Taky jsme doma to tema trochu odlehcili, rikame tradingu čmárandy. ;) Takže někdo si proste večer dělá čmárandy a někdo kouka na telku. ;)

Mejte se.
Martin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S tradingem je to podobné jako s podnikáním. Když někomu řeknete, že budete podnikat, vyjmenuje vám minimálně 10 důvodů, proč VÁM to nepůjde. Když jsem před 11 lety odešel z celkem slušné práce a založil si firmu všichni si klepali na čelo. Když se první pokus nepovedl říkali - vidíš, my ti to říkali. Ale stejně jsem to nevzdal. Podnikám pořád. Vzhledem k tomu, že dělám v oboru, který je většině lidem hodně vzdálený a nerozumí mu ani manželka (analýzy rizik strojů apod.), tak už se mě naštěstí nikdo neptá co dělám :D Před cca 1,5 rokem jsem si k tomu začal přidávat trading. Po počátečním nadšení a vyluxování účtu jsem přeřadil na nižší rychlost, studuji, backtestuji, sumíruji si OP, spořím abych začal s alespoň 5-10.000 USD a psychicky se připravuji na zařazení tradingu do života. Ale NIKDY NIKOMU* neříkám, co mám v plánu, protože by mi všichni zase vyjmenovali minimálně 10 důvodů, proč to nepůjde. A že Frantovi ani Pepovi to taky nešlo. A že v Kolbence je jistota ...

*Je v podstatě jenom jeden člověk, se kterým opatrně mluvím o svých plánech, ale opravdu hodně opatrně a střídmně a to jen proto, že mi věří a nikdy mi neřekne, že to nepůjde. Maximálně že on by to udělal jinak.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

mutton47
Nejsem si jistý, jak je to s tím tlakem na obchodování. Vím že se všude píše, že by člověk měl být v klidu a v pohodě. Ale nenapadlo vás někdy, že když ste v klidu a v pohodě a říkáte si, že vlastně o nic nejde, tak že když je nakonec výsledek jakýkoli, je to teda jedno? Ono tlak jako takový může být i pro někoho dobrý, v jakékoli formě. Když si představím, že bych byl někde ve firmě a řekli mi udělej tohle a tohle, jinak letíš, asi bych to udělal spíš přesně jak bych měl, než kdyby mi šéf řekl bylo by dobrý to udělat. Tím chci říct, že třeba pro mě osobně má takovýhle tlak velký význam. A ať si ríká kdo chce co chce, trading si prostě může každý udělat podle sebe. Neexistují dogmata, jasná pravidla ani žádná konkrétní vodítka. Někdo vydělá na TF5 short, někdo ve stejnou dobu na TF15 long . . .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim,
po skusenostiach ake mam, by som postavil riesenie tohto problemu do 2 rovin:
1. vyklabosit o tom kazdemu koho poznate a na kom vam zalezi. aspon zistite za co vas maju. ked ide o peniaze, aj z najlepsich kamaratov sa vykluju k..vy. co tym ziskate? ostanu okolo vas len ludia, pre ktorych skutocne ineco znamenate, v najhorsom pripade ostanete uplne sam. ale toho by som sa nebal. casom pridu k vam spravni ludia.
2. nikomu nic nepovedat, a ak, tak sa len zmienit o kseftoch a nepovedat o ake ksefty ide, proste sa dalej nebavit na tuto temu. tak ako my sme si pracne hladali zdroje a nikto nam nic nepovedal, tak ak to dotycnych zaujima, nech si hladaju sami a to co ich zaujme,,, ich trading nemusi vobec zaujat,,, moznoze si najdu podnikanie v kvetinarstve alebo v cukrarni a bude ich to naramne bavit a budu uspesni,,, alebo zacnu ponukat vyrobky znacky Avon alebo bohvie co insie. my nemame pravo inym hovorit co sa tu da a ani nie sme za tuto osvetu plateni.

ja som sa z mojho vytrubovania poucil, ostali pri mne ludia ktori nahodou robia to iste a to su moji terajsi najlepsi priatelia lebo sme rovnaka krvna skupina a rozumieme si, ostatni odpadli a zavidia ako sa idem mat lepsie ako oni, a ked stretnem novych ludi, na tuto temu sa v zasade nebavim. Vy, ktori mate problemy kvoli tradingu aj v partnerskom zivote, myslim si ze vam neostava nic ine, len zariadit sa podla bodu 1. na co vam je partner, ktory o vas pochybuje a nepodporuje vas, a naopak vy jeho privadzate do neistoty? on ma tiez pravo byt v pohode. a taky vztah je o dovere, ak vam nedoveruje, tak aspon vidite za co vas skutocne mal. kazda zivotna situacia je previerka vztahu :)

tradingu zdar!

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...